Anélkül, hogy tudnánk róla, rengetegszer olyan élelmiszereket vásárolunk, amik nem tesznek jót az egészségünknek. A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása elhízáshoz és hozzá kapcsolódó betegségekhez vezethet. De mit jelent az, hogy feldolgozott? Anélkül, hogy ezzel tisztában lennénk, nehéz elkerülni a káros ételeket, és helyesen táplálkozni.

A legtöbb élelmiszert feldolgozzák, de nem mindegy, hogy milyen módon: ha egy ilyen eljárás során nem turbózzák fel hozzáadott anyagokkal az adott terméket, akkor teljes értékű élelmiszernek nevezhetjük, attól függetlenül, hogy milyen folyamatoknak köszönhetően került a boltok polcaira.

Mitől egészségtelen?

A feldolgozott élelmiszerek általában sok cukrot, fruktózt vagy kukoricaszirupot tartalmaznak. Ezek olyan üres kalóriákal vannak tele, amikre a szervezetnek egyáltalán nincs szüksége: tápanyag viszont egyáltalán nincs bennük, így könnyen kialakulhat inzulin rezisztencia is. Már a kicsiket is érinti a probléma: “a gyerekek alkoholjának” is nevezik a cukrot, hisz akárcsak az alkohol, a máj diszfunkcióihoz vezethet túlzott fogyasztása.

Vásároljon körültekintőbben, mutatjuk mire érdemes figyelniFotó: Luis Ascui/Getty Images

Bár szénhidrátokra a szükségünk van, de nem olyan formában, ahogyan a feldolgozott élelmiszerek tartalmazzák őket. Mivel a finomított szénhidrátok nagyon gyorsan lebomlanak, azonnal megemelkedik az inzulin-és vércukorszintünk: emiatt érezhetjük úgy nagyon hamar egy péksüti után, hogy újra éhesek vagyunk. Ha pedig egyre több ilyen terméket eszünk, azzal nem csak az elhízás esélyeit növeljük, de más krónikus betegségek is könnyebben kialakulhatnak.

Figyeljünk arra, hogy mit veszünk le a polcról: azok a termékek, amik nagy mennyiségben készülnek, és tömegtermeléssel gyártják, illetve olyan hozzáadott anyagokat tartalmaznak, ami miatt a zsír és víz alapú összetevők nem válnak szét egymástól benne, ráadásul hosszú ideig tartósak, szinte biztos, hogy nem tesznek jót az egészségünknek. Az ilyen élelmiszerek a sok cukron túl rengeteg sót is tartalmaznak, ami különböző szívproblémákhoz is vezethet.

Könnyebben legyengül az immunrendszer

Aki rendszeresen feldolgozott élelmiszereket vásárol, az nagy valószínűséggel előbb-utóbb megbetegszik: az ilyen termékek mentesek az ásványi anyagoktól, vitaminoktól, és rostoktól, amikre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát.

Vásároljon körültekintőbben, mutatjuk mire érdemes figyelniFotó: Joe Raedle/Getty Images

Érdemes odafigyelni

Fontos, hogy tudatosabban vásároljunk, és megnézzük, hogy mit tartalmaz pontosan az adott termék. Ne az ár alapján döntsünk: ha valami drágább, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebb is. Egy kis odafigyeléssel könnyedén kiiktathatjuk a káros élelmiszereket az étkezéseinkből, ami hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Háromféle füstölt hal kínálta magát a tálakon...lazac, pisztráng, busa...no, füstölt busát még nem ettem, meg guszta is volt, az ára alig volt kétszerese a sertéshúsnak, tehát kértem egy darabot..
-miért nem lazacot visz? kérdi az eladó.. az sokkal fínomabb, mint a busa, bár azt még nem kóstoltam...

ettől a mondattól felsírtam..

amúgy a busa is fínom...most így a cikk után tépelődhetek...egészségesen étkezem-e? hogy fog rámnézni legközelebb az eladó, ha csirkét kérek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.