Két év után újra Budapestre látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, így négy éven belül ötödször találkozik Orbán Viktorral.

Putyin Budapesten – Percről percre

19:36 – Putyin elrepült

Fél nyolc előtt nem sokkal minden nehézség nélkül elstartolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérről Vlagyimir Putyin gépe – olvasható az Index és a 444 cikkeiben.

19:33 – Az Együtt tüntetett, de már a következő sípolásra készül

A TEK miatt arrébb helyezett tüntetésen forró volt a hangulat, Juhász Péter szerint Orbán csak azért akar olimpiát, hogy még többet lophasson. A politikus hozzátette, új erőket keresnek a kormányváltáshoz, akik nem sírják vissza a 2010 előtti időket. A tüntetésről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Putyin Budapesten – Percről percre

Fotó: MTI/Mohai Balázs

19:10 – Putyin elhagyta a Parlamentet

Így nézett ki az elvonulás az Index videóján:

18:47 – Gyurcsány pincsinek nevezte Orbánt

Megszólaltak az ellenzéki pártok is Putyin látogatása miatt. Gyurcsány pincsinek nevezte Orbánt, bár nem tudta eldönteni, hogy az, vagy inkább politikai demenciában szenved. 

A többi párt sem fogta vissza magát, bővebben itt olvashat a nyilatkozatokból.

17:57 – Az MSZP nagyon szeretné tudni, miről tárgyalt Orbán és Putyin

Molnár Gyula sajtótájékoztatóján azt is elmondta: "a keleti nyitás nem járhat együtt a nyugati zárással". 

17:36 – Széles Gábor szerint Putyin olyan lesz, mint Nagy Péter cár

Széles Gábor, az ismert médiavállalkozó gyors helyzetelemzést végzett csütörtök reggel Facebook-oldalán: szerinte Putyin egyszer olyan lesz az oroszoknak, mint Nagy Péter cár volt

17:17 – Rendőri kísérettel ment szülni egy nő a lezárások miatt

Az M3-as autópályán akadt el egy nő a Putyin-látogatás miatt elrendelt lezárásokban, csak közben beindult nála a szülés. A mentőszolgálat rendőri felvezetést kért a kórházig

17:13 – Putyin: Magyarország megbízható, fizetőképes stabil partner

Magyarország megbízható, fizetőképes, stabil partner – válaszolta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott közös budapesti sajtóértekezleten a Rosszija 1 tévécsatorna tudósítójának kérdésére válaszolva.

"Mi is érdekeltek vagyunk az együttműködésben. Keresni fogjuk a módját annak, hogy a gázszállítások megvalósuljanak. Szeretnénk politikamentessé tenni ezeket a kérdéseket, amelyek tisztán gazdasági jellegűek. Hangsúlyozom, hogy semmilyen irány nincs kizárva, Bulgária sem, amely engedett az Európai Bizottság nyomásának, de ha meggondolja magát, újra tárgyalhatunk az ügyről. De biztosítékokat szeretnénk arra nézve, hogy az orosz vállalatok nem fognak veszteségeket szenvedni nem megfontolt döntések miatt" – hangsúlyozta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, Brüsszellel és kétoldalú viszonylatban egyaránt.

17:06 – Putyin: az ukrán vezetés a felelős a kelet-ukrajnai helyzet kiéleződéséért

Az ukrán vezetést tette felelőssé a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződéséért Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel csütörtökön Budapesten folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Ennek alátámasztására az orosz elnök több okot említett. Elsőként azt, hogy az ukrán vezetésnek – mint fogalmazott – pénzre van szüksége. Ezt a pénzt a nyugati országoktól igyekszik beszerezni, és ezért egy állítólagos agresszió áldozatként igyekszik feltüntetni magát.

Putyin hangsúlyozta azt is, hogy nézete szerint az ukrán gazdaság-, illetve szociális politika csődöt mondott. Ezért igyekszik elhallgattatni az egyre inkább teret nyerő ellenzéket, és erre ürügy a konfliktus kiélezése.

Az orosz elnök úgy vélte, hogy az ukrán vezetésnek nem áll érdekében a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása. Ezért keresi az ürügyet arra, hogy felmondhassa a megállapodást – fogalmazott Vlagyimir Putyin, aki szerint mindez hozzájárult a konfliktus fellángolásához.

Putyin kijelentette: arra számítanak, hogy a racionálisan gondolkozó erők Ukrajnában, illetve a világ más országaiban nem fogják hagyni, hogy ez a helyzet tovább éleződjön, ellenkezőleg rákényszerítik az ukrán vezetést a minszki megállapodás végrehajtására.

17:00 Orbán: az európai béke alapfeltétele a kiegyensúlyozott kapcsolat Oroszországgal

 Van esély arra, hogy létrejöjjön az európai béke alapfeltétele, a kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és Európa, Oroszország és az Európai Unió között – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"Benne van a levegőben", hogy a világ jelentős átrendeződés folyamatában van. Az az átrendeződés, ami most zajlik körülöttünk, kedvezőbb feltételeket teremt majd az európai-orosz, azon belül a magyar-orosz együttműködésnek, mint amit "az elmúlt években tapasztaltunk"

- fogalmazott a miniszterelnök.

Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna sikeres és stabil állam legyen, ennek alapja pedig a béke, amely számos, az ukrajnai magyarság számára is létfontosságú elemet tartalmazó minszki megállapodások alapján jöhet létre.

16:50 Kézfogással ért véget a sajtótájékoztató

Putyin Budapesten – Percről percre

16:38

2021 után is vennénk orosz gázt

Megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról a két ország között – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő az orosz elnökkel folytatott tárgyalását követően a paksi atomerőmű bővítéséről elmondta: a két ország közötti nukleáris együttműködés akadályainak nagy részét sikerült elhárítani. Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a megállapodások megfelelnek az Európai Unió elvárásainak, amely a fennmaradt egyetlen nyitott kérdésről hamarosan döntést hoz. Az idén már a paksi bővítés előkészítő munkálatai is megkezdődhetnek, jövőre pedig a tényleges kivitelezés is elindulhat – közölte Orbán Viktor.

16:33 Putyin: nagy figyelmet kapott a tárgyalásokon a paksi bővítés

Nagy figyelmet kapott Vlagyimir Putyin az orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti tárgyalásain a paksi atomerőmű két új blokkal való bővítése – erről maga az orosz elnök beszélt a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott a megbeszéléseken, és nagy figyelmet szenteltek a két új paksi atomerőmű-blokk építésének. A 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt – mondta az orosz elnök.

Beszélt arról is, hogy a megbeszéléseken kidolgozták a kölcsönös áruforgalom és a befektetések erősítésének lehetőségeit is.

16:25

Orbán: megbecsülendő a két ország közötti együttműködés

Megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Putyin Budapesten – Percről percre

A magyar kormányfő az orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes orosz ellenes politika vált divatossá.

Utalva az Oroszországgal szembeni embargóra, közölte: az mindkét országnak komoly veszteséget okozott, Magyarországnak 6,5 milliárd dollárnyi kára keletkezett.

Hangsúlyozta, hogy a nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére.

16:00 Már a parlamentben

Orbán Viktor Facebookján osztotta meg a hírt:

14:15 Megérkezett a konvoj a parlamenthezPutyin Budapesten – Percről percre

13:59 Egy néni áttörte a rendőrsorfalat

Egy idős néni "áttörte" a rendőrsorfalat a Balassi Bálint utca és a Markó utca sarkán, és keresztülment a fotósokon, akik Vlagyimir Putyin érkezésére vártak – értesült az Origo. A rendőröknek azt mondta, haza akar menni - engedték neki.

A rendőrség az Oktogonnál sem állt a helyzet magaslatán:

13:55 Ködbe veszett a konvoj

Putyin Budapesten – Percről percre

Vlagyimir Putyin orosz elnök gépkocsikonvoja az M3-as autópálya bevezető szakaszán, a Kacsóh Pongrác útnál 2017. február 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

13:08 Putyin megérkezett

Putyin Budapesten – Percről percre

Megérkezett Budapestre Vlagyimir Putyin, az orosz elnök gépe csütörtök kora délután szállt le a Liszt Ferenc-repülőtéren. A látogatás része a legfelső szintű, évenkénti magyar-orosz tárgyalássorozatnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban elmondta, hogy a látogatáson gazdasági, energetikai és kulturális kérdések kerülnek szóba. A program része egy szűk körű találkozó, majd plenáris megbeszélést folytatnak, amit nemzetközi sajtótájékoztató követ.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2015. február 17-én tett munkalátogatást Budapesten, és az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain megállapodás született a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldásáról.

A magyar kormányfő és az orosz elnök legutóbb tavaly február 17-én találkozott az oroszországi Novo-Ogarjovóban, ahol 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.

Vlagyimir Putyin delegációjának közlekedése miatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezettek be csütörtök éjfélig Budapest több pontján, a változások az V., a VI., a XIV. és a XV. kerületet érintik. Módosult a Budapesti Közlekedési Központ több járatának menetrendje is: nem üzemel például a kisföldalatti, és időszakosan nem jut el a repülőtérre a 200E busz.

MTI Fotó: Kovács Tamás

12:48

Már legördült a vörös szőnyeg.

12:06

Háromnegyed egy és negyed kettő között érkezhet az orosz elnök – tudtuk meg a köztévé tudósítójától.

Putyin két géppel érkezik, az egyik jelenleg Lengyelország, a másik Fehéroroszország fölött van.

A landolás után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Putyint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majd a konvoj a parlament elé indul, ahol Orbán Viktorral találkozik az orosz elnök.

11:39

Nem engedték be a rendőrök az Együtt tagjait a tüntetésük tervezett helyszínére, az Alkotmány utcába, ezért a Markó utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán tartják meg demonstrációjukat.

10:40
Szorosabb gazdasági együttműködés

Még szorosabbra fűzik Magyarország és Oroszország együttműködését a nehézipari fejlesztési együttműködésben a technológia-intenzív ágazatokat illetően – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tartott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy elsősorban harmadik piaci tendereken magyar és orosz vállalatokat közös részvételre és fejlesztésekre ösztönöznek.

Mint mondta, ezek közül kiemelkedik az egyiptomi vasúti tender, amelyen magyar és orosz cégek bizonyították, hogy képesek közösen versenyképes ajánlatot tenni. Egyelőre az egyiptomi vasúttársaság ugyan nem döntött az ügyben, de hogy sikeres legyen a magyar-orosz konzorcium, az Eximbank hitelajánlatát szerdán meghosszabbították, így továbbra is versenyben vannak a megrendelésért – magyarázta Szijjártó Péter.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Paksi bővítés

Szóba kerülhet a paksi bővítés több fontos kérdése, a magyar fél szerint rendezhetők az atomerőmű építésével kapcsolatos problémák.

Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó elmondta, a 12 millárd eurós projekt öt feltétele közül négy teljesítéséről már megállapodtak, a beruházás finanszírozásával kapcsolatos ötödik kérdésnél szükség van az Európai Bizottság jóváhagyására.

Malév-ügy

A csütörtöki tárgyaláson biztos, hogy szó lesz a Malév adósságáról is. A csődbe ment magyar légitársaság 126,5 millió eurós adósságot halmozott fel kisebbségi tulajdonosánál és egyben legnagyobb hitelezőjénél, az orosz Vnyesekonombanknál. 

Ukrajna és a Közel-Kelet

Az Orbán-Putyin találkozón természetesen szó lesz az ukrajnai helyzetről, a Közel-Keletről és Szíriáról is. 

A napirend szerint szóba kerül az Európai Unió és az Oroszország kapcsolatainak helyreállítása is.

Aláírják a többi között a két ország regióközi együttműködési programját a 2017-2022 közötti időszakra – mondta Putyin tanácsadója.

A tárgyalások már szerdán megkezdődtek az orosz delegáció és a magyar kormány között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozott Veronika Szkvorcov orosz egészségügyi miniszterrel, majd fogadta a Roszatom vezérigazgatóját, Alekszej Lihacsovot. Szerda este Szergej Lavrov külügyminiszterrel, csütörtök reggel pedig Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal Szijjártó.

(Origo, MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Orbán: A Keleti politika nem tűri az önállóságot! Nem tűri a függetlenséget és nem tűri a szabadságot! Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
A golyóálló mellény mellett Tena bugyi is volt a "szeretett vezéreken"?
Clavigo
@nyanya001: Szerintem " beküldött" egy négyzetméter fröccsöt a Makk Hetesben...bánatában,
bakegya
Ezt akkor most a HERNÁDI PITYUNAK KÖSZÖNHETJÜK?-hát gáz!
human
@eszegfu: Van egy film a Snowpiercer (Túlélők viadala). A társadalom működéséről szól. Holliwoodi csomagolásban elmeséli, hogy különülnek el a kasztok és miért szükségszerű ezek elkülönítése. Legalábbis az egyik olvasat szerint.
not me
Aljas Aljasevics Aljasov Agresszor Geci, alias putyin, konvoja közeledik, AAAAG putyin konvoja odaér, AAAAG putyin konvoja távolodik, miközben a Kossuth téren húsugárzóval cseppfolyósítják a jeget, vizes porszívózzák a havat, és lombfúvóval elfúják a ködöt. - hírek másodpercről másodpercre.

www.youtube.com/watch?v=4WvR2P35sOE
Nagy Mária
Hát elég gáz volt már az is, hogy itt volt! Kár hogy ezzel a gázzal nem működik a kazánom, mert erre a télre ingem-gatyám rámegy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.