Egyelőre még nem tárgyalta a parlament a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség közös előterjesztését, mely alaposan megkeserítheti a külföldi tulajdonú multik életét Magyarországon. Parkolási adó, ingyenes buszjáratok ellehetetlenítése – és egyéb kormányzati csemegék várnak a diszkontláncokra.

Parkolási adó

Az Index cikke szerint az előterjesztésben ugyanis többek közt az szerepel, hogy az áruházi parkolást megadóztatnák (gyakorlatilag felmérnék a parkolókat, és annak alapján állapítanák meg, mennyit is kell adóznia egy-egy boltnak), csak ebből évi legalább 20 milliárd forintos bevételt remélnek az előterjesztés készítői. Kivétel csak a 2000 főnél kevesebb lakosú településeken található boltoknak járna.

Az áruházi ingyenes buszjáratokat is ellehetetlenítenék emellett a cikk szerint.

Kötelező létszámemelés

Az áruházláncok reklámköltségeit is szabályoznák, hogy ezzel a kisebb boltok hátránya csökkenhessen. Kötelező lenne a munkavállalók létszámát is emelni, vasárnapi munkavégzés 100 százalékos bérpótlék járna mindenkinek, valamint havonta két kötelező szabadnap, ami hétvégére esik.

Gyűjtőcsomag tiltása

A diszkontok besorolását is megváltoztatnák, valamint megtiltanák a zöldség-gyümölcs és az italok kivételével a gyűjtőcsomagok árusítását arra hivatkozva, hogy balesetveszélyes.

"Fontos lépésnek tűnik emellett, hogy a kormány megerősítené és központosítaná az élelmiszerláncok ellenőrzését. Az élelmiszerbotrányra hivatkozva megerősítenék a Nébihet és a Fogyasztóvédelmi Hivatalt, a Gazdasági Versenyhivatal kapna egy külön elnökhelyettest, aki csak a napi fogyasztási cikkeket áruló boltokkal foglalkozna, a kiskereskedelmi szektor ellenőrzésének összehangolására pedig külön kormánybiztost neveznének ki" – olvasható a cikkben.

Mivel a fentebbi rendelkezések gyaníthatóan nem felelnek meg az Európai Unió diszkriminációellenes törvényének, így várható, hogy ha ilyen formában fogadja el a parlament a törvényjavaslatot, akkor Magyarország ellen újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat.

Még csak gondolkodnak rajta

Az Index megkereste az NGM-et és a Miniszterelnökséget is a törvényjavaslat miatt, ám a Miniszterelnökség nem a lapnak, hanem az MTI-nek küldött el egy közleményt.

A kommünikében azt írták, még nem döntöttek semmilyen szabályozásról, de fontos nekik a magyar élelmiszeripar támogatása.

"Bizonyosak vagyunk abban, hogy bármely intézkedéssel, amelyet a kormányzat hozni fog, a nemzetközi láncok azonnal Brüsszelhez fognak fordulni" – olvasható a közleményben. A kormány ugyanakkor nem a nemzetközi láncok profitjának növeléséért, hanem a hazai fogyasztók érdekeiért dogozik, így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogjuk venni a harcot – emelte ki a Miniszterelnökség.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
..." így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogjuk venni a harcot – emelte ki a Miniszterelnökség "... Harcra fel !!! Háborus agyuak...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
..." így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogjuk venni a harcot – emelte ki a Miniszterelnökség "... Harcra fel !!! Háborus agyuak...
eugen4402
Döntsétek el már végre, kormányozni akartok, vagy kereskedni?!?
Mindenbe belepofáznak, mindenkitől védelmi pénzt követelnek, és még többet és többet... Semmi nem elég? Helyedre, Fidesz! Mit szólnátok, ha a kereskedelmi láncok vennék át a kormányzást?!?
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/03/08/de-majd-lehet-kapni-az-abcdgfg-ben-paradoxont-kilora/
Lázár János mindenhez is értő miniszter és Varga Mihály szófogadó könyvelő benyújtotta a
kormánynak azt a javaslatcsomagot, amelynek egészen nyugodtan lehetne az a munkacíme,
hogy „Hogyan szívassuk meg még a jelenleginél is jobban a családanyákat, családapákat,
különös tekintettel a vidéken élőkre”. Nézzük pontonként a javaslat kiszivárgott részleteit: Környezethasználati díj a parkolókra. Miután elenyészően kevesen laknak a bevásárlóközpontok, hiperek és szuperek tőszomszédságában, ellenben ritkán megy az ember ilyen létesítménybe két kifli megvásárlása céljából, a többség autóval megy. Már akinek van autója. Ami után fizet úthasználati díjat, környezetszennyezési díjat, vagy most minek hívják éppen és teljesítményadót. Plusz az üzemanyagba is be van építve mindenféle díj, tehát amikor tankolunk és fizetünk a benzinkúton, megint adózunk. De ez nem elég, még egy bőrt le kell húzni rólunk, ezért jó gondolat az üzletek parkolóit megadóztatni (nyugi, csak pár forinttal fogunk többet fizetni termékenként, mert az üzlet be fogja építeni az áraiba). De az se keseredjen el, akinek nincs autója, mert rájuk is gondolt a kormány. Meg akarják sarcolni az ingyenes buszjáratokat is.
Yoda69
Barmok! Ezzel nem a multikkal toltok ki, hanem a magyar neppel. Ugyanis a multik mindent tovabb fognak haritani igy vagy ugy.
Eladott Ország
@Yoda69: "Mindezektől még pontosan olyan drága lesz a félig rohadt alma és a lejárt szavatosságú kefír a nemzeti boltokban, mint eddig és a legtöbb falusi kisbolt tulaja a legközelebbi hiperszuperben fogja beszerezni az árukészletét, hogy aztán jókora haszonnal eladja a faluból kimozdulni nem képes embereknek – de amennyiben nagyon visszafogott árréssel dolgozik, akkor is rá kell tennie a rezsit és a hasznot ­, viszont jó esély van arra, hogy fel lehessen verni az árakat. Amit mi fogunk kifizetni. Járulékos haszonként ki lehet nyírni az ellenzéki médiát úgy, hogy egy pillanatra sem esik róluk szó, ráadásul a nép addig is elfoglalja magát valamivel, ameddig meg nem indulnak a migránsok. Még mindig jobb, mintha Farkas Flóriánról, Simonka Gáborról, Rogán Antal Cecíliáról, Szijjártó Péterről, Vajna Andrásról, Mészáros Lölöről, vagy Tiborcz Istvánról csacsognánk. Mert jönnek a választások. Hát nem? Hát de."
simmering73
"Még csak gondolkodnak rajta". Mivel nincs mivel, gyanítom régen rossz lesz nekünk.
lusta
Érdekes, amikor a vasárnapi boltzár eltörlésre került, mindenki, kivéve a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunkat és qurmányunkat, követelte a vasárnapi 100%-os bérpótlékot. ezek szerint ez a tolvaj banda nem ismeri a kereskedelem lényegét. A kereskedő, kicsi, nagy, bazi nagy mimndent a bevételből fizet. A bevételt pedig a vásárlók dobják össze. Az árak egyértelműen emelkedni fognak. na kérem, jelenleg a lengyel qurmány szintén ötletel és eljutoyttak oda, hogy a sima far részes csirkecombért akciós áron már 250 forintot fizet kilónként a zember, de a karaj is belekerül 770 fornitba. A németeknél az ír vaj 1,49 euró/250g, de a kerrygold is 1,99 euró/250g. A duplacsomagolásos elmex fogkrém már 3,75 euró. Igaz akció nélkül. El ne felejtsem, négyszer annyit keresnek a németek, de a lengyelek fizetése is magasabb a hazainál. Ellenben erre szavazott a nép és ez neki nagyon tetszik. Akkor biza még a megmaradt bőrt is, ha még van, lenyúzza róla a sorosbérenc felcsúti kis tolvaj pocakos zsebcézár.
madlaci66
A parkoló szerintem a multi által megvásárolt területen van. Mi köze a kormánynak hozzá, hogy mire használja a magánterületét?
nyanya001
Kell a pénz a stadionokra valahogy elő kell teremteni a rávalót.
Majd közvetve ezt is a vásárlók fogják megfizetni de majd a KSH kimutatja, hogy nincs
is infláció mint azt tette az elmúlt évben is.
szép új világ
Valami nagy disznóság van készülőben a qurmány háza táján, amit muszáj eltakarni valami olyan üggyel ami mindenkit érint és foglalkoztat.
magyarbakancs
Játszunk el a gondolattal ,hogy a multik kivonulnak innen.
Másnap a Magyar gazdaság saját dugájába dőlne és akkora lenne a munkanélküliség,hogy ezeket elzavarnák.Fos ömlene a nyakunkba az biztos.

A másik,hogy már a tervezet alap törvény ellenes és rengeteg EU-s törvénybe ütközik.
lusta
Most látom a lidi hirdetését. A lengyeleknél a lapocka kilója mától vasárnapig teljes 560 forintba kerül. Kíváncsian várom a katicabogár viszont válaszát. Nagy árversenyben vannak egymással. Ugyanakkor a kezdő dolgozó a lidiben minimum 180 ezret kap, persze bruttóban, míg egy raktári kezdő már a 200 ezret is megkapja. Persze a többiek sem maradhatnak le, ezért pl. a kaufland a kezdő dolgozójának 182 ezret ígér és úgy, ez persze mindegyikre jellemző, hogy a dolgozó tudja, a munkaviszony előrehaladtával a gaz multinál mennyit fog kapni. Minimum.
cs.n.
"Az áruházláncok reklámköltségeit is szabályoznák, hogy ezzel a kisebb boltok hátránya csökkenhessen."
Aha. Kezdjétek magatokon, csökkentsétek a kormányzati propaganda költségeit, meg az éter és az utcák, postaládák telefosását az önvállveregetésetekkel. Ja, ezzel nyilván semmi gond, csak a multik a genyók. Igaz Magyar még biciklipumpát se vesz, csak a sarki kézműves Igaz Magyar Biciklipumpagyártó GMK-tól. Hogy Ön ilyenről még nem hallott? Hát persze, mert a multicégek reklámjai elnyomták a hírnevüket.
teuton
Egyszer mar befürdött a kormany a multik megadoztatasaval, most ismet probalkoznak. Az elsönel veres orr es büntetes lett a vege, ennek ugyanaz lesz. A szamlat pedig a magyar adifietöknek kell allni. En atharitanam csak azokra a narancsagyu birkakra, akik meg ehhez is tapsikolnak! Elmenne a jokedvük...
justhpeter
Mi van akkor, ha ez csak gumicsont, hogy minden média és a közönségük ráharapjon ?
wagabund
..." A kormány ugyanakkor nem a nemzetközi láncok profitjának növeléséért, hanem a hazai fogyasztók érdekeiért dogozik,"...

ettől a gyönyörű, megható mondatrésztől könnybe lábadt a szemem...javaslom a nyájas olvasóknak a zsepi előkészítését...
nyanya001
@wagabund: Én már kész is vagyok mint lecke, csak rívok 2 napja.
Fradigege
Az elvileg magánterület és nem közterület. Fizessen, aki a zsideszre szavazott.
lusta
Az ötlet nem rossz. A cégek, társasházak és egyéb magánterűleten található parkolásra alkalmas terűletet meg lehet majd simán adóztatni. A sorosbérenc föld-trafik tolvaj értunk és qurmányunk tagjai nagyon kreatívak.
wagabund
ja, azt a könnyeim miatt már nem tudtam leírni, hogy ez az egész egy teszt...mondhatnánk kóstolgatják a közvéleményt, vadul olvassák a kommenteket(is)...

aztán döntenek...vagy elvesznek egy picinykét a tervezett összegből(nagy csindaratta mellett), vagy hozzátesznek egy pár százalékot...

egyértelmű: dübörög a gazdaság, Magyarország jobban teljesít!

na most tegye fel a kezét, aki ezzel nem ért egyet! senki?

naugye!
namihami
Az a terület, amin a bevásárló parkolót alakít ki, az a saját területe? Mert ha igen, akkor megint egy méretes lóf@sz keresésére indul ez a szerencsétlen kormány.
Ha az övé, azt csinál vele, amit akar. Ha úri kedve úgy hozná, akár krumplival is beültethetné. Hülye és mohó kormány, mi közöd hozzá? Ez megint büntetésszagú pereskedés lesz. Persze ti csináljátok és velünk fizettetitek. Ügyes!!!
Ennél csak az a nagyobb baj, hogy mi megint fizetünk-helyettetek.
papa.49
Már sokan leírtátok a parkoló területe az áruházé, akkor ez a két ,,zenebohóc,, mit erőlködik, még beszartok a végén faszkalapok!!!
teuton
@namihami: Lasd a fenti kommentem, meg reszletesebben...
kukac50
A rossz minőségű élelmiszerek juttatták eszükbe az áruházak adóztatását. Ne Őket büntessék külön adókkal, hanem a gyártókat ellenőrizze sokszor a Nébih. Akkor a külföldről behozott lejárt szavatosságú húsok nem kerülhetnek az élelmiszer hálózatba.
wagabund
@kukac50: ..."a külföldről behozott lejárt szavatosságú húsok nem kerülhetnek az élelmiszer hálózatba."...de jó is lenne...a szárazárut gyártók boldogan átveszik, egy kis tisztogatás, büdösségmentesítés után lehet darálni, sok fűszerrel, erős füsttel bőven eladható hungarikumként...

én meg megveszem...aztán otthon érzem, hogy valami nem stimmel..
wagabund
a még éber alkesz haver hallgatta a rádiót itt a pult mellett...aztán egyszercsak illetlenül felkiálltott!: nabaszki, hogy erre nem is gondoltam!..
...a hír szerint az állam adót vetne ki a házhozszállító fuvarok után is..tehát a tesós(és más) élelmiszert fuvarozóknak is fizetniük kell, mert növelik a közúti forgalmat, ezáltal koptatják az utat, és szennyezik a levegőt...lehet, hogy a pizzafutár is fizetni fog?
az senkit nem érdekel, hogy a házhoz fuvarozók kocsijai Euró VI-os osztályúak?

és akkor csodálkoznak, hogy az ember fia búfelejtőbe jár...(jobb lenne örömlányokhoz járni bút felejteni, csak az többe fájna..napersze a lányok fuvardíját nem tudjuk, csak a fröccsét)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.