Nincs mit tenni egyelőre a hálapénz ellen, ezért szeretné kifehéríteni a gyakorlatot a Bethesda Gyermekkórház igazgatója: 2-3 éven belül minden orvosi pluszszolgáltatásnak látható ára lesz az intézményben.

Rengeteg kárt tesz, de jelenleg sajnos nélkülözhetetlennek tűnik az egészségügy működéséhez a hálapénz (paraszolvencia) – jelentette ki Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. 

Velkey szerint a probléma megoldására nem elég az orvosok, ápolók, asszisztensek béremelése, ismerni kell, hogy a betegek mire adják a pénzt, milyen "szolgáltatást" kívánnak ezzel megvásárolni. 

A Bethesda tervezett új rendszere szerint (amit a szülész-nőgyógyászati osztályon alkalmaznának) minden plusz szolgáltatásnak listás és mindenki által hozzáférhető árlistája lenne. Külön pénzbe kerülne az orvos- és szülésznőválasztás, vagy hogy a választott orvos elérhető legyen akár ügyeleti időn kívül is. 

A tervünk az, hogy aki nem választ orvost és nem vesz igénybe pluszszolgáltatást, annak a kórházban a szülés teljesen ingyenes lesz. Világosan meg szeretnénk ugyanakkor határozni, hogy mi az a többlet, amit jelenleg hálapénzzel váltanak meg

- mondta el Velkey az interjúban, de hozzátette, 2-3 év múlva indul csak el az osztály, így egyelőre konkrét árazás nincs, és jogilag-pénzügyileg sem árt tisztába tenni a rendezetlen helyzetet.

A tervek szerint a hálapénz egy részét a kórház kapná, a nagyobb része a választott orvosnak és csapatának menne (például egy műtétnél).

Viszont ami nagyon lényeges, hogy borítékkal vagy anélkül, de mindenkinek meg kell adni a magas színvonalú térítésmentes ellátás esélyét, amit az aktuális ügyeletes orvos végez. Ilyen formában például mindenkinek, akinek nincs saját orvosa, ingyenes szülést kellene biztosítani

- emelte ki a kórházigazgató.

Velkey szerint szakmai és társadalmi alapon is beszélni kell a paraszolvencia ügyéről, mert az súlyosan torzítja a beteg és az orvos közti viszonyt, és rossz hatása van a rendszerre, és még a gyógyítás eredményességét is befolyásolhatja.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
"Nincs mit tenni egyelőre a hálapénz ellen"
Dehogy nincs.
Megbüntetni az orvost ki elveszi a hálapénzt,és meg büntetni ki adja.
És a több biztosítási rendszer bevezetése.
Mert közös lónak túros a háta.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
"Nincs mit tenni egyelőre a hálapénz ellen"
Dehogy nincs.
Megbüntetni az orvost ki elveszi a hálapénzt,és meg büntetni ki adja.
És a több biztosítási rendszer bevezetése.
Mert közös lónak túros a háta.
aremy
ez kurva jóó a plusz szolgáltatás ott kezdődik hogy a SZARorvos be mén a munkahelyére .ezt a gecit is ki kéne lógatni a szárítóra!
egyvandor
Mennyi is az a hálapénz?
300Ft?
Akkor mit is nyertek a Gorbánt hatalomra juttató népszavazók?
egyvandor
@magyarbakancs: De akkor a vip-eseknek még többet kell csorgatni, ha nem turkálhatnak a közösben.
egyvandor
... és mit kap a beteg a hálapénzért cserébe? Mert a tisztázatlan üzletelés eredménye is esetleges.
human
Mi az, hogy nincs mit tenni a hálapénz ellen??? Úgy tudom, hogy ha én a rendőrnek büntetés helyett adok egy húszast még mindig könnyen a bíróságon találhatom magam. Akkor legyen a rendőr is megvesztegethető. Sőt mindenki és így lesz előjogaik a gazdagoknak végre a pór néphez képest.
justhpeter
1/ Kivenni az állam kezéből minden eü pénzt.
2/ Rátérni a biztosítás alapú egészségügyre.
egyvandor
@human: Nem lehet a rendőrnek alkotmányos költséget sem fizetni? Lehet hogy az magasabb kategória, de hátha van akinek akkor is megérné.
Sanyi2015
@justhpeter: Na akkor lenne aztán igazi felháborodás...
Eladott Ország
nyugdijas.network.hu/blog/nyugdijas-klub-hirei/megadoztatnak-a-nyugdijakat
Nem győzünk adózni, amennyit lopnak. Az összes nyugdíjjuttatás megadóztatását tervezi a kormány – mondta el Árok Kornél a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. A rendvédelmisek sztrájkbizottságának eddigi vezetője szerint csütörtöki egyeztetésükön Orbán Viktor kijelentette, hogy a nyugállományú rendvédelmisek nyugdíjának megadóztatása csak az első lépés, az intézkedés idővel az egész társadalmat érinti.
Mézike
Ha én elvárom az orvosomtól hogy mindig el tudjam érni akkor azt meg is kell fizetni! Ez a cikk erről szól.
Eladott Ország
Mi indokolja továbbra 2017-­ben is, a hálapénz alapú alulfinanszírozott egészségügyi rendszer fenntartását. Azon túl, hogy létminimum alatt élőknek – annyi minden más mellett – az egészségügyi ellátás is teljesen fölösleges.
Eladott Ország
@Mézike: www.sokkaljobb.hu/content/kivett%C3%A9k-az-alkotm%C3%A1nyb%C3%B3l-t%C3%A1rsadalombiztos%C3%ADt%C3%A1s-jog%C3%A1t-vide%C3%B3val
Ha az ágyadba fekteted akkor mindíg eléred az orvosod. Kérdés minek fizejük a TB-t.
Az új Alaptörvényből kivették az Alkotmányos jogok közül a Társadalombiztosítást, ami azt jelenti, hogy adó formájában fizetünk nyugdíjadót és egészségügyi adót. Ezért azonban cserébe NEM JÁR semmi, sem nyugdíj, sem ingyenes egészségügyi ellátás, a kormány biztosít valamit, amennyit éppen kedve tartja: És simán megvonhatja bármikor, sőt hozzányúlhat az eddigi nyugdíjakhoz is. Nincs alkotmányos garancia semmire, nincs jogorvoslatért kihez fordulni, mert törvénysértést nem követ el a kormány. Hiszen az Alkotmányból kivették ezt a jogot. Ergo a teljes kiszolgáltatottság állapotában teljesen védtelenek az állampolgárok. Jelenleg kb. 4,5 millió körüli érintett lehet, aki alól bármikor kiránthatja a szőnyeget a kormány. Erre szokták mondani, hogy úgy szar ahogy van.
human
@Mézike: Ez korrupció. Lehet ezt szépítgetni hálapénznek becézve, vagy tudományossá tenni paraszolvencia néven. de ez akkor is korrupció. Egyébként a korrupt politikus is pont így működik. Szerinte ugyanis neki jár az a 20-30%, de mivel a nép nem képes ezt belátni ezért kénytelen trükkel elvenni azt.
Mézike
@Eladott Ország: @human: Ez a cikk arról szól hogy ugye vannak az orvosok, nővérek akiknek van munkaidejük illetve vannak kötelezettségeik. De ! Ha valaki ezen felül is szeretné őket elérni az fizessen.
Nekem mindhárom gyerekemmel fogadott orvosom volt, most is van. De bármikor hivhatom, bármikor jön és bármilyen problémámat megbeszélhetem vele. Három terhességem alatt egyszer sem kellett órákig várni egy vizsgálatra, egyszer sem nézett meg más orvos, ha pedig jöttek a babák ő is ott volt végig mellettem. Meg is fizettem érte. Ez igy fer! Aki nem akar a darálóba bekerülni annak bizony fizetni kell. Nem lehet elvárni hogy ingyen bármikor a rendelkezésemre álljon.
magyarbakancs
@egyvandor: Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked, és családodnak.
patyuka
@Mézike: Ez a gondolatmenet azért hibádzik, mert az egészségügy egyáltalán nem azonosítható a szülészettel. Sőt - sajnos - éppen ez az eü. egyetlen azon része, ahol leginkább az öröm/boldogság eleve dominál(hat), így a hála pénzbeli/anyagi manifesztációja leginkább elfogadható (mellék)jelenség.
Nessy
Talán, ha az ellátás finanszírozása nem a töredéke lenne, a tényleges költségnek!
Pl. szürkehályog műtét százhúsz ezer forint. A Lajtán túl a többszöröse. Ja, és magán ellátásban kétszáz-kétszázötven ezertől indul. Miután két szemünk van, a fél milla nem biztos, hogy elég.
Erről ennyit!
Mézike
@patyuka: Nemcsak a nőgyógyászokra gondoltam, hanem a többi orvosra , ápolóra is.
Nem várható el tőlük hogy munkaidőn túl is a betegeikkel foglalkozzanak. Aki elvárja az fizessen.
Van állandó űgyelet, kórházak, más orvosok
Eladott Ország
@Mézike: TB 2017 – egészségügyi szolgáltatási járulék összeg! 7110 ft lesz a járulék 2017 január 1-től , mely permanensen emelkedő szám. Az államnak meg kellene fizetni az egészségügyben dolgozókat, ne a hálapénz tartsa össze a szétrohadt egészségügyet. Csak kevesebbet kellene lopni na szarházi fidesz bandának.
patyuka
Ez a fejtegetés is csupán a probléma lényegéről való figyelemelterelés, merthogy tény, miként maga a cikk is tanúsítja - "...jelenleg sajnos nélkülözhetetlennek tűnik az egészségügy működéséhez a hálapénz (paraszolvencia) – jelentette ki Velkey György" -, egyáltalán nem a munkaidőn túli szolgáltatások kapcsán élő, hanem totálisan fellelhető, elvárt, sőt mondhatni: eluralkodott, kvázi a beteg sorsát sok tekintetben "szabályozó" jelenség. Az pedig már "csak" súlyosbítja ezt a visszásságot, hogy nem egy esetben még valós "pluszszolgáltatás" sem társul hozzá!
Bizony-bizony - ha visszamegyünk az "ősbűn", a vizitdíj problémaköréhez - nem itt tartanánk, amennyiben az ominózus "szociális népszavazással" vele együtt a magánbiztosítós szisztémát (is) nem torpedózták volna meg. Egyrészt: a biztosítók lényegében szükségszerűen versengtek volna a betegért, mert csakis azok révén növelhették volna költségvetéses kvótavolumenüket; másrészt: saját jólfelfogott érdekből a működés optimalizálásának részeként a vadhajtásokat - pl. a hálapénz, "orvosbáróság..." - is lecsipkedték volna erről az igen sajátos és bonyolult organizációról.
Miként meggyőződésem az is, hogy, ha nincs az a végtelenül hazug és demagóg referendum, a felsőoktatás nyavalyái is erősen megcsappanhattak volna. Merthogy a kezdés mindenkinek egyaránt "ingyen" járó esélyén túl, később még a képesség és szorgalom dolgában alulteljesítőknek sem kellett volna annyi "kötelező" tandíjat fizetnie, mint amennyi mostanság a szemeszteres térítési díjak átlaga; és a befolyt összeg felhasználásáról, a jól teljesítők ösztöndíjáról még szó sem esett...
De a jelenállapotainkba való jutást és a jövőnk formálhatóságát illetően igen tanúságos és tanulságos lenne egy, a '06-os és a mostani "zavargások/tüntetések" - egzakt, adekvát - eredőit összevető analogizálás sem...
human
@Mézike: Azt hiszed ott meg fognak állni, hogy csak a külön orvos választást kell majd megfizetni? Az egészségügy leamortizálása azért történik, hogy az emberek minél könnyebben beterelhetők legyenek a fizetős egészségügybe. Ha már annak is örülünk, hogy fizetünk, de legalább foglalkoznak velünk, akkor kisebb ellenállással lehet még jobban lenyúlni az embereket.
Talán nem mellékes, hogy ez a Velkey György fideszhez közeli doki.
Mézike
@Eladott Ország: Az egészségügyet nem a hálapénz hanem az ima tartja össze, meg azok az orvosok , nővérek akik hajlandóak ilyen körülmények közt gyógyitani. Csak elenyésző százalék aki a hálapénzre hajt.
Az igazi gondok pár év múlva fognak előjönni. Addig ez a kezdeményezés amit a fenti cikkben olvashatunk igen is jó!
Mézike
@human: Olvasd fentebb amit eladott országnak irtam..., folytatom. Kell is a fizetős egészség ügy.
Mégpedig azért mert rengeteg olyan ellátott van aki soha semmilyen formában nem fizetett egy petákot sem, mégis olyan ellátást kap mint aki évek óta perkál.
human
@Mézike: Nekem nem a fizetős egészségüggyel van bajom. Lehet azt jól is csinálni. Azzal van bajom, hogy a fidesz 300 ft-os vizitdíj ellen kampányolt még ellenzékben. És ahogy fent írtam a céljuk az volt hogy Te is kérd a fizetősség tételt csak javuljon már valamit az egészségügy. Így terelgetik az embereket.
kukac50
Aki szegény nem tud adni dögöljön meg???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.