Népszavazás lehet december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén hitelesítette az erre irányuló népszavazási kérdést.

A 12 tagú testület jelen lévő tíz tagja egyhangúlag döntött a benyújtott kérdőív hitelesítése mellett.

A Bíró Zoltán magánszemély által benyújtott kérdés így szól:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?".

Az NVB határozata nem jogerős, azzal szemben 15 napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál. Ha nem érkezik jogorvoslat, akkor indulhat a csaknem négy hónapig tartó aláírásgyűjtés.

A testület döntött két másik kérdés elutasításáról is. Az egyik azt célozta, hogy az állam 2019. január 1-jétől legalább évi 300 milliárd forinttal támogassa a lakosság és az ipar energiamegtakarítást célzó beruházásait.

A másik kérdés kezdeményezésben ahhoz gyűjtenének támogatást a szervezők, hogy "a magyar állam egy új alaperőmű felépítése helyett az összes hazai háztartás számára elérhető, az energiahatékonyság növelését szolgáló vissza nem térítendő támogatással biztosítsa az ország energiafüggetlenségét".

A testület az előbbi kezdeményezést azért utasította el, mert az a költségvetést érintené, míg a másikat azért, mert az NVB szerint a kérdés nem egyértelmű és nemzetközi szerződésbe is ütközik, így a törvény szerint tiltott tárgykört érint.

(MTI)

(A címoldali kép forrása: Pixabay)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Ez nagyjából hasonló mint az elbukott netadó után Deutsch vezényletével lezajlott pár millióért a nagy nemzeti konzultáció azzal a kérdéssel, hogy milyen net-et szeretne a jámbor nép. Majd pár hónap múlva megszületett a csodás válasz: Gyorsat és olcsót. Bexarás, nem? Ki gondolta volna? Ezt egy 5 éves gyerek is megmondhatta volna a húgyagyúaknak, ha maguktól nem jöttek rá. Tök ingyen. Esetleg egy tábla csokiért. Akárcsak ennek a népszavazásnak az eredményét.

Következő népszavazás kérdése: Szeretne-e ön fizetésemelést? Aztán lehet kampányolni az igen és a nem mellett és izgatottan várni, hogy mire szavaz a többség.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@papa.49: Pont erre gondoltan én is! Nagypénteket két nap alatt megszavazták, azonnali hatállyal.Nem igazán érdekelte őket a kalamajka, amit igy okoztak.
Zeta
@Perwool: igen, de ezt már pedzegette a szellempart is, de mintha Gorbán is mondott volna ijet!
Nagyon értelmes lesz ez is.
kisrigó
Van még egy kis szavazólapnak való papírja a havernak, hagy keressen még egy kis pízecskét! Reklám fogásnak sem utolsó, így a választások előtt. Pártunk és kúrmányunk gondoskodik róla, hogy a háziasszonyoknak legyen elég idejük a karácsonyi munkára. Akinek ez nem tetszik, az libsi-bolsi tetszés szerint!
papa.49
@Nessy: igen, ez megint csak egy fogás, hogy fel lehessen mutatni egy győztes szavazást, mondjuk én mindenkinek azt javasolom NE MENJEN EBBEN A TÉMÁBAN SZAVAZNI!!!
kukac50
Barmok erre ne költsétek az adófizetők pénzét!
anka
Tisztára fölösleges ezért népszavazást csinálni..., amire meg fontos lenne azt nem engedik!/Paks 2/ - már megint csak a pénz pazarlás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.