Minden második magyar választó szerint 2018-ban tovább növekszik majd a feszültség, amely erőszakba torkollhat. 

A Policy Agenda telefonos felméréséből , amit a zoom.hu megbízásából készített kiderült, mindössze a megkérdezettek  2 százaléka mondta azt, hogy nem érzékel a társadalmon belül valódi feszültséget, de az abszolút többség (52 %) szerint ez idén növekedni fog. A kutatás szerint  31 százalék számít arra, hogy nem változik a magyar társadalmon belüli feszültség.

A két nagy ellenzéki tömb (Jobbik és a többi baloldali-liberális párt) szavazóinak 70 százaléka gondolja azt, hogy 2018-ban nőni fog a társadalmi feszültség.

A bizonytalan szavazók 54 százaléka szintén ezt gondolja.

Ezzel szemben a kormánypárti szavazóknak csak 36 százaléka tart ettől. A két szavazóbázis gondolkodása közötti különbséget jól mutatja, hogy azoknak a választóknak, akik azt érzik, hogy Magyarországon nincsenek is valódi társadalmi feszültségek, 62 százaléka kormánypárti szavazó, míg jobbikos (10 %), baloldali-liberális (10 %), és rejtőzködő/bizonytalan (17 %) jóval kevesebb van köztük.

A Policy Agenda kutatásából kiderül, hogy a válaszadók 49 százaléka számít 2018-ban erőszakos politikai demonstrációkra, míg 44 százalék nemmel válaszolt, 7 százaléknak pedig nem volt véleménye erről a kérdésről.

Magyarok milliói tartanak az utcai erőszaktól

Forrás: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

A Jobbik szimpatizánsainak 63 százaléka számít erőszakos demonstrációkra, a baloldali-liberális szavazói tömb 57 százaléka, a rejtőzködő/bizonytalan szavazók 47 százaléka, míg a legkevesebb a kormánypártok szavazói között hisznek ebben, csak 44 százalék mondta ezt.

A fővárosban élők 40 százaléka véli úgy, hogy kell erőszakos politikai tüntetésekre számítani 2018-ban,

ezzel szemben a kisebb városokban, falvakban élőknek a fele gondolja ezt. A megyei jogú városokban lakók számítanak leginkább (59 %) a helyzet radikalizálódására.

Az is kiderült, hogy 30 százalék jobb gazdasági eredményeket vár, mindössze 18 százalék gondol pesszimistán a jövőre.

Pártpreferenciákat vizsgálva nem meglepő, hogy a legoptimistább a Fidesz-tábor: 54 százalékuk gondolja azt, hogy az idei év jobb lesz gazdasági szempontból a tavalyinál. A Jobbik szavazóinál ugyanez az arány 22 százalék, míg a baloldali-liberális szavazói tömbnél csak 12 százalék.

A választási tartalék szempontjából érdekes megnézni, hogy mit gondolnak azok a választók, akik még nem tudják, kire szavaznának, illetve nem mondják meg pártpreferenciájukat. Ebben a rétegben 22 százalék gondolkodik úgy, hogy az idei év jobb lesz, és 17 százalék véli úgy, hogy rosszabb. Az abszolút többség nem vár változást.

A középkorosztály a legpesszimistább. 25 százalékuk vár javulást, a 60 év felettiek esetében ez az arány 38 százalék. A 40 év alattiak esetében 28 százalék az optimisták aránya, míg a 30 év alattiaknál 24 százalékos a mutató.

Címlapkép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

(Zoom)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
2006-ban is a fideSS fizetett verolegenyei tomboltak. Most is ez varhato.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@namihami: Képzeld el, ha most célzatosan lehetne randalírozni. Micsoda öröm lenne számukra!
wagabund
@peterkelemen: a te őseid a majomházban vannak jól elzárva. Honnan veszed a bátorságot te szerencsétlen szarszájú makogó, hogy a népet így leszólod? neked tényleg nincs hazád, csak a jól bezárt ketrec, aminek rázod a rácsát.
egy igenbuta zöldmajom vagy, ami csak a fertőt terjeszti.
advocat
Azért rendesen hülyítenek! És ezt sokan el is hiszik! 2006 után mondjanak egy erőszakos tüntetést? Azt is talán a jelenlegi kormányhívők kezdték. És talán finom voltam.
nezelodo
Aki egy kicsit is követte az eseményeket, talán feltűnt neki, hogy a randalírozó csőcselékből faragott Orbán nemzeti hősöket, és aggatta tele őket kitüntetésekkel. Ott vihognak a Lendvai utcában, néhány még vaskos köztörvényes rovott múlttal is, ezekkel van felpántlikázva a focidrukker hordák java része, Kubatov vezetésével. Nyíltan garázdálkodhattak az állampárt védőszárnya alatt a választási irodában, a népszavazás megakadályozására, holott ellenzékiként számtalan hülyeség miatt tartottak népszavazást, most nem lehet, nehogy kiderüljön, meztelen a király. Igaz egy volt, az is érvénytelen, de a göbbelsi gépezet fényes győzelemként tálalta a tudatlan népének.
kissé felnőttem
ez az uralkodó szégyene lesz mert igy kezeli és kezelte a hét milliót, nem fogta fel Magyarországot nemcsak a fidesz tagok népesitik be.Lehet is hasmenése.
Ugyanis : Petőfi is erről irt a Föltámadott a tenger. C versében " habár felül a gálya alul a viznek árja azért a viz az úr "
nezelodo
HHK elfelejtetted lájkolni magad! Vagy a számítógépes vírus nem teheti, csak a Habony művek?
Próbálom a szép magyar nyelvet megfejteni amit dob a gép. Lehet, hogy csángóul írod, a gugli meg lefordítja rovásírásra, aztán meg dakotára, és abból jön ki ez a sületlenség! Nem csoda, hogy ennek a szoftveres csapatnak olyan jól jött össze a BKK jegyrendszere, ahogy összejött. Azt gondolták, a nemzeti konzultáció sokszorosan klónozott válaszlapját készítik, azért volt olyan olcsó a havi bérlet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.