A Varsóval szemben indított uniós eljárás jogtalan, Magyarország ebben az ügyben kiáll Lengyelország mellett – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TVP lengyel közszolgálati televízióban szerda este sugárzott interjúban.

Orbán: Magyarország kiáll Lengyelország mellettAz uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárásra vonatkozó kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: Lengyelországot igazságtalanság érte. Úgy vélekedett, hogy a magyar kiállás nemcsak a lengyel-magyar barátság kérdése, hanem közép-európai érdek is.

Ha ma megtesznek valamit Lengyelországgal, azt holnap megtehetik egy másik országgal is – magyarázta.

A Brüsszel és Varsó közötti vita mögött az áll, hogy a térségünk az utóbbi években "jelentős szereplővé vált az európai színtéren" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A közép-európai államok elvárják, hogy legalább annyi befolyásuk legyen a közös európai ügyekre, mint amennyivel hozzájárulnak Európa gazdasági fejlődéséhez – jelentette ki Orbán Viktor. Márpedig a V4-ek stabilizáló szerepet játszanak Európában, nélkülünk az európai gazdaság sokkal gyengébb lenne – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az uniós-lengyel vita mögött az húzódik meg, hogy a magukat fejlettebbnek tartó nyugati tagállamok hogyan viszonyulnak ahhoz az új helyzethez, hogy az unió centruma keleti irányba tolódott: korábban a német-francia együttműködésen múlt az európai politika, most már van egy német-V4 együttműködés. A Lengyelországgal szembeni fellépés mögött az is ott húzódik, hogy ezzel az új helyzettel még nem barátkoztak meg – jelentette ki a magyar kormányfő.

Az EU-n belüli vitákkal kapcsolatban megjegyezte: mindig tárgyalni kell, akkor is, ha kevés az esély – hangsúlyozta. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az EU 28 tagállama nem egyformán látja a világot. Míg – főleg nyugaton – egyes tagállamok egy posztkeresztény vagy posztnemzeti korszakba szeretnének belépni, addig mi ragaszkodunk gyökereinkhez. Ezért gondolkodunk másképp a bevándorlásról is – mondta.

Az a kérdés, hogy lehetünk-e egy közösségen belül, ha ilyen különbözően látjuk a világot. Szerintem lehetünk – jelentette ki a miniszterelnök.

Erős Európát akarunk, de ehhez tiszteletben kell tartani egymás véleményét. Mi sem akarjuk meggyőzni a nyugatiakat, de nekik is hagyniuk kell, hogy megmaradjunk kereszténynek, lengyelnek, magyarnak – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Semmiképpen sem lehet összekötni az uniós költségvetést semmilyen jogállami eljárással – mondta a következő uniós költségvetési keretre vonatkozó kérdésre.

A kormányfő kijelentette: a közép-európai országok nem koldulnak. A kohéziós alapok révén térségünkbe érkező pénz nagy része visszakerül azokhoz, akik adták. A kohéziós politikával mindenki jól jár. Az is, aki adja és az is, aki használja. Ez német és francia érdek is, ők keresnek rajtunk – fejtette ki.

Kihasználatlan lehetőségek is vannak a lengyel-magyar együttműködésben, ezért csak magunknak tehetünk szemrehányást – hangsúlyozta.

A kereskedelmi együttműködés szépen fejlődik. De történelmi lemaradásban vagyunk infrastrukturális beruházásokkal – tette hozzá. Meg kell felezni a menetidőt vasúton Varsó és Budapest között, autópályát kell építeni, fejlesztésekre van szükség az energiaszektorban – sorolta. Magyarország szempontjából létkérdésének nevezte a lengyelországi cseppfolyósított gázkikötő elérését lehetővé tevő gázszállító hálózat kiépítését.

A migrációval kapcsolatos kérdésre válaszolva a kormányfő kijelentette: Magyarország meg fogja védeni déli határát a jövőben is, határai nélkül Magyarország olyan lenne, mint a tojás a héja nélkül.

A magyar határ egyben az egész Európai határa – tette hozzá. Néha úgy érezzük, hogy mintha valaki hátba lőne minket miközben, egész Európát védjük – reagált az uniós bírálatokra Orbán Viktor a lengyel közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Most az egyszer támogatom Orbánt. Viktor! Védd meg a lengyel kormányt! Abból nagy baj nem lehet.
quadrocopter
Jól beszopják a polandok is ha a geci megvédi őket...
peterkelemen
Én nem állok ki Lengyelország mellett és ha már csak én nem állok ki, akkor már eleve nem állhat ki Magyarország sem. Az én nevemben ne beszéljen és hazudozzon ez az aljas törpe!
Hellcat
Tehát ha őket kibasszák megyünk velük mi is...
papa.49
Hamarosan a lengyelek mellett ülünk a padon, várva hogy kibasszanak bennünket, ezt elbasztad csutigeci !!!
papa.49
Csutigeci ne feledd el a lengyel nép nem olyan bamba mint a magyar, ha szorul a kapca, úgy elhajtják a haverodat, hogy Moszkváig meg se áll, és akkor megint ki marad a szarban mi a magyar nép !!!
papa.49
Az előzőhöz Akkor nézhetsz ezzel a kurva értelmes kifejezéssel a vakvilágba faszkalap !!!
RonaGyuri
Na ezt a kérést könnyen lehetne teljesíteni

Orbán már megint nagyon nagy baromságokat hordott össze

„Orbán Viktor miniszterelnök a TVP lengyel közszolgálati televízióban” – műsorról számol be a derék MTI.
A legfőbb téma „A Varsóval szemben indított uniós eljárás ” és a „Magyarország ebben az ügyben” való kiállása „Lengyelország mellett ” volt a téma.
Olyanokat tudott mondani, hogy „A magyar kiállás nemcsak a lengyel-magyar barátság kérdése, hanem közép-európai érdek is.”,
meghogy
„A Brüsszel és Varsó közötti vita mögött az áll, hogy a térségünk az utóbbi években jelentős szereplővé vált az európai színtéren”.
Az igazi gyöngyszem azonban az volt, hogy „A közép-európai államok legalább olyan súllyal szeretnének beleszólni az unió ügyeibe, amilyen mértékben hozzájárulnak Európa gazdasági fejlődéséhez ”.
Ez könnyen teljesíthető; KUSS! =))
S ha nem fogod vissza magad az ország támogatást is annyit fogunk kapni, mint amennyivel hozzájársz az EU fejlődéséhez! =))
justhpeter
Semmi nem változott az Újévvel. Orbán ugyanúgy minden nap mond valami baromságot, mint tavaly.
nevemnick
@papa.49: borzalmas ez az ábrázat. Mint valami izé... :D
Perwool
A kvótás buziságot ugyanúgy lovagolja meg minden hülye belpolitikai céllal. Vicces módon azok leginkább, akiket nem érint.
A lengyelekhez vagy 6, vagy 8 ezer menekültet vinnének, hozzánk nem egészen ezererkétszáz. (Közel 1 millió füstös mellé ez aztán nagy kaland..) Ezek nyilván egy percig sem óhajtanának sem lengyelek, sem magyarok lenni. Nyomor otthon is van. Természetesen záros határidőn belül elhúznának valami nyugati államba és nincs az az adminisztratív eszköz, ami megállítsa őket. Érdekes mód erre a románok, szlovákok, csehek rájöttek. Vígan közölték, hogy üsse kő, jöhet az az egy, vagy 2 ezer ember. Úgyse maradnak ott, mit veszítenek, de így senki se baszogatja őket.
De Orbán meg a lengyel majom azzal óhajt népszerű lenni, hogy a menekültek elleni ugatással játsszák el a haza megmentőjét, holott pontosan tudják, hogy ez a probléma országaikat szinte nem is érinti. De a mafla nyáj mindkét helyen beveszi a dumát.
Brüsszelt lehet naponta kiosztani, míg rá nem unnak, hogy 1-2 balkáni szemétdomb ura pattog és ki nem basszák egyiket-másikat az Unióból. Érdekes módon a a V4-ből csak a V2 ellen indítottak eljárást. Na vajon miért? Mert nyilván való a másik kettő teszi a dolgát!
Ne menjünk le hülyébe, senki nem fog befalcolni az éhbéren nyomorgó 8-9 milliós magyar piacért! Olcsó bérmunka meg akad máshol is...
papa.49
@nevemnick: Mond ki nyugodtan ELMEBETEG, másik országban ha ilyen képpel sétálsz egykettőre a gyogyiban találod magad, de nálunk ez a fazon ME. lehet kérdés meddig !!!
Zeta
@Perwool: meglovagolja a migránsok betelepítését, a baj az , hogy sok talpalávaló nem látja, hogy az ő fogyatékosságukat lovagolja meg , a hatalom megtartása érdekében.
Perwool
@Zeta: p.coldline.hu/2018/01/04/2733686-20180104-2YPgIb.jpg
Orbán szinte minden esetben szembehelyezkedett az EU döntéseivel, természetesen nem elvből, hanem, önös politikai érdekből.
A rendszeres kettős beszéd szerintem nem csak Európa, hanem ez értelmes magyar ember számára is nevetséges, és szánni való.
Zeta
@Perwool: ez mozgatta az első perctől ,a hatalom. Igazad van. Mindent annak vetett alá, vet ma is, gátlástalanul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.