Életének 74. évében elhunyt Aczél Endre – írta a Független Hírügynökség.

A lapnak Aczél Endre halálhírét a családja erősítette meg.

Elhunyt Aczél Endre

Fotó: atv.hu

Aczél Endre 1944-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát, matematikai nyelvészet és orosz szakon, 1968-ban. Ezután 17 éven keresztül az MTI munkatársa volt, eleinte külpolitikai tudósítóként, majd szerkesztőként. 1974 és ’77 között pekingi, 1981 és ’85 között londoni tudósítóként dolgozott.

Hazatérése után a Magyar Televízióhoz került, 1986 és 1990 között, tehát a rendszerváltás idején ő volt a Híradó főszerkesztője az utolsó évben ő vezette A Hét szerkesztőségét is.

1990-ben néhány hónapig a Kurír társfőszerkesztője volt, majd több mint 25 éven keresztül a Népszabadság vezető publicistája, külpolitikai témájú írásait más lapok is gyakran közölték. Közben 1991 és ’94 között egy angol nyelvű gazdasági magazin, a Hungarian Economic Review felelős szerkesztőjeként, a következő három évben pedig a Tenisz Magazin főszerkesztőjeként is dolgozott.

1999-től 2008 februárjáig a Nap-kelte műsorvezetője volt, közben pedig elindította a Magyar Rádióban Acélsodrony című műsorát, amelyet később a Klubrádióban folytatott.

Forrás: zoom.hu, fufu.hu, atv.hu

Fotó: ATV

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nicolekidman
@Szeparepa2: Nekem is váratlan és megdöbbentő. Azok közé tartozott, aki még tudott "újságot írni"...óriási műveltségű ember volt.
Nyugodjon békében!
Tisztelettel.
Eladott Ország
Aczél Endre publicistának nevezett erkölcsi pöcegödör szerint a lány szeretett kefélni, a szülei meg egyszerűen áldozatot csináltak belőle. Három jóképű úszófiú, és a sportuszodában megszokott, napi rendszerességű szexről volt szó, semmi másról. Dehogy volt erőszak. Éjjel-nappal ott volt az uszodában, minden pletykát hallott, ő már csak tudja. Ki, ha nem ő?
www.atv.hu/belfold/20160407-aczel-vedte-meg-a-legbrutalisabban-kiss-laszlot
Horizont
Nagyon bírtam ...ha semmi mást nem tett volna csak létrehozza az Acélsodronyt már nem hiába élt. Nyugodjon békében.

@Eladott Ország: Ez két éve történt. Valószínű Aczél már nem teljesen önmaga volt. Annyira védte Kisséket, hogy kissé elborult. Ezt nem kellett volna, na de ne ezzel emlékezzünk már meg róla.
nicolekidman
@Eladott Ország: Meggyőző a belinkelt cikk. Attól Aczél még nem erkölcsi pöcegödör...
Ha jól csalódom, ez ma is így folyik...volt egy kézilabdás csaj, aki az edzőtáborban az egész férficsapattal lefeküdt, egy éjszaka alatt. Valahol fel kell oldódni a napi stressz alól...
Baranyai György
Equus1
kár, nagy kár... egy értelmes emberrel kevesebb a nagyar... mehetett volna más is talán... darab-darab... pl. 4 kövér, vagy 5 harrach, esetleg 10 tömjén pofátlanásgos vagy maga a Nemzettemető tezsvér, bajer seggnyalonccal
Jozefina
Nyugodjék békében!!! Neki már a leg jobb!!
grincss
@Szeparepa2: Ilyen barátaid vannak? :-)
gibgab
Zseniális elme volt, aki átlátott a politika szövevényes szitáján. Élvezet volt hallgatni, olvasni. Nagyon sajnálom! Ő még ÚJSÁGÍRÓ volt, így csupa nagybetűvel...
mariaberta
Őszinte részvétem.Nagyra becsültem, különösen a Romániában történtek élethű tolmácsolása miatt, de az egyéb munkája miatt is. Szerintem méltatlanul szüntették meg a műsorát, de hát a politika mindenben belepiszkít. És az értékes, szavahihető embereknek ebben a rendszerben nincs, illetve nem volt jövője. Nyugodjék békében, -már amennyire jelen esetben- erre lehetőség van!
vukkocska
Nagyon sajnálom. Egyre kevesebb igazi újságíró van már. :(
karma1
Nagyon sajnalom ot is es a csaladjat is. Keves olyan tisztesseges ember volt szinen az elmult 40 evben a politikai eletben, mint o. R.I.P
terlasz
@Eladott Ország: Ennyi lett volna Acél Endre? Pöcegödör? Te azért több vagy a pillanatnyi elcseszett véleményednél. Acél életműve sem a félresikerült néhány mondatából áll. Most haragszom rád, mert cserbenhagyott a jól ismert realitásérzéked, amit szeretek benned.
Yoda69
Sajnalom. Nagyon kedveltem targyilagossaga es pontossaga miatt. Sajnos egyre kevesebben maradnak a magyar mediaban akik hasonlo karakterrel birnak.
Nyugodjek bekeben!
Eladott Ország
@Szeparepa2: Valóban híven szolgálta Aczél Endre az állampártot. Az erkölcsi pöcegödröt nem a saját újaimból szoptam ki. www.atv.hu/belfold/20160407-aczel-vedte-meg-a-legbrutalisabban-kiss-laszlot
GeoCravker
@Eladott Ország: Szerintem sincs igazad. Aczél a Kiss-botrányban hülyén reagált, és a maradék karrierjének vége is szakadt ezzel.
Alkalmasint azért volt hülyeség, amit írt, mert kiállt egy viselkedési minta mellett, ami az adott helyzetben lehetett vitatható, de sajnos a valós "me too" esetek mutatják, hogy a társadalom egyfajta vezetői "nyomásgyakorlást" mintegy beáraz. Titkárnőknél, színészeknél, stb. Ez Kiss esetétől függetlenül sem védhető.

Ugyanakkor Aczél munkássága vs. állampárt ügyben sincs igazad. Mert akkortájt, ha éltél (nagykorú voltál) akkor, akkor tudhatod, hogy a külföldi tudósítónál sok aláírni való akadt. De mindenkinél. Azonban kevesen nőttek fel a feladathoz. ahhoz, hogy legalább a sorok közt ne mondjon a valóságról is valamit. Aczél ezek közé tartozott. Őszintén: hány külföldi tudósító nevét tudnád kapásból (Google nélkül) ma megemlíteni a 60-astól '85-'86 ig terjedő időben. Aztán ezek közül hány olyat, aki valóban ott volt, ahol állították, és nem a helyi újságokból tájékoztatott, mint a délszláv háborúban horváth háborús haditudósító (Balogh Szilárd), aki talán az országot sem hagyta el, vagy korábban a régészeti feltárásokon romokat forgató Chrudinák.
Eladott Ország
@Szeparepa2: Felfogtam! Ugyanúgy szolgálta az akkori hatalmat, mint a jelenlegi csinovnyikok,
Bayer, Stefka, Bencsik és a többiek. Egyébként ő sem vitte volna sokra, ez jelenleg is így van. Nem kapnak állami megrendelést reklámot és lehúzhatják a rolót ( Népszabadság, Magyar Nemzet, Heti Válasz stb), továbbá az összes megyei napilapot a fidesz már felvásárolta.
advocat
Legyünk következetesek. Kb. annyi komcsi volt az országban, mint amennyi partizán '45-ben.
Eladott Ország
@advocat: A rendszerváltás után meg mindenki 1956-os forradalmár volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.