Felháborító devizahiteles történetről írt a Blikk: egy nyugdíjas tanárnőt tettek ki az utcára úgy, hogy egy darabig szépen fizette hitelét, de a bankok a válság miatt sokkal több pénzt követeltek.

Ez a megoldott probléma? Nyugdíjas tanárnőt lakoltattak ki az utcára bedőlt devizahitele miatt

Pár hét leforgása alatt utcára került a 60 éves Orosz Mariann, aki több mint 41 évig szolgálta a budapesti nebulókat – írja a megdöbbentő sztorit a Blikk.

A nyugdíjas pedagógus 10 éve vett fel 4 és fél millió forint svájcifrank-alapú, szabad felhasználású jelzáloghitelt, hogy azzal egészítse ki csekély tanári fizetését. Mint sokan mások, a válság beköszöntével ő sem bírt lépést tartani az egyre növekvő törlesztőrészletekkel, az idei évre pedig teljesen kilátástalanná vált helyzete.

2008-ban 4 és fél millió forint hitelt vettem fel. Két évvel később jött a hideg zuhany: 3 millió forintot ugyan visszafizettem, de hátravan még 8 millió.

Idén nyáron érte ugyanakkor a legnagyobb baj: az eladósodása miatt júniusban kilakoltatták.

Június 25-e volt a végső leszámolás, de hisztéria nélkül, emelt fővel hagytam ott a lakást. Nem volt olyan költség, amit meg tudtam volna fizetni, mennem kellett, és senki nem törődött a rengeteg tanári évvel vagy azzal, hogy nincs hova mennem

– fűzte hozzá a tanárnő, aki harmadik gerincműtéte előtt áll, 13 éves kutyáját pedig fájó szívvel kellett a kollégájára bíznia. Most egy barátjánál lakik a fővárosban, de itt is csak augusztus végéig maradhat.

Egy pici helyiségben alszom, a napom nagy részét pedig nyugdíjasotthonban töltöm.

Bár a kormány szerint minden rendben, valójában most is ezrével lakoltatják ki a bedőlt hiteleseket: májusban letelt a kilakoltatási moratórium, azóta összesen 1355 embert lakoltattak ki.

(Blikk)

Fotó: pexels.com

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Ennel nagyobb szegyent... Hiva fer el ez a csuti pofajara?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Milyen nagyszerűen ,,megrendszabályoztátok csutitetű a bankokat !!!
karma1
Ennel nagyobb szegyent... Hiva fer el ez a csuti pofajara?
Rockxy
@karma1: Nincs egyedül, csapatban dolgoznak, így eloszlik a sár.
hemami
Minden ilyen hír teljesen kiborít, el se tudom mondani , hogy mennyire .Mert az rendben van, hogy a felvett hitelt vissza kell fizetni, de , hogy annak a többszörösét ,hát ez egyszerűen csalás , uzsora, ami törvénytelen, igazságtalan, embertelen. A mai jövedelmek alapján erre szinte senki nem képes. Hány kilakoltatás lesz még ? Még nincs elég hajléktalan ?
division
Szabad felhasználású jelzáloghitel...Na ez az amit épeszű ember nem vállal be, ez még a lakáshitelnél is durvább. Nem értem, miért adósítja el magát szándékosan a fél ország? Ismerek olyanokat is akik a Providentet nyögik jó ideje. Nem szabad!
Desischado
"Mert senkit sem hagyunk az út szélén..."
Nem is. mert belelökik a gödörbe. Hogy fordulnának fel.
emerencia
Nincs új a nap alatt. Anno a rendszerváltás eufóriájában ezreket löktek ki környékünkön a zárt munkapiaci munkahelyeikről, több százunkat a hadseregből ráadásul végkielégítés nélkül. Mindemellett kicsinyke otthonaink is veszélybe kerültek mert nem mindenki tudta fizetni a kamatadót vagy az egyösszegű megváltást. A megyei újság legismertebb újságírója midőn megtudta, hogy az egyik községben van pár tanár aki esetleg elveszítheti az állását, azonnal a kispolszkijába vágta magát, hogy közelebbről kinyomozza az esetet, majd leleplező cikket írt a majdnem kirúgásról. Az ő értékrendjében a tanárokkal történtek überolták sok millió ember tragédiáját. Hasonló a helyzet most is. A tanárnő mondjuk ki meggondolatlan hitelfelvétele és irreálisan magas büntetése vagyis az otthona elvesztése mintha fontosabb lenne nagyon-nagyon sok ember hasonló tragédiájánál. Pedig nem az. Ugyanolyan szörnyűség mint azoké, akiknek állami segítséggel bűnözők kilopták a pénzintézetből a (pl. lakhatásra) összekuporgatott pénzüket vagy akik szintén politikus árfolyambűnözők miatt tragédiába torkollik az életük. Senki nem érdemli meg, hogy bűnözők hatalomra jutása miatt tönkre menjen az élete.

Kedves pedagógusok, ideje lenne már hatékonyabban a nebulók agyába vésni és személyes életük döntéseiben is figyelembe venni, hogy egy társadalomban egyformán szolidárisnak kell lennünk mindenkivel aki bajban van mert pl. az utcán már senkit nem érdekel, hogy ki mennyit és mit dolgozott a krízishelyzetbe kerülése előtt.
Pálinkás Pál
Csak halkan jegyezném meg...megint mindenki a bankokra fúj.../görény horda/... de...az árfolyam emelkedésről nem ők tehetnek!!! és mielőtt valaki most azzal jön hogy nem is láttak frankot...nos a helyzet mennyivel lenne jobb,ha frankban kapták volna,és most úgy kéne visszafizetni??? Tudom miről beszélek,volt autóhitelem...minden hónapban ott volt feketén -fehéren hány frankot kell fizetnem...nem emelkedett az összeg...a frank értékéről meg nem a bankok döntenek...ergo,nem árt elolvasni a "kisbetűs" részt is...mielőtt aláírunk valamit
emerencia
@Pálinkás Pál: Sosem felejtem el azt a banki alkalmazott hölgyet, aki állította, hogy minden devizahitel felvevőt nyomatékosan figyelmeztettek a kockázatokra. Másrészt többen állítják, hogy hazudtak nekik hitelfelvételkor mert azt mondták, hogy nincs kockázat. Jómagam áruhitel felvevőkkel találkoztam munkám révén és sajnos egy kezemen meg tudnám számolni azokat akik tökéletesen tisztában voltak a helyzettel de valami kényszerhelyzet miatt mégis felvették a hitelt. Nekem volt "szerencsém" már a rendszerváltás hajnalán megismerkedni a vadkapitalizmus aljasságaival. Emiatt mi inkább maradtunk a sokak által lenézett életviszonyaink között. Így próbáltuk megelőzni az újabb tragédiát. Sajnos ne vagyok meggyőződve arról, hogy sikerült. Politikusi maffiózóink ugyanis újra és újra "gondoskodnak" róla, hogy egy percig se érezzük biztonságban a létünket, megélhetésünket.
Gauntlet
Kell a sok lakás a narancskomcsiknak ! Kisboltot már elvettek- emlékezzetek a nemzeti dohányboltokra!
karma1
@division: Tudod, mi nem nagyon ertunk altalaban egyet devizahitel-kerdesben, mert azt mondom, hogy mindenkinek lakni kell valahol, nem koromlakkot es nem luxusautot vett ez a holgy sem ebbol a kolcsonbol, viszont mert "szabad felhasznalasu" volt a hitel, es a holgy is azt mondta, hogy az eletkorulmenyeik javitasara hasznaltak fel a hitelt - hat ez sajnos, igy nem vedheto az en szovegemmel, "mert lakasra kellett nekik"
Viszont valami akkor sem volt rendben ebben az egeszben, ha mar csak 1 millioval tartoztak, es most meg mindig az eredeti kolcson ketszereset kovetelik rajtuk. Mert ez a legundoritobb GE Money hitelnel is uzsorakamatosabb.

Viszont aki berbol es fizetesbol el, - plane kozalkalmazottibol es nem vallalkozoi jovedelembol - annak egy ilyen hitelforma kesz ongyilkossag.
balos
Fussunk neki még egyszer!A deviza hitelt a fideSS maffia vezette be!A 2010-es lopásváltásnál a két fideSSes nemzeti gyökér miatt dőlt be a forint!Szóval a aki ezek után még mindig a "hitelesek"észbeli képességeit emlegeti "szíve joga"!Remélem aki ilyen empátiával írogat,annak nem fogják a feje fölül elvinni a tulajdonát a nemzetes maffiózók!
karma1
@balos: Hat igen, a jarai-kosa duo csinalta meg az evszazad uzletet, (ez ugye lassan mar lecseng, de jott helyette a 2.0-as CSOK, ami ugyanez, zo"dben), es aminek a hasznat kizarolag orban meg a bunbandaja elvezi, kuszaszem konyekig a penzben vajkalo hozzaferesevel es kozremukodesevel...
papa.49
@karma1: Kihagytad a szargyártót, pedig ő is tevékenyen részt vett a forint bedöntésében !!!
A vigyorgós Járairól nem is szólva akinek ,,pártfeladata volt a mnb. elnökeként a forint kamat magasan tartása !!! Viszont az akkor regnálóknak nem volt 2/3 többsége a hodályba, hogy kitudták volna onnan rúgni a tetvest !!! Aztán jöttek a fiúk és taccsra tették a hiteleseket !!!
karma1
@papa.49: En a mely reszleteket nem ismerem, miutan mar akkor nem eltem otthon. De mivel van ismeros aki erintett ebben, az o peldaja miatt beleolvastam a netbe.
Mindenesetre mocsok nagy szemetseg, akarmilyen magyarazatot is fuznek melle, mert ez a legaljasabb uzsorakamat, legalisnak feltuntetve.
papa.49
@karma1: Több példát is fellehet hozni, ingatlanra felvett jelzálog hitel például 5 millió, visszafizetett 4 milliót, a futamidő 10 év, a kamat ,,PAPÍRON,, 4 %, a bedőlés pillanatában még tartozik 20 millióval, EZ A FÜTYISZEK SZERINT NEM UZSORAKAMAT !!!
De ha a ,,boltocskázó,, az áru értékének kétszeresét számolja fel az igen !!!
Persze ez is az csak ezt valamilyen szinten büntetik a bankok meg nyugodtan rabolhatnak !!!
Eriksson
@Horizont: Nagyon igazad van. Egy nyugdíjas tanárnőt, aki életminőség javításra vett fel hitelt, mitől kell jobban sajnálni, mint egy olyan családot, amely lakhatásra?
Eriksson
@Horizont: Már megint félreértesz. Nem kötözködöm, őszintén írtam.
Valami ilyesmiről akartam én is írni, hogy mire ez a szívhez szóló történet, amikor vannak sokkal nehezebb sorsúak családok is.
Bár ezt a tanárnőt is lehet sajnálni, mint mindenkit aki hitelcsapdába került, de miért jobban?
Lepényleső
Törvényesített uzsorakamat,ami az uzsorának a többszöröse. Kizsákmányolás törvényre emelve?
Eriksson
@Horizont: Sajnos félreismersz. Alapjában jóindulatú vagyok, amíg fel nem bosszant valaki. És undok is csak azzal szemben.
vacsi
Milyen tantárgyat tanított a nyugdíjas tanárnő? 4,5 millió óriási pénz, arra biztosan nincs szüksége senkinek, hogy ezzel kiegészítse a fizetését. Itt valami nem stimmel!
wagabund
" Nyugdíjas tanárnőt lakoltattak ki az utcára bedőlt devizahitele miatt"

jajistenem...már megint ez a qurva helyesírás...
Tollascsőr
@Lepényleső: És még mindig vannak emberek akiknek az "uzsora" kifejezésre a provident jut az eszébe. Az a provident, aminek MINDEGYIK törlesztőrészlete fillérre pontosan ugyanannyi volt. MINDIG! Dehát ugye az emberi hülyeség határtalan...
cikicakk55
@vacsi: Mint írták a tanárnő 41 évig tanított.Gondolom 40 év után ha akart,ha nem nyugdíjba küldték.( persze lehet,hogy Ő volt teli a 41 év alig fizetésével) Lényeg,hogy mivel nyugdíjas lett,több szabadidővel rendelkezett és esetleg vett egy energiatakarékos tévét,lehet,hogy a mosógépe is a végét járta,esetleg a kertet ( ha volt) hozatta rendbe. Lényeg,hogy úgy volt vele,hogy ha már mindent megvett,amire addig nem futotta a fizetéséből,a nyugdíjából majd törleszti.Az eredeti kamat szerint tudta volna és törlesztette is.Azért az már egy mocskos dolog,hogy 1,5 millió van elméletileg hátra,erre közlik,hogy még ( millióval tartozik. Az már összesen 12,5 millió forint.Ezt nem kéne hagyni a Magyar államnak. Persze,hogy furcsa,hogy pont őt rakták be cikként az újságba,de sajnos külön újságot kéne nyitni ha az összes bedőlt hitelesről hírt szeretnénk kapni.Az is lehet,hogy sokan nem is akarják,hogy kiderüljön.
Rockxy
@hemami: Hogy hány kilakoltatás lesz még?
A tervben 500 ezer van, hogy mennyi fog megvalósulni, azt nem tudni előre.
Néhány részlet még:
toxikologia.blogspot.com/2018/08/antimagyarok.html
Macskaszem
Akinek tényleg nem volt más lehetősége lakáshoz jutni, azt még megértem, de aki csekély fizetése miatt életszinvonala javítására vett fel hitelt, azért az elég gáz.
vacsi
@cikicakk55: Amiket felsoroltál, hogy lehetett rá költeni, az korántsem 4 millió, jó, ha 400 ezer. És ezekre nem kell hitelt felvenni, hanem a nyugdíjából az el nem költött összeget havonta összerakni, és ha egy-egy cikk ára összegyűlt, akkor meg lehet venni! Ha meg nem tudja havonta a TV, mosógép, stb árát összerakni, akkor a hitelt sem fogja tudni fizetni! Ezért kérdem, hogy mit tanított? Matekot biztos nem.
emerencia
@cikicakk55: ma 12:30 Nem kötelező a nyugdíjkorhatár előtt női negyvennel nyugdíjba menni. Ez egy szabad választás lehetősége azoknak akik jogosultak rá. Sokan elmennek még hatvan alatt nyugdíjba, majd még életerősen dolgoznak tovább valahol a profitszférában, így kétféle jövedelmük van. Tudok olyanról, aki nem tette ezt meg vagyis nem élt a női negyven lehetőségével mert nagyon alacsony lett volna a nyugdíja és a nyugdíj mellett végzett munka már nem fogja a nyugdíjalapját növelni. Inkább dolgozik nem nyugdíjasként amíg csak bírja mert így nő a nyugdíjalapja is. A tanárnőnél nem tudni a részleteket.
emerencia
@vacsi: Ezt én sem értem. Ha valakinél beindul a spirál, mindig törleszteni fog és soha nem lesz képes egy fillért sem megtakarítani! Aki ebből sportot űz, nagyon kiszolgáltatja magát. Vajon az a jól szituáltnak látszó középosztálybeli hölgy 3 gyerekkel, ki tudta-e fizetni jórészt apróságokból álló hétmérföldes listás áruhitelét? Az volt a fixa ideája, hogy neki mindene ócska, azonnal le kell cserélni. És nem volt egyedül. Volt aki még a kerti szolárlámpát, vázát, stb. is hitelre vett. Nagy divat mostanság a dzsentri szemlélet de valljuk be őszintén, a lakhatástulajdonhoz nem tud a sima dolgozó ember hitel nélkül hozzájutni és az is előfordulhat, hogy bizonyos váratlan események miatt, (pl. többszörös haláleset) akkor amikor még nem gyűlt össze a pénz, az elromlott fűtésre, tűzhelyre, mosógépre, hűtőre kell a hitel. Szükséges ezek azonnali beszerzése amely nélkül ma már nem lehet élni. (Pl.A kézzel mosás víz és időpazarló mely újabb költségeket generál.) Ismerősöm megvehetné ezeket a dolgokat hitelfelvétel nélkül is, mégis állandóan azt böngészi, hogy hol lehet valóságos ingyen hitelhez jutni és akkor cseréli le a régebbi háztartási gépeit. Egyetlen pillanatig sem kell félnie attól, hogy nem tudja befizetni az esedékes törlesztőrészletet. Ilyen is van. Az üzletek pedig boldogok mert az ingyen hitel lehetősége jelentős bevételt generál számukra.
cikicakk55
@vacsi: tegnap 18:16
Megértem a te elméletedet is,már csak azért is,mert mi sem vettünk fel sosem semmire kölcsönt.A házunkon a tetőtér 20 évig épült,de még a Kádár korszakban 4 év spórolás után megtudtuk venni a házat szintén banki hitel nélkül.Egyedül a vásárlással járó 25.000 ft-ot törlesztettük 100 ft/ hó,plusz a néninek akitől vettük a házat,tartoztunk 10.000 ft-al Ezt is 1000 ft/ hó fizettük.Akkor 4 ezer ft volt a kettőnk jövedelme.Páromé 2.100 én a gyesért 910 ft-ot kaptam. 2000ft maradt ,de kijöttünk belőle. Na de vissza térve. A tanárnőt csak annyiból védem,hogy azért nem vásárolt addig semmit még dolgozott,mert nem volt ideje rá,hogy használja.Mint nyugdíjas,már rá ért a kerttel bíbelődni, már jobb lett az automata mosógépet használni tárcsás helyett.Lehet,hogy a 40 év alatt a ház is megroggyant,így azon is javítani kellett. Ne felejtsük el,hogy az eredeti összeget simán tudta volna törleszteni,hisz sokáig törlesztett is,4,5 milliót vett fel és 3 milliót visszafizetett.Ő is hibás biztos,de ne csak Ő legyen már a bűnbak azért,mert nyugdíjasan kicsit jobb életet szeretett volna élni.
eszegfu
Az tény, hogy nem fogtak senkire sem fegyvert, hogy devizahitelt vegyen fel bármire is! Csakhogy -- és most akár a Kádár rendszert visszasirónak is gondolhattok -- ma más a helyzet, mint a rendszerváltás előtt. Akkoriban ugye legtöbbünk tanácsi lakásban élt, de aki gyorsabban akart lakáshoz jutni, ők öröklakást vettek hitelre. Mások az arányok is! A szüleim az össz kereset nem egészen 3%-át fizették bérleti dijként a lakásra. Amikor mi öröklakást vettünk, akkor az össz keresetünk nem egészen 16 %-a volt a törlesztő rész. Ma pedig önkormányzai lakás talán nincs is, tehát saját tulajdonu lakást kell vásárolniuk. Aki albérletben élt, joggal gondolhatta, hogy a 80-100 eFt havi dij, amit ugye ki tudtak fizetni, az pont annyi, mint a hitelük törlesztése (azaz a 2 kereső közel 30 %-a!). És most akármilyen "vadkapitalizmus" is van, ill. akármennyire is emelkedett a CHF árfolyama, azért valami csak nem stimmelhet, ha valaki 5 mill. hitelt vett fel 10 évre, törlesztett már 7,5 milliót 8 év alatt és a forintositásnál még mindig 3,5 millióval tartozik?!
Rockxy
Nem magyar specialitás a kilakoltatás.

" nálunk Németországban ez már évtizedek óta gyakorlat és mindenki tudja, hogy ha fizetésképtelen, ki lesz lakoltatva. Tévedés ne essen, nem tartom helyesnek, csak ezt nálunk nem hozzák sem az újságok, sem más hírközlő szervek."

Szóval, a demokratikus és liberalista németeknél nem illik a szarról írni és beszélni.
De nálunk kötelező, mer fasizmus van!

Ésakkor még ezt nem is említettem, ez sem itt volt, és nem is mostanában:
youtu.be/rgN_hV_P2vg
ibn Said
Csak röviden próbálom leírni az én történetem:
Örököltem egy házat ami nagyon romos állapotban volt, és az önkormányzat már felszólított, hogy tegyek valamit, mielőtt összedőlne... 11 (TIZENEGY) bankot kerestem meg hitel ügyben egyiknél sem volt forint alapú hitel! Kénytelen voltam CHF alapút felvenni, DE! mivel felújításra nem adtak maradt a szabad felhasználású... a forint bedőlt, az építőipar (ahol éppen dolgoztam szintén, hiszen ott is minden hitelből ment) is, így fizetésképtelen lettem. Hadakoztam a bankkal, mert nem azért nem fizetek mert nem akarok, hanem mert nem tudok. A tartozásom azóta eladták, egy faktoring cégnek, ők sem tudtak mit kezdeni a tartozással, így most ők tovább adták... most majd velük fogok hadakozni. A felvett hitel 3/4-ét akkora már vissza fizettem, most a teljes tartozásom a felvett hitel összeg 3x-a!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.