A magyar és a török politikai vezetők őszintén, képmutatás nélkül tudnak egymással beszélni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Isztambulban a magyar-török rendezésű Go Africa üzleti fórumon azután, hogy előzőleg tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszterrel.

Szijjártó: a magyar és a török politikai vezetők őszintén beszélnek egymással

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter munkareggelije Isztambulban 2019. február 13-án. Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Szijjártó Péter kiemelte:

a két ország vezetői között nagyfokú bizalom jött létre, amelynek egyértelmű haszonélvezője a gazdaság.

Ha ez nem így lenne, akkor 2018-ban nem haladta volna meg a 3 milliárd dollárt a Magyarország és Törökország közötti kereskedelmi forgalom – tette hozzá.

A magyar miniszter felszólalásában emlékeztetett: új világrend született, a világgazdaság és világpolitika változásai teljesen új viszonyrendszert hoztak létre, amelyben azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek kellő számú és erősségű szövetségest tudnak gyűjteni maguknak. Magyarország számára Törökország egy ilyen szövetséges – szögezte le.

Szijjártó Afrikával kapcsolatban rámutatott, hogy a kontinensnek két arca van, egyrészt szinte határtalan lehetőségeket kínál, ugyanakkor Európa számára az elmúlt évtizedek legjelentősebb kihívását is megtestesíti, a kontinensről kiinduló tömeges migrációs folyamatok következtében.

A miniszter kifejtette: a következő 15-20 esztendőben Európa számára az egyik kardinális kérdés az lesz, hogy az afrikai kontinens népességmegtartó ereje tud-e olyan gyorsan erősödni, mint ahogyan a népessége növekszik.

Hangsúlyozta: Magyarország számára az Afrikával való gazdasági együttműködés egyrészt profitszerzési esély, másfelől viszont óriási felelősség is, hiszen a befektetések biztosíthatják azt, hogy az afrikaiak Afrikában találják meg a számításaikat.

A beruházásokkal a magyarok és törökök elérhetik azt, hogy az afrikaiak ne vágyjanak el távozni a hazájukból, hanem otthon tudjanak érvényesülni

- nyomatékosította Szijjártó Péter.

Jelezte: ahhoz, hogy az afrikaiak otthon tudjanak maradni, versenyképes tudásra is szükség van. Erre vonatkozóan Szijjártó Péter közölte, hogy

Magyarországon 1422 afrikai egyetemista tanul magyar állami ösztöndíjjal, hogy aztán, megszerezve a versenyképes tudást, hazatérjen.

A magyar külügyminiszter arról is beszámolt, hogy Magyarország 220 millió dollár értékben hitelkeretet nyitott a magyar Eximbanknál a magyar és török vállalatok Afrika-irányultságú közös projektjeinek finanszírozására. Ha a cégek ezt a hitelkeretet mind lehívják, akkor Magyarország nyit egy újabbat – jelentette be Szijjártó Péter.

A miniszter felhívta a figyelmet: a Világbank előrejelzése szerint a szubszaharai afrikai térség növekedése a következő években mindig legalább fél százalékkal a globális növekedési ütem felett lesz. Mindazonáltal a következő 10 évben ennek a térségnek a lakossága 35 százalékkal fog emelkedni, 370 millióval nő a népessége. Ez a növekedés a világ népességnövekedésének 40 százalékát fogja kitenni az elkövetkező 10 évben – mutatott rá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ha nagy számban hagyják el fiatalok az afrikai országokat az komoly destabilizációs faktort jelent, mivel a tehetséges fiataloknak kellene felépíteniük az érintett országok modern gazdaságát.

Szijjártó: a magyar és a török politikai vezetők őszintén beszélnek egymással

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter a II. Török-Magyar Afrika Fórumon Isztambulban 2019. február 13-án. Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A Go Africa üzleti fórumot második alkalommal rendezte meg közösen a magyar Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK).

Szijjártó Péter a rendezvény alkalmával találkozott a Türk Eximbank vezérigazgatójával, Adnan Yildirimmel, valamint a DEIK Török-Magyar Üzleti Tagozatának elnökével, Adnan Polattal is.

A magyar külügyminisztert isztambuli hivatalos útja végén audienciára érkezik I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkához.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
Ezek állnak szóba veled zselésfejű. Ugyanazon a mocskos szinten vagytok. ENNYI.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
DR Eric CARTMEN
Ezek állnak szóba veled zselésfejű. Ugyanazon a mocskos szinten vagytok. ENNYI.
m73
Ja!Őszintén elmondják egymásnak,hogy hogyan kell jobban és többet lopni.Majd őszintén megbeszélik a diktatúra további építését az országaikban.
Szeparepa2
Meg a retkes tetves csaló hazug hazaáruló agyhalott kurva anyáddal is te náci orbáncsicska parazita fogyatékos patkány...
csipetke
Hát persze.Biztosan így van,maffiózók,diktátorok egymás közt...
Aki Én
Büszke vagyok, hogy olyan államok vezetőivel vagyunk rendkívüli kapcsolatban, ahol civilek, újságírók és ellenzéki politikusok tízrei vannak börtönben és hullaházban.
tudode
Azért FÉLRE az agarakkal, ÖNDICSÉRET miatt egyre büdibb van a KÖRLETBEN
.
------ Pompeo eladott egy rakétarendszert, és Orbán nyakára tette a kést
.
https://nepszava.us/pompeo-eladott-egy-raketa...
.
Azért nem lehet mindenkit hülyének kukkokni!
cikicakk55
Na ez röhej. Már alapból is,hogy két politikus " őszinte" az nevetséges. Na de az,hogy pont a Magyar-Török politikusok lennének őszinték ez már a vicc kategórián jóval túl megy. A másik az,hogy az okos Afrikai fiatalok( mert gondolom azért ott is akad belőlük) nem csinálnak unalmukban 10 gyereket a nyomorba bele. Azok inkább tanulnak,vagy lelépnek Afrikából és megpróbálnak valahol máshol lehetőleg a gyerekcsináláson kívül valami normális elfoglaltságot találni. Nem a zselézett hajú idióta miatt,hanem mert Ők így döntenek.
papa.49
Szargyártó erre nem lennék büszke a helyedben !!!
Mi van másut már nem fogadnak kakadú ???
kokopelli
@papa.49: ...azt is csak hosszú évek után fogja megtudni,hogy a muzulmánok becs-szava
egy kereszténynek nem kötelez semmire ! Ahhoz nagyon jó barátoknak kell lenniök,de csak
privát alapon ! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.