A Magyar Nemzeti Bank ezúttal is elővette és még erősebben hangsúlyozza a gyermekvállalás elismerésének szükségességét a nyugdíjrendszerben. Két konkrét lépést meg is fogalmaz a jegybank, kérdés, hogy a kormány mihez kezd ezekkel, ugyanis az elmúlt években igyekezett lerázni magáról a kérdést. A gyermekvállalás nyugdíjrendszeren keresztül történő elismerése alapvetően két célt szolgálhat. Egyrészt a méltányosságot, azaz a gyermeknevelés többletköltségének ellensúlyozását, másrészt a gyermekvállalás ösztönzését. Az első cél mögött az áll, hogy a gyermeknevelés költségei jellemzően az egyének szintjén jelentkeznek, ugyanakkor a gyermeknevelés társadalmi hasznot is jelent (például a gyermektelenek nyugdíjának fedezetét is a mai gyermekek jövőbeli járulékai fogják jelenteni). A gyermeknevelés humán tőkébe való beruházásnak is tekinthető. Külön kiemelik (egy 2012-es kutatás alapján): a szülők egy átlagos iskolai végzettségű, 21 éves gyermek felnevelésére 10 millió forintot költenek...

Forrás: portfolio.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Na meg a nők amiről lemaradnak a nevelés közben! Sok mindenről le kell mondani. Állandó készenlét a gyereknevelés.
De megéri, csak akkor sajnálom mikor azt a rengeteg pénzt levonják tőlük hülyeségekre.
Eladott Ország
Igen, így lenne méltányos. A kérdés már többször felmerült, érdekes választások előtt mindig felerősödik a gyermekvállalás elismerésének szükségessége a nyugdíjrendszerben. A plebejus kormány már csak ilyen szokott lenni.
relatív
Normális esetben egy nyugdíj az élet bizonyos idejében végzett munkával, illetve annak a munkának az eredményével függ össze. Vagyis amikor ez a munkavégzés már nem olyan intenzitással végezhető, mégis - korábban elvégzett munkák jutalmaként - egy kedvező életvitel biztosítását célozza.

Ezt összekeverni bármiféle más emberi tevékenységgel csak az abnormálisok agyában fogalmazódhat meg.

A nyugdíjak mértékében való anomáliák - melyek a mai nyugdíj-keretet feszegetik - megoldása pedig emberség, és anyagi lehetőség mérlegelésén alapuló törvényi határozat kérdése, de csak a konkrét személy ( csoportok ) korábbi munkáival összefüggésben, és arányosan !!!
emerencia
Másrészt: akinek nem született gyermeke, élete folyamán soha nem kapott semmilyen családi támogatást. Ennek ellenére fizette az adókat és járulékokat amikből mindkét társadalmi rendszer finanszírozta a gyereknevelést. A munkahelyén akkor is termelte a bevételt, mikor a többiek a gyermekek miatt nem tudtak részt venni a munkában. Az állam tartozik nekik annyival, hogy ne kelljen társadalmi kirekesztettségben, szegénységben megélniük öreg napjaikat. Igaza van @Mirabilis:-nak és @relatív: -nak, a nyugdíj összegének nincs köze a gyerekekhez!

Ha Magyarország az elmúlt évtizedekben jóléti állam lett volna minden munkavállalója számára, akkor talán jelképesen el lehetne ismerni a gyermeknevelést a nyugdíjakban de csak abban az esetben, ha már nincs az országban egyetlenegy nyomorúságban és kirekesztettségben élő gyermekes és gyermektelen bármely életkorú ember sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.