A tüntetések sem tudták megállítani a folyamatot, szeptember 1-i hatállyal kikerül a kutatóhálózat a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA).

Hiába a tiltakozás: benyújtják az Akadémia elleni törvényjavaslatot

Az év közben történt tüntetések, valamint a hétvégi demonstráció ellenére a kormány nem hátrál meg, kedden beterjeszti az Országgyűlésnek Palkovics László az MTA-ról szóló törvény módosítását. Az innovációs és technológiai miniszter az ATV-nek adott rövid interjújában azt mondta, erre már kedden sor kerül.

Az átszervezés lényege, hogy az összes kutatóintézet az újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá tartozna, amelyben meghatározó befolyása lenne a kormánynak; hat tagot a kormány, hatot az MTA delegál, az elnököt közös javaslat alapján Orbán Viktor miniszterelnök nevezi ki, ahogy az irányítótestület tagjait is. Korábban az MTA azt javasolta, a tagok harmadát adja a kormány, a fennmaradó kétharmadra az MTA, illetve a kutatóhálózatok tehettek volna javaslatot. Ezt Palkovics elutasította.

A tárcavezető szerint a kiszervezéssel nem sérül a kutatás szabadsága, de Palkovics azt ígérte, "természetesen várjuk az Európai Uniónak a szakembereit, illetve föl fogunk kérni olyan nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggódásukat kifejező szervezetek, a Leibnitz német kutatóhálózat, a Max Planck vezetőit, hogy legyenek szívesek és nézzék meg, hogyan fog átalakulni a kutatóhálózat." A kiszervezés időpontja szeptember 1., amit a miniszter "prózai okkal" indokolt, hogy "minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, és akkor mindenki tudja, hogy hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni."

Palkovics arról is beszélt, hogy a kormány álláspontja és érve nem változott, "március 8-án, amikor aláírtuk Lovász elnök úrral a megállapodást, a szándéknyilatkozatot, az azt mondta ki, hogy az Akadémia tudomásul veszi, amennyiben a kormány az Akadémián kívül kívánja ezt működtetni a kutatóhálózatot."

Az elnök úrnak az a dolga, hogy ő a meggyőződése szerint egy jól működő kutatóintézeti hálózatot, ami ma az Akadémiánál van, hogy ezt ott tartsa. Én meg úgy gondolom, hogy ez az intézet sokkal jobban fog tudni működni egy másik formában.

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója szerint a kormány szemében az Akadémia legnagyobb bűne a függetlensége: a Fidesznek a tudomány szabadsága veszélyes, az ellenzéki beállítottságú tudósok pedig „kormányellenes fészkeket” hoztak így létre.

Forrás: hvg.hu

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A Legnagyobb Magyar létrehozta, a legkisebb magyar szétveri,ellopja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Butaság lett volna mást várni !!!
Hamarosan a lölő valamelyik retyerutyája lesz a ,,kutatóbázist,, működtető VÍZFEJ LEGFŐBB FEJESE !!!
kereső
A Legnagyobb Magyar létrehozta, a legkisebb magyar szétveri,ellopja.
tulipan
@Shikari: Jól látszik, milyen tökkelütött, antimagyar, narancsos segggnyaló, hantaboy is vagy!Fújjjjjj!
silber13
Világos a kormáy álláspontja: felszámolni, megsemmisíteni mindazt, ami tudást jelent, mert a tudás nagyon veszéles ezekre a tökfilkókra. !l fog jönni a nap, mikor egyetlen egy pallérozott elme nem marad ebben a szerencsétlen országban.
Nessy
Azért az Akadémiát még Rákosi is békén hagyta! Sőt, kedves jobboldali keresztény kormányzatunk, nagy példaképük, Horthy Miklós sem bántotta!
Ilyen, amikor a cezarománia ostobasággal párosul!
Nessy
@Shikari: Mindig tanul az ember! Most már tudom, hogy a génkutatás, a magfizika, az agykutatás és a többi sok évig tartó munka az liberálfasiszta, globelonáci tevékenység! Jó lesz ezt a Nobel bizottsággal is tudatni, mielőtt még a sok évig tartó kutatómunka után tudósokat jutalmaznak a felfedezéseikért!
Nessy
Tényleg, az Akadémia épületét az MNB, vagy Tiborcz kapja meg nemzeti ajándékként?
Nessy
@Shikari: Na, szegény külhonban is elismert tudósaink megkapták a magukét!
Majd dolgoznak a halódó nyugaton, és mi marha büszkék leszünk az elismeréseikre idehaza! Ez már nem újdonság kis hazánkban!
Kiváncsi leszek, hány faiskolája és tánciskolája lesz a jövendő Akadémiai elnöknek! A "tudományos" jelző per pillanat már nem létezik!
tudode
Mire számítottak a tudósok annak setétSEGGÉBEN, hogy a rendvédelmiseket is térdre kényszerítette a PÁLYATÉVESZTETT
.
----- Pintér Sándor beszéde és kimenekítése a rendvédelmi demonstráción (vágatlan)
.
www.youtube.com/watch?v=kCxra3vzjl4
.
A gőzhenger az kutya répácsKÁJA ezekhez a KÖZJOGILAG senkikhez képest!
justhpeter
@Shikari: Tulipán érdemeidhez és képességeidhez képest elegánsan fogalmazott. Már régen nem vitatott, hogy csak trollkodni jársz ide vagy ennyire sötét vagy.
justhpeter
@kereső: Remélem a történelemkönyvekbe is majd így kerül be ahogy írtad, mert ez az abszolút igazság.
kereső
@justhpeter: én még a "magyar"-t is kétségbe vonnám. Hitvány ember, az meg magyarnak alkalmatlan.
human
Kutatóintézet a nem is oly távoli jövőben:
- Te, Józsi. Ez a lézer izé nem számoljak azokat a kis biszbaszokat.
- Ütögetni próbáltad már?
kereső
@human: szomorú, de ez lesz, és ez kihat a felsőfokú-egyetemi (master) képzésre,a phd oktatásra is!- mert a kutatók nagy része oktat is, és nem egynek-kettőnek van phd-s hallgatója.Sötét ez a jövő.
tulipan
@Shikari: @durbincs: Idióta,román narancsos-orbán seggnyaldosó, hazug, náci dögök!
tulipan
@durbincs: @durbincs: Mi a hézag, narancsos seggnyaldosó tökhülye abnoemális förmedvény, félfarok, ott a román Ploestiben levő denevérszaros vérhúgytól bűzlő bányakecódban?? OTT NÉZED az Echo-tv ? lehet odaragasztottak a foteledhez ? Mán meg lezsibbadtál ? Előkerültél te mocskos kotonszökevény? Hogy a herkó verje ki a véreresével a gyenge tejfogaidat.! Mi is a helyzet, te bánykecos araa nálatok 1000km-re ilyen nincs,ott Ploestiben ? de mivan ? Denevér ? +petro ? nem értem miért panaszkodsz valahányszor csak lehuznak a wc-n, ? hiszen te úgyis csak 1 kupac szxr vagy ? nem ? szerencsétlen narancsos agyatlan, magyarok vérét szívó, 30IQ-és ugye nagyon várod már azt a nobelt ott a szaros-húgyos bányakecódban???
silber13
@Nessy: Hagyd rá erre az ingyenlélőre! Fingja nincs az általa puffogtatott szavakról, jelentésükről,de ugye olyan jól hangzik, biztosan kap majd érte néhány piasztert!:-))
tulipan
@Shikari: Mekkorát tévedsz seggnyalókám! Már megint, a szokásos narancsos módszereteket "alkalmazod"! Te vagy ELKESEREDVE, hiszen hónapok óta ORBÁN "várható" FŐVEZÉRSÉGÉT harsogtad, ami szerencsére nem következett be, s ennek ÉN NAGYON ÖRÜLÖK!
Nessy
Most olvasom, hogy a Természettudományi múzeumot Debrecenbe költöztetik. Aztán ha nem mennek vele a muzeológusok, majd keresnek újakat. Ha ennyit értenek a témához, az siralmas! Már pedig ennyit értenek!Egyet nem értek! Sok évtizedes tudást tesznek tönkre, bontanak le, építenek át értékes épületeket, miközben a múlt század elejei, már akkor is kritizált szobrok replikáit állítják föl, és építenek borzalmas beton monstrumokat szerte az országban.
kereső
@Nessy: az OSZK-t/ Országos Széchényi Könyvtár/ most költöztetik a ludovika volt épületébe- nedves,dohos. Évszázados könyvritkaságok itéltettnek porladásra, mert a "vár"-ból menniük kell. Az má' orbáné- lásd születésnapi kép a kolostor / szabálytalanul/megépitett erkélyén.
Nessy
@kereső: Még pár év, és a főváros átköltözik Felcsútra, csak a Vár marad O.V. territóriuma! Azonkívül lesz sok stadion, sport akadémia, luxus szálló, csak látnivaló nem lesz, amiért érdemes idejönni. A magas kultúra szotyizás és verekedés focimeccsen, valamint országos verseny naponta, ki tud nagyobbat hazudni, ki tud jobban uszítani!
advocat
@Shikari: Pontosan, mik azok a magyar érdekek? Felsorolást szívesen olvasgatnák.
Peller Anikó
@Tamas Takacs: "Figyelje csak meg, meg fogjuk tudni, hogy a palkovics-féle elképzelés szerint az esetleges fenntarthatatlan kezdeti sikerek után az eredmények még gyengébbek lesznek, a kutatók egy része elmegy, mert nem fog dolgozni kényszerből, máshonnan jó képességű kutatók nem jönnek, mert mennek akár a Silicon Valley-be, Californiába, közben az MTA államosított vagyonának egy részét nem kizárhatóan töredékáron privatizálják a haveroknak. Az MTA-t szabályozhatnák törvényekkel is, nem államosítással. Ezek undorító kommunista gondolkodású aljas férgek és patkányok, ezek nem jót akarnak magyarországnak, hanem hasznot húzni bármiből, kvázi lopni, csalni, hazudozni és élősködni. Ugyanis ha ez nem így lenne, akkor KIZÁRÓLAG tisztességes, igazságos és emberséges törvények megalkotásával, a tisztességtelen, igazságtalan, embertelen törvények hatályon kívül helyezésével vagy módosításával kezdődött volna az uralkodásuk, nem pl. a strómanok aljas és hazug gazdagításával vagy a szintén aljas és hazug sok milliárdos állami propaganda-hálózat kiépítésével. Furcsa, hogy tanult okos ember létére nem látja a lomboktól az erdőt, pedig a magyar történelemben nem ez az első "meglepő" eset. Gondolt már arra, hogy a nyakán lévő "súlyt" kritikus ellenőrzések után gondolkodásra fordítsa? Nem? Éppen itt lenne az ideje. Közben ugyanis, amíg ezek lopnak és gazdagodnak többszázezren kivándorolnak és a többség SOHA nem fog visszaköltözni a családjával, jönnek helyettünk (majd) nagy számban ukránok, oroszok, kínaiak és mindenféle ázsiai népek GARANTÁLHATÓAN, amit összefoglalva aljas indokból folytatólagosan elkövetett hazaárulásnak nevezek. Csak jelzem, hogy ebben bűntárs ön is az ostoba szűklátókörű véleménye miatt."
csak úgy....
@Shikari: tibim! hozzád képest a segg , egy érzékszerv ! ha a melóba fektetnél akkora energiát,mint a napi baromságaidba,akkor 1 év alatt,egyedül leraknád a síneket Budapest-Belgrád között...
szaboria1
Most leszek igazán kíváncsi Áderre, mert párnapja az nyilatkozta az Akadémiához nem szabad nyúlni. Vajon aláírja e a törvényt?
szaboria1
@Shikari: Az ÁSZ ötletéhez miért nem szólsz?
csak úgy....
Széchenyi ,már ott elszarta a dolgot,hogy tudományos és nem foci akadémiát alapított ! :( Éljen Orbán Viktor, éljen a setétség...
almalibre
Én értem, hogy az akadémia szeretné megtartani a függetlenségét, csak hát ahhoz független források kellenének, annak pedig az az útja, hogy a tudós urak és hölgyek el kezdenek házalni a privát szférában, elmesélve, hogy mivel szeretnének foglalkozni és erre mennyi pénz kell… Ha összejön a lóvé, lehet függetlenkedni, ha pedig az államtól várják a pénzt, az állam miért is ne szólhatna bele, mire költhetik a kifizetett pénzt?
Tudósként fel kellene fogni, hogy csak egy képpen lehet valaki független, ha a saját ura, azaz ha megvan hozzá a saját háttere, legyen az kisgazda, butikos, vagy éppen tudós…
silber13
@Shikari: Egyáltalán nem akarják ezek a bugris hozzánemértők az ország szolgálatába állítani az Akadémiát, nekik a hatalom és a pénzkell, atudomány le van xarva. Élő példa erre a semmihez sem értő d a pénz után lihegő dagadt miniszterünk és a csúti hájtömeg "polihisztorunk!
csak úgy....
@almalibre: a fociakadémiák kitermelik a szükséges forrásokat ? az renben van,hogy azokba számolatlanúl öntik a pénzt?
Commenter
@kereső: ez lesz a Gandhi Gimnázium sorsa is, felkészülhet az összes felsőoktatási intézmény is...
csak úgy....
Tudja valaki,hogy az utóbbi 100 évben ,hány tudóst ,föltalálót,...okos embereket üldöztek el az országból ,politikai és egyébb okokból? Orbán mit mondott a fidesz programjáról ? Folytatjuk...
csak úgy....
@Shikari: oktondi pocok! a palkovics et. évekig az MTA tól markolta föl a nagy semmiért a lóvét ,arru mi a véleményed?
szaboria1
@Shikari: Akkor ezek szerint neked a fizetésed nem magyar forintban van és nem itt élsz. Viszont ha ez így van akkor kár neked itt írogatnod.
tulipan
@Shikari: Ti, "náci-román-magyarok", értitek, egymást közt, milyen bornírtságokat hebegsz-habogsz itt, ugyi, igy érted? A valódi magyarok meg, le vannak szarva, ugyi??
tulipan
@Shikari: Valóban! Te magaddal beszélgetsz idióta? Csak azért kérdezem, mert hozzád nem szólok! Annyira hülye vagy, hogy csak az időt rabolod oktondi majom!
csak úgy....
@Shikari: minden 1/2kegyelmünek elnézem ,ha idiótázik! tibim ,-veled sem teszek kivételt! :)
te ,mint öreg fó-rumos hordó,már tudnod köne,hogy ez az izé,hogy müködik! különben is,már mondtam neked,hogy a baromságaid csípik a szemem...
szaboria1
@Shikari: Nekem a megdolgozott magyar nyugdíjból kell megélnem. Nem vagyok egy pártnak sem tagja csak nyitott szemmel nézem a dolgokat.
tulipan
@Shikari: Téged török lirában fizetnek a narancsos hantabox főnökeid, hogy el tudd költeni a lakóhelyeden! Ezt már tudjuk! :-)))))))))))))
csak úgy....
@Shikari: tibi,te kimeríted a söpredék,szar,buta embör fogalmát...
kereső
@tulipan: 12:05 orosz rubelt akartál irni, nemde? Bár a szövege nem ér annyit, esetleg kopejkát.
kereső
@tulipan: kösz.,de tudjuk mi jár annak akinek igaza van: a szája!
Eladott Ország
Ne csodálkozzunk. A magyar felsőosztálynak egyre jobban tetszene egy diktatúra. Talán nem véletlen, hogy imádják a vezért is, mint a kurvaélet. Jobb is lenne, ha igazi diktatúra lenne ez itt, nem afféle hibrid feudalizmus, a szegényebbek meg kenjék a hajukra a demokráciájukat meg a jogállamukat. Igen, két párhuzamos ország, amiben kurvára nem ugyanazt a filmet nézik a fidesz-rajongók és a nem rajongók. Lesz még hasonló itthon. uploads.disquscdn.com/images/a0955a05bdbf5a01a3a24b68a92bc4caccba676cd466078c69774ebbe314456b.jpg?w=600&h=391
almalibre
@csak úgy...: Nincs rendben, egy fillért nem adnék focira.
csak úgy....
@almalibre: Tudományos akadémiából van 1db. és már csak a Jóisten tudja,hogy mennyi focista akadémia,kül és belföldön!
Csak azért szóltam,mert azt hittem,hogy Néked nem tünt föl.
csak úgy....
@Shikari: "@szaboria1: Én sem vagyok egyetlen pártnak sem tagja. Van nekem munkám, ide csak szórakozni járok! Látod, te is ha szépen szólsz, olyan stílusú választ kapsz! Ugye milyen érdekes? :-))))))))) "
Annyira aranyos tudsz lenni tibi,hogy az eszem megáll töled. :)
A "van neked munkád" -tól röhögö görcsöt kaptam,máskor ilyet ne csinálj ám!
Nem vagy párttag ? csak szólj bátran, én kifizetem neked a tagsági díjat,hogy ne szomorkodj,hogy még párttag sem lehetsz...
Az nagyon nem tetszik,hogy ide jársz "szórakozni" ,nincs korcsma a környéken,nincsenek haverok? ,azt tudom,hogy a zasszony lelépett,emlékszel...,még mondtam is,hogy nem csodálkozok...
kereső
@Commenter: a Corvinussal - leánykori nevén Közgáz!- már megteremtették a példát. Úgy ment át az is az országgyűlésben, mint a kés a vajon. Ez lesz az Akadémiával, az OSZK-val- a sok-sok kis hazaáruló parlamenti -nem csak a fidess!!-képviselő összetöri magát, hogy megnyomhassa az igen gombot orbánnak. Pedig az MTA az nettó hazaárulás!
Pálinkafőző Rézüst
@kereső: bocsi, de nem magyar! Gyűlöli a határon belüli magyarokat!
tulipan
Hja, nincs ebben semmi,de semmi meglepő! Megrögzött szokásuk szerint rendületlenül HAZUDNAK, a narancsos főhantaboyok!!!
www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ennyit-a-magyar-csaladi-tamogatasokrol-szazalekban-sok-osszegben-keves.1078909.html
csak úgy....
@Pálinkafőző Rézüst: ez nekem is föltünt,hogy a kutricán kívüliek a kedvencei !
Commenter
@kereső: igen, Bártfai Mager keze alá. Még megérhetjük,hogy Ráhel lesz az MTA elnöke ha Palkovics kihal.
kereső
@Commenter: minden megtörténhet, mert orbán nevezi ki!!! egy személyben a hálózat elnökét, és az irányitó/felügyelő testületet IS! Diktatúra? Az.
Commenter
@kereső: körömszakadtáig tagadja. De:
nepszava.hu/3038368_megiscsak-lefokozzak-a-fideszeseket-az-ep-ben

Megérdemelten! Ki is kell hogy tegyék őket. Uniós források nélkül ezeknek annyi.
adrenalink
@Shikari: 12:24-re Legfeljebb éjjeliőr lehetsz, vagy habitusodból kiindulva kidobó emberként dolgozhatsz, ha napközben (és miért csak itt?) szórakozol.:-)
adrenalink
@Shikari: Igazad van, aki olvassa a kommentjeidet az jókat röhög, és mint tudjuk, a nevetés gyógyít...
tulipan
@Shikari: Kormányoz??? Hol? Én csak a Dagadék főhatevezér ad-hoc ötleteleséről tudok!
human
@kereső: Az lesz a szomorú mikor már vizsgáztatni is csak a fideszhez hű semmirekellők maradnak itt. Elkezdik majd a diplomát, doktorit pofára és kapcsolatra osztogatni. Ennek az lesz a következménye, hogy bár a zsíros pozíciók fel lesznek töltve papíron képzett emberekkel, de a tudást már külföldről kell megvásárolni saját tudásbázis híján. Az a baj, hogy ez a rendszer is működhet, de olyan hatékonytalan lesz, mintha pénzt égetnénk.
kereső
@human: Még ha csak "vizsgáztatni", de oktatni!- mocsai is lehetett tanszékvezető, vagy mi a csuda -mindenféle firle-fancos doktori nélkül is.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.