Néhány óra alatt elfáradnak, mindenféle egészségügyi bajjal szenvednek, közel vannak a 60-hoz vagy már el is múltak, de még mindig fizikai munkát végeznek. Ők az a korosztály, amelyik most tapasztalja meg, hogy mit is jelent a nyugdíjkorhatár kitolása. A munkájukból nincs menekvés, sőt a korhatár elérése sem hozza el a Kánaánt, mert még a nyugdíj mellett is dolgozniuk kell majd, ha meg akarnak élni. A 62 éves József vízhálózat-karbantartóként dolgozik, fizikailag és idegileg is nehezen bírja a munkát, 3-4 óra után elfárad. István 59 éves, de a kőműveskedés mellett még egy 8 hektáros szőlőföldet is művel, pedig már a traktorba is nehezen mászik fel. Zoltán postásként dolgozik 56 évesen, egész nap kinn teker az utcán, a hideg miatt sokszor megbetegszik. Egy nem rég készült OECD tanulmány szerint már a 65 éves nyugdíjkorhatár sem elegendő ahhoz, hogy az egyre elöregedő társadalmat a fiatalkorú, dolgozó nemzedék eltartsa. Magyarországon 72 éves korig kellene dolgozni. Csakhogy már a...

Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Nem az a baj, hogy 65 év a korhatár, hanem az, hogy totálisan rugalmatlan. Nem mindegy, hogy valaki a parlamentben szunyókál, netán be se megy, vagy a gép mellett állva 8-12 órákat gürizik, közben éberen figyelni kell a minőségre is. Márpedig összeszerelő országban egyre több ilyen fáradt, kiégett ember lesz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
A sok mocskos milliárdost már nem bírjuk eltartani, na meg ezeket a bajokat mind kívánom bajnainak aki megemelte a nykorhatárt!
Sámannus
Mert zacskólógatós munkakerülő tolvajok hozzák a törvényeket.
Csizmás Kond
Ez a nyugdíjas téma nagyon vitatott és soféleképpen értelmezett valami. Leginkább azok vitatják, akik a munkaéveik alatt próbálták elkerülni a állam felé adandó befizetéseket, főleg a gengszterváltás után adódó lehetőségekkel...persze sokaknak azelőtt is megadatott a lehetőség ideérve az éhező művészeinket. A nyugdíj mindig is befizetés és munkaévek függvénye. Persze minden gazdasági átalakuláskor történnek változások a rendszer számításban is de azok nem égbekiáltó változások, és leginkább csak egyeseknek kedveznek. Minden rendszernek megvolt a maga nyugdíjas szemléletfelfogása és mindig is voltak akiket inkább a munka és a pénz motivált mind a csendes nyugalmas öregkor, Az ilyen viselkedések is nagyon befolyásolták a változások átértékelését sőt vannak időszakok amikor direkt azzal kampányolnak, mint most is. A magánnyugdíjrendszer haszonélvezői még nem érték el azt az időt hogy arról véleményt lehetne formálni de ha eljön az idő és majd sokan abból kell megéljenek meglátjuk fogják-e piszkálni a rendszer képességeit.
Macskaszem
Nem az a baj, hogy 65 év a korhatár, hanem az, hogy totálisan rugalmatlan. Nem mindegy, hogy valaki a parlamentben szunyókál, netán be se megy, vagy a gép mellett állva 8-12 órákat gürizik, közben éberen figyelni kell a minőségre is. Márpedig összeszerelő országban egyre több ilyen fáradt, kiégett ember lesz.
maci0427
Magyarországon a mindenkori kormányoknak , így a mostaninak is az az egyik szerencséje , hogy a Nyugdíjasok nem sokáig élnek és "élvezik" azt a kevés nyugdíjukat , illetve a nyugdíjhoz közelebb állók közül is sokan idő előtt meghalnak ! -- De ezt a "szerencsét " a kormány részére hazavágja a nyugdíjplafon eltörlése és a mostanában és a közeljövőben egyre több 500 forint és 2 millió forint közötti nyugdíjat kapó emberek !!! Na és a " Ratkó Anna néni gyerekei " is mostanában már jóval 60 év fölött vannak, az utána következő generáció létszáma már közel sem annyi , így a tömegesen nyugdíjba menők száma is le fog csökkenni az évek során !!!
maci0427
500 ezer bocsika és 2 millió közötti nyugdíj !
emerencia
@1magyar: Bajnai életerős, sportos fiatalember. Csak pl. a tegnapi munkanapomat kívánom neki majd egyetlen egyszer 63 éves kora körül. Enélkül nem fogja megérteni soha, hogy mit művelt velünk! Önmagában nem az az eredendő bűne, hogy megemelte a nyugdíjkorhatárt hanem az, hogy nem vezetett be emellett hosszútávra olyan rugalmas rendszert amiben még viszonylag ép állapotban elmehet nyugdíjba az a munkavállaló aki nem bírja már az egészséges fiatalokra szabott munkakörülményeket úgy, hogy nem kell nyomorúságos öregséggel szembenéznie. (Igaza van @Macskaszem:-nek ma 09:19.) Nyugaton, ahol olyan szuperül megállja a helyét Bajnai Gordon a világszínvonalú állásában, nem szokás embereket olyan helyzetbe hozni, hogy még ötvenéves koruk után is megemelik a nyugdíjkorhatárukat. Az exszocialista országokban pedig pláne nem. Azzal sincs tisztában Bajnai, hogy számtalan olyan munkahely van, ahol a primitív mentalitású kívülállók csak azt látják, hogy a semmibe nézett, buta agyhalottnak titulált öreg melós jól elvan, ráfér egy kis szigorítás. Dolgozza csak le a mások meggazdagodását segítő rendszerváltás utáni munkanélküliséget és az iskoláit is, hátha így idő előtt elpusztul. Megérdemli, ha Magyarországra született és megmaradt a szülőföldjén. :-(

Fel kellene már ismerni, hogy ez a "kis" nyugdíjkorhatár emelősdi a várható alacsony nyugdíjjal és a kritikán aluli egészségügyi ellátással fűszerezve igencsak közrejátszik azon munkavállalók döntésében, akik elhagyják hazánkat, sokan örökre. Nem kérnek abból a „szebb” jövőből ami itthon vár rájuk.

Tudja ő, hogy mit csinált csak azt nem hajlandó észrevenni, hogy az idősb munkavállalók nem fogják megmenteni a magyar gazdaságot az elment fiatalok helyett:
www.youtube.com/watch?v=-6N6HXVWjAY 6 perc 10 mp-től
tudode
Azok után, hogy a rendvédelmisek sem tudták megingatni ezt a galerit, bizony, bizony egy szép napon NEKIK is kopog az ősz, remélhetőleg a rácsoson innen, és túl
.
www.youtube.com/watch?v=kCxra3vzjl4&t=287s
.
És a folyékony arany bárója még mindig küszködik a rend csinyálással!
1magyar
@Csizmás Kond: Ha nem vetted volna észre most nem a nyugdíj összegéről van szó hanem a nyugdíjkorhatárról ami szinte halálig vezet és nagyon nem mindegy hogy semmirekellő politikus vagy milliárdokkal vagy szalag mellett dolgozó,vagy 12 órákat dolgozó kereskedő vagy.
Csizmás Kond
@1magyar: Persze hogy nem mindegy, viszont mindent másra kenni nem illik. példa erre a mai viszonyok...amikor inkább megy az ember szolgának akár a világ másik felére is, mintsem tanulna valamit amit fel tudna használni a maga javára.
1magyar
@Csizmás Kond: A magas iskolai végzettségűekkel Dunát lehet rekeszteni, dolgozni már senki nem akar csak politikus vagy vezető lenni.
Csizmás Kond
@1magyar: Ez a baj, mindenki csak a jó-keresetű akármit nézi de a dolog büdös...szerintem félre van a világ nevelve.
1magyar
@Csizmás Kond: De a fizikai munkásoknak nem szabad lenne 60 évnél tovább dolgozni, ekkor már nem tudják teljesíteni a munkaköri követelményeket. Más a parlamenti szúnyokálás.
Csizmás Kond
@1magyar: Ez is igaz, de az ilyen számításokat az eu hozza, épp azok a fogtündéres buzik akik naphosszat a valagukat nyomják és ugatnak arra aki meg meri kérdőjelezni a hozzánemértésüket.
tulipan
Ez esetben hogy lehet mégis, hogy hivatalos közlés szerint, immár 100 ezer nyugdíjas újra dolgozik? Már megint vastagon,hazugsággal etetik a népet, a narancsos hantaboyok???
1magyar
@tulipan: Van olyan nyugdíjas aki bír még dolgozni, tanárok, óvónők irodai dolgozók nem szakadnak meg, éppen ők akik emelik az átlagot. De nem baj ez, van aki bírja van aki nem.
Eladott Ország
Lőrinc, 52 éves fejér megyei gázszerelő. A munkája rengeteg, a családja nagy, de ő bírja, nem is gondol a nyugdíjra. Barátaira is tud időt szakítani. Nem rinyál, nem panaszkodik, csak dolgozik. Időnként azért szakít egy kis időt, hogy kipihenje magát valamelyik víz partján ringatózó szerény ladikjában, napi "25" órát.
uploads.disquscdn.com/images/1fbd9d95eff88e45e12f37993fc93ddadbe8378f86d7e6e188dd5a867bcea848.png?w=600&h=362
emerencia
@tulipan: Valós példa: 68 évesen szeretne dolgozni mert nem jön ki a nyugdíjából. A járásáról láttam, hogy minden valószínűség szerint fájdalmakkal küszködik. Bement egy boltba munka után érdeklődni, ahol majdhogynem artista tehetségre és több szakmában való jártasságra van szükségük az eladóknak a hosszú műszakok folyamán ugyanakkor a közvélemény úgy tudja, hogy könnyű fizikai munka és nem kell hozzá kereskedelmi és szakmai hozzáértés. (Pedig de.) A munkára vágyó nyugdíjas szomorúan mesélte, hogy az egyik fiatal vezető közölte vele: nem veszünk fel nyugdíjast. Egyre több, már az aktív éveiben lestrapált nyugdíjas szeretne munkát vállalni a nyomorúságos nyugdíja mellé de szembesülnie kell azzal, hogy a lenézett un. "fizikai" munka már kibírhatatlan számukra. Más állásra viszont nem számíthatnak. A fide§§ propaganda ezerrel világgá kürtöli, hogy dübörög a gazdaság és szuper a jólét hazánkban. Utóbbi igaz csak sok millióan nem sokat éreznek belőle. A betegek és kisnyugdíjasok pedig még ennyit sem. :-((((((((((((((
emerencia
@1magyar: ma 8:58 Civilizált országokban azért van bevezetve minden munkavállaló részére a rugalmas nyugdíjba menetel lehetősége mert nem mindenki körülményei, egészsége egyforma. Magyarországon még az sem menne, hogy kevesebb nyugdíjért elmehessen az ember idejében nyugdíjba mert az EU egyik legalacsonyabb jövedelmeiből élő rászoruló idősb munkavállalóknak erre a luxusra nem futja. Csak a jól fizetett, kényelmes munkakörülmények között élő un. nyugdíjszakértők képzelik, hogy ez lenne a megoldás.
Eladott Ország
A fidesz elég sűrűn verdesi a mellét, hogy 440 ezerrel többen dolgoznak, mint az elmúlt kilenc év előtti elmúlt nyolc évben. Ennek egyik oka a nyugdíjkorhatár emelése. 335 ezer munkavállaló 60-74 év közötti. A férfiaknál a várható élettartam alig haladja meg a 72 évet – ez a most születettekre vonatkozik, aki például 1955-ben látta meg a napvilágot, átlagosan kevesebb mint 65 évre számíthat -, tehát aki jól gazdálkodik az erejével és az idejével, az aligha fogja terhelni a nyugdíjkasszát. Az idős munkavállalókat egészítik ki a 16 évesen az iskolából kihullók (mióta 16 évre sikerült leszállítani a tankötelezettség korhatárát), ők majdnem 36 ezerrel szépítik a statisztikát. Mindeközben a 40 évalatti munkavállalók száma félmillióval csökkent. Ja, az őrületesen sikeres családpolitika eredménye is mutatkozik már.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/06/ksh.png
Hiába, mióta a családbarát magyar kormány szorgosan támogatja hűséges népét szögesdróton innen és túl – főként túl – azóta a babáknak valahogy kedve szottyant megszületni. Mert Matolcsy György Földreszállása óta tudjuk, hogy a negatív növekedés is növekedés. Igyunk erre! Leginkább vizet, mert ma is rohadtul meleg lesz.
Nessy
Lehet még hatvan éven felül is dolgozni, de előtte nem évtizedekig napi 12 óra nehéz fizikai munkát, nem ritkán két munkahelyen helyt állni a napi megélhetésért. Ahogy a nőknél "elég" a 40 év, úgy a korábban haló férfiaknál követelmény 45 - 48 év. Igaz, van egy előnye! Kevesebb ideig "terhelik" a nyugdíj kasszát! Ja, az ma már nem is létezik!!
emerencia
@Nessy: ma 10:13 Ugyanide tartozik a nők többsége is. Őket O1G kormánya egyszerűen férfiasította. Legtöbben szintén fizikai munkát végeznek és hamarabb tönkremennek mint az éppen várható, többször meghosszabbított nyugdíjkorhatáruk de ugyanúgy megpróbálják kihúzni mint a férfiak. Nincs más választásuk! Esetükben bűn a fiatalkori nappali iskola és a rendszerváltás utáni zárt munkapiaci munkanélküliség. (1,5 millió ember volt az utcán.) Mind a kettőt kínlódva le kell dolgozniuk túl a hatvanon akár bírják, akár nem!
Nessy
@emerencia: Arról nem is beszélve, hogy a hiába volt rendes keresete 89 előtt, ha a hátralévő éveiben minimálbérért dolgozott ma még a 100 forintot sem éri el a nyugdíja a sok évtized után. Ergo, ameddig bírja húzza az igát! Az idős nyugdíjas korosztálynál is eredményes a "rideg tartás", kevesebb életévre számíthatnak. Egészséges életévekről már egy nyugdíjas nem is álmodik!
emerencia
@Nessy:Lehet, hogy alaptalanul de én még szoktam álmodozni egészséges nyugdíjas évekről így a hatvanharmadik évemben. Egyre több munkahelyen a jövedelem jelentős függvénye a jelenlét. Egy kivizsgálás táppénzzel járhat nagyobb eséllyel hatvanon felül, ami még a nem túl híres fizetésünknél is kevesebb jövedelemmel jár. (A fiatalság is gyakorta dolgozik emiatt betegen.) Többekkel beszéltem már, akik szintén megpróbálják összeszorított foggal kihúzni nyugdíjig táppénzmentesen és utána fogják majd felkeresni az orvost. Mostanában primitívéknél gyakran érvelnek azzal, hogy jó ez a magas nyugdíjkorhatár mert a legtöbb nyugdíjas úgyis leépül/lebetegszik a nagy semmittevésben. Pedig csak arról van szó, hogy az aktív éveiben beszerzett nyavalyáit megpróbálja végre kikúráltatni. Szeretne ugyanis még néhány egészségesebb évet magának, hiszen élete munkájával megdolgozott érte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.