Nagy Balázs geográfus a családjával felköltözött egy hegyre, hogy biztonságban legyenek. Ugyanis a közeljövőben pusztító árvizek várhatók a hazai folyók mentén, ahol ész nélkül zajlanak az építkezések. A kutató elmondta azt is, hol lehetnek a túlélőzónák a Földön.

Forrás: 24.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Még egy szösszenet esetleg a nagyeszűeknek el kéne gondolkozni ennek kapcsán mennyire is fontos a paksi bővítés, ott a műholdas helymeghatározó 47- 53 méteres magasságot jelez !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@F_Viktor: Egyet értek habár én nem vagyok építész, csak felépítettem a két kezemmel, egy családi házat ezt szó szerint értsd, nálunk a beköltözésig csak az üveges dolgozott, más mindent magunk csináltunk.. Ha szakmabeli vagy az ,,Újszász,, típus tervet építettem meg kis belső átalakítással, a tetőtérben nem 3, hanem 4 szobával, és nem lett a folyosó végén lomtár, hanem ott lett a fenti fürdőszoba...Az üvegezésen kívül minden szakipari melót is én csináltam ...
vacsi
@papa.49: Igen, ez nálunk is előfordult, jó 20 éve. Itt a kutak 12 m mélyen vannak, egy száraz, alföldi rész, mégis, abban az évben egész utcasorok pincéiben állt a víz.
papa.49
@vacsi: Ez a talajvíz kérdés azzal is összefügg, hogy miután a földek nagy része magántulajdonba került, vagy tartós bérletbe, beszántották az összes a táblák szélén található vizesárkot, amik errefelé úgy 2 méteresek voltak !!! Régen nem is lehetett annyi vízzel borított földet látni mint ma !!!
Ugye megint csak igaz a régi gazdák akik esetleg csak 4 osztályt végeztek, jobban értettek a gazdálkodáshoz, mint a mai ,,ARANYKALÁSZOS,, gázszerelők,vagy műkörmösök, meg a vetésforgó az se volt véletlen, a kártevők elterjedése szempontjából !!!
Peller Anikó
@papa.49: 22:06, igen igazad van, a folyók medre nem számít bele a magasságmérésbe, ugyanúgy mint például a bányák sem vagy az olajfúró kutak sem.

@F_Viktor: Most még nem számít a tengerszint emelkedés mert az csak 20-30 cm, eddig. De a tengerszint emelkedés lehet hirtelen, több méteres, akár több tíz méteres is. Ez nagyban befolyásolja a helyi áradásokat. A Tisza például lassú lefolyású és nem mindegy mekkora a vízállás a Dunában. Akár néhány méteres tengerszintnövekedés jelentősen gátolja a vízátfolyást a Tiszán (és a Dunán is). A helyi áradások ezáltal bedurvulnak, az időjárás bedurvulására rásegítve.

A 2006-os Tisza áradás (Szegednél 10 méter feletti vízszinttel) is lélegzetvételnyi segítséget kapott amikor Jugóban átszakadtak a gátak.
Nessy
Pl. Óbuda jó része "feltöltött". Azaz a régi téglagyárak törmelékeivel van, ahol a merőleges kis utca három méterrel lejjebb volt / van, mint a másik utca kertje. Igaz, ott is kis gyümölcsösök voltak, csak lépcsőn kellett lemenni. Nem ok nélkül épültek a lakótelep házai cölöpökre. Amit az ötvenes években építettek pince minden nélkül, mára kb. 10 cm-t süllyedtek. A velünk szemben lévő háznak pechje volt, mert féloldalasan süllyed, és le kell majd bontani, ha sikerül a jogcím nélküli lakókkal tenni valamit. A mellettünk lévő ház kertje jó másfél méterrel van a mienk alatt. Igaz, 100 évvel ezelőtt tudtak valamit az akkori pallérok, mert ezek a házak stabilak, pedig két emeletesek. 1980-ban a Margit kórház új épületét a SZIKKTI mentette meg, még a kezdetnél, egy új cementtel történő alapozással. Találtak is közben pár avarkori sírt.
papa.49
@Peller Anikó: Azt se feled el a vízmagasságát nem a meder fenekétől mérik, hanem egy számított érték a sokéves átlagok alapján ... Sokszor volt már olyan vízállás jelentés, hogy ,,-70 cm,, ilyenkor már víz se lenne a mederbe, pedig van, még hajózni is lehet, csak alacsonyabb mint a 100 éves átlag ...
Azt nem tudom Szegednél milyen sebes a Tisza, itt Martfűnél kb. 6-8 km/ó a sebessége, nem mondható ..lomha folyónak,, ...Az is igaz én csak ezen a keleti parton járok, és itt van az a nagy kanyarulata a folyónak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.