Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő elutasította a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatban az Európai Parlament egyik szakbizottságának szerdai brüsszeli ülésén megfogalmazott bírálatokat, mondván, a beszámolók rendkívül egyoldalúak és manipulatívak voltak.

Migránsozással válaszolt a magyar sajtószabadságot ért kritikákra a fideszes EP-képviselő
Hidvéghi Balázs – fotó: MTI/Kallos Bea

Az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságban (LIBE) meghallgatást tartottak a média- és a szólásszabadság állásáról.

Patrick Penninckx, az Európa Tanács információs részlegének vezetője leszögezte, hogy bár a szabad sajtó a demokrácia egyik fő pillére, egyre nagyobb veszély fenyegeti, és a válaszintézkedések sem feltétlenül pozitívak.

Hangsúlyozta,

az elmúlt években három újságírót öltek meg az Európai Unióban, több sajtóterméket bezárásra kényszerítettek, gyorsan terjednek az álhírek, gyakori a riporterek megfélemlítése és nehéz a minőségi újságírás finanszírozása.

Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül brüsszeli irodavezetője mély aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatosan. Számos esetet kiemelt több országban, beszélt romániai, lengyelországi, máltai, de franciaországi, olaszországi és hollandiai visszásságokról is.

Nagy problémának nevezte a médiaellenes retorika terjedését, az újságírók elleni gyűlöletkeltést, és kijelentette, különösen aggasztó, ha ebben politikai vezetők is részt vesznek. Ennek kapcsán Magyarországot is említette, mondván, ellenséget képeznek a sajtó egyes részéből, kirekesztve a nem kormánypárti médiumok munkatársait.

Erdélyi Péter, a 444.hu munkatársa kijelentette, hogy Magyarországon rendkívül beszűkült a független sajtó mozgástere, és az újságírókat bizonyos esetekben a szó szoros értelmében is fenyegetik, ráadásul a hatóságok részéről is előfordulnak megfélemlítési kísérletek.

Elmondta, a kormányzati szereplők és az állami intézmények

legtöbbször egyszerűen nem válaszolnak a kérdésekre, Orbán Viktor kormányfő több mint öt éve nem adott interjút független magyar újságnak, eközben pedig a hatalom példátlan központosítással kiépítette saját médiabirodalmát, több mint 400 médiatermék összevonásával.

"A világon nagyon sok országban jóval nehezebb és veszélyesebb újságírónak lenni, mint Magyarországon. Azonban ez, amiről én beszéltem, nem máshol történt. A mai Magyarországon, amely a NATO és az Európai Unió tagja" – zárta prezentációját.

Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselője kiemelte,

a független, oknyomozó újságírók elhallgattatására "nagyon komplex eszközrendszer" működik Magyarországon, az érintettek pedig igazán a rendőrségre sem számíthatnak.

Hidvéghi Balázs aláhúzta, hogy a médiaszabadság kulcsfontosságú a demokráciákban. Kijelentette, Magyarországon szabadabb, élénkebb, illetve tabuktól mentesebb a közbeszéd, mint sok más európai országban.

A magyar helyzetről szóló beszámolókat

rendkívül egyoldalúnak és manipulatívnak minősítette "még a LIBE sztenderdjeihez képest is".

Úgy vélekedett, hogy az egyetlen igazi változás, hogy ma a korábbiakkal ellentétben működnek konzervatív médiumok is, és ez zavar sokakat a baloldalon, azonban a legnagyobb tévécsatornák, online portálok és lapok továbbra is kormánykritikusnak számítanak.

"Mindenkinek lehet politikai véleménye, de akkor hívják azt politikai aktivizmusnak, ne objektív újságírásnak" – közölte.

Az EP-képviselők bíráló hozzászólásai kapcsán pedig megjegyezte:

"Magyarországot évek óta támadják, ennek a valódi oka az, hogy a magyar kormány szembemegy azzal a rossz brüsszeli bevándorláspárti politikával, amelyet rá akarnak erőltetni az összes tagállamra."

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ilyenek, mint ez a H. B. (Hülye Balf@sz) mennek ki EU-s tárgyalásokra!?!?!
Vajon miért olyan a tagországok véleménye rólunk, amilyen?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ilyenek, mint ez a H. B. (Hülye Balf@sz) mennek ki EU-s tárgyalásokra!?!?!
Vajon miért olyan a tagországok véleménye rólunk, amilyen?
volvós
Hát ha ez van neki a központból előírva, ez a szerencsétlen
f.szk@lap mit dadogna??? K.cs.g a javából...külsőleg - belsőleg !
Gáon Mordehaj
Igaza van!
Nem véletlen, hogy a magyarországi sajtószabadság vitájánál egy olyan magyarországi judeo-liberális, Soros által mentorált destruktív sajtót hívnak meg, mint a 444. Holott a hasonszőrű alombelieknek a magyarországi túlsúlya --holott egy kis, de annál harsányabb és arrogáns entitásról van szó- döbbenetesen felülreprezentált.
relleporp
Egy birkának bármit mond az ember a válasz mindig ugyanaz lesz, beeeeeeeeeee
Nessy
Azért Hídvéghi NERtárs, mit tud Kövér elvtárs legújabb parlamenti "sajtó szabadságról"?? Ahol már kérdezni sem szabad a képviselőket, nehogy megzavarják őket a napi mantrák ismételgetésében?
Ki beszélt magán kívűl bevándorlásról? A valós, tényfeltáró újságírásról volt szó, amiről a királyi média azt sem tudja eszik e ,vagy isszák!
Fantomasz
Marhaság ,mármint a válasz ! Egyszerűen pártpolitikai előnyt próbálnak kovácsolni a bevándorlással kapcsolatos szüntelen riogatással és nem tettek le még erről miközben milliókra nő azoknak az állampolgároknak a száma akik ezen már régen túlvannak és átláttak .
nezelodo
Hát persze, hogy ez a híd alatti fazon berzenkedik, hogy megint a magyart báncsák! Egyébként is a dakota már megmondta egyszer, hogy "nem átallaná korlátozni a magyar sajtószabadságot". Az pedig köztudott, hogy ő sohasem hazudik, "csak ne azt nézzék amit mond, hanem azt amit tesz"!
Gáon Mordehaj
@Nessy: "A valós, tényfeltáró újságírásról volt szó, amiről a királyi média azt sem tudja eszik e ,vagy isszák! "
Avagy másképpen; Arrogáns, intrikus szenzációhajhász, negatív hangulatkeltő, lejárató szarkeverés. Amely kimondottan csak az "alomtestvéreken" kívül levők ellen irányul. Röviden: judeo-bulvár!
SystemError
@Gáon Mordehaj: Szerinted is támadni akarnak a judeo macska cigány hibridek, akiket soros teménysztett ki a holdon személyesen, hogy elvegye a keresztény bogarak indentitás kövét, amit 300 évig az idegen tudatú belföldiek birtokoltak külföldön, de a macskakutyák visszaszerezték az aljas lófejű zsidó náciktól, akik igazából kommunista fajgyűlölők és táltosok is voltak egyben. Egyértelmű, hogy a jupiterről származik minden szőcske, minden szőcske hazaáruló judeorodeo náci, kivéve ha igen!
Fantomasz
Ide senki nem akar jönni ,ez világos , az eu pedig majd eldönti ki mehet oda és kit paterol ki .
A Magyar pártpolitikai haszonhúzás pedig már elavult és sokadlagos szempont . Különben is győztünk !
Győztünk mert vonderlejjennek 7 gyereke van ,mint a magyar mesében . 7 , kéremszépen hét . !
SystemError
@Nyírfa: Ezek szerint egy idegenlelkű intrikus zsiráfcsirke vagy a zorg bolygóról! Én amúgy őshonos fajmajom ívadék vagyok, de a nagyapám oszlopos négyzet volt. Néha emiatt megtagadom magamat, vagyis semmi közöm magamahoz! Még mindig jobb valami párti lenni, mint áruló semmi pártinak. Próbálkoztam, hogy M. Richard-ra génszerkesztem magamat, de nem tudtam eldönteni, hogy szolizik a csávó vagy romanoid a 183. kerületből. Szerintem idegenlelkű mindenki aki nem a 69. kerületből van!!! Biztos az ősapja unokájának a testvérének a fia is egy senkiházi valaki! Bár még sosem jártam a 47. kerületben, de azt mondták a 111.kerületben, hogy olyan mindenki, mint a 42. kerületi fecskeszájú rettegő, ismerőslelkű, de azért félig idegenlelkű kétkedő szurikáták! Ez felháborító! Mindent vigyünk ki, aztán hozzunk be!

Jó most már meguntam! :)
csak úgy....
@Gáon Mordehaj: azon csodákszok,hogy mindíg azt hittem a tibi&durbics párosnál nincs butább,erre betoppansz te...
Fantomasz
@csak úgy...: Lécci niknevet használj a h.szolásban mert itt sokmás Tibi is van és ez félteérthetőőőőő .Köszi ! Ne hari hogy szóltam , téged bírlak persze . Sok jót neked ! üdv : Tibi
Yoda69
"Úgy vélekedett, hogy az egyetlen igazi változás, hogy ma a korábbiakkal ellentétben működnek konzervatív médiumok is, és ez zavar sokakat a baloldalon, azonban a legnagyobb tévécsatornák, online portálok és lapok továbbra is kormánykritikusnak számítanak."

hidvegi elvtars, azt akkor mivel magyarazod, hogy a "koz"tevebe nem lephettek be ellenzeki parlamenti kepviselok, akiknek elvileg szabad bejaras lenne, az adofizetok penzebol fenntartott kozintezmenyekbe. Sot nemcsak hogy nem engedtek be oket, de meg fizikai eroszakot is alkalmaztak veluk szemben. Varju Laszlot peldaul harom biztonsagi or teperte le, kezet hatracsavarva.
Ezt nevezed media szabadsagnak, te szerencsetlen idiota? Ilyet csak a ruszkik engednek meg maguknak, igaz mondjuk ott le is lonek az ellenzeki kepviseloket. Szerencsere mi meg ott nem tartunk, de ha rajtatok mulik oda is eljutunk.
A migrancsozast meg jo lenne mar abbhagyni, mert mar lejart lemez, es csak rohognek rajtatok.
szép új világ
@Gáon Mordehaj: Ezt a szöveget honnnan másoltad be? Mert hogy Te sem .érted amit leírtál az tuti.
Nyírfa
@SystemError: Én nem tudom, honnan származom, apám sem tudta, anyám főleg nem, ez egy ilyen nemtudomkikvagyunk család, de látszik is rajtunk, ki szőke, ki barna, ki kék szemű, ki zöld, ki magas, ki alacsony, ki fehér bőrű, ki barna, ki okos, ki még okosabb, lehetetlen eligazodni rajtunk. Annyi beugrott a hipnotikus átvilágításon, hogy valamiféle eredetszármazásunk van, de nem földi, ahogyan az várható volt. Így, mint eredetgyökértelen, együtt érzek minden eredetproblémás földi halandóval, amely meglátásom szerint az emberiség 99 %-a, így máris van eredetközösségem, hiszen jószerivel senki nem tudja, valójában honnan származik. Ezt a családi eredetmegbeszélésen a sorsközösség dobozba tettük, pókhálóból masnit kötöttünk rá, és beraktuk a tökmindegy szekrény aljára. Azóta boldogan élünk, míg meg nem halunk.
Józsipapa
Ennek a szakállas majomnak ennyi a szókincse !!!
MIGRÁNS - ezt ismétli évek óta
kereső
Arról mesélj nekünk echte! magyar állampolgároknak, hohy hogyan kaphatott tőletek! magyar állampolgárságot egy nyiltan magyar gyűlölő ukrán? Hány ilyen van, és hány bűnözőt szabaditottatok Magyarországra és Európára ellenőrizetlenül? Na majd ha ezt tisztába teszitek, na majd akkor lehet migránsozni fidess csicska.
Aki Én
@Gáon Mordehaj: Megint a Soros-ösztöndíjas ex-komcsi gazdádról beszélsz? Én nem csodálkozom, hogy cseppet sem vagy következetes, mert ez a te betegségednél gyakori. A szelektív látásmód jellemző a személyiségzavaros betegeknél, ezzel védekeznek a rengeted dolog ellen, amit nem értenek. Én megértelek.
kereső
Van pofája kitűzni a magyar kokárdát- egy ilyen?
Gáon Mordehaj
@Aki Én: Ti vakok vagytok, vagy ezért kaptok tiszteletdíjat? Nem látjátok azt, hogy a magyarországi (most aktuálisan) liberálisnak mondott újságírói kör, nem más, mint egy etno-centrikus kaszttá merevedő egymásba érő társaság? Amelynek alapítványokon keresztüli mentora és "Don Corleonéja" az egykori újlipótvárosi Soros/Schwrcz Gyurka bácsi?
Aki Én
@Gáon Mordehaj: Megint a Soros-ösztöndíjas ex-komcsi gazdádról beszélsz? Meg az egy etno-centrikus kaszttá merevedő egymásba érő társaságról, a KESMA-ról, aminek 10 milliárdos adóssága van, amit egy Finkelstein nevű melegházasságban élő zsidó ember ötletelt ki a Soros-ösztöndíjasokból álló fidesznek?
Jaaaj, pubi...

b1.blog.hu/2017/07/09/4_eszkoz_ahogy_goebbelsi_modszerekkel_manipulalja_az_agyunkat_a_fidesz-propaganda

24.hu/belfold/2019/01/14/soros-gyorgy-fidesz-kampany-arthur-finkelstein-george-birnbaum/
Gáon Mordehaj
@Aki Én: Mondjál jobb jelenlegi politikai formációt, mint a Fidesz és nevezzél meg egy olyan vezetőt, aki alkalmas lenne kormányfőnek! Várom a választ! Fikázni tudtak, ami a csövön kifér, de megoldás?
Aki Én
@Gáon Mordehaj: Ha nincs az étlapon a kedvenc kajám, akkor ne is reklamáljak a rothadt körömpörkölt miatt?
orbánék annyira aljasak, korruptak, gyűlölködőek, hazugak, tolvajok, hogy gyakorlatilag bárki csak kevésbé rossz lehet. A fideszben nincsenek hiteles, illetve szakemberek csak lojális bábok, ostoba megmondóemberek.
Egyébként konkrét formáció nincs, egyik sem igazán kedvemre való. Ha ezek eltűnnének, vagy legalábbis reménykeltően meginognának, akkor lenne aki előállna, van sok jó és becsületes ember ebben az országban, aki érthető módon nem akar egy maffiával hadakozni. Ráadásul a fidesz nélkül is képesek vinni valamire.
CsipkeRózsa
@Gáon Mordehaj: Orbánnál mindenki jobb lehet, aki nem rabolja ki az országot, nem betegesen hazudós, nem érzéketlen a rászoruló emberek iránt.
CsipkeRózsa
@csak úgy...: 00:02

Gáon Mordehaj inkább okos, de kizárólag egy szempontból nézi a világot.
Nessy
Tessék mondani időzavarban vagyok? Ha jól tudom, november eleje vagyon, és nem március 15! Már a kokárdára gondolok! Vagy kitűzte tavasszal, aztán azóta nem volt rajta ez a zakó?
Aki Én
@CsipkeRózsa: Az eleve nem okos, aki ennyire egy szempontból nézi a világot. Szerintem ez már betegesen egysíkú, nem lehet könnyű neki.
Aki Én
@durbincs: ...ennél jobb és hasztalanabb önszopató szórakozásod sose legyen :)
Gyakorlatilag két napja reggeltől nekem írogatsz, de tegnap még késő este is én voltam minden gondolatod.
Hát, sivár egy életed lehet baszki.
csak úgy....
@Aki Én: kinek mire fussa. @durbincs: egy szellemi szegénylegény,aki igy próbál szerencsét.
csak úgy....
@durbincs: eszem a zúzád te kétes multú,dadogós zabigyerek...
Nessy
@advocat: Úgy látszik durbincs terapeutája szabin van, és nincs aki új szöveget plántáljon az agyába, illetve a fejébe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.