Még a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakban sem láttunk olyan gyenge negyedévet a magyar gazdaságban, mint idén április és június között – írja a Portfolio. A KSH most megjelent részletes GDP-adatai megerősítik az előzetes becslést: a bruttó hazai termék volumene (nyers adatok szerint) 13,6%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 13,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedévben. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 13,5, az előző negyedévhez viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság teljesítménye az első fél évben 6,1 százalékkal mérséklődött a nyers adatok szerint – erősítette meg kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt

- tették hozzá.

Az első negyedévhez viszonyítva a termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 20,6 százalékkal, az építőiparé 17,5, a szolgáltatásoké 13,4 százalékkal visszaesett. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 11,8 százalékkal, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 11,8 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztás 1,8 százalékkal nőtt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 13,8 százalékkal mérséklődött. A külkereskedelemben az export 24,0, az import 16,9 százalékkal csökkent.

A tavalyi második negyedévhez viszonyítva az ipar teljesítménye 20,1 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 21,7 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten az előző negyedévi szerény, 1,7, illetve 1,3 százalékos növekedés után. Az ipar hozzáadott értékének csökkenéséhez a közútijármű-gyártás járult hozzá a legnagyobb mértékben, míg a gyógyszergyártás növekedése mérsékelte a második negyedévi visszaesést. Az építőipar hozzáadott értéke 13,2 százalékkal visszaesett. A mezőgazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal mérséklődött.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,2 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás (27,1 százalék), illetve a szállítás, raktározás terén (24,6 százalék) volt. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 12,6 és 14,1 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,4 százalékkal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 13,0 százalékkal visszaesett.

A GDP második negyedévi, 13,6 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 6,8 százalékponttal, az ipar 4,3 százalékponttal, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a visszaeséshez leginkább – 1,9 százalékponttal – a közigazgatás, oktatás, egészségügy járult hozzá.

A felhasználási oldalon háztartások tényleges fogyasztása 8,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. Ezen belül a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 8,4 százalékkal csökkent. A háztartások belföldi fogyasztási kiadása ennél nagyobb mértékben, 12,8 százalékkal zuhant vissza, miután a nem rezidensek (mint a turisták) fogyasztási kiadása jelentős mértékben visszaesett a második negyedévben – magyarázta a jelentés.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 11,1 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztásé 5,8 százalékkal nőtt. A végső fogyasztás 6,6 százalékkal alacsonyabb lett az első negyedévi 4,0 százalékos emelkedés után.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás, a beruházások visszaesése az első negyedévi 2,6 százalékosról 13,5 százalékra gyorsult az előző év azonos időszakához képest. Mind az építési beruházás, mind a gép- és berendezésberuházások volumene jelentősen csökkent. A bruttó felhalmozás kisebb mértékben, az egy évvel korábbihoz képest 5,0 százalékkal csökkent, ami a készletek növekedését jelzi.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás összességében 6,1 százalékkal alacsonyabb lett az első negyedévi 4,0 százalékos emelkedés után.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában 53 milliárd forintos passzívum keletkezett. Utoljára 2008 negyedik negyedévében volt negatív a külkereskedelmi egyenleg. Az export volumene 24,0, az importé 15,8 százalékkal csökkent. Az áruforgalomban a kivitel 19,9 , a behozatal 15,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 38,1, importja 20,3 százalékkal zuhant.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 13,6 százalékos visszaeséséhez a végső fogyasztás 4,5, a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 7,7 százalékponttal járult hozzá.

A KSH megjegyezte, hogy a koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat okozott, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

A KSH a jelentéshez mellékelt külön elemzésben számszerűsítette a koronavírus-járvány gazdasági növekedésre gyakorolt hatását. A becsléshez azzal az alapfeltevéssel éltek, hogy a gazdaság növekedési pályáját kizárólag a járványhelyzet befolyásolta, és változatlannak feltételeztek minden egyéb tényezőt. E szerint a GDP naptárhatással kiigazított volumenét az első negyedévben 2,79 százalékponttal, a második negyedévben 18 százalékponttal csökkentette a járványhelyzet.

A Portfolio az adatokkal kapcsolatban megjegyzi, hogy a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakban sem láttunk olyan gyenge negyedévet a magyar gazdaságban. A szakportál ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az eurózónával szemben, minimális előnyünk ebben a negyedévben is volt, vagyis a valutaunió országai nálunk is nagyobbat estek.

Forrás: Portfolio, MTI, Index

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
nem jó adatot néztek, fontosabb a retardált dagadt törpe "családja, barátai és üzletfelei" gazdagodása! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
nem jó adatot néztek, fontosabb a retardált dagadt törpe "családja, barátai és üzletfelei" gazdagodása! =))
justhpeter
@RonaGyuri: Csak meg kell nézni, hogy a gazdaságvédelemre elkülönített összegből mire költöttek és minden kiderül.
nezelodo
Istenem hogyan lehet, hogy így seggre estünk, miközben úgy szárnyaltunk Európa élvonalában, hogy azoknak mögöttünk messze lemaradva kampó!
lusta
@justhpeter: A többi ország adatai is kijöttek. Máshol is nagy a visszaesés, ami nem meglepő. DE. Nagyon sok országban a nagy viszaesések ellenére az export meghaladta az importot. Sajnos ezen senki sem gondolkodott el. Az elemzők sem foglalkoznak nagyon vele.
Clavigo
A mi gazdaságunk így hasít,,,,,,oszt jó napot.
Gyütt Mönt
Több pénzt az egyházaknak! Az ima segít.
Jozefina
És ez orbán sikertörténete!!!?? Erről beszél állandóan!!! A forint lassan bedöl és akkor mihez kezd???
simmering73
Nemrég még azt olvastam, hogy Európa romokban, csak a magyar gazdaság hasít.
MargaretLC80
Sziа! Látogassа mеg а szeхкlub oldаlаmаt - url.ie/1ize0
ómió
Ehhez már csak a vírust kéne lehazudni, efftársak!
Gyütt Mönt
@ómió: Érdekes, én nem tudok arról, hogy az egyházak válságban lennének. Azokat nem érinti a vírus. Na, most hazugságon kaptál! Vagy mégsem.
kokopelli
@Eladott Ország: Az EU nyugati országaiban (pl. N.o.-ban) a szélsőjobbosok is tagadják,és azért azt használják fel
a politikai tüntetéseikre is! A valamikori "Reichs-flagge"-t (Birodalmi zászlót) lobogtatják a Corona tiltatakozásaikhoz is!
...mint a "Mórickáék" akiknek mindenről csak "egy dolog" jut eszükbe! (;-()
ómió
@Eladott Ország:"Bájos", amint a Fideszre mutogat a bolsi-kórság - 100 millió áldozat - bohóca, mármint te! Ha meg így fáj efftársi szíved Lukasenko efftársad miatt, miért nem gyűjtesz neki?
ómió
@Eladott Ország: Nem úntál még bele, gyökérfi, az örökös "Athina igazságaidba"? Anélkül már tán a bolsevizmus is megszűnne benned?
ómió
@Eladott Ország: Fajkretén! Még mindig az "athinai igazságok"? "Doktorálsz" is belőlük?
Eladott Ország
@ómió: Athina elment keresni az ellopott a 3 ezer milliárd magánnyugdíj vagyont. A fideszes "efftársaknak" már készen áll a kaptár, ne félj nem lesz börtönbiznisz, tágasan lesznek. Igaz nem lesz 300 forintért somlói galuska és 800
forintért Gundel menü mint a várkapitányságnál. De lényeg, hogy dolgozni is fognak legalább a hátralévő életükben a szarháziak! Szorítunk neked is helyet faszfej. a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fveszpremitorvenyszek.birosag.hu%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Ffield_gallery_image%2Fimg_6780.jpg&key=ZSpadALSCZbPQ1akEjEz8Q&w=800&h=475
ómió
@Eladott Ország:Ne aggódj, tetüfi! A 3000 milliárdot megtalálja az államkasszában, tudod: ahonnét kiloptátok, a kamatait meg az efftársaid zsebében! Szólj neki, ne törje magát a kereséssel! Te meg most mocsokbolsi egódat másokra hazudva készítenél másoknak kaptárt? A tanulásgátlót is nagy dózisban szeded, fajkretén? Különben tanulhattál volna Keller efftársad - tudod: ő volt az "elszámoltatási kormánybiztosotok" - pofáraeséséből, a témában, mert anno ő is ilyesmiről szőtt bolsi álmokat! Vagy úgy vagy vele, hogy két Athina féle hazudozáskurzus között nem árt némi tetvesbolsi álmodozás sem? Akkor, tetüfi, húzzál bele!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.