Nehezen viseli a jelenlegi időszakot, de annyi támogatást kap, hogy úgy érzi, muszáj végigcsinálnia – fogalmazott a Mandinernek a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi kuratóriumának az elnöke. Az interjúban arról is beszélt, hogy néhány nappal ezelőtt, amikor leült az egyetem vezetőségével, leszögezték, az a legfontosabb, hogy rendben elinduljon a tanév, ehhez képest elvileg most nincs ehhez elég tanár.

Továbbra is blokád alatt van a Színház-és Filmművészeti Egyetem épülete, a diákok nem engedik be az új kuratórium tagjait. Upor László egy héttel elhalasztotta ugyan a tanévkezdést, de egyelőre nem látszik, hogyan indulhat majd el az oktatás az intézmény falain belül. Vidnyánszky Attila most interjút adott a Mandinernek, amelyben többek között arról beszélt, hogy néhány nappal ezelőtt, amikor leült az egyetem vezetőségével, leszögezték, hogy az a legfontosabb, hogy rendben elinduljon a tanév.

„Rákérdeztem, hogy állunk a tanárokkal, Bagossy László azt mondta, ezzel akad némi probléma a felmondások miatt. Abban állapodtunk meg, hogy a mostani vezetők – ott volt Upor László, Németh Gábor és Bagossy – majd pótolják a hiányzó tanárokat."

Most mégis azzal kellett szembesülnünk, hogy önhatalmúlag úgy döntöttek, mégsem kezdik meg a tanítást

– mondta Vidnyánszky a Mandinernek. Egyébként nem próbált meg bejutni az SZFE épületébe, nem akarja provokálni a helyzetet.

Nem megyek oda. Miért provokáljam a helyzetet? Nem erre van szükség most, hanem a párbeszéd lehetőségének megteremtésére

- mondta.

A Nemzeti Színház igazgatója az interjúban beszélt arról is, hogy a szakmai párbeszédet az akadályozza, hogy minden a politikai térben zajlik, ám ezt a diákok nem akarják látni. Szerinte az SZFE-ügy

az ellenzék számára egy szalmaszál, amibe kapaszkodni lehet, és egy történet, amelyet fel lehet építeni a politikai érdekeiknek megfelelően. Ebben pedig eszközök a diákok, tetszik vagy sem.

Hozzátette:

Ezt kéne, hogy belássák. Meg is próbálták – nagyon helyesen – hisz kérték, hogy a politikusok ne jelenjenek meg, de hiába. Ugyanaz a forgatókönyv érvényesül, mint a decemberi tüntetésen, a fellépők is szinte ugyanazok. Az Amnesty International pedig segít a diákoknak a sztrájk előkészítésében.

Vidnyánszky Attila szerint az ő szakmájukban nem volt rendszerváltás, az éppen most történik.

A mi szakmánkban nem volt rendszerváltás. Most történik. Ilyen egyszerű a dolog. Harminc – vagy ha akarom, inkább hetven – éve elfojtott gondolatok kerülnek most felszínre. Mindkét oldalról. Számomra egészen döbbenetes és megható, ki mindenki jelzi a szolidaritását felém. Nagy öregek telefonálnak, támogatnak. Egyedül ezt nem is bírnám, ha nem éreznék ekkora társadalmi támogatottságot a hátam mögött. Ami fájó, hogy a történetek, amelyekből naponta ötöt-tízet kapok a Színművészeti elmúlt évtizedeiből, még mindig nem hangoznak el nyilvánosan, megmaradnak csupán az én e-mailjeim között, az én emlékezetemben.

Hozzátette:

Még mindig nem mernek kiállni az emberek, nem szakadt át a gát.

A Nemzeti igazgatója nehezen bírja ezt az időszakot, de szerinte felelőssége van aziránt, hogy értékrendjével összhangban cselekvő résztvevője legyen a közéletnek. 

Sokszor a szememre vetik, hogy rendezzek, és ne politizáljak, ám ha a politika a közügyekben való részvételt jelenti, akkor értelmiségiként ebben szerepet vállalni, ha nem is kötelesség, de biztosan nem szégyen. Persze rendezőként érzem igazán jól magamat, a próbateremben. Nagyon erős kapaszkodó, hogy van alkotómunka is emellett, így hála Istennek, sokszor sikerül kiszakadni ebből az egészből. Az elmúlt években a Bánk bánnal, a Rocco és fivéreivel vagy a Tizenhárom almafával sokféleképpen tudtam beszélni arról, mit gondolok a világról, most pedig nagy örömmel készülök a Rómeó és Júlia rendezésére. És ott van a legerősebb támaszom, a családom. Olyan hátterem van, amely megóv, segít regenerálódni, és kötözi a lelki sebeimet. Ez csodálatos dolog. Mind a civil, mind a szakmai világból annyi támogatás érkezik, hogy ezt muszáj végigcsinálni.Elképesztően erősnek érzem a hitünket.

Forrás: Mandiner, HVG, Index

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Ez a hóhér patkány 2000-ben jött Magyarországra. Nem ez volt az ő szakmai és kultúrközege addig. Nincs Nyílván jó Orbán hóhér az ilyen aki leszarja, hogy mit tesz tönkre és mit gondol róla egy teljes szakma.
A szakmai alázat külön szép ebben a törtébetben mind emberileg, mind ideológiák mentén.

Még egy patkány, akinek majd mehetünk eköpni a sírját!

Azt se felejtsük el, hogy ezzel már "felvállalt" diktatúra lett Magyarország...csak szólok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
szaros ukrán migráncs, az ócska pártkatona szakmádról zagyválsz!!! =))
Eladott Ország
Vidnyánszky Attila már nem is fűrészeli, hanem flexeli maga alatt a fát. Hallottam már néhány fájdalmasan együgyű kijelentést a saját lánctalpas nyomulása alátámasztásának ügyében, de amit a rádióban előadott, az feltétlenül plusz pontokat ér. A pártok (nyilván a nem-fideszes pártok, mert a fideszesek sosem) eszközként használják a diákokat. Mármint a Színművészetire járó, ivarérett, jogilag is felnőttnek számító, okos fiatalokat (bugyuta embert oda nem nagyon vesznek fel, nem véletlen, hogy kevés ostoba színészről tud a szakirodalom. Abban a szakmában kevés beseggelni a tananyagot, sokkal, de sokkal több kell. Ha valaki nem annyira eszes, ám jó a memóriája és képes reggeltől estig magolni, általában a jogi pályát választja) a pártok ki- és felhasználják. Mert ők maguktól képtelenek átlátni a dolgokat, meg kell nekik mondani, merre van az ajtó, és merre nyílik. Ha van, amivel még lehet rontani ezen a nagyon szar helyzeten, az feltétlenül a hallgatók lehülyézése. Az nagyon jellegzetes tulajdonsága a kormánypártnak és az ő ölbéli kedvenceinek, hogy hatalmi, sőt, teljhatalmi pozícióból is képesek elnyomott mártírt játszani. Vidnyánszky még ebből a nagyon erős mezőnyből is kiemelkedik. Nem kormányt kellett volna ezeknek alakítani, hanem színjátszókört. A nemzetközi háttérhatalom szervezkedik ellene..
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/117740687_3381255081938180_6215505508013934876_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=825194&_nc_ohc=Oz37iRS9vaYAX-3_eYv&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=7cb674852e02d768d535ac7dcf3c0792&oe=5F5C72ED
Kultúrharcosok..
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/117291668_2661502334111384_2557131907786497497_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=iCxji1CxG8YAX-XX6H4&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=114274dff954753857dbb7b812609c37&oe=5F5E85D9
Clavigo
Az otthonodban,,Ukrajnában váltsál rendszert,,migráncs.
SystemError
Ez a hóhér patkány 2000-ben jött Magyarországra. Nem ez volt az ő szakmai és kultúrközege addig. Nincs Nyílván jó Orbán hóhér az ilyen aki leszarja, hogy mit tesz tönkre és mit gondol róla egy teljes szakma.
A szakmai alázat külön szép ebben a törtébetben mind emberileg, mind ideológiák mentén.

Még egy patkány, akinek majd mehetünk eköpni a sírját!

Azt se felejtsük el, hogy ezzel már "felvállalt" diktatúra lett Magyarország...csak szólok!
namihami
Na látod, pajtás. Itt van nálad a bajok gyökere. Az az alaphiba, hogy a művészet neked csak szakma és nem hivatás. A szakmát csinálja az ember, a művészetet átéli.
Persze, a cseléd csak kiszolgálja az urát, de nem szereti. Ami persze a pénzére nem igaz. Azt számolatlanul és érte mindent.
SystemError
@Eladott Ország: Ez a komplexusokról és a visszavágásról szól ezeknél az embereknél, ami sokkal többet ér Orbánnak azoknál, mint akinek simán csak sok pénz kell vagy a luxus hatalom. Komplexusok nélkül nincs az az ember akinek lenne pofája egy egész társadalmat porcelánboltos elefántkén lerombolni. Az olyan dolgokhoz, amit ezekkel az emberekkel hajtatott végre Orbán súlyos önképzavar kell. Ez lehet bármitől, de nekik az arcukra van írva! :)
csipetke
...és ami jól működött,ott miért kell rendszert váltani?Mert orbán szerint az SZFE egy ellenzéki fészek,amit meg kell szüntetni. Kiváncsi vagyok,hogy az idő,amikor orbán végre bukik,(remélhetőleg '22-ben) még mi mindent tesz tönkre?
legott
!!! "A Szophoklészt görögül olvasó Karsai képtelen az ukránul vodkázó Vidnyánszky gondolatainak megértésére, ezt azért elbáboznám." !!!

orulunkvincent.blog.hu/2020/09/08/szilvay_fajtestver_esete_a_kereszteny_ertelmisegiekkel
ómió
Társadalmilag is csak tessék-lássék!
kereső
Nem kérünk abból, hogy Magyarországon egy a szovjet érában kultúrálódott ukrajnai szülőföldről ide emigrált csináljon kultúrforradalmat. A magyarországi magyar kultúra köszöni szépen, de nem kér egy átideologizált kultúrúból, és a középszerekből.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
ómió
@Eladott Ország: Az - Athinát kihagyva - azért nem volt, tetüfi, mert a "tűznél ülő jó efftársaid" megakadályozták!
ómió
@Eladott Ország: Akkor azért nem találja, mert vissza lett téve a helyére! Szólj utána! A kamatai viszont az efftársaid zsebében virítanak! De elindulta előtt - látom - még dőlt belőle az "efftársi bölcsesség" meg az "athinai igazmondás" is!
legott
A Fidesz a választásokra készül minden plakáthellyel (az újonnan épített várakozókat már meg is szórták a "Válaszd a hazait" shit plakáttal), minden tőlük független fórumot elhallgattatva, és minden intézményt, ahonnan elhangozhatnak kritikus hangok az ellenérzésük alá vonni.

Az a minimum egy egészséges lelkületú emberben - párthovatartozás nélkül -, hogy undorodik ettől a csak a hatalom megőrzésére irányuló tempótól.
Eddig csak 80%-ban lejtett a Fidesz felé a pálya, de jól haladnak a 90%-felé.
De a tejes döbbenet: HOGY MÉG ÍGY IS FÉLNEK!
Érted ezt? Szétcsalnak mindent, és közben bátraknak mutatkoznak, de még is félnek - ráadásul szűkölve !!!
legott
A régi Propelleren mindig dühös voltam.
Az új Propelleren már csak szomorú vagyok.
A propeller nem változott meg, de én igen.
ómió
@Eladott Ország: Visszatért Athina, vagy ez még a Bajai Video Zrt. "produktuma"? Bármelyik is, tetüfi, a te "formád"!
solidedge
Vidnyánszky ultimátumot adott amiből nem enged ( a kormány parancsa), majd párbeszédről hadovál. A Fidesz szokásos furkósbot megoldása, A cél a sokszínűség megszüntetése ami a kultúra halála. Élvezhetetlen, álmagyar. álkeresztény előadások, amiket állami pénzből lehet csak fenntartani mert a nézők pénzéből lehetetlen.
nezelodo
Nem tudom, miért reklamál ez az import magyar, hiszen úgy tartotta ő is meg az óráit a Kaposvári ajándék intézményben, ahogy a most felmondott tanárok az újonnan elfoglalt főiskolán.
legott
Nem azlrt ökllek meg Vidnyénszki, hanen azért öllek meg, mert megérdemld - tu ukrn cigááy!
legott
Egy ukrán cigány árazza be a magyar a valóságot?

Meg az anyád !!!
legott
Nem azlrt ökllek meg Vidnyénszki, hanen azért öllek meg, mert megérdemld - tu ukrn cigááy!

Geccci!
legott
Isten azért pusztítja ele zt a világo =negnt mer geci vagy (megint)
Azért pusztulsz ki megint a világból, mert geci vagy. Megint.
Mindig Újra. Újra és újra!
legott
Alkoholista vagyok, Isten így szeret,
És én így szeretem Istent.
Alkoholistaként. Nagyon.
csak úgy....
@Shikari: hozzátok mikor megy takarítani? ráférne már a putridra..
ómió
@Eladott Ország: Egyfolytában az "athinai igazságokat" tolod? Nem únod még?
ómió
@Eladott Ország: Kereteztesd már be magadnak az Athina "műveket" és ne nekem küldözgesd!
sokanvagyunk
"Sokszor a szememre vetik, hogy rendezzek, és ne politizáljak" - szó se róla, ezt ő rendezte a színművészetin..., politizálva.
sokanvagyunk
Rendszerváltás? Netán - a napjainkig tartó - rablóprivatizációra gondolt?
ómió
@Eladott Ország: Még mindig az "Athina Szonátánál" tartasz? Efftársilag hozzánőttél?
ómió
@Eladott Ország: Még mindig az "Athina Szonáta"? Végtelenítetted? Csak nem ez lett a Lenin Díj új sine qua non-ja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.