Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt. A felmondás tényét Horváth Szatmár megerősítette a 24.hu-nak, de a részletekről nem nyilatkozott. Rovó László márciusban került be az országos hírekbe, mikor kiderült, hogy ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem visszatért a munkába és betegeket is operált. Ausztriában ekkor több járványgóc is volt, éppen a síterepek környékén. Ezek után ki is derült Rovóról, hogy koronavírus-fertőzött. A MOK Csongrád Megyei Etikai Bizottságának kezdeményezésére etikai eljárás indult ellene. Itt elfogultság miatt végül nem tárgyalták az ügyet, a csongrádi etikai bizottság tagjai ugyanis Rovó beosztottjai. A Győri Etikai Bizottsághoz került az ügy, amely felmentette a rektort.

A kirúgásról elsőként Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő számolt be Facebook-oldalán.

Azt nem lehet mondani Rovó Lászlóra, hogy nem tartja a szavát. Ő az a rektor, aki karantén helyett operálni vonult, majd...

Közzétette: Dr. Kunetz Zsombor MBA – 2020. október 13., kedd

Kunetz emlékeztetett arra, hogy Horváth Szatmár tölti be a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnöki tisztét. Ez a testület döntött arról, hogy vizsgálatot indít Rovó ellen, miután a gyanú szerint koronavírusosan operált.

Tegnap azonnali hatállyal felmentette állásából Rovó László a Szegedi Tudományegyetem rektora azt a beosztottját, aki egyben a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei etikai bizottságának az elnöke is. Így kollégájuk szerint az SZTE Pszichiátriai Klinika két héten belül a második, azaz az összes docens orvosát is elvesztette. Két adjunkuts és egy félállású tanársegéd maradt az egyetemi klinikán

- írta kedden Kunetz Zsombor posztjában.

A 24.hu emlékeztet, Rovó László márciusban magáncélú utazáson vett részt Tirol déli részén, Sölden mellett. Az osztrák síparadicsom volt az egyik első európai település, amit a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt lezártak, és felszólítottak minden korábban ott járt turistát, hogy vonuljon karanténba.

A szegedi egyetem rektora ezt nem tette meg, bement dolgozni, sőt műtött is, mielőtt kiderült róla, hogy koronavírus-fertőzött.

A rektor azt hangsúlyozta, orvosként nem tapasztalta a vírus jeleit magán, és az sem bizonyítható, hogy az külföldön került a szervezetébe, elképzelhető, hogy Szegeden fertőződött meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerül kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.

Kunetz arról is írt, hogy 

Azt nem lehet mondani Rovó Lászlóra, hogy nem tartja a szavát. Ő az a rektor, aki karantén helyett operálni vonult, majd kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Megígérte, hogy megkérdezi a munkatársait, akik a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Etikai Bizottságában dolgoznak, hogy hogyan indulhatott ellene etikai vizsgálat, azért mert a Dél-Tiroli síelés, után karantén helyett a műtőbe vonult.

Rovó egy júniusban a Hír Tv-nek adott interjúban valóban kilátásba helyezte, hogy kérdőre vonja beosztottait a vizsgálat megindítása miatt, hiszen az eljárás igazolta, hogy nem veszélyeztetett és fertőzött meg senkit. Furcsállta, hogy beosztottai a vizsgálat indítása helyett nem kérdezték meg őt az ügy körülményeiről. Az interjúban utalt arra, a támadások hátterében állhat az is, hogy az önkormányzati választás előtt a várost vezető Botka László kormánypárti kihívóját támogatta. És bár magánemberként lezártnak tekinthetné az ügyet, nem engedheti, hogy a Szegedi Tudományegyetem körül bizonytalanságot keltsenek, ezért vizsgálatot indított, ami „a bűncselekmények határát súroló” megállapításokra jutott, ezek nyomán feljelentéseket tett, mivel az egészségügyi személyes adataival visszaélhettek – mondta Rovó.

A Horváth Szatmár vezette csongrádi testület egyébként – bár eldöntötte, hogy a kamarának foglalkoznia kell az üggyel – összeférhetetlenség miatt nem kezdte meg a vizsgálatot, hanem átadta azt a győri etikai bizottságnak, amely felmentő határozatot hozott az ügyben, mondván, a rektor nem követett el mulasztást.

A felmondás tényét Horváth Szatmár megerősítette a 24.hu-nak, de a részletekről nem nyilatkozott.

Forrás: 24.hu, 444

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Várom a kollégák szolidaritását. Vagy mindegy? Megúszták fertőzés nélkül, feleslegesen ugrált a professzor?
Egy, csak egy legény volt megint a gáton?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Nemhiába rovó elvtárs jó elvtárs...meg kell védeni a mundér becsületét...
Nyírfa
Várom a kollégák szolidaritását. Vagy mindegy? Megúszták fertőzés nélkül, feleslegesen ugrált a professzor?
Egy, csak egy legény volt megint a gáton?
Józsipapa
mekkora prosztó ez a senkiházi...
igazi fideSS-es gyökér !!!
Nessy
Másnak két hét karantén, ha csak külföldön járt személlyel találkozott, a NERtárs prof. meg operál. Szerencséje volt, hogy senkit nem fertőzött meg. Mégis véd a maszk valamennyire? Viszont ezzel példát statuált, hogy nem kell figyelembe vennie a rendelkezéseket, ha valaki fidesz hívő. Igaz, hazánk nagyjai is repkednek szerte a világba, de rájuk sem vonatkozik a karantén szabály. Kinek, kinek érdemei szerint!
kereső
Honnan lehet tudni, hogy senkit nem fertőzött meg? Mer' azt mondják? Rektor?? Gyakorló orvos?? Megáll az ész.Kirúgják azt, aki a szabályok be nem tartásáért vonta volna felelősségre? Mi lett ebből az országból? Itt már nem számit etika, erkölcs, az orvosi eskü- csak az, hogy valaki NER schegg nyaló-e vagy sem?
Rengeteg eü. dolgozó- orvos, ápoló, nővér, mentős - szenvedett el jövedelem csökkentést a karantén miatt, amelyre a foglakozásából adódóan került sor, ez meg sielt. És kirúg. Felháboritó. Orvos kamara hol vagy ilyenkor???Ja, hogy te voltál az aki felmentette? Na az is szép.
dr kandisz nóra
Az a helyzet, hogy a ROVÓ név Szegeden Istent jelent!!! Volt egy ilyen vezetéknevű ügyvéd, akit a vörös bárónak becéztek!
kereső
@dr kandisz nóra: Ez meg úgy látszik "orvos báró"-/aki ráadásul NER lovag, akihez még a kamara sem nyúlhat. És ez az eü egyik rákfenéje.
Nyírfa
A professzor külföldön kezd új életet. A kirúgás reggelén még vizsgáztatásra kérték fel. A rezidensek őt választották az év előadójának.
Fogyunk. Majd jönnek helyettünk vidnyánszkyk, demeterek, és a haza sötétbe borul.
Nessy
@Nyírfa: Ilyen, az ha "védett személyt" mer valaki bírálni, sőt, Uram bocsá' a jogszabály betartására figyelmeztetni. Rögtön alkalmatlanná válik szakmailag, emberileg, és azonnali hatállyal egy órán belül kirúgják!
A rektor viszont most nagyon büszke lehet magára! Ennyi telt tőle!
Lepényleső
Ez a módi,van aki nem érti? Aki a bűnt,a vétket felfedi,az számíthat arra hogy őt fogják elmarasztalni?
Ez akkor azt jelenti,hogy a bűnöket-vétkeket e kormányzat legálissá teszi,- főleg ha azokat el ő követi?
Nessy
@Nyírfa: nem tudom korodat, de nekem már csak az "egyenesen át" vezet az utam.
Nessy
@Lepényleső: Nyertél! jelentkezz a "hangszóróért"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.