Ezentúl csak akkor műtenek, ha sürgős.

Kásler Miklós elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését – Ezeket a beavatkozásokat nem fogják elvégezni

Elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését keddtől az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós – az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombati közleménye szerint – az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett – áll a közleményben.

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítetteket – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket.

Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani – írták.

A pontos ágyszámokat intézményenként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik. Az utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a Covid-beteg gyermekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Az utasítás meghatározza, hogy a fekvőbeteg-intézetek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a beteget megfelelően izolálják és végezzenek antigén gyorstesztet. Pozitív eredmény esetén a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges.

A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsáthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció – közölte a minisztérium.

Forrás: MTI

Kép: Facebook

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
@sgl: Amennyibe ez kerülni fog az egész kormányt meg kellene műteni.
Ronin2
"Ezentúl csak akkor műtenek, ha sürgős."
Na ja.
Eleddig a dokik csak úgy játszásiból,kalandvágyból műtöttek!?
Aztán úgy őszintén... a sebész mit tud kezdeni egy covidos beteggel?
Nessy
Tessen mondani ha kijelöli az ágyakat, de nincs meg hozzá a technikai és személyi feltétel, hogy "lélegeztetésre alkalmas ágy" legyen, akkor mi van? Éjjeliszekrény dísz lesz egy kínai "lélegeztetőgép", oszt jó napot?
Van még pár dilettáns aki szakmai ismeret nélkül dönt?
Clavigo
Nem baj,,,lényeg,,hogy a szaros focimeccseitek nem maradhatnak el... Diliház ez az ország.
simmering73
Lobotómiát már nem kell végezni egyik kormánytagon se. Hisz egyik sem százas.
Gazella
Rengeteg ember fog meghalni a nem megfelelő ellátás miatt és a vakcina miatt is.
szegfue
Tényleg, szakadjatok meg! Nekem pl. sürgős lenne egy csipőprotézis, mert már baromira fáj és több hónapja várok rá.:(
csipetke
Kásler Miklós elrendelte...Mert szóltak neki onnan fentről hogy el akarja rendelni.
Mondhat akárki akármit,az,hogy ennyire kevés az orvos,és a szakszemélyzet,az bizony orbán vétke. Amikor az orvosok,és az eü-s dolgozók tömegesen elkezdtek külföldre szállingózni,akkor kellett volna észbekapnia,és elkezdeni a béreket az eu-s fizetésekhez felzárkóztatni.Mára már valószínűleg beérte volna az európai béreket a magyaroké is.Bár,már teljesen mindegy,mennyit rugózunk rajta,nem lesz jobb a helyzet. Nagyon sokan fognak meghalni covidban,és az ilyen olyan betegségekben,amiben egyébként nem kellene,de az orvoshiány ezt fogja eredményezni
Peller Anikó
@csipetke: kötelesek. Érted, kötelesek. Tik mikor lesz tek már kötelesek.
Málna
@szegfue: Hagyjanak meghalni pár Covidost, csak mert neked fájdalmad van? Így gondoltad?
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Arra lennék kíváncsi, hogy ki fogja ellátni a nem halálos beteg, de krónikus problémákkal küzdő, folyamatos gyógyszeres kezelésre szoruló embertársainkat? Például a cukorbetegeket , keringési problémásokat, nőgyógyászati betegek et ,és kismamákat, onkológiás eseteket? A teljesség igénye nélkül soroltam fel hirtelen, ami eszembe jutott. Ki fogja felírni a gyógyszereket azoknak, akik rendszeresen szedik pl. magas vérnyomáas miatt, de egyébként nem járnak orvoshoz? Ki a franc fogja a háziorvos szerepét eljátszani? Nem mintha eddig túlságosan megszakadtak volna a melóba, de legalább receptért nem kellett szakrendelőbe rohangálni... Most már persze oda is hiába rohannánk, hétfőtől leáll mindenféle elektív ellátás. KI FOG RECEPTET ÍRNI?
Málna
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: A cikket el sem olvastad?
Gazella
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: Házi orvos megírja a recepteket, a rákos betegekkel foglalkozni fognak. Nőgyógyászat ill szülészet meg le se állt.
Nessy
@Gazella: Kivéve, ha berendelik a kórházba, mint Nyiregyházán, ha jól emlékszem a múlt napi cikkre. Vagy nem lesz éppen karanténba. A hab a tortán, hogy amíg a házi orvos két, három havi receptet küldhet a felhőbe, a helyettes csak egy havit. Vannak gyógyszerek, amiket csak szakorvos írhat fel, és ezt a felírási jogot x időre átadhatja a háziorvosnak. Ha éppen még rendel, és nem vezényelték át. Szerezz időpontot, ha rendel, és kocogj el a rendelőbe a javaslatért. Pár hét csak az egész. Az onkológiai betegekkel "foglalkoznak", ha egyszer sorra kerülnek. A szülészetet kénytelen működtetni, mert a bébit nem érdekli a vírus, ha itt az ideje. A nőgyógyászati műtéteket halasztják, kivéve életveszély esetén. Viszont van sok olyan beavatkozás, kezelés, aminek a halasztása életveszélyt nem, de állapot romlást okoz.
Gazella
@Nessy: Stop! Mindent a háziorvos ír fel! Szakrendelés se lesz . Ha beteg állapota súlyos a mentő megy ki. S beviszik az SBO-ra.
szegfue
@Málna: Mondtam már...Nem érdekel mi a véleményed rólam, mert nem azt nézem, hogy mit mondasz, hanem, hogy ki mondja. Felejtős vagy egyszerüen...
Málna
@szegfue: Nem mondtam véleményt rólad, csak megpróbáltalak gondolkodásra bírni. Tudom, ez fájdalmas tud lenni, de a reakciódból ítélve legalább felfogtad, hogy butaságot írtál.
szegfue
@Málna: Most már tényleg menj a francba! Foglalkozz a családoddal, Te öntelt, okoskodó, buta liba! Világos?!
Málna
@szegfue: Tudod, kevésbé lett volna ciki, ha csendben maradsz vagy egyszerűen csak beismered, hogy nem gondoltad végig, amit írtál.
Málna
@Gazella: Te csak cseréld le a telefonodat olyanra, amelyik nem ismeri fel Shikarit...:-)
silber13
@Málna: Ha szabad mondani. Maul halten!
Málna
@silber13: Hogyne lenne szabad. Azt mondasz, amit akarsz. Meg amit a képességeid engednek...
silber13
@Málna: -A @szegfuenek kapart hozzászólásod kritikán aluli, egy semmiez sem értő niemmand képe bukkan fel elolvasva a förmedvényedet. Marad csak a Viktorka seggnyalásánál az illik hozzád és az jellemződ!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.