Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

György István hozzátette: egyedül a rendelkezésre álló vakcina mennyisége fékezi az oltást.

Eddig 129 689 ember kapott oltást Magyarországon, közülük 1643-nak már a másodikat is beadták. Döntő többségük egészségügyi dolgozó – ismertette.

Hozzátette, eddig szinte minden Magyarországra érkezett vakcinát felhasználtak, a következő szállítmány szerdán várható. Az 35 685 ember oltását teszi majd lehetővé, a következő szállítmányra újabb hetet kell várni.

Az államtitkár kiemelte:

a Pfeizer jelezte, hogy a korábbinál kevesebb oltóanyagot szállít.

Az oltási munkacsoport, amint lehet, szeretné megkezdeni a lakosság tömeges oltását, de az nyilvánvaló, hogy ezt csak akkor tudják megtenni, ha van mivel oltani, ha van elegendő vakcina – mondta György István. Hozzátette: a brüsszeli, illetve az Európai Unió által szervezett beszerzés lassú, és kevésnek ígérkezik az országba érkező vakcina.

Ezért az oltási munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormánynak azt a szándékát, hogy "bárhol is elérhető biztonságos és hatásos vakcina a világban, azt meg kell venni".

György István közlése szerint lassabban tudnak haladni az oltásokkal, mint ahogy szeretnék, de a tömeges oltásra is felkészültek.

Modellezték, hogy akár 1 millió embert is be tudnak oltani 2 nap alatt.

Megjegyezte: növelni tudják az oltóközpontok számát, első körben a kórházakét 102-re, de 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4401 háziorvosi rendelőt is be tudnak vonni. Arra is van terv, hogy szükség esetén a szavazóköri helyiségekkel bővítsék a helyszínek körét.

Több verziót is kidolgoztak az oltásokra attól függően, hogy mennyi vakcina érkezik Magyarországra, az ütemezett és a tömeges oltással is számolnak. Ha nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, akkor az ütemezett oltás mellett egy tömeges oltási hétvégét is tudnak szervezni – ismertette az államtitkár.

Felidézte: az oltási sorrendet már korábban nyilvánosságra hozták.

Az egészségügyi dolgozók oltása rövidesen lezárul, zajlanak az oltások az idősotthonokban, ahol 90 intézményben 10 003 embert oltottak be eddig. Itt még nem végeztek, mivel 1900 bentlakásos intézményben kell oltaniuk, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra.

A harmadik körben a 60 év felettieket fogják oltani, első körben a 89 év felettieket, akik a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, illetve ha szükséges, otthonukban

- mondta. Hozzátette:

a krónikus betegekkel kezdik, majd azok is megkapják, akiknek nincs ismert alapbetegségük.

Elmondta: a háziorvosok megkapnak minden szükséges információt és a nagyobb praxisokhoz akár oltócsapatokat is tudnak küldeni. Hogy ez mikor történhet meg, az a vakcinabeérkezésektől függ.

Elmondta azt is, hogy megkezdődött a rend- és honvédelmi dolgozók igényfelmérése az oltásra. Külön csoportba sorolják a közigazgatásban az ügyfélszolgálati munkát végzőket, valamint a kritikus infrastruktúrákban dolgozókat, majd elérnek a 60 év feletti krónikus betegekhez és az egészségesekhez – mondta.

A hétvégén tartottak egy pilot programot, Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetőjével egyeztetve Dunavarsányban letesztelték a háziorvosi rendelők oltási kapacitását, 120 családorvost oltottak be szervezetten és eredményesen. Ebből is látszik, hogy a háziorvosi praxisok is alkalmasak az oltási folyamatra – jelentette ki az államtitkár.

György István reagált Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes szavaira, aki szerint a kormány nem tudja megszervezni az idősotthonokban az oltásokat.

Az államtitkár azt tanácsolta, kérdezzék meg azokat az idősotthonokat, ahol már oltottak, "ne a mentős Mari nénit kérdezzék, és ne vele készítsenek felvételt, hanem azokkal, akik már átestek az oltáson".

Hozzátette: az intézményvezetők, a dolgozók és az idősotthonokban élők minden esetben gondosan előkészített, jól szervezett munkáról számoltak be. "Az ellenzék politikai haszonszerzésre kihasználja a hétköznapok minden percét, oltásellenes hangulatot keltenek, egyenesen oltásellenesek" – fogalmazott az államtitkár, aki szerint az ellenzéknek inkább azért kellene lobbiznia, hogy Brüsszel több vakcinát szállítson Magyarországra.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Szeretném tájékoztatni György István államtitkár urat, hogy legjobb volna ha minél hamarabb eltakarodna a közéletből, mert erre a cinikus pofátlan , gerinctelen hozzászólására nem vagyunk kíváncsiak! Az Orbán nevű bűnöző és politikai prostituált és szarházi bandája, melynek György István is tagja, temetőt csinált az országból! A halálozási arányok Közép-Kelet- Európai országokban itt a legmagasabbak, de világviszonylatban is ( volt olyan nap, hogy dobogós helyen voltunk) tragikus a halálozási arány. Legjobb volna ha befogná a fidesz szaros pofáját és eltűnne a bús 3,14csába villámgyorsan!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/138612639_1034215693725004_8622036303570246799_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=OrinBUUz0U0AX-X8M-A&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=f6bebac96f701adfac36a4fb8c9bd503&oe=60283E8D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
Na valakiből lábtörlőt csináltak mert beleköt mindenkibe
Főlökött
@Málna: Inkább én nem, már bocsánat -> de agyilag nem tetszik fogni melyikkel is oltanak be !!!

Amcsival, a kínaival, az orosszal ?

Az egyik állítólagosan 97%-os -> az amcsi, Kínai kitudja - beoltottak sok sok emberkét kínában, de még nincs végeredmény, ja meg van az orosz, melyet Rasputyin is beadatott a lányának :) :) Aha...

Tényleg nem tetszik érteni a problémát ? "Nem igazán értem, hogy mi a problémád. Kapsz ingyen vakcinát - ha kéred." Mire is ? Kergekórra, ebolára, mire és milyen hatással ? Aha-> ezt senki sem tudja, mivel mindenki dumál szava szerte...

Már bocsánat, de annyira tájékozatlan és butaságokat beszél, hogy inkább belinkelek 1-2 dolgot :

propeller.hu/itthon/3623422-megszolalt-immunologus-professzor-kinai-vakcinarol-hatamon-felall-szor
propeller.hu/itthon/3623437-megszolalt-egy-budapesti-orvos-kiolvasztott-oltoanyagok-egy-resze

Olvasson - tájékozodjon már könyörgöm...

Amúgy : "Konkrétan miért akarnál perelni?" -> alkotmányos jogaim megsértése miatt, mely kőbe vésett és mindenki számára olvasható -> jelenleg alaptörvénynek titulálják - régen alkotmány volt, főleg a nemzetközi bíróság számára érdekes olvasmány - kinek mihez is van létjogosultsága - joga :) De ez nem csak rám vonatkozik, hanem minden olyan Magyar állapolgárra, melyeket szelektálva oltanak - vírustalanítanat :), majd ha rájuk kerülne a sor. Oltják bármivel, ami van - adódik...?

Tetszik tudni több oltás, más - más megoldása a vírusra !!
Egyik - amcsi hatóanyagos, a másik elhalt vírussal gyártott, a másik ki tudja milyen. Mindegyik más és más. Van - lenne választási lehetőség ? Dehogy.
Tetszik tudni mit mondanak erre, olcsó húsnak híg a leve...
Ha Ön úgy gondolja, bármi jöhet, mert ingyen van, tegye szabadon !!

De azért egy épeszű polgár, hagy döntse már el szabadon, mit adat be magának. Tetszik tudni élete egy van mindenkinek, melyet józanul és megfontoltan kell - kellene véghezvinni.

Remélem világos és érthető is voltam. ĐĐĐĐ
kereső
Az OGYEI jó hagyta az orosz vakcinát. Semmi akadálya az időseknek beadni- na fiatal hozzátartozók, Ti ezt megengeditek?
Málna
@Főlökött: Túlzás lenne azt mondanom, hogy világos és érthető voltál.
"De azért egy épeszű polgár, hagy döntse már el szabadon, mit adat be magának." Dehát első perctől ezt mondom, hogy eldöntheted. Ha nem tetszik, amit adni akarnak, akkor nem adatod be. Ha másikat akarsz, akkor beszerzed majd magánúton. Ha egyikben sincs bizalmad, akkor nem oltatod be magad és kész. Szabadon dönthetsz. Már ha épeszűnek érzed magad...:-)
solidedge
Müller Cecília megerősítette, hogy a 100 év felettieknek megfelelő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre.
Főlökött
@Málna: Nem tetszik érteni a lényeget úgy tűnik !!!

Ha egyszer ingyenes, akkor ne nekem keljen már megvenni !!! Ha meg kell vennem, megveszem, de akkor miért is fizettem eddig az EÜ-költségeket éveken át (?) illetve miért is korlátozzák a személyes szabadságjogomat azzal, hogy COPD-s betegként fulladok a maszk alatt, de kötelezővé tették, illetve bírságolnak úgy, hogy senki sem a Magyar Közlöny aktuális számával fekszik és kel, agyamentek ténykedése kapcsán. De ugorjunk...

Ha viszont ingyenes, akkor ha netán több oltóanyag féle - fajta lenne, hagy döntsem el én saját magam, melyikben bízom, melyikben nem !

Ne más döntése legyen, hogy Önnek ez jut - Ön ezt kapja, ha tetszik, ha nem !

Nem kis és nagycsoportos ovisok lennénk, akinek diktálni kéne, mit és hogyan tegyen. Az angol és az oroszra is csak 6 hónapos engedélyt adtak, mely egy esetben meghosszabítható.

Ha majd sorrakerülök a törvénysértések kapcsán ( szelektív eü eljárás és ellátás kapcsán ), hagy én döntsem el akkor, ha addig túlélem, hogy melyik oltóanyagot tolják majd belém, ne egy harmadik fél mondja már meg, hogy melyiket is kell-kéne beadni !

Ebbe csókolom, mi nem volt érthető és világos ???

Ha eddig nem jött volna rá, ez egy orosz rulett, a kormány - tiszti főorvos kivitelezésében. Kimenetele kétséges és kiszámíthatatlan.
Tudom, Ön szerint megvehetem...aha...mit is ? Mivel a teljes kapacitást elviszi a kormány és a többi kormány, mit is vehetek-rendelhetek 1-2-3-4-5 darabban ? Ja rendeljem Amcsiból és hozassam be magamnak, ha szóba állnak velem ekkora tételnél :) :) :) Talán megkapom, ha utána le nem foglalja valamelyik csoda hatóság..., Mondván lefoglalandó és elkobozható lenne.

Még így sem érthető és világos a történet ? Mert akkor sajnálatos!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.