Ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb, februári adataiból.

A 2020-as év átlagnyugdíj összegét, amely 142 000 Ft volt a nyugdíjbiztosítás oldala szerint, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg.

Hatalmas a szakadék: 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymilliót, 40 ezer emberé pedig nem éri el az 50 ezret
Kép:Pixabay

Ezt az átlagot jelentősen felhúzza a kisszámú, de rendkívül magas ellátásban részesülő nyugdíjas: 36 ezren kapnak 350 000 forintnál magasabb nyugdíjat, 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot.

Semmiféle felső határa nincs a nyugdíjnak Magyarországon, vagyis nincsen nyugdíjplafon, azonban ők elenyésző kisebbségben vannak a nyugdíjas-társadalmon belül, nem ők határozzák meg a nyugdíjas-társadalom arculatát.

– hívta fel a figyelmet még januárban Farkas András nyugdíjszakértő.

A millió feletti nyugdíjat csak úgy lehet elérni, ha valaki több száz millió forintos járadékot fizetett, és emellett hosszú szolgálati idővel is rendelkezik.

– árulta el.

Ugyanakkor szerinte borzasztóan méltánytalan a magyarországi nyugdíjrendszer.

Egyetlenegy országban sincs még olyan, hogy korlátlanul lehetne érvényesíteni a biztosítási alapelvet az öregségi nyugdíjrendszerben. Az alapelv arra utal, hogy amekkora összegű nyugdíjjárulékot egy munkavállaló élete során befizetett, legalább akkora összegű nyugdíjat kapjon.

Más országokban érvényesül egy bizonyos szolidaritási elv, vagyis pluszjuttatások esetén van egy felső határ. 

Forrás:Index
Címlapkép:Pixabay

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Azt tegyuk gyorsan hozza, nem lenne ennyire rossz a helyzet ha orbanek nem lopjak el 3 millio ember megtakaritasat.
Az a 3 ezer milliard forint amit elloptak, jo esellyel ma aka 10 ezer milliardot erne, hiszen a tozsdei indexek az elmult 10 evben meg 3x-odtak. De erje csak a duplajat. Ezzel szemben az eredmeny 0, hiszen bement a nagy kalapba, es eltunt.
Viszont lett orbannak luxu magangep, luxus yacht, evenkenti tobbszori nyaralas a Maldivon, ofshore utazgatas a arabokhoz, ahol szepen el lehet tuntetni a magyar adofizetok penzet.
Jovore valasztas, tudd hova tedd az X-et. Ez az utolso eselyunk, hogy megszabaduljunk a maffia-kormanytol.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
És a korrekció értéke szigorúan az alapösszeggel. százalékos arányban nő. Mennyi is a 40 ezernél és mennyi a milliónál?
Sámannus
Gondolom Sanyinak hívják az egyiket, akit amúgy is felvet a lé.
solidedge
Ez igaz az aktív foglalkoztatottak egykulcsos adója miatt kialakult helyzetre is.
Yoda69
Azt tegyuk gyorsan hozza, nem lenne ennyire rossz a helyzet ha orbanek nem lopjak el 3 millio ember megtakaritasat.
Az a 3 ezer milliard forint amit elloptak, jo esellyel ma aka 10 ezer milliardot erne, hiszen a tozsdei indexek az elmult 10 evben meg 3x-odtak. De erje csak a duplajat. Ezzel szemben az eredmeny 0, hiszen bement a nagy kalapba, es eltunt.
Viszont lett orbannak luxu magangep, luxus yacht, evenkenti tobbszori nyaralas a Maldivon, ofshore utazgatas a arabokhoz, ahol szepen el lehet tuntetni a magyar adofizetok penzet.
Jovore valasztas, tudd hova tedd az X-et. Ez az utolso eselyunk, hogy megszabaduljunk a maffia-kormanytol.
magyar1
Szegényellenes a kormány miközben ők teszik szegénnyé az embereket és a munkanélküli juttatások ellen papolnak és közben a milliárdosok munka nélkül jutnak a milliárdokhoz.
Cicamama55
Ennél is sokkal nagyobb a szakadék, ha a százezer forintos nyugdíjasok számát is hozzáadják, hisz abból is művészet megélni a mai világban! :(
Sámannus
Ha most valaki a drágálatos pohosunktól vár megoldást az olyat kap, hogy mindenki arról koldul. Bődületesen lököttnek kell lenni valakinek aki ilyesmit vár tőle. A patás ördög földre szállt angyal hozzá képest
ómió
Ezen viszont - nyilván - "sokat javított", amikor az efftársak lenyultak egy - a "szerencsésebbjétől" kettő - havit!
namihami
@ómió: Amit egyébként éppen azok és grátisz adtak. A Fidesznek 10 éve lett volna visszaadni. Csak a csökkenő népszerűség miatt kezdte el most is. Arról pedig már szó se essen, hogy 13. havi pénzt valóban az év 13. hónapja ötödik-hatodik napján kéne elkezdeni osztani. És csak abban az évben, amelyik 13 hónapból áll.
Málna
Lehet, hogy a 106 ember többet fizetett be a közösbe, mint a 40 ezer.
Yoda69
@Eladott Ország: Az ellopott 3 ezer millardbol kb 150 ezer darab BMW luxus terepjárót vehetne ez a kurva.
ómió
@namihami: Visszaadni valamit - nem tudtad(?) - csak az képes, aki ellopta! A ti "népszerűségetek" viszont, ennyi népzsebelés után meg, tényleg, mára már "kiapadhatatlan"!! Ezért hiányolják a zombik máig is a Böszmét! A nyugdíjlopásotokról meg - láss csodát(!) - az egyszer tényleg igazat írtál! Mindig az év 13. hónapja 5-6. napján - sohanapján "osztottátok"! A "népnek"! Magatoknak meg az így "megspóroltat", el! Egymás közt! Mert, úgy látszik, megfogyatkozott az effttársi "lopási alap"!
namihami
@ómió: És most térjél át a ""selmeczizmusotokra""! Hová is sikerült ""elorbánozni"" azt a 3.000 milliárdocskát? Mert szemmel látható eredményetek nem volt belőle. Egy komoly lépés volt a lopás, fideszesek számára nem túl rögös, viszont eredményekben gazdag útján.
A 13. havi nyugdíjra visszatérve. Akkor most kicsit bővebben is elmagyarázom (külön neked), hogy egy év csupán (tudod Gergely naptár) 12 azaz tizenkettő hónapból áll. Még Orbániádában is. Persze: minden változhat, csupán egy megfelelő szellemi nagyság (lásd Orbán) kell csak hozzá. Tehát, nem a 13. elvétele volt a szocik hibája, hanem az, hogy egyáltalán adták.
ómió
@namihami: Amikor a 3000 milliárd ellopása miatti delíriumaiddal küzdesz, indulj ki onnét, hogy azt pufajkás és Bokros efftársadék "kitérítették" - magyarul, kilopták - az állami nyugdíjkasszából, hiszen ez a 3000 milliárd úgy "keletkezett", hogy a munkavállalók egy széles köre nyugdíjjárulékait egy "törvénykezéssel" egyik napról a másikra nem az állami nyugdíjkasszába, hanem efftársi magánnyugdíjkasszá(k)ba fizették be. Oda voltak "kötelesek"! Az állami nyugdíjkassza így - bevételek hiányában - képtelen volt nyugdíjat fizetni, amiért ezt (hogy az érintett efftársaknak legyen pénze) államkölcsön felvételével "oldották meg"! És 2008-ra "ki is vívtak" nekünk egy államcsődöt - egyebek közt emiatt is! Aztán 2010-ben jött Orbán és ezt az efftársilag kilopott 3000 milliárdot visszatette az államkasszába, amit egészen addig a nyugdíjfizetés terhelt! Ennyit "selmecizmusról"! Még, ha másképp hazudnád is! A 13. havi nyugdíj lenyulását meg ne lihegd körül! Elég lett volna annyi, hogy a tetübolsik - mármint ti - mindig is a népzsebelésben volt erős, a "népjólétről" meg mindig is csak hazudozott!
Sámannus
@Málna: Mibű, itt a gazdagok a mi nyomorunkból gazdagodnak.
@ómió: Aki életében sem dolgozott, az pont így hablatyol, mint te. No és ezt azért lopta el a főgeci, hogy afrikai migránsok futkároznak minden stadionban, fűtik a pályát is hogy otthon érezzék magukat, amitől kibaszottúl lecsökken ám az adósság.
Ökörtinókám.
Sámannus
@ómió: Akkor még nem is említettem mit követett el a halálkommandó amikor felvásárolta az összes lélegeztető gépet a világpiacon. Elzabrálta túlárazva és teljesen fölöslegesen, elzárta a nemzetközi kereskedelemből az egyik életmentő eszközt, és emberek tíz százezreit fosztotta meg a segítségnyújtás lehetőségétől. A maffia persze így is jól járt, és a pohost ezután is ingyen furikázzák a világ minden tájára.
Te jó lökött elmével azt soha nem fogod megérteni, mert erre nem képeztek ki, csak a rombolásra.
ómió
@Sámannus: Miért nem jósoltad meg előre, bolsi fajgörény, hogy db-ra pontosan hány lélegeztetőgép is fog kelleni? Akkor lapítottál, mint bolsiszar a szemináriumon? Te ugatsz rombolásról? A bolsevizmusotoknak - aminek csápolsz - az az egyik sine qua non-ja! 45 év alatt amiatt maradtunk le a "rothadó kapitalizmus" mögött 50 évet! Olyan súlyos az elmebajod, hogy még ezt se látod? Inkább - jó bolsihoz méltóan - másra hazudod még a "lökött elmédet" is?
ómió
@Sámannus: Az "életében nem dolgozott esettanulmányát" a magad példájából eredeztetve hazudnád rám, bolsi fajgörény!? Ne erőlködj! Nem nyert! Amúgy nehéz lehet neked ott az elmeosztály munkásőr tagozatán, mert a második mondatodat, fogadok, még az ápolóid se értenék!
Sámannus
@ómió: Azok a falhoz vert lófaszok módjára akik csára-búra vásároltak, híg fos agyukkal nem voltak tisztában a szakmai dolgokkal, de sikerült nekik a védekezés jelentős összegét előbb elkölteni, mint ahogyan azt tisztázták volna, hogy mire van szükség. Azok a senkiházik, nem vettek elegendő védőmaszkot amire abban az időben nagyobb szükség lett volna. Szar tolvajbanda, csak a pénzszóráshoz ért. Ebből persze volt botrány is amikor a cseheknek szánt maszkok nálunk rekedtek, a vámolások miatt. Tudod akkor amikor még a pohos külföldre ajándékozta, amiből itthon is kevés volt. Ráadásul kötelezővé tették a használatát. Előtte egy héttel még azt hazudták a hogy nem kell használni, és a véradóknak is megtiltották a maszkviselést
Eszem faxom megáll ennyi ökörségtől amit ez a minden hájjal megkent tolvajbanda elkövetett peckesen kihúzva magát büszkén pózolva az egész nemzet előtt.
Ezek a lókupecok lopáson kívül máshoz nem is értenek.
ómió
@Sámannus: A "falhoz vert lófaszok", bolsiék idiótája, nem "csára-búra", hanem járványügyi szakemberek becsléseire támaszkodva, akár a legrosszabbra is felkészülve vásároltak, de megismétlem: ha te "szakemberebb" vagy a szakembernél, napláne, ha még vásárlás előtt is az voltál és a jóstehetséged se csalt meg még soha, miért lapítottál, miért nem szóltál, hogy hééé: ennyi és ennyi a "tuti"!? Mert így utólag hirtelen "okos" lettél? Azt előtte kellett volna, idiótája! Vagy csak a mocskot, mi lényeged, így döntheted magadból igazán!? Az "sikerült"! Megjelent veled az "echte bolsevik szinvonál"! Csak az aljas mocsokszórásban testesül meg! Ha meg lopókat keresel, ugyan, nézz már utána, hogy a 90-es években eltűnt több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon" hova lett, amikor a bolsevik milliárdosok "hosszú, tömött sorban" masíroztak elő a "szőnyeg alól"! Aztán 2002-2010. között az addigi 8000 milliárdos államadósság "csak" 14000 milliárddal emelkedett meg úgy, hogy azon a "kormányzó" efftársaid semmit nem vettek, semmit nem építettek, senkit, semmit nem támogattak, hanem inkább népzsebeltek ezerrel! Akkor hova lett, kik lopták el azt a 14000 milliárdot!? Ha majd rájöttél, szólj! Addig viszont a lopás másrahazudását inkább szüneteltesd - még, ha efftársilag ez a "jóleső", akkor is! Mert így számalmasan röhejes!
Sámannus
@ómió: Csára- búra azé mert a gép nem bútor, ahogyan csavargó csótányok gondolják, ahhoz szakember kell. azt nem képeztetek ki mellé, mert sose gondoltátok komolyan, hogy erre szükség lesz. Nem magamat tolom előre, mint a külügyér, hanem aki tudja, mi kell az egészségügynek. Látható, hogy ez a cifra nyálka banda nem hajlandó ezt elfogadni, csak bele rondít mindenbe amihez nem ért. Nem magamat fényezem, hanem azokat, akik sokkal többet értenek a szakmájukhoz, mint a laikus csavargók.
2002-10 közt a behemót grippen üzletet, és a nulla kilométert épített sztrádák voltak a főcsapás nem a munkakerülők stadionjai, ráadásul az elnyelt összegek semmit nem javítottak az állam háztartáson, és a lakosságot siralmasan kifosztottátok. A adókedvezmények pedig olyanok amivel pontosan azok nem tudnak élni akiknek erre szükségük lenne.
Jó lenne ha inkább telefosnátok a stadiont mint építitek egyiket a másik után.
ómió
@Sámannus: Ó, hogyne, a "szakemberek"! Most az a kevés? Az előbb még a lélegeztető volt a "sok"!? De, mondd csak, most kik üzemeltetik? Mind a közel 11000-t, amire éppen szükség van!? Csak nem a "szakemberek"? Akkor meg mit görcsölsz itt a hazudozással? A sztrádákat meg kár belekeverned a fejünk fölött összecsapott államadósságba, mert azok "PPP" konstrukcióban készültek (a normál ár háromszorosáért - nemrég cikkeztek erről az újságok), és, mint ilyenek még benne sincsenek az államadósságban, hiszen pár évtizedig a magánkonzorciumé a tulajdonosi jog és a fenntartási kötelezettség (amig még nem kell a felújításukra vagyonokat költeni), utána meg majd átszáll az államra! Te makogsz kifosztásról? Akkor, amikor az aktívaktól Böszme vezéredék lenyultak egy havi fizut, a nyuggerektől meg egy - a "szerencsésebbjétől" 2 - havi nyugdíjat? Amikor évente 2x emeltétek a gáz meg a villany árát? Amikor a "bevezetett" vizitdíjatokat, tandíjatokat, ingatlanadótokat úgy kellett "lenépszavaztatni"? Akkor fosztottuk mi ki a "lakosságot"? És a Lenin szobor nem szakadt még rád? Az adókedvezmények meg olyanok, amik munkahelyek tízezreit mentik meg a megszűnéstől! Látom, a sportot is "efftársiasan" kedveled! Düledező sportlétesítményekben, vagy egyenesen libalegelőn! Majd, ha megint a bolsi tetübandád jön és a kormányzás látszatát kelti, akkor ebbéli hajlamaidat is kiélheted!
Sámannus
@ómió: Ne makogj te szerrrencsétlen a gyenge forint már a harmadával kevesebbet éri a Fletóénak, az nálatok négyhavi nyugdíjelvonással egyelő, és te itt nyekeregsz a tizenharmadik havi negyedével, aminek ez pohos geci a tizenhatszorosát vette már el évek óta. Menj vissza a dedóba és számold ki a világbajnok áfával mennyi nyomorgó családot sanyargattok. Nyugodtan állj a tükör elé és köpd szembe magadat ezért a pofátlan geci hazudozástokért
ómió
@Sámannus: Most meg már a "gyenge forint" lett a bolsi nyöszörgésed tárgya, efftársék idiótája!? A "gyenge forint", vagy, akár az erős is, bolsi ütődött, mellesleg ezt a forinthekkelést is nagyban "köszönhetitek" Gyuri gazdátoknak, az inflációban nyilvánul meg, ami még most is csak töredéke efftársadék 8-10%-os szokásos inflációjának, hogy Bokros efftársad 25%-os inflációját már ne is említsük! Kár ebbe belehazudnod bármit, legfeljebb a zombitársaidat etetheted vele! Vagy te az itthoni vásárlásaidhoz dollárt, vagy eurot szoktál venni, fajgörény!? Amennyi eszed van...! "Világbajnok ÁFA"? Amikor az élelmiszerek 12%-os áfáját Bokros efftársadék felemelték 25%-ra, akkor nem sírt a mocsokbolsi pofád, hogy "mennyi nyomorgó családot sanyargattok", fajgörény? Csak azóta, hogy az általatok államcsődbe döntött államháztartás siralmas helyzete miatt még a 25%-os áfátokat is meg kellett emelni 2%-kal, te elmebeteg!? Neked már az se segítene, ha szembeköpnéd magad, idiótája! Majd szólj, ha van agydonorod és az új, értelmezni képes agyat beléd is ültették! Szerintem, számodra már egy sertésagy is nagy előrelépést jelentene!
Sámannus
@ómió: Az inflációval ne dicsekedjé, mert azt a jegybank sem tudja letörni, mert az csak úgy van, csak nem vesznek róla tudomást. Vegyél a tavaji áron sonkát, mejd kapsz helyette egy kiló tepertőt. Csupán ennyit változott az ár.
Egy héttel a nagyon fasza tizenharmadik negyedhavi emelés után jött a drágulás és volt nincs el is tűnt az emelés a zsarnokok zsebeiben. Bokros idején a jobboldali ellenzék agyhalottakból állt, és felejtős volt ahogyan kótyavetyéltek a spontán privatizációval. Bukros csak kitakarította azt a klozetot amit Antallék odacsinyátak. Tisztelet neki érte.
ómió
@Sámannus: Nem dicsekvésről volt itt szó, hanem a te hazudozásodról! Infláció? Ott a KSH! A bolsi kormányzásimitáció idején is ott volt, most is ő az, aki "megaszongya"! Mindenesetre még így is töredéke a bolsi éra inflációinak! A zsarnokok zsebeiben meg a lenyult 13. havi fizu és nyugdíj tűnt el, mig egy másik kormány - nem a lopós(!) - ez utóbbit most kezdte el visszaállítani! Látom, neked a Bokros féle zsebesek változatlanul a fixa ideáid. "Tiszteleted" tárgyai! De akkor legalább a lopásaikat nem kéne másokra hazudnod! Vagy úgy az "efftársi"?
Sámannus
@ómió: Ne szerénykedj az ócsárolással, Minden szopógépből ez jön ismerem őket.
ómió
@Sámannus: Amit az efftársi "kormányzásotokról", fő jellemzőiről írtam, efftársi "szopógép", az nem ócsárolás, hanem maga volt a valóság! Átaludtad, vagy még újszülött voltál akkortájt, netán az agysorvadásodban nem érzékelted?
SÍva
Emlékszik még valaki rajtam kívül arra, hogy havi 2 millió forintos fizetés után nem kellett nyugdíjjárulékot fizetni és ez után az összeg után nem folt jogosult nyugdíjra? Ezt nem is tudom miért törölték el? Persze valójában nagyon is értem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.