Az Európai Uniótól várhatóan érkező koronavírus elleni helyreállítási alapban pont van 300 milliárd elkülönítve bérfejlesztésre – ugyanennyi lenne a tervek szerint az egészségügyi dolgozók béremelése.

A G7 gazdasági portál cikke szerint nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány az Európai Unió pénzén hajtaná végre az egészségügyisek idei béremelését. A cikk szerint ugyanis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) büdzséjében 293 milliárd forinttal növekedik idén a bérekre szánt kiadás. Ebbe a kórházi orvosokon kívül az ápolók, háziorvosok, fogorvosok és az ő kollégáik bérrendezésének költsége is benne van.

G7: uniós pénzből fizettetné  a kormány az egészségügyisek béremelését

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A béremelés az idénre várt költségvetés 1,8 százalékát teszi ki, vagyis óriási az összeg, ám a Fidesz-kormánynak várhatóan és rövid távon ez egy forintjába sem fog kerülni. A G7 cikke szerint ugyanis, ha az Európai Bizottság rábólint, akkor Magyarország várhatóan 6800 milliárd forintnyi támogatást kap, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) tervében pedig 300 milliárd forint szerepel az egészségügyi bérfejlesztésnél. Ez pedig szinte megegyezik a NEAK által vázolt idei bérköltség-emelkedéssel.

A cikk szerint a béremelésnek nemcsak egyszeri hatása lesz, innentől minden évben elő kell teremteni a közel 300 milliárdos plusz összeget, ami az egészségügyi kiadásokhoz mérten is jelentősnek mondható. Az ágazat 2021-re tervezett összegének közel ötödét (18,7 százalék) jelenti a béremelés. Az idei tervek szerint járóbeteg-ellátásra 184 milliárd forintot tervez elkölteni a kormány – vagyis jól láthatóan nagyobb a béremelés költségének összege.

A G7 idézi a kormány EU-nak szánt összefoglalóját is, amiből kiolvasható, hogy a béremelésre azért volt szükség, mert különben senki nem marad az egészségügyben.

"A betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához."

A lap szerint ugyanakkor még nem vehető biztosra, hogy az Európai Unió kifizeti az orvosbérek emelésének idei költségét, mert az uniós döntéshozatal hosszadalmas folyamat. Viszont az Európai Bizottság várhatóan gyorsan akar dönteni, amely ha megvan, akkor a kért teljes összeg (a fentebb már emlegetett 6680 milliárd forintot érő helyreállítási alap) 13 százalékát már meg is küldik az adott tagállamnak. Ez Magyarország esetében 884 milliárd forintot jelent.

Forrás: g7.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ki van találva!A "kény-úr"önzetlenül" kiosztja ami jár!Mert a normalitás disszidált!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Állítólag egyetemleges uniós hitelfelvétel lesz. Vagy az efftársak ebből a "Zorbánt" kirekesztenék?
kereső
Az a hülye Brüsszel .Orbán igér- ők meg fizetnek.
A többi tagállamban egy kicsit másként megy. Ott az állam megelőlegezte a kiesett jövedelmeket a dolgozóknak, az eü-s béreket , az ágazati támogatásokat a kicsiknek.
Nessy
@kereső: A többi tagállamnak tisztességes kormánya van, ami kis hazánkról még véletlenül sem mondható el !
Nessy
Ami a lényeg, hogy a fele adók és járulékok formájában vissza kerül a költségvetésbe, immáron "szabad felhasználásra"!
RonaGyuri
Ennyire nem tudnak számolni,

vagy véletlenül a mennyit nem lopnak el számot adták meg! =))

Sajtóbeszámolók szerint „Az Európai Unióval fizettetné ki a kormány az egészségügyi szolgálati jogviszonyt vállaló orvosok béremelését”. Erre abból gondoltak, hogy
„a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetésében idén 293 milliárd forinttal magasabb a bérekre szánt kiadás a tavalyinál”
illetve
„ez az összeg pedig szinte teljesen megegyezik azzal, amelyet a magyar állam az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) terve szerint egészségügyi bérfejlesztésre kíván költeni.”!
Megkérdezték a Miniszterelnöki Sajtóirodát, akik azt válaszolták, hogy „a béremelés költségének 14 százalékát finanszíroznák uniós forrásból” !!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.