A Magyar Hang írta meg, hogy megszűnt az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., így forrás nélkül maradt a nyugdíjasok szociális üdültetése. A korábbi évek kimutatásai szerint a nyaraltatásra szánt pénzekből bőven jutott NER-közelieknek is.

Lőttek a nyugdíjasok nyaralásának: felszámolták az Erzsébet-utalványokat forgalmazó céget

Fotó: Pixabay

A lap információi szerint a végnapjait éli a rendszerváltás óta létező szociális üdültetési rendszer eddigi formája: a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők számára meghirdetett programok idén kifutnak, így ők könnyen pihenési támogatás nélkül maradhatnak.

"Elképzelhető, hogy idén még kiírnak valamilyen pályázatot a maradék pénz terhére, de állami támogatás nélkül jövőre már szinte biztosan nem lesz fedezet erre. A pontos pénzügyi helyzet majd az üdültetés szervezéséért felelős Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) május végi kuratóriumi ülésén derül ki"

– fogalmazott a Magyar Hang egyik forrása.

A cikkből kiderül az is, hogy a nyugdíjasokat és a fogyatékkal élőket érintő üdültetési kassza akkor ürült ki szinte teljesen, amikor a nemzetközi bíróság döntése következtében a kormány kénytelen volt megszüntetni a program pénzügyi alapját adó Erzsébet-utalványokat. A magyar állam ugyanis ezzel jogszerűtlenül hozta előnybe a hazai cégeket a multikkal szemben. A szelvényeket árusító Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. azonban az üdültetési rendszer alapját jelentette: a cég a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában volt, az értékesítéséből származó bevételt pedig – a működést leszámítva – csak kedvezményes nyaraltatásra lehetett költeni.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. megszüntetését még tavaly kezdeményezték, idén januárban pedig a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága ki is vezette a cégjegyzékből a vállalatot. A zárómérleg adatai szerint a 2020-as évet mínusz egymilliárdos adózás előtti eredménnyel zárták. A cég felszámolása ugyanakkor azt is jelentheti, hogy rejtve marad a korábbi költések egy része, a vállalatot ugyanis igen sok bírálat érte a nehezen átlátható kiadások miatt. (A lapunk által ismertetett adatokat – amelyek a támogatási szerződésekre terjednek ki, tehát nem az összes kiadásra – csak többéves jogi eljárás után adta ki az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.)

Az a beszámolókból, valamint a cégmérlegekből már kiderült, hogy az utalványok forgalmazásából 2015 és 2018 között nagyjából 6,5–12 milliárd közötti árbevétel keletkezett évente, miközben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak (a 2016-os évet leszámítva) csak évi nagyjából 2 és 4,5 milliárd forint közötti bevétele keletkezett a kapcsolt vállalkozásokból.

A politika sorvasztotta el

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány anyagi elsorvasztása több évtizeden keresztül folyt, és részt vett benne mindkét politikai oldal, valamint némelyik szakszervezet is. A kormányzati döntések jóváhagyását ugyanis időnként a szervezet kuratóriumában lévő érdekképviseletek egy része is támogatta. (A 12 tagú testület felét a kormány, másik felét a szakszervezetek töltik fel tagokkal.)

A rendszerváltás után az alapítványra bízott állami üdülővagyont lényegében teljesen kiszervezték, a Hunguest-szállodák néven ismert ingatlanok egy része például – Leisztinger Tamás milliárdos üzletember érintésével – már Mészáros Lőrinc oligarcha érdekeltségébe tartozik. A Magyar Hang szerint a kiárusítás nemcsak az üdülőkre, hanem az alapítvány által használt ingatlanokra is kiterjedt, a földhivatali papírok szerint ugyanis már eladták a szervezet budapesti Hermina úti, valamint Podmaniczky utcai ingatlanait is. Az ezekért kapott összeget a korábbi hírek szerint beforgatták az üdültetési programokba.

Forrás: Magyar Hang

Címlapkép: Pixabay

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ettől a velejéig rohadt maffiaállamtól mást nem is vártunk! Nem szégyellitek magatokat, hogy 2009 óta Magyarországon a nyugdíjminimum összege ma is 28.500.-Ft ! Hányszor emeltetek magatoknak azóta? Lesülhet a képetekről a bőr! Csak egyszer nem kellett volna adni Lölőnek, vagy a focicsapatoknak!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/79967014_1958094547669272_5512310024396865536_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=5mGoKAqTBEgAX8mRuY6&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=f621f21e2bdffeaf499780ab939be360&oe=60D31181
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Ide kívánkozhat, ezt is megszüntették:

"Magyarországnak 25 milliárdot kell fizetnie a Sodexo kidobása miatt
Elbukta a fellebbezést a magyar állam a Sodexóval szemben, a franciáké a 25 milliárdos kártérítés - írja a Telex, amely szerint Magyarország összességében ennél is többet bukott a cafetériák 2012-es államosítása miatt."

www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/sodexo-per-cafeteria-beren-kivuli-juttatas.729526.html
Nessy
A nyugger az inflációt magasan meghaladó 3 ,% emelésből menjen nyaralni a Járdaszigetekre! Különösen ha már egyedül él. Ne legyen ilyen igényes.
kokopelli
ß@rul nézne ki,ha Bécs-ben vagy pl. München-ben a magyar "nyögdíjasok" a nyugati "Rentner"-eket látnák
a kávézók teraszán,vagy bevásárlás közben! A leghatásosabb,ha nincs pénzük az utazásra! Marad a Balkónia!
kissé felnőttem
ne hogy azt higgyétek hogy a nyugdíjasok ehhez hozzá fértek , egy kissé hum bukk ám fizess 5 ezret aztán vagy vagy? kabaré meg mézesmadzag orbánnak való nem a nyugdijasoknak
kissé felnőttem
@ómió: mihez ahhoz, hogy selmeci gabriellátok 3000 milliárdot lenyult erről nem is hallottál hol élsz kongóban vagy az usába , ? és meg sem magyarázták de told ám a szekeret legalább egyel tőbb a szamaruk
kokopelli
@sgl: ...ne bántsd a degeneráltat! Valami agyvérzést kaphatott egyszer a bányában,mert csak az jut eszébe!
Minden fityiszesnek van egy "heppje",amit állandóan ismételget! Lehet,hogy a "zsé" olyan kevés?(;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.