Győzelmi kényszer címmel könyvet írt Orbán Viktor felemelkedéséről Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója.

Miért hisznek annyian Orbánban? Így magyarázható a foci segítségével
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A szerző nehéz feladatra vállalkozott: magyarázatot próbál találni többek között arra, hogy

miért hisznek még mindig tömegek Orbán Viktorban, és mi tartja hatalomban európai viszonylatban szinte példátlanul hosszú ideje.

Rényi úgy véli, a futball nélkül nem lehet megérteni Orbánt, ezért a történetet – amelyet maga, a főszereplő "narrál" egykoron elhangzott mondataival – a labdarúgáson keresztül meséli el.

A könyv Orbán Viktor és a foci különleges viszonyára épül. Rámutat:

a magyar miniszterelnök bár futballrajongó, nem igazi szurkoló. A játékosok helyett inkább az edzőkre nézett fel, őket követte rajongásával akár csapatról csapatra. 

Orbán a fociban nem ismer megalkuvást. Mindig és minden áron győzni akart – ezt mentette át később a politikába is.

A futball arra is megtanította, hogy racionális érvek helyett könnyebben lehet hatni az emberek érzelmeire.

Mint ahogyan egy labdarúgócsapattól is ritkán pártol el a hűséges szurkoló, ő is hasonló módszerrel tartja egyben szavazótáborát.

A szerző ebben a beszélgetésben fejti ki gondolatait az Orbán-féle varázslatról.

Forrás: 444.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
"Miért hisznek annyian Orbánban?"

Minel butabb es elhulyultebb egy tarsadalom, annal jobban hisz autoritter diktatorokban. Nem veletlen hogy orban minden eszkozzel probalja elbutitani a magyart, mert o is tisztaban van ezzel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
"Miért hisznek annyian Orbánban?"

Minel butabb es elhulyultebb egy tarsadalom, annal jobban hisz autoritter diktatorokban. Nem veletlen hogy orban minden eszkozzel probalja elbutitani a magyart, mert o is tisztaban van ezzel.
RonaGyuri
@Yoda69: igen és ehhez még két dolog
egyfelől; hazánkban nincsenek tradíciói a polgári demokráciának, sőt a zemberek gyűlölik a polgári dolgokat,
másrészt; már az iskolában is a leghülyébb volt a menő!!! =))
Pálinkás Pál
"Miért hisznek annyian Orbánban?" ... a válasz egyszerű...aki meggyőződéses fideszes...az szimplán gyengeelméjű., elég ha megnézzük a nyilatkozataikat...egy összetett mondatot képtelenek összerakni egy váratlan kérdésre...
justhpeter
Orbán kezdetleges sikerének két említésre méltó eleme volt, egyrészt egy-két szavas mondatokat mondott, ami frappánsnak hangzott és nem kellett elgondolkodni rajta, másrészt a mondatok majdnem teljesen megegyeztek azzal, amit a hallgató hallani szeretett volna. Ezt követően jöttek a "dakota mondások" amiknek eredetét senki nem tudta ellenőrizni és csupa elemi látszatigazságot tartalmaztak, tehát a kevésbé képzettek körében sikerre számíthattak. Később Viktor a saját csapdájába esett azzal, hogy mivel konkrét tudás semmim mgött nem állt amit mondott, a támogatói közül "szakértőnek" azok lettek megjelölve, akik azt mondták amit ő hallani szeretett volna (lásd Matolcsy). Ezt követően jött a váltás, mert az első négy évben Viktor nem lett sem sikeres, sem gazdag és megbukott. 2002-2010 között könnyedén köpönyeget és vallást váltott, mert ahhoz nem kellett sem gerinc, sem tisztesség és elindult a nagy magyar mese. A pénz lett az isten. A híveinek komoly pozíciókat és ahhoz nagy gazdagságot ígért, a szavazóinak pedig annak ellentétét mint ami addig volt. Úgy ígért korrekt kormányzást 2010-ben, hogy sem a korrektségrő, sem a kormányzásról nem volt fogalma, viszont azt tudta, hogy ilyesmiről még a szavazói sem hallottak, tehát megvezethetőek.

Itt tartunk ma, vagyis 11 éve Orbán kormányoz és 11 éve megyünk lefelé. A "középtől" már annyira lejjebb vagyunk, hogy az erőnket nem a feljebb jutáshoz, hanem a megálláshoz kellene összeszednünk.
simmering73
A történelem ismétli önmagát. Volt már ilyen elmebeteg nem is olyan távoli múltban.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Csak szólok: a mozgókép csak a nézőknek tűnik úgy, hogy mozog

egy fatális véletlen folytán – igazából egy derék cenzor ármányának köszönhetően - két elmerengő cikk került nálam egymás mellé

A 444.hu a „Orbán a fociból tanulta meg, hogy a politikában is az érzelmekre kell hatni” című cikkében elmélkedik azon, hogy „miért hisznek még mindig tömegek Orbán Viktorban” és „-nak”??
Míg a szeka.blog a „ORBÁN VIKTOR AZ EDDIGIEKNÉL IS MÉLYEBB ÁRKOKAT IGYEKSZIK ÁSNI A MAGYAR TÁRSADALOM CSOPORTJAI KÖZÉ” postjában azon elmélkedik, hogy „éles, megosztó témákat vesz elő Orbán Viktor, így egyszerre provokálja ellenfeleit, és teszteli a sajátjait.”.
A két elmélkedésben sok közös van, s talán egyik leg az, az az igyekezet, hogy azt próbálják sugallani, hogy valamiféle Cipollával van dolgunk. Az az igazság, hogy lehet némi igazság a „Cipolla lovag”-al való páthuzamban, mármint a megjelenésük vonatkozásában, bár az igazat megvallva nem emlékszem olyanra, hogy borotválatlanul perkelt-szaftos ruhában lépett volna fel!
Nos félre az irodalmi párhuzamokkal hagyjuk meg a „viktoriánus Robinson”-elvek hirdetőinek. Ragadjunk le a rögvalóság tényei mentén. Ennél az ördögi vagy legalább is varázslói vonzerő helyett tegyük fel a sokkalta relevánsabb (a dolgok megfogalmazása mind maga, mind a környezet részéről egyértelműen erre utalnak), hogy igencsak eldurvultan kóros elmeállapotának pillanatfelvételeiről van szó, amit a mi tudatlanságunk és érzékelési hiátusaink teszik működővé!!! =))
tothjani
A fasiszta állam tartópillére a központi propagandagépezet, amely a többséget a vezér mellé állítja. A hazugság, a propaganda minden fasiszta állam alapja, nincs semmi, amit jobban gyűlölnének, mint a szabad sajtó. A fasiszta vezért a nép szereti, ujjonganak érte !!! Bukása után az imádat gyűlöletbe fordul. A vezér részben állandó ellenségképpel és fenyegetettséggel, másrészt pozitív énképpel fanatizálja a tábort. A felsőbbrendűség a fasiszta államban a “nemzet” mítoszában ölt testet. A nép minden nehézséget elfogad a vezértől, mert a bajaikra hihető okot talál, ami mindig valaki másban testesül meg.
Clavigo
Semmi extra... Volt már ilyen... Hitler,Sztalin,Musolini,,,Mao,,a Kim konda,,stb.
csak úgy....
miért-miért? -mert magyarországon az egy före esö buták száma kettö!
ómió
Talán, mert - efftársakra pl. egyáltalán nem jellemző módon - lehet rá számítani?
Toller Béla
...azért a közvetlen, direkt anyagi érdekekek és az erkölcsök teljes hiánya sem hagyhatók teljesen figyelmen kívül ...
balos
A hitler alteregó megmutatta,hogy a szar emberek máig is köztünk vannak és képesek belelépni ugyan abba a gödörbe,amit a gecifélék ásatnak velük!
Nessy
@Yoda69: A lebutított, félelemben tartott emberek előtt lehet a nagy megmentő szerepében tetszelegni! (Platon után szabadon)
Yoda69
@Horizont: Ezert mondja Karacsony hogy 99% vs 1%.
Mert korulbelul 100 ezer ember az aki igazan hasznot huz az orban rezsimbol. orban pereputtya, a fideSS vezetok es csaladtagjaik stb.stb.
Viszont 9 millio 900 ezer ember azaz a 99% veszit orban rendszeren, beleertve a fideSS birkakat is, akik ezt talan fel sem fogjak agyilag.
Es itt van az ellenzeknek kulcsfontossagu szerepe, hogy ezt a 99%-ot (foleg a hezitalokat, de akar a fideSS szavazokat is) a maga oldalara allitsa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.