A magyarok barátként és keresztény testvérként tekintenek a szlovénekre, és örülnek annak, hogy szomszédok lehetnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este Ljubljanában, a szlovén államiság 30. évfordulója és Szlovéniának az Európai Unió Tanácsában betöltendő elnöksége alkalmából rendezett állami ünnepségen.

Orbán Viktor elmondta, mit gondolunk mi, magyarok a szlovénekről
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tart a szlovén államiság 30. évfordulója és Szlovéniának az Európai Unió Tanácsában betöltendő elnöksége alkalmából rendezett állami ünnepségen Ljubljanában 2021. június 25-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök kiemelte: a magyar nép üdvözletét és nagyrabecsülését hozta a szlovéneknek.

"Ha Szlovéniába jövünk, egy gyönyörű országot látunk. Amikor a szlovén történelemkönyvet kinyitjuk, egy évezredes nép sorsát olvassuk. Önök harminc éve hatalmas lélekjelenléttel és bátorsággal, szinte fegyvertelenül kivívták a függetlenségüket és szabadságukat. Az egész világ megértette, hogy Szlovénia a bátrak hazája, aki visszaköveteli a saját országát"

- hangsúlyozta.

Hozzátette: a magyarok értik, hogy mit jelent a túlerővel szemben harcolni. Egy nemzet nagyságát a hagyománya, a lelke és a büszkesége határozza meg – emelte ki.

"Mi látjuk azt a munkát, kreativitást és nyugodt lelki erőt, amellyel Önök látványosan sikeressé tették Szlovéniát"

- tette hozzá a miniszterelnök.

Megjegyezte: "nekünk, magyaroknak, Magyarországnak is annál jobb, minél erősebb, gazdagabb és boldogabba szomszédunk". Hangsúlyozta: az ilyen ország, az ilyen szomszéd Magyarország értékét is növeli.

"Büszkék vagyunk az Önök barátságára. Magyarország tiszteleg Szlovénia népe és bátor vezetői előtt. Isten áldja Szlovéniát!"

- zárta beszédét a magyar kormányfő.

A péntek este a ljubljanai Köztársaság téren megrendezett állami ünnepségen felszólalt Borut Pahor szlovén államfő és Janez Jansa kormányfő, a külföldi vendégek közül pedig Orbán Viktor mellett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Luigi di Maio olasz külügyminiszter.

Szlovénia és Horvátország harminc évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét, ami háborúhoz vezetett az akkori Jugoszlávián belül, és elindította a szövetségi állam szétesését.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Már gondolat olvasással is foglalkozik? Megint fejedelmi többest használ!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NKF
Minden balfácánnak ajánlom a történelem könyveket,hátha segít rajtatok!Ámbár kétlem.
Minden balosnak ajánlom,szombatonként a Duna World-ön Kun Miklós műsorát 10óra 25 perckor
kezdődik általában.Hátha,nem haltok meg hülyén!
solidedge
Csak nem egy diktátorjelölt a szlovén miniszterelnök?
ómió
Kihagyta az "efftársi változatot"? Azt majd a Böszme "tolmácsolhatja"!
human
Valójában ezt gondolta: "Mikor Szlovéniába jövünk egy gyönyörű, lerabolható országot látunk. Ilyen volt Magyarország is."
human
@csipetke: Bizony. Orbán beszéljen csak a kormánya és pártja nevében. Főleg, hogy úgy kormányoz mintha nem létezne ellenzék. Még a bizottsági üléseket is bojkottálják ahol az ellenzéknek lehetősége lenne részletesebben kérdezni. Ez egy 2/3-os kormány esetén a gyávaság jele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.