Huszonhat magyar várja Kabulban, hogy elhagyhassa a tálibok kezére került várost. Hétfőn még azt állította a külügy, hogy nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban, a HVG-hu úgy tudja, a magyarokat britek segítik majd kijutni az országból.

A hvg.hu információi szerint

mind a huszonhatan egy magyar érdekeltségű dubaji biztonsági cég alkalmazottai, és a kabuli holland nagykövetség védelmét látták el.

A holland védelmi minisztérium vasárnap jelentette be, hogy a kabuli követség diplomatáit és alkalmazottait kimenekítik Afganisztánból, a menedékjogok kapó afgán tolmácsokkal együtt. A nagykövetséget a kabuli repülőtér közelében lévő, biztonságos helyre költöztették át. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban.

26 magyar Kabulban rekedt, pedig a Külügyminisztérium azt mondta, nincsenek magyarok Afganisztánban

A Maxar Technologies által 2021. augusztus 16-án készített műholdkép feltorlódott járművekről a kabuli nemzetközi repülőtér közelében. Ezen a napon több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil özönlötte el a kifutópályát, az ott lévő amerikai csapatok pedig a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azt követően lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. Augusztus 15-én a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták. Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies

A 24.hu-nak sikerült telefonon elérnie az egyik magyart, aki a lapnak elmondta: szombat hajnal óta vannak a kabuli repülőtéren. Azt mondta, biztonságban vannak, és úgy tudja, hogy vagy kedden vagy szerdán elrepülnek Afganisztánból. De nem a magyar kormány segítségével, hanem a holland külügy közreműködésével. Beszélt arról is,

meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Maxar Technologies

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Namely: ,,Beszélt arról is, meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak."
26 magyar egy nagykövetségen, és a külügy nem tud róluk.
Bravó!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Namely
"A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban."
Helyesebben nem tud róluk, mivel nincs senki, aki bejelentkezett volna. Az őrök nyilván nem tették.
Nyírfa
Nem tudnak menni értük, az egyik kormánygépet elvitte e Lölö, a másik az Adrián piheni ki a portyázást. Különben is, mentse ki őket az a dubaji érdekeltség, amelynek az alkalmazásában állnak. Jól nézünk ki, még ezt is orbánra lőcsölnék. Segíts magadon, majd akkor orbán is megsegít! Értve?
Pálinkás Pál
@Nyírfa: nekünk kéne megmenteni az arabokhoz elszegődött zsoldosokat?...
Aki Én
@Namely: ,,Beszélt arról is, meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak."
26 magyar egy nagykövetségen, és a külügy nem tud róluk.
Bravó!!!
Namely
@Aki Én: ha nem kötelező bejelentkezni, akkor nem nagy kunszt, mert munkát vállalsz, kiutazol és dolgozol.
Gazella
Kakadu és hazugságai. Kija fene hisz nekik... ott hagynak ezek mindenkit ajol vannak.
karma1
@Pálinkás Pál: Nem katonak, hanem dolgozok. Akar lehetnek a magyar kovetseg alkalmazottai is.. En megertem a gunarnyakut: mi az a 26 ember ahhoz kepest, hogy allitolag o es a hos, utcai harcos fonoke megmentettek 1000 kopt keresztenyt, csak eppen egyetlenegyet se talaltak meg, es meg annyit se tudtak roluk, hogy egyaltalan Magyarorszagra mar beertek-e vagy majd csak jonnek? Szoval mar 1026 emberrol biztosan nem tudnak semmit...:o)))) Mondjuk en egy cseppet sem csodalkozom...:)
jesz
ha jól emléxem, Afrikából hazahoztak egy egyházat alapító magyart, pedig ott nem is lőttek...
Kabulban dolgozó dubai útlevelű, hollandokat védő 26 magyar meg minek ment oda?
134.bátor
Csak a szokásos. Megint hazudott a tarajos gőte.
Ha meg nem tudták róluk,az mèg rosszabb..
Málna
Dubaji cég - Kabulban. Honnan kellett volna tudni róluk?
Gauntlet
ja hogy hazudtak !
vagy erre se képesek, hogy pontosan tudják, hány magyar van kint???
Pálinkás Pál
@karma1: melyik része nem világos? " mind a huszonhatan egy magyar érdekeltségű dubaji biztonsági cég alkalmazottai, és a kabuli holland nagykövetség védelmét látták el."
Csizmás Kond
...ne nyafogjatok, hozzátok haza ha annyira hiányoznak...
karma1
@Pálinkás Pál: Igazad van, bocs, nem olvastam el az egesz hvg cikket. Nalad a pont!
percsi
A lényeg, hogy 26 honfitársunk nagy bajban van, az jelenleg lényegtelen, hogy dolgozik vagy nyaral, mi otthagytuk a sz.r-ban őket! Azonnal intézkednünk kellett volna, a többi már csak részletkérdés, később lerendezik.
Mindent tudnak rólunk, országon belül is tudják, hol dolgozunk, mikor merre járunk-nyaralunk-hol szállunk meg.
Gép van, ami eltudott volna menni értük, hogy miért nem intézkedtek, azt kellene megtudni. Talán 26 magyar ember nem ér meg pár milliót?
-egy magyar érdekeltségű dubaji biztonsági cég alkalmazottai - én kíváncsi lennék erre a biztonsági cégre, nem lepődnék meg, ha fid. érdekeltségű lenne.
Gazella
@percsi: @karma1: @Csizmás Kond: @Gauntlet: @134.bátor: @Málna: @jesz: @Aki Én: @Nyírfa: www.facebook.com/noszekne.viola/videos/294863102398009/?extid=SEO----
Lepényleső
"Nincsenek magyarok Afganisztánban!",-talán mert nem fydes tagok,s akik nem azok,azok nem is magyarok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.