Szerintük nincs ok az aggodalomra.

A Népszava cikke szerint hiába kongatják a vészharangot szakmai és érdekvédelmi szervezetek – köztük a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar – az egyre súlyosbodó tanárhiány miatt, a Fidesz-kormány csak álhíreknek és nyári baloldali slágertémának titulálja ezt az aggodalmat, miközben érdemben még nem sikerült eloszlatniuk a kétségeket. 

Nem árulja el a minisztérium, hogy mennyi betöltetlen tanári álláshely van

Fotó: Illusztráció/pexels.com CCO

A lap megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), valamint a tankerületi iskolákat fenntartó Klebelsberg Központot (KK), hogy országosan, illetve tankerületi szinten mennyi pedagógus álláshely van az iskolákban, és ebből mennyi betöltetlen – ám a cikk megjelenéséig konkrétumokat nem kaptak a két szervezettől. 

A KK annyit árult el, az iskolákban a következő év tantárgyfelosztása – amellyel az ellátandó feladatokat határozzák meg – elfogadásának végleges határideje az iskolák esetében szeptember 30. Azt is elárulta a KK, hogy idén ősszel várhatóan mintegy 2400 tanár megy nyugdíjba, viszont szerintük az egyetemeken és főiskolákon 5-6 ezer hallgató végez és keres munkát, a felvételük pedig folyamatos.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke hasonló számokat tud a nyugdíjba készülő kollégáiról, de hozzátette, ez a létszám (2100-2400 fő) csak a 65. életévüket betöltő tanárokra vonatkozik, ám nincs benne a nők 40 éves kedvezményes nyugdíja – mint ahogy azok sem szerepelnek a létszámban, akik más okból hagyják el a pályát. Totyik szerint a tendencia növekedni fog a tanárok elöregedése miatt: jövőre a 65 éves korral nyugdíjba vonulók száma 4800 körül lesz, 2023-ban pedig a 6 ezer főt is elérheti a számuk. Az alelnök úgy látja, egyre nehezebb lesz betölteni a megüresedő álláshelyeket, mivel a pedagógus diplomát szerzők alig fele választja a tanári pályát szerinte.

Július végén még közel 3 és félezer álatlános és középiskolai pedagógus álláshely volt meghirdetve a közszféra állásportálján, augusztus közepén is még ezernél több nyitott álláshely volt. A minisztérium a cikk szerint nem aggódik, pár napja egy megkeresésre azt válaszolták, a tanárok létszáma 165-170 ezer fő között mozog annak ellenére, hogy kevesebb a gyerek. A Népszava szerint ez annyiban nem igaz, hogy a gimnáziumokban nőtt a tanulólétszám a KSH adatai szerint, miközben a főállású gimnáziumi tanárok létszáma változatlan maradt (egy tanárra a korábbi 10,2 tanuló helyett már 10,3 jut).

A KSH adatai alapján a 2020/2021-es tanévben 146,7 ezer olyan tanárt tartott számon, akit főmunkaviszonyban foglalkoztatnak köznevelésben és szakképzésben, ami a Népszava cikke szerint mintegy 3 ezer fővel kevesebb, mint az előző évi adat.

A PSZ szerint sürgős bérrendezésre lenne szükség, ami a tanári pályát a fiatalok számára is vonzóvá tenné. A Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont, a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodája, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint a Pedagógusok Szakszervezete napokban megjelent közös kutatása szerint ugyanis a fiatal tanároknál, tanítóknál, óvodapedagógusoknál van a legtöbb lakhatási gond: magasak a lakás- és albérletárak, ezek kifizetéséhez pedig nincs se elég megtakarításuk, se elég fizetésük.

Forrás: nepszava.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Ezzel árulták el magukat, rengeteg a betóltetlen tanár állás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Miért érdekelné őket! Nekik van pénzük drága magán iskolára, külföldi (nem kínai és orosz)egyetemre a csemetéik diplomájáig! Bár a Klébersberg tudja, de nem mondja! Van tanár, legfeljebb a tornatanár fog matematikát tanítani!
Nesze neked kiművelt emberfők!
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 09:11
index.hu/belfold/2021/08/02/klik-nem-kell-kulon-minden-iskolaba-kemiatanar/
Nem fűzök hozzá véleményt, aki érti miről van szó, úgyis kitalálja, a beszólogató taplóknak meg minek adjak csámcsogni valót?
A cikk szépen példázza pártunk és kormányunk "oktatáspolitikáját": csináljunk vándorcirkuszt a tanításból. Szabadúszó szaktanárok, az első óra Békásmegyeren, a következő meg Csepelen. Mintha az lenne csak a tanár dolga, hogy felmondja a szakkönyv aktuális fejezetét. Csak emlékezzünk vissza az orvosok átvezénylésére! Az is milyen sikertörténet.
A cikkből kiemelve: "hiába írják le az üres álláshelyekre hivatkozva, hogy szerintük kétezernél is több helyen hiányzik a kémiatanár, ez az adat nem fedi a valóságot, mivel egyszerűen nem kell minden iskolába külön kémiatanár. Különösen az alacsony diáklétszámú intézmények esetében igaz ez, ahol évfolyamonként egy-egy osztály van csak, és így négy-öt iskola tudja párhuzamosan megadni egyetlen kémiatanárnak a teljes álláshoz szükséges óraszámot."
Mint falun a böllér, hívják, megy. Ez az, amit fel tudnak fogni az egészből a narancstól megrészegültek.
Giovanni Alba
Kiegészítés az előzőekhez. Régen is volt olyan jó képességű tanár, aki kettő vagy több tantárgyat oktatott, például matematika - fizika (aki jobban ért hozzá majd kiegészíti), de a diákok ugyanazok voltak, a tanárnak sem kellett utazgatnia.
Középiskolában néha géptanórán helyettesített egy népszerű és tisztelt tanár, aki úgy magyarázta a géptant, hogy közben utalt a fizikára, matematikára is "Ezt már ismerniük kell a fizikaórákról, a számítások meg könnyűek, ha figyeltek a matematikaórán".
Vannak még ilyen nagy tudású és lelkes tanárok?
És ha még vannak, mikorra sikerül elüldözni őket?
Yeromos
@Shikari: Olyan témába nem szólok bele amiről lővésem sincs. Ezt magadra is vonatkoztatot, te is csak ahoz szólsz hozzá amihez értesz, de te gondolom mindenhez értesz, kiképesztek a párt szemináriumon.
Clavigo
@Shikari: Te egyszerüen egy kretén vagy... A fitymaszos 4-5 bytes küszöböt is csak alulról szagolgatod,,és nyalogatod ,,ha valaki unalmában odatartja neked a kloákáját.:):):):)
csak úgy....
@Shikari: tibim ,te egy elképesztö kitenyésztett,kiképesztett! :) írni tudsz de gondolkodni sosem tudtál...,egyik a másika nélkül meg szart sem ér..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.