Szerintük nincs ok az aggodalomra.

A Népszava cikke szerint hiába kongatják a vészharangot szakmai és érdekvédelmi szervezetek – köztük a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar – az egyre súlyosbodó tanárhiány miatt, a Fidesz-kormány csak álhíreknek és nyári baloldali slágertémának titulálja ezt az aggodalmat, miközben érdemben még nem sikerült eloszlatniuk a kétségeket. 

Nem árulja el a minisztérium, hogy mennyi betöltetlen tanári álláshely van

Fotó: Illusztráció/pexels.com CCO

A lap megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), valamint a tankerületi iskolákat fenntartó Klebelsberg Központot (KK), hogy országosan, illetve tankerületi szinten mennyi pedagógus álláshely van az iskolákban, és ebből mennyi betöltetlen – ám a cikk megjelenéséig konkrétumokat nem kaptak a két szervezettől. 

A KK annyit árult el, az iskolákban a következő év tantárgyfelosztása – amellyel az ellátandó feladatokat határozzák meg – elfogadásának végleges határideje az iskolák esetében szeptember 30. Azt is elárulta a KK, hogy idén ősszel várhatóan mintegy 2400 tanár megy nyugdíjba, viszont szerintük az egyetemeken és főiskolákon 5-6 ezer hallgató végez és keres munkát, a felvételük pedig folyamatos.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke hasonló számokat tud a nyugdíjba készülő kollégáiról, de hozzátette, ez a létszám (2100-2400 fő) csak a 65. életévüket betöltő tanárokra vonatkozik, ám nincs benne a nők 40 éves kedvezményes nyugdíja – mint ahogy azok sem szerepelnek a létszámban, akik más okból hagyják el a pályát. Totyik szerint a tendencia növekedni fog a tanárok elöregedése miatt: jövőre a 65 éves korral nyugdíjba vonulók száma 4800 körül lesz, 2023-ban pedig a 6 ezer főt is elérheti a számuk. Az alelnök úgy látja, egyre nehezebb lesz betölteni a megüresedő álláshelyeket, mivel a pedagógus diplomát szerzők alig fele választja a tanári pályát szerinte.

Július végén még közel 3 és félezer álatlános és középiskolai pedagógus álláshely volt meghirdetve a közszféra állásportálján, augusztus közepén is még ezernél több nyitott álláshely volt. A minisztérium a cikk szerint nem aggódik, pár napja egy megkeresésre azt válaszolták, a tanárok létszáma 165-170 ezer fő között mozog annak ellenére, hogy kevesebb a gyerek. A Népszava szerint ez annyiban nem igaz, hogy a gimnáziumokban nőtt a tanulólétszám a KSH adatai szerint, miközben a főállású gimnáziumi tanárok létszáma változatlan maradt (egy tanárra a korábbi 10,2 tanuló helyett már 10,3 jut).

A KSH adatai alapján a 2020/2021-es tanévben 146,7 ezer olyan tanárt tartott számon, akit főmunkaviszonyban foglalkoztatnak köznevelésben és szakképzésben, ami a Népszava cikke szerint mintegy 3 ezer fővel kevesebb, mint az előző évi adat.

A PSZ szerint sürgős bérrendezésre lenne szükség, ami a tanári pályát a fiatalok számára is vonzóvá tenné. A Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont, a Friedrich Ebert Stiftung budapesti irodája, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint a Pedagógusok Szakszervezete napokban megjelent közös kutatása szerint ugyanis a fiatal tanároknál, tanítóknál, óvodapedagógusoknál van a legtöbb lakhatási gond: magasak a lakás- és albérletárak, ezek kifizetéséhez pedig nincs se elég megtakarításuk, se elég fizetésük.

Forrás: nepszava.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Ezzel árulták el magukat, rengeteg a betóltetlen tanár állás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Ezzel árulták el magukat, rengeteg a betóltetlen tanár állás.
Clavigo
A minisztériumi fizetések mellett én sem aggódnék...
Clavigo
@Shikari: Te sokáig ilyen hülye maradsz,,vagy később majd elnövöd ?
Aki Én
@Shikari: Mondjuk épp az oktatáshoz nem sok közöd van.
Yeromos
@Shikari: Látszik, hogy halvány fogalmad sincs az oktatásról. Csak tolod a szokásos orbán féle kommcsi propagandát amit betanítottak neked.
ómió
És azt se árulja el, hogy ez hanyad része annak, amit anno Böszme efftárs 10000 tanár kirúgásával "létrehozott"?
tudode
Honnan tudná a minisztérium, akkor, amikor elvéve az iskolákat az önkormányzatoktól a nagy port felkavaró vízfejbe tömörültek az összes általános iskolák a KLÉBERBERGS KÖZPONTBA, ami megjárta már a hadak útját, oktatási kerületekre bontva a vízfejet, lánynevén integrálás, csupán forrás megtakarítás céljából
.
.Áder húgát, és van egy mögötte is

nol.hu/belfold/rengeteg-botrany-varja-ader-hugat-1603413

”””Távozik a szitokszóvá vált Klik vezetője. A menesztett Hanesz József helyét az eddig helyettes államtitkárként dolgozó Pölöskei Gáborné – Áder Annamária, Áder János köztársasági elnök testvére – veszi át. Magyarázat aligha szükséges, ám lapunk ezúttal is szolgáltat példákat arra, miért működik rosszul az állami intézményfenntartó. A Klik ötvenmillió forinttal tartozik a Pedagógusok Szakszervezetének, a szakiskolákban dolgozók pedig örülnek, hogy szabadultak a szervezet fennhatósága alól.””””
------------------------
.
Szinte minden körbejár közepében Viktor áll a sakktáblájával, amiről paraszt figurákat lök le "győzelmi" mámorában, aztán megkegyelmez a parasztoknak, ismét játszva velük!
Nessy
Miért érdekelné őket! Nekik van pénzük drága magán iskolára, külföldi (nem kínai és orosz)egyetemre a csemetéik diplomájáig! Bár a Klébersberg tudja, de nem mondja! Van tanár, legfeljebb a tornatanár fog matematikát tanítani!
Nesze neked kiművelt emberfők!
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 09:11
index.hu/belfold/2021/08/02/klik-nem-kell-kulon-minden-iskolaba-kemiatanar/
Nem fűzök hozzá véleményt, aki érti miről van szó, úgyis kitalálja, a beszólogató taplóknak meg minek adjak csámcsogni valót?
A cikk szépen példázza pártunk és kormányunk "oktatáspolitikáját": csináljunk vándorcirkuszt a tanításból. Szabadúszó szaktanárok, az első óra Békásmegyeren, a következő meg Csepelen. Mintha az lenne csak a tanár dolga, hogy felmondja a szakkönyv aktuális fejezetét. Csak emlékezzünk vissza az orvosok átvezénylésére! Az is milyen sikertörténet.
A cikkből kiemelve: "hiába írják le az üres álláshelyekre hivatkozva, hogy szerintük kétezernél is több helyen hiányzik a kémiatanár, ez az adat nem fedi a valóságot, mivel egyszerűen nem kell minden iskolába külön kémiatanár. Különösen az alacsony diáklétszámú intézmények esetében igaz ez, ahol évfolyamonként egy-egy osztály van csak, és így négy-öt iskola tudja párhuzamosan megadni egyetlen kémiatanárnak a teljes álláshoz szükséges óraszámot."
Mint falun a böllér, hívják, megy. Ez az, amit fel tudnak fogni az egészből a narancstól megrészegültek.
Giovanni Alba
Kiegészítés az előzőekhez. Régen is volt olyan jó képességű tanár, aki kettő vagy több tantárgyat oktatott, például matematika - fizika (aki jobban ért hozzá majd kiegészíti), de a diákok ugyanazok voltak, a tanárnak sem kellett utazgatnia.
Középiskolában néha géptanórán helyettesített egy népszerű és tisztelt tanár, aki úgy magyarázta a géptant, hogy közben utalt a fizikára, matematikára is "Ezt már ismerniük kell a fizikaórákról, a számítások meg könnyűek, ha figyeltek a matematikaórán".
Vannak még ilyen nagy tudású és lelkes tanárok?
És ha még vannak, mikorra sikerül elüldözni őket?
Yeromos
@Shikari: Olyan témába nem szólok bele amiről lővésem sincs. Ezt magadra is vonatkoztatot, te is csak ahoz szólsz hozzá amihez értesz, de te gondolom mindenhez értesz, kiképesztek a párt szemináriumon.
Clavigo
@Shikari: Te egyszerüen egy kretén vagy... A fitymaszos 4-5 bytes küszöböt is csak alulról szagolgatod,,és nyalogatod ,,ha valaki unalmában odatartja neked a kloákáját.:):):):)
csak úgy....
@Shikari: tibim ,te egy elképesztö kitenyésztett,kiképesztett! :) írni tudsz de gondolkodni sosem tudtál...,egyik a másika nélkül meg szart sem ér..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.