Az öregségi nyugdíj legkisebb havi összege (28.500 forint) nem biztosítja a megélhetést, amely szembemegy az alaptörvény szellemiségével, ezért Alkotmánybírósághoz fordult az Utcajogász Egyesület – írja a Napi.

A legszegényebbeket teszi tönkre az Orbán-kormány – az Alkotmánybírósághoz fordultak
Illusztráció: Pixabay

Magyarországon bár a nyugdíjemeléseket az inflációhoz igazította az Orbán-kormány, hogy megőrizze azok vásárlóerejét, a legkisebb nyugdíjaknál ez nem érvényesült: 2008. január 1-jén határozták meg az öregségi nyugdíjminimum összegét, amely azóta 28 500 forint.

A hajléktalan és lakhatási nehézséggel küzdő embereknek tizenegy éve ingyenes jogi segítséget nyújtó szervezet, az Utcajogász Egyesület szerint az öregségi nyugdíj legkisebb havi összege nem biztosítja a megélhetést.

Úgy számolják, hogy a KSH adatai alapján 2020-ban reálértéken 40221,5 forint felelt volna meg a 2008-ban megállapított 28500 forintnak.

Az Alkotmánybíróságnak küldött beadványukban azt írták, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a családok havi megélhetési költsége azóta legalább 40 százalékkal emelkedett. Az öregségi nyugdíj minimuma képezi az alapját a legtöbb szociális ellátás összegének, valamint annak a jövedelemhatárnak is, amely a jogalkotó szerint biztosítja a megélhetést, ezért nem szükséges állami támogatást nyújtani.

Azzal, hogy a jogalkotó nem emelte a minimális összeget, a rászorulók széles rétegét zárja ki az állami ellátás igénybevételének lehetőségéből

- írják a honlapjukon, melyben jelzik, hogy az emberi élethez szükséges minimális feltételek fedezésére sem elég ez az összeg, ami ellentétes az állam életvédelmi kötelezettségének követelményével, és sérti az Alaptörvény II. cikkébe foglalt élethez és emberi méltósághoz való alapvető jogot.

Az Alkotmánybíróság korábbi döntésének indokolása megállapította:

az államnak be kell avatkoznia, ha az egyén nem képes a maga számára az anyagi értelemben vett méltó életet biztosítani, és az anyagi létminimum alatt él, vagyis az emberi méltóságnak van egy ellátási igényt megalapozó funkciója is

Az Utcajogász Egyesület szerint az öregségi nyugdíjminimum összege és annak jelenleg hatályos alkalmazása ellentétes Magyarország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeivel is: Magyarország 2004-ben csatlakozott a Módosított Európai Szociális Karta (Revised European Social Charta) egyezményhez, amellyel vállalta, hogy

biztosítják a megfelelő támogatást minden olyan személy számára, aki nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal és nem képes saját ilyen erőforrásokat saját erőből vagy más forrásból, így valamilyen társadalombiztosítási program keretében sem biztosítani.

A Szociális Jogok Európai Bizottsága már 2017-ben is azt állapította meg, hogy a támogatások összege nem megfelelő, Magyarország nem teljesíti a vállalt kötelezettségét.

Forrás: Napi.hu
Címlapkép: Pixabay

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az alkotmánybírósággal aztán sokra mennek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Shikari: akkor azt te tibim eltoxtad! :) te naplopók és hazudozók gyöngye..
Németh István
Nos, sajnos már több helyen fórumon jeleztem a nyugdíj rendszer és ehhez tartozóan a folyamatos emelések és kiegészítések, stb. rendbetételét! persze a kutyaugatás nem hallatszik az égig, de persze az sem, hogy a diploma munkám e témában úgy sikeredett, hogy ajánlották annak bevezetését kidolgozni! (ez volt olyan 1996-97-ben!) Több alkalommal kivonatosan felhívtam az adott téma boncolgatásakor a figyelmet a tennivalókra! Hát idő kell mind ehhez! nekünk embereknek szalad az idő a világmindenségben lassan kullog! De lehet ezt fordítva is mondani! Egy viszont tény, hogy nagy munka, még ha számítógépre viszünk egy rendszer elméletet, és próba számításokat, hogy megközelíthetően pontos igazságos rendszer alakuljon ki! Az viszont igaz és nagyon gyorsan intézkedni kellene, hogy a nyugdíjak max és mini szintje meg legyen határozva és a kiegészítéseket ne egyforma értékben kapják meg! ÉS alapelv mindenkor >>> a saját "jogon megtermelt" nyugdíjat kell alapul venni!
csak úgy....
@Németh István: ugye te a németh gyuszi pista a propeller nyaksis a facebookról!?:)
ennyire szarban van a fidesz,hogy már téged is alkalmaz?
csak úgy....
a fidesz keresztényileg leszarja a szegényeket! -ebböl következik,hogy ök csak mondvacsinált keresztények!
Németh István
A CSAK ÚGY... hülye, az természetesen nagyon hülye > senki nem említette a FIDESZ nevét, ÉS te most mindenáron politikát, de inkább egy szarkeverést kezdeményezel! Pont olyan vagy mint az idős hölgy aki a kormányt teszi felelőssé, hogy a 3 sávos autópályán a korlátra csavarodott egy autó és meghalt egy gyermek! // Te kicsit igen buta és fő hülye egy közel 100 éves folyamatnak - ugye a "ki rovó" rendszernek - a korszerűsítése nem kis feladat! A kormányok nem tettek és nem tesznek semmit, ha nincs idejük ezt a témakört tisztességgel feldolgozni, mert a törvényhozás a politikai fuvallatoknak megfelelően folyamatosan váltóztatja álláspontját!
DE te kedves hülye-köcsög fel nem tudod fogni, hogy a jelenlegi regnáló kormány miért teszi a korrekciókat és miért is ad időközönként un. nyugdíj-prémiumot?? Csak azért mert felismerte - köcsögöcske - hogy ezen a téren van tennivaló! A rendelet alkotás nem csupán a dobrevi baromságok megfogalmazásán áll vagy bukik - mert a hülyéje azt nyilatkozta ugye,hogy ő aztán ért az állam igazgatáshoz, a barom - hanem a tapasztaltak feldolgozásának, hasznosításának kell az új koncepcióba beépülnie! Hasznosulnia! ÉS EZ NAGYON NEM UGYAN AZ >> mint az autópályák és nemzeti vagyonrészek eladás, elherdálása, egy aláírással >> persze saját zsebre!
CsipkeRózsa
Már az is disznóság, hogy a nyugdíjemelésekből folyamatosan kimaradtak, de minden emberi érzés is hiányzik abból az emberből, aki hagyja "éhen dögleni" a szegény embereket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.