Az ország legismertebb toxikológusa bár már több mint harmincöt éve a pályán van, de ilyen nagy számban még nem látott embereket meghalni. Szerinte sokkal kevesebb áldozat lenne, ha többen oltatnák be magukat. 

"Volt, hogy azt mondtuk egy betegre, őt nem tesszük lélegeztetőgépre" – Zacher kendőzetlen őszinteséggel beszélt a járványról
Kép:Youtube

Ahogy azt a hírekben is hallani lehetett, az egészségügyi dolgozókat rendkívül leterhelte a járvány, így Zacher Gábor is elfáradt, de mint azt a Heteknek elárulta: nem égett ki.

Én munkafüggő vagyok

– vallotta be a szakember, aki volt, hogy 420-440 órát dolgozott egy hónapban.

Szerinte nem meglepő, hogy az egészségügyi dolgozók elfáradtak, hiszen rengeteg beteg volt, és nagyon sok negatív élmény érte őket.

Ilyen mennyiségű halotti zárójelentést még nem írtam, ennyi rossz hírt családokkal még nem közöltem, hogy »meghalt, vagy hogy jöjjenek be, búcsúzzanak a szülőtől, gyerektől, testvértől, nagybácsitól, nagynénitől, mert meg fog halni«. Már több mint harmincöt éve vagyok orvos, de ilyen nagy számban embereket meghalni még nem láttam. Olyan már többször történt, hogy egy-egy baleset helyszínén 4-5 áldozat is volt, de azzal szembesülni, hogy szinte minden nap, amikor dolgozom, két-három vagy akár négy embert is elveszítünk – ez azért nagyon-nagyon nehéz volt

– vallotta be.

Szerinte a koronavírus, és nem rendszer miatt haltak meg ennyien. „Az a bizonyos Bergamo-szindróma nem nagyon jelent meg Magyarországon. Végsőkig feszült a húr, de lélegeztetőgép, fertőtlenítő, eszköz, védőfelszerelés volt elég” – vélekedett, azt ugyanakkor elismerte, hogy kevés volt az ember.

Például egy nővér két lélegeztetőn lévő beteget tud kvázi egyedül ellátni. Ez az arány a Covidban felborult. Volt olyan, hogy öt-hat lélegeztetett beteg is jutott egy nővérre, ami persze befolyásolhatta az ellátás minőségét. Olyan nem fordult elő, hogy osztályoznunk kellett volna, hogy három beteg közül melyik kerül gépre és melyik kettő nem. Olyan azonban volt, hogy azt mondtuk egy betegre, őt nem tesszük lélegeztetőgépre, mert már eleve olyan állapotban volt, hogy számtalan kísérőbetegsége miatt esélye sem lett volna a túlélésre. De olyan, hogy valakit tényleg azért veszítettünk volna el, mert nem volt eszköz, olyan nem történt

– mondta.

Úgy véli, az egészségügyi dolgozók kötelező oltása okozhat majd fennakadásokat a rendszerben, ugyanis aki nem hajlandó beoltatni magát, annak megszűnhet a munkaviszonya, viszont már most is munkaerőhiány uralkodik a szektorban. Ő ugyanakkor ennek ellenére is támogatja az előírást.

Úgy gondolom, hogy az oltásnak nincs alternatívája, főleg az ellátási rendszerben, ahol annak, hogy oltatlanul találkozunk súlyos beteggel, elég komoly következménye lehet

– vélekedett.

Zacher szerint az oltottak megpróbálhatják rávenni az oltatlanokat a vakcinára, de úgy véli: az sem mindegy, kitől hallják mindezt. Meg kell keresni azokat a személyeket, akikre sokan hallgatnak.

Ha ők azt mondanák, hogy akkor most oltakozunk, akkor az egész csapat elmenne oltakozni

– vélekedett Zacher.

Szerinte, ha még egymillió embert beoltanának, a negyedik hullám valószínűsége jelentősen lecsökkenne. „Bár kialakulni kialakulna, de sokkal kevesebb embert érintene, kevesebb ember esne áldozatul. (…) Most a Delta az, ami sokkal nagyobb fertőzési rátával bír, de az oltások elég jó hatásfokkal meg tudnak védeni tőle”

– magyarázta.

Zacher a negyedik hullám közeledtél az alapvető védekezési módszerek (például maszkviselés) fontosságát hangsúlyozta. Azt is tanácsolta, próbáljunk meg egészségesen élni, zöldség, gyümölcs, mozgás s a többi. De az, hogy „holnaptól immunerősítőt szedek, háromszor kettőt” – ez önmagában nem sokat ér – tette hozzá.

Elmondta, nem azért szerepelt annyit a médiában, mert ő maga jelentkezett volna, hanem mert felkeresték. Ha pedig valamihez szakmailag hozzá tud szólni, mert a szakterületéhez tartozik, arról bátran beszél.

Még akkor is, ha sok embernek ez nem tetszik és akár támadnak is emiatt

– tette hozzá.

Forrás: atv.hu 
Címlapkép: YouTube

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ESCOBAR
@fűre lépni szabad: Te hülye! Ez már a 18-dik NICK-ed! Tudathasadás!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ezt a demagóg dumát...arról beszélj zacher...hány aktív korú, egyébként egészséges embernek kellett kitöltened a halotti bizonyítványát te barom.. nem soknak ,igaz???
" Olyan azonban volt, hogy azt mondtuk egy betegre, őt nem tesszük lélegeztetőgépre, mert már eleve olyan állapotban volt, hogy számtalan kísérőbetegsége miatt esélye sem lett volna a túlélésre." nos..nagyjából az ilyen állapotú emberek kerültek egyáltalán intenzívre a covid miatt!!!
Gazella
HahahHa toxilogixi... hazudsz.. amiert penzt kapsz a narancstol...
Nessy
@Pálinkás Pál: Na, figyelj! A nálam sokkal fiatalabb, friss nyugdíjas barátnőmet egy hét alatt vitte el a covid. Ja, és a rövidlátását leszámítva nem volt komoly betegsége! És a létszám korlátozás miatt a temetésére sem tudtam elmenni. Tudod, amikor elhallgatom a gerontofób oltásellenes szövegeket, nem éppen ünnepi jókívánságok jutnak eszembe. Boldog, aki szerint mindez hazugság, amit elmond Zacher doktor. Nem halt meg senkije!
fűre lépni szabad
@ESCOBAR: Te nem biztos, hogy túléled.

Undorodom tőled. Nem írom le, hogy mit csinálnék veled (mindent tudok a kínzásról)
fűre lépni szabad
Escobar, kusssolj, a kurva anyád!
Escobar, ha meg mersz szólítani, magánnyomozót fogadok, megtalállak és kiiktatlak.
Peller Anikó
@Nessy: Fertelmes Pál még nem fertőződött meg. De a kés nem múlik.
Nessy
@Peller Anikó: Nem tudom, mi hozott ki a sodromból ennyi idő után, és válaszoltam neki.Talán a közelgő szülinapja, ami közel volt életem párjáéhoz, és most a temetőbe megyek majd mindkettőjükhöz.
Pálinkás Pál
@Nessy: érdekes...mindig az ilyen oltás -táliboknak hal meg valakije...a többi még a környezetében még fertőződni sem fertőződött senki..honnan a tökömből tudod mibe halt bele a barátnőd?? felboncoltad??? ló[email protected] azért szajkózod a covidot, mert azt mondták neked...mondtam már ,ne szóljatok hozzám... nem vagyok kíváncsi rátok,ami meg azt a transzvesztita pellert illeti,csókoljátok homlokon egymást!!!
verőce21
Vízen nem tanult még meg járni, ez a "szelektáló életadó"?
Bözsi
Emlékezz amire felesküdtél!? Nekem is dolgozott baràtnõm a ‚C‘ osztàlyon...
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Nem szólnánk hozzád ha nem szemetelnéd tele a propit a baromságaiddal.

Az a baj, hogy nálunk 30 ezren meghaltak gyagyás, csak egyetlen államban haltak meg többen/lakos. De te csak nyomod az aljas, uszító dumádat. Csak nem a fideszt akarod felmenteni a rengeteg gyilkosságért? De.
istván irén
30000 ember! halálozási lista elején állunk! ezek után azt mondani nem rendszer hiba merész ki jelentés
ómió
Csakhát, ugye, az "efftársi oltáspártiság"...!
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: hazudsz... csúsztatsz...és mivel ezt pontosan tudod, még görény is vagy...pontosan tudod hogy boldog-boldogtalant covid halottnak nyilvánítottak, aki valaha fertőzött volt, mert kellett a politikának az áldozat a zárások miatt...az pech hogy kicsit elszámolták magukat,és nem tudtak kiszállni belőle, mert pukkant volna a lufi...azt is tudod szarzsák, még a cili is bevallotta, balesetes is covid halott lett, mert találtak benne vírust../ mellesleg minden élő emberben lehet, de ezt is tudod../ és mondom, a 30 ezerből csak 50 olyat mutass te nyomorult, aki aktív korú, és nem volt beteg, tehát feltételezhetően a covid vitte el...nem fogsz találni,úgyhogy fogd be a pofád, irány a kék osztriga...ott nyomd a hülyeségedet!!!
Nessy
@Pálinkás Pál: Képzeld el, volt boncolás, és teszt is. Mi akik otthon naponta látogattuk, voltunk szívesek önként két hétre lakásfogságba vonulni. Egyébként ezzel befejeztem veled az üzenetváltást! Esetleg még annyit, ha ennyire nincs fertőzés veszély, csak a kormány szerint, amikor pénzt kell valahonnan elvonni, meg egyszemélyes rendelettel kormányozni, arról mi a véleményed?
Nessy
@Pálinkás Pál: 10,20 Itt és most szégyelld magad! Úgy mellékesen neked nincsenek idős hozzátartozóid, téged nem anya szült? Nekik is elmondod, hogy nyugodtan dobják fel a talpukat, hiszen lejárt az idejük?
Pálinkás Pál
@Nessy: ezt ugatom tavaly óta...a világ politikusainak érdeke a "járványt" fenntartani a hatalom miatt..no meg a sok tudjuk ki pénzember, akik gennyesre keresik magukat rajta...mellesleg, nagy összegben lefogadom hogy a boncjelentésben nem covid a halálok... elárulom nektek, ha nem nyílik ki a szemetek, ti még birkamód fogtok sorban állni az 59. emlékeztető oltásra is a 47. hullámban!!!
Pálinkás Pál
@Nessy: te kinek pampogsz nyomorult...azért mert nyuggerek vagytok,nem kell hülyének lenni!!! egy hsz-t mutass ahol bármi öreg halálát kívántam ,ez a baj, hogy ti még szavazhattok is, azért van hatalmon a fidesz...és te még az " okosabbak " közé tartozol...Úristen...
Nessy
@Pálinkás Pál: Minden hozzászólásodban azt hangsúlyozod. hogy csak az öregekre veszélyes a vírus, csak ök halnak bele, legfeljebb idő előtt. Hiszen ők már öregek, betegesek. Tehát felesleges bármilyen védekezés! Valóban nem mondtad ki a verdiktet nyiltan. Ezért elnézést!
Azért nem minden idős ember demens! Hiszen még képviselő, miniszterelnöki tanácsadó is lehet!
ESCOBAR
@fűre lépni szabad: Te hülye! Ez már a 18-dik NICK-ed! Tudathasadás!
Pálinkás Pál
@Nessy: az hogy csak az öregekre veszélyes, az tény...de ha ennyire bánt, felejtsd el a kort...a gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre veszélyes...arról meg nem én tehetek,hogy általában az öregeknek,meg a betegeknek gyenge az immunrendszere...de ez minden betegségre igaz, rájuk sokkal veszélyesebb, ennyi erővel állandóan mindig el kéne zárni az embereket...
vacsi
"Olyan azonban volt, hogy azt mondtuk egy betegre, őt nem tesszük lélegeztetőgépre, mert már eleve olyan állapotban volt, hogy számtalan kísérőbetegsége miatt esélye sem lett volna a túlélésre"
Akkor elmondanám, hogy a nagymamám 60 évesen pont ilyen állapotban volt, már elhívták Anyut elbúcsúzni tőle. Azután nyilván meggondolta magát, mert nem halt meg, még 27 évig élt! És ami a döbbenetes: túlélte az orvosokat, akik évtizedekkel korábban lemondtak róla...
Nessy
@vacsi: Az élet néha érdekes dolgokat produkál.Volt, amikor már a napok óta haldokló, eszméletlen beteg azzal lepte meg reggel a nővért, hogy últ az ágyban és a reggelit követelte. Viszont tovább tartották bent, mert a hozzátartozók széthordták a lakását, számítva a halálára. Ezért megvárták a kórházban, hogy minden visszakerüljön a helyére a lakásban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.