Ukrajna álláspontja szerint Magyarország és a Gazprom orosz energiavállalat között hétfőn köttetett 15 évre szóló megállapodás csapást jelent a magyar-ukrán kapcsolatokra nézve, és erre sarkalatos választ fognak adni.

Ukrajna brutális válaszcsapást ígér, hatalmas a botrány a Gazprom szerződésünk miatt

Fotó: Handout / RUSSIAN EMERGENCY MINISTRY / AFP

Az elmúlt nap történéseiről az ukrán külügy szívesen meghallgatná a kijevi magyar nagykövetet. Közben Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával a gázszállítás ügyéről, és a kijevi magyar nagykövetet is bekérette Ukrajna. 

Magyarország a Gazprommal kötött megállapodással csapást mért a magyar–ukrán kapcsolatokra, amire Kijevnek sajnálat és részvét nélküli választ kell adnia

− mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy helyi televíziónak adott interjújában, miután közleményben ítélte el a Magyarország és az orosz Gazprom nagyvállalat közötti szerződést.

"Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán–magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából. Erre mi megfelelőképpen fogunk válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés”

− fogalmazott a közleményben Dmitro Kuleba.

A tárcavezető szerint mindazonáltal az Ukrán–Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökletével tartották volna meg szeptember 29–30-án, még az orosz–ukrán gázmegállapodás aláírása előtt mondták le.

Tudtuk, hogy odarepül (Budapestre) az orosz küldöttség, és aláírják a megállapodást. És ők, aláírva ezt a megállapodást, már tisztában voltak az álláspontunkkal. Ez nem csak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása

− tette hozzá az ukrán külügyminiszter, aki elmondta: nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát.

Forrás: Index.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@KisTehen: no..akkor magyarázd el nekem gyorsan, ukrajnát hogy kerülöd meg ezügyben?..
Pálinkás Pál
@KisTehen: ausztriába is el kell jutni a gáznak...no meg szerbiába is...szerbia sem határos az oroszokkal...
Pálinkás Pál
@KisTehen: hát nem tudom---azokat nem miattunk építették...tehát ugyanúgy függünk majd valakiktől...a szerbek, meg a németek is elzárhatják a csapot...energiában magyarország messze nem önellátó...
Gauntlet
pedig de ! Orbán az orosz politika farvizén evez !
libellle
@KisTehen: az északi áramlat azonnal le lesz zárva amennyiben a ruski lezárja a gásszállitást Ukraina fele. Ez benne lesz az uj koalitions-szerzödésben az uj nemet kormánynak. igy aztán putinka bedughatja magának oda, a gast vagy megihatja.
ómió
Pedig az ukrán efftársak olyan szívesen kézben tartották volna a magyar gázcsapot, hogy ihaj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.