Polt Pétert először 2000-ben, az első Fidesz-kormány idején választották legfőbb ügyésszé, és már abban a hat évben is gyakran megkapta, hogy a Fidesz pártkatonájaként működik. Majd 2010-ben, a Fidesz hatalomra kerülésével újra megkapta a pozíciót, vagyis a mostani már a harmadik ciklusa lesz – írja a 444.hu.

Kétharmaddal betonoz a kormány – lehetetlen lesz leváltani Polt Pétert?
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az előválasztási vitákban a jelöltek eddig egymásra licitáltak abban, melyikük váltaná le hamarabb Polt Pétert.

Azonban szerdán egy olyan javaslatcsomag jelent meg a parlament honlapján, amivel a kormány úgy módosítaná az országgyűlésről szóló törvényt, hogy

a legfőbb ügyészt csak kétharmaddal lehessen leváltani. Mellette az alapvető jogok biztosa és annak helyettese is hasonló védettséget kapna.

Az Alaptörvény szerint a legfőbb ügyész megválasztásához eleve az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Polt Pétert 2019 novemberében választották meg újabb 9 évre.

De a róla szóló törvény az is kimondja, hogy a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolja.

Vagyis a hivatalban lévő legfőbb ügyész mandátuma mindaddig automatikusan meghosszabbodik, amíg a parlament kétharmados többséggel meg nem tudja megválasztani az utódját.

Így ha a Fidesz véletlenül el is veszthetné a választást, Polt Pétert a mandátuma lejárta után sem lehetne lecserélni, ha a választásokon győztesnek nincs kétharmados többsége.

A kormány módosítójának indoklásából csak annyi derül ki, hogy a változtatásra azért van szükség, mert az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetőinél egymáshoz akarták igazítani a megválasztás és a leváltás szabályait.

A módosítás célja az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetői kapcsán a megbízatás megszűnéséhez szükséges szavazati arány egységesítése annak érdekében, hogy a megbízatás megszüntetésének szabályai a megválasztáshoz előírt rendelkezésekhez igazodjanak

- írják.

Forrás: 444.hu
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@sgl: Ha elbukja a Konda a választást,,,azonnal be kell lépni az EU-s ügyészségbe... A többi már beindul magától...patkányPetivel kezdve...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
...akkor elkezdődött?...lesz még néhány kétharmados módosítás, amin nem változtathatnak.

A miniszterelnök-jelöltek meg csak álmodoznak.
grincss
@Horizont: Ha jól tudom, van egy mondás, miszerint: "Vagy az aláírásod lesz a lemondásodon, vagy az agyvelőd"!
Egyébként, ha jól tudom, van egy olyan mondása a fidessnek, hogy "közbizalom hiánya", vagy "méltatlanná válás", vagy valami hasonló!
Qqberci
@grincss: A pontos kifejezés:" Bizalomvesztés" . Aztán lehet áPoltot bebetonozni hígbetonba...
Namely
Betonozni a Szentendrei utat kellene, de az a mocsok önkormányzat nem teszi.

A Kormány ismét csökkentette a válsztások tétjét avagy a Kormány ismét jelentőset lépett előre annak érdekében, hogy 2026-ban 4/5-e legyen.
Ezért az összfosás majd esetleges győzelme után előadja, hogy "a Fidesz a hibás" és nem változtat semmin, így indokolva tétlenségét, de, ahogyan tervezte, majd ők lopnak 4 évig 6 kézzel/ember. Ha bármi rossz lesz, "Orbán a hibás!", "elmúlt 12 év", esetleg "Polt a hibás". A jó, hogy különösebb fantázia sem kell hozzá, a szavazóik még a mély Fidesz-fanoknál is hülyébbek. Így nekik 4 évig nem kell csinálni tulajdonképpen semmit, úgysem akartak.

A majom szavazóik meg 4 évig úgy érezhetik, hogy minden világok legjobbika van, és a hígfos életüket ezzel máris kicsit értelmesebbnek gondolják. :D A nap is szebben fog sütni, mosolyog, lehet a fejeket a homokba dugni, hogy "nincs is lopás", ahogyan most a ps teszi, az a fő, hogy demokrácia lesz. :D
Pálinkás Pál
ohó...elmondok egy mesét...A ...hatalomra kerül...de piszkálja a csőrét a bebetonozott P...de nincs kétharmada...így selyemzsinórt küld P-nek...és hogy-hogynem...másnap P...önként,dalolva lemond...teljesen biztos vagyok benne, megvan rég a forgatókönyv,hogy lehet a NER-t elintézni...majd megtanulja a fidesz...
Aki Én
Eleve max 4 évre kellene kinevezni főügyészt.
Clavigo
@sgl: Ha elbukja a Konda a választást,,,azonnal be kell lépni az EU-s ügyészségbe... A többi már beindul magától...patkányPetivel kezdve...
Clavigo
@sgl: ...és itthon is mindent meg kell tenni,,,párhuzamosan az eu-ügyésszel ),hogy " levakarják a betont " erről a mocsokról...aztán boruljon a család,,haverok,,strómanok,,stb.
ómió
Pedig az efftársak egy brüsszeli ügyészért "imádkoznak"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.