A koronavírus-járvány kirobbanásának éve, 2020 nemcsak a költségvetés vagy a cégek számára volt megterhelő, de magától értetődő módon a háztartásokat is érzékenyen érintette a kialakult helyzet – számol be róla az mfor.

Elszegényednek a nyugdíjasok – magukra hagyta őket a kormány, 2010 óta folyamatosan csúsznak le
Kép: Pixabay

A helyzet nehézségén ráadásul a kormányzat sem óhajtott enyhíteni, például az álláskeresési járadék jogosultsági igejének átmeneti meghosszabbításával, vagy egyszeri támogatás kifizetésével.

A Központi Statisztikai Hivatal A Háztartások életszínvonala című kiadványának adatai szerint 2020-ban jócskán megugrott a nyugdíjasok esetében a relatív jövedelmi szegénység. Az előző évi 11,1 százalék után már 14,4 százalékos ennek mértéke.

Láthatóan a nyugdíjaosk körében egyre nagyobb azok aránya, akik megfelelnek eme kritériumnak, hiszen a legfrissebb adatok szerint a legidősebbeknek 14,4 százaléka jövedelmi szegény.

Köznyelvre lefordítva azt jelenti ez, hogy 292 141 nyugdíjas élt a szegénységi küszöbnél, vagyis havi 116 158 forintnál kevesebb jövedelemből a tavalyi év során. 2019-ben ez a létszám még "csak" 227 949 volt, tehát egy év leforgása alatt 64 ezren csúsztak szegénysorba.

Azt meglehetősen nehéz megmondani, mikor kezdődött el romlani a helyzet, hiszen 2010-től kezdve kisebb nagyobb megingásokkal, de folyamatosan romlik ez a mutató. Olyannyira, hogy míg 2010-ben még csak 4,5 százalékos volt a relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében, addig ma már több mint a háromszorosa.

Minden ötödik nyugdíjas statisztikai értelemben is szegény lenne Magyarországon, a bővebb KSH adatokról, és a Magyar Államkincstár véleményéről az mfor cikkében olvashat bővebben.

Címlapkép: Pixabay

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Mondjuk a pohosék mindig a legkiszolgáltatottabbakon szoktak a legnagyobbakat rúgni. Orbányi kupciher bandája ezt a rokkantakkal kezdte leghamarabb. Jöttek a szegény nagycsaládosok, a munkanélküliek, és a hajléktalanok.A megemelt áfával a legnyomorékabbakat zsigereli ki a hazaárulók rablóbandája.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Juliusz48: Én szivok, és Ön mámoros tőle? A svájci indexálással történő nyugdij emelést 2009 májusában a PÉNZÜGYI VILÁGVÁLSÁG!!!-és nem GYF romhalmaz- miatt felfüggesztette a Bajnai kormány. És a jövóre nézve még egy változót emelt be a képletbe- a gazdasági növekedés (GDP) növekedés mértékét. Közlöm , hogy mindezt a számitási módot az orbán kormány törölte el 2011 01.01 hatállyal, és a 13. havi nyugdijat is.Addig csak felfüggesztve volt a kifizetése 2009 májusától kezdődően. A nyugdijprémiumot szintén a Bajnai kormány iktatta törvénybe 2009 májusában.
A prámium kifiuetésének feltételét- azaz a 3,5% fölötti GDP növekedést először 2017-ben teljesitette a magyar gazdaság.
Ami meg az "el lehet menni"-t illeti, az Széles Gáboréknak szólt, akik a vállalkozók képviseletében tiltakoztak az drasztikusabb osztalék szabályok bevezetése miatt- és fenyegetőztek, hogy akkor elviszik a vállalkozásaikat külföldre. Nem hiszem el egyébként, hogy ez még nem volt ismert 15 évvel az elhangzottak után.
A romhalmaz- volt egy pénzügyi/gazdasági világválság , amelyet természetesen GYFerenc okozott.

Amikor számolni kell, el fogy a tudomány- mondta GYF Öszödön, az mszp képviselőinek- de, hogy miért iis mondta, azt el kellene olvasni végig, nem kiragadni mondatokat, mondatrészeket.
Na de, ha már ilyen jól értesüét, akkor nézzük már meg, hogy ha marad a svájci indexálás a Bajnai féle korrekcióval kiegészitve, akkor 2017-től kezdődően mennyivel nőttek volna a nyugdijak: tehát 50% infláxió+50% vérnövekmény( nem minimálbér, hanem átlagkereset).
Juliusz48
@kereső: Tisztelt kerső! Én még éltem ai ideiglenesen hazánkban tartózkodó vörös hadsereg idejében is ami tulajdonképpen élete végéig ideiglenes volt Bajnai pont olyan ideiglenesen függesztette fel a 13. havit, hogy csak Orbán mentette meg a nyugdíjasokat a járadék felezéstől IMF nyomásra, mint a görögöknél, románoknál láthat volt. Bajnai az esélytelenek nyugalmával állíthatta be a prémiumot, mert a baloldalt ne m fenyegette az a veszély hogy akár 20000 forintot is kellet volna fizetni bárkinek is. 2010, február 4.-én írta a Portfólió
"Drasztikus nyugdíjcsökkentést hajtott végre a kormány
Szabics András Zsolt
2010. február 04. 07:10
Napokkal ezelőtt hozta nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium a konvergencia programunkat, a tavaly májusi nyugdíjváltozások költségvetési vonzata pedig világosan kiolvasható a 62 oldalas dokumentumból. Tisztán látszik, hogy következő évtizedekben a GDP 3 százalékával költünk majd kevesebbet nyugdíjakra, a megtakarítás nagyobb része pedig az alacsonyabb nyugdíjemelésben bújik meg. Kevesen számolhattak utána, de az állam számára közel 10 százalékos spórolást jelent, ha a nyugdíjba vonulás utáni 15 évben csak reálérték megtartást ígérnek a svájci indexálás helyett. A minisztérium által közölt anyag ezen felül bizonyítékul is szolgálhat a kampányidőszakban, hiszen a megváltozott feltételek miatt teljesen értelmetlen nyugdíjkatasztrófával fenyegetni a népet, a kijózanító pofont ugyanis már megkaptuk.
Talán ez a szívásod alapja én meg elégedett lehetek, mert az infláció feletti emelésekkel, a rezsicsökkentéssel meg a 13. havi visszavezetésével a prémiumot nem is említve, évi 1-1 %-nyi javulást könyvelhetek el. Ha már a baloldal eltervezte, hogy "15 évig csak reálértéket ígérnek a sváci indexálás helyett" . Utána meg a csökkenés jöhet nem? Szóval, hogy ki mit csinált a nyugdíjasokkal az igy találhatü meg nem pedig a jelszavakban baloldalról.
A számolásról meg csak annyit, hogy ezt sszemélyekre is bemutatta az Öszödiben Gyurcsány, csak el kéne...
Nessy
@Juliusz48: Nem akarlak elkeseríteni, de a tisztított maginflációs inflációs rátával a reálérték megőrzés csak a kormánypropagandában létezik, a valóságban kb. 300 Ft6hó nyugdíjnál kezdődik. Elég széles réteg az, akik még a múlt században, a 2000-s évek elején mentek nyugdíjba, a kilencvenes évek degresszív nyugdíj számításáról nem is beszélve, és ez a réteg meg akik a rendszerváltás idején megszűnt munkahelyekről kikerülve csak minimálbérért tudtak elhelyezkedni, és azzal mentek nyugdíjba, bizony még a mai síma számtani átlaggal számolt "átlag nyugdíjat" sem érik el. Ma mások a jövedelmek, nincs járulék plafon, ma már nem "pofátlan" a két millión felüli jövedelem, végkielégítés stb. Ergo többen már a félmillión felüli nyugdíjat kapják. Azaz a 3% náluk az átlaghoz viszonyítva három - négyszeres összeg.
Sámannus
Kiszórja a pénzüket szavazatvásárlásra.A hatalommal visszaélés esete áll fen ami része a választási csalásnak is
Ajánlom MZP-nek mint a magyar lakosság érdeke ellen halmazatban elkövetett bűncselekmény, és választási csalások eszköze.. Ne higgye senki, hogy a magán nyugdíj pénztárak kifosztása az ország érdekeit szolgálta. Az állam visszaél amikor jogalap nélkül szórja ki a pénzt még akkor is ha belemagyaráz is ezt azt.
simmering73
@Pegero: Téged b@sztak ide mára a pártirodáról? Nyüzsögsz itt mint a bélféreg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.