A szlovák kormány ismét megvétózhatja a magyar kormány tervét, hiszen az SSE a három nagy szlovák földgáz- és villamosenergia-disztribúciós cég egyike, 51 százalékos tulajdonosa a szlovák állam – számol be róla a napi.

Hatalmas pofont kapott az Orbán-kormány – forrósodik a szlovák-magyar konfliktus
Kép: Pixabay

Tulajdonosai eladásra kínálják a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (SSE) 49 százalékos részvénycsomagját, a legmagasabb árajánlatot a magyar állami MVM Zrt. energiavállalat tehette

- írta meg november elején a szlovák Denník E gazdasági portál.

Az SSE-ben birtokolt részvényeitől a cseh EPH cégcsoport akar megválni, a 49 százalékos pakett iránt a német E.On, a cseh CEZ és a magyar állami MVM energiavállalat érdeklődött.

Richard Sulík, szlovák gazdasági miniszter azonban nem látja az értelmét, hogy az SSE az egyik ország tulajdonából egy másik ország tulajdonába vándoroljon. A miniszter a szerdai szlovák kormányülésre menet nyilatkozott a sajtónak arról, hogy nem támogatja, hogy összejöjjön az SSE-MVM üzlet

– írja a Paraméter szlovák lapra hivatkozva a forbes.hu.

A helyi lap szerint az SSE Szlovákia harmadát látja el árammal, és az átlagos éves nyeresége 100 millió euró körül mozog, ami miatt 1 milliárd eurót is meghaladhatja az eladási ára. A csehek 900 millió eurót ígérhettek a részvénycsomagért, amit a magyar MVM 300 millió euróval (110 milliárd forint) megfejelt, felnyomva az SSE árát majdnem 1,2 milliárd euróra (432 milliárd forint).

Richard Sulíkra a kormánypárt néhány politikusa, az ellenzék legerősebbik pártja és az egyik befolyásos munkáltatói szervezet is nyomást gyakorolt

- írják.

A hazai energetikai vállalatokat is magába foglaló Szlovák Munkáltatói Szervezetek Szövetsége (AZZZ) vezetője szerint, egyenesen Szlovákia polgárainak arcul köpésével érne fel az, ha eladnák az SSE 49 százalékos részét egy szomszédos ország állami vállalatának.

Forrás: napi.hu
Címlapkép: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Kezd alakulni , hogy ezeknek a Fityma-Köpnömköknek a pénze nem kell senkinek. Érthető. Nem akarják összeszarozni magukat ezzel a tolvaj bandával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Miért lenne ez pofon, piacra dobták majd meggondolták magukat...tulajdonképpen a saját butaságukat próbálják ezzel palástolni.
Németh István
@Qqberci: @Szevasztok: azért gondolkozni nektek sem ártana!
Toller Béla
Jól látja a szlovákminiszter ! Nem nagy különbség, ha állami a tulajdonos. Az csak legel, nem fejleszt !
Dr. Proktor
@Németh István: Hát nem éppen O1G kardoskodik a nemzeti tulajdonban tartás mellett? ...vagy ez csak az ő privilégiuma? Más országnak coki?
Mi a földjeinket sem adjuk, de Szlovákiában vesdzük?
Hallottál már kettős mércéről?
justhpeter
@Németh István: Elgondolkozhatnál, hogy miért kellene egy állami vállalatot eladni egy állami vállalatnak ?
ómió
Csak ennél nagyobb "pofon" ne érjen bennünket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.