A járvány előtt jellemzően 25-28 ezer fő volt a várólistákon, a szám nyárra már 35 ezerre nőtt.

A Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján arról számolt be, hogy jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtétre az országban – olvasható a hvg.hu cikkében.

Több mint 50 ezren várnak jelenleg valamilyen műtétre Magyarországon

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an, laparoszkópos epekőműtétre több mint ezren vároakoznak. 

A cikk szerint jelenleg 34-féle ellátástípus esetén van várólista, 30 ellátásnál pedig előjegyzési listát alkalmaznak. Erre a listára azok a betegek kerülnek rá, akiket vagy a saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy pedig azért, mert nincsenek műthető állapotban.

"Az Európai lakossági egészségfelmérésből (Elef), amelyet idén nyáron publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), és 2019-es adatokat tartalmaz, az derül ki, hogy Magyarországon a hosszú várakozási idő miatt a pandémia előtt is a lakosság 13 százaléka nehezebben jutott hozzá egészségügyi ellátáshoz. Anyagi okok miatt 12 százalékuknak, a nagy távolság, nehézkes közlekedés miatt pedig a beavatkozásra várakozók 2,7 százalékának okozott nehézséget az ellátások igénybevétele. 2019-ben minden ötödik budapesti és minden hetedik Pest megyei lakos említette, hogy nem vagy későn kapott meg valamilyen ellátást a hosszú várakozási idő miatt, a többi régióban ez az arány átlag alatti volt – derül ki az Elef-adatokból"

- olvasható a cikkben.

A NEAK azt közölte a lappal, hogy 2012 óta kiemelt prioritásként kezelik a várlóisták csökkentését, 2021 szeptemberéig az éves ellátási esetszámon és finanszírozáson felül körülbelül 41 milliárd forintot fordítottak erre a célra. 2021-ben és 2022-ben több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére a NEAK szerint.

A világjárvány előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt a várólistákon, ez a szám nyárra 35 ezerre nőtt, mostanra pedig már több mint 50 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra az országban.

Forrás: vg.hu, hvg.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@fideszes gyökér: Dehát, megmondta a miniszterelnök úr, hogy az ovisok szövetkeztek Brüsszellel,hogy nemet válthassank- csak éppen résen volt az állampárt, és személyesen ő, hogy ezt megakadályozzák törvényileg, amit meg fognak erősiteni a népszavazással. Úgyhogy az ovisok mehetnek a sunyiba Brüsszellel együtt. Mer nem engedünk az ovisok nyomásának, feltéve, ha a bölcsisek nem csatlakoznak hozzájuk. Na, de arra megvan már a kész tervünk.
Nessy
Tessenek sok százezer forintér pl. szürke hályog műtétet a magán ellátásba csináltatni. Alsó hangon már 4 - 5 százezer körül meg van, mind két szemen.
Pálinkás Pál
@Horizont: nem akarok én senkit meggyőzni, de a véleményemet elmondhatom... többet ér mint párotoké, a covid fan kemény mag, veled meg divisionnal az élen...
Jozefina
Az 50 ezres várólista szám és a koronavírusban elhunyt 35835 fő, sorsáért, haláláért orbán tehetetlensége a felelős, hiszen semmi hatásos megelőző intézkedések nem történtek. Talán az ellenzéknek is markásabban kellene foglalkozni ezzel!!!
gazdag dezső
A legnagyobb baj az ,hogy szándékosan is csinálják a hosszú-hosszú várólistákat !!Arra kényszerítik az embereket,hogy a magánkórházakba tereljék egyre inkább a betegeket .Ilyen listán vannak olyan emberek akik addigra már elhalnak!!!De azonnali műtét esetén meggyógyúlhatnának !! EZ EGYFAJTA NÉPÍRTÁS IS !!KIVITTEK A MAGÁNKLINIKÁK RENGETEG FELSZERELÉST A KÓRHÁZAKBÓL !! Működnek akár a kórházakban is sokfelé.Személyesen is tudok ilyent.MRI röntgen várólistán sürgőssen is 50-60 nap,de ha valaki kp-vel fizet ,akkor azonnal van ugyanott ugyanabban a kórházban ,ugyanazzal a berendezéssel ,és így a 9,00 órára behívott beteg 14 órára kerül be 50 nap várakozás után .Ki a felelős ?? Anak örökre bucsúzni kellene az egészségügytől !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.