A járvány előtt jellemzően 25-28 ezer fő volt a várólistákon, a szám nyárra már 35 ezerre nőtt.

A Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján arról számolt be, hogy jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtétre az országban – olvasható a hvg.hu cikkében.

Több mint 50 ezren várnak jelenleg valamilyen műtétre Magyarországon

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an, laparoszkópos epekőműtétre több mint ezren vároakoznak. 

A cikk szerint jelenleg 34-féle ellátástípus esetén van várólista, 30 ellátásnál pedig előjegyzési listát alkalmaznak. Erre a listára azok a betegek kerülnek rá, akiket vagy a saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy pedig azért, mert nincsenek műthető állapotban.

"Az Európai lakossági egészségfelmérésből (Elef), amelyet idén nyáron publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), és 2019-es adatokat tartalmaz, az derül ki, hogy Magyarországon a hosszú várakozási idő miatt a pandémia előtt is a lakosság 13 százaléka nehezebben jutott hozzá egészségügyi ellátáshoz. Anyagi okok miatt 12 százalékuknak, a nagy távolság, nehézkes közlekedés miatt pedig a beavatkozásra várakozók 2,7 százalékának okozott nehézséget az ellátások igénybevétele. 2019-ben minden ötödik budapesti és minden hetedik Pest megyei lakos említette, hogy nem vagy későn kapott meg valamilyen ellátást a hosszú várakozási idő miatt, a többi régióban ez az arány átlag alatti volt – derül ki az Elef-adatokból"

- olvasható a cikkben.

A NEAK azt közölte a lappal, hogy 2012 óta kiemelt prioritásként kezelik a várlóisták csökkentését, 2021 szeptemberéig az éves ellátási esetszámon és finanszírozáson felül körülbelül 41 milliárd forintot fordítottak erre a célra. 2021-ben és 2022-ben több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére a NEAK szerint.

A világjárvány előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt a várólistákon, ez a szám nyárra 35 ezerre nőtt, mostanra pedig már több mint 50 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra az országban.

Forrás: vg.hu, hvg.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ez nagyobb tragédia mint a covid. 30 év se volt elég hogy valamennyire is gatyába rázzák az eü-t.
Járvány előtt is 25-28 ezren vártak műtétekre hát az se volt piskóta. Na de 50 ezer?
Az a baj, hogy ők ott fent soha nem várnak semmire ezért miért is érdekelné őket ez???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@Pálinkás Pál: Én??? Alig szólalok meg ebben a témában bár tény ha igen akkor csak keményen.
fideszes gyökér
@kereső: Soros György támogatja majd az ovisokat a Miniszterelnökúr Párt ellen?
KisTehen
@fideszes gyökér: gyököcske, a legfontosabb műtétre nem vár senki, úgyhogy nincs itt semmi gond, ne erőlködjetek itt fölöslegesen
fideszes gyökér
@KisTehen: Ki volt plakátolva, te faszarcú románcigányszopó kisiparos majom gyogyós kommunista ruszki faszarc!
gazdag dezső
A legnagyobb baj az ,hogy szándékosan is csinálják a hosszú-hosszú várólistákat !!Arra kényszerítik az embereket,hogy a magánkórházakba tereljék egyre inkább a betegeket .Ilyen listán vannak olyan emberek akik addigra már elhalnak!!!De azonnali műtét esetén meggyógyúlhatnának !! EZ EGYFAJTA NÉPÍRTÁS IS !!KIVITTEK A MAGÁNKLINIKÁK RENGETEG FELSZERELÉST A KÓRHÁZAKBÓL !! Működnek akár a kórházakban is sokfelé.Személyesen is tudok ilyent.MRI röntgen várólistán sürgőssen is 50-60 nap,de ha valaki kp-vel fizet ,akkor azonnal van ugyanott ugyanabban a kórházban ,ugyanazzal a berendezéssel ,és így a 9,00 órára behívott beteg 14 órára kerül be 50 nap várakozás után .Ki a felelős ?? Anak örökre bucsúzni kellene az egészségügytől !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2022. January 16., 12:00
Novak Djokovic: rendkívül csalódott vagyok
Itthon - 2022. January 16., 11:13
Lakástűzben meghalt egy ember Nyíregyházán
Itthon - 2022. January 16., 08:01
Szitáló ködbe fulladhat a hét utolsó napja