Interjút adott a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogi szakértő, amelynek során arról beszélt, a Fidesz egyenlőtlen feltételek mellett, jelentős helyzeti előnnyel várja a választásokat.

Durva zavargások várhatók a választások után, bárki győz

Ennek ellenére úgy látja, az összefogás új helyzetet teremtett, és a kétosztatúvá vált politika miatt

eddig nem látott eséllyel veszi fel a versenyt a Fidesszel az ellenzék.

Elmondta, a választási struktúra nem változott a 2018-as helyzethez képest, azzal a különbséggel, hogy legalizálták a voksturizmust.

A jogász a következő időszakban nem számít nagy választójogi változásokra, és

arra számít, április 3-án tartják majd az országgyűlési választást,

és ebben az esetben Áder János már januárban ki fogja hirdetni a választás időpontját a törvényi kötelezettség miatt. A voksturizmusra kitérve azt mondta, “gyanús“, hogy éppen a jelenlegi helyzetben legalizálták az utaztatást. Ebből azt a következtetést szűri le, hogy kiélezett helyzetben mindent megtesz a jelenlegi kormány a hatalma fenntartásáért.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz a melegellenessé tett pedofiltörvénnyel kapcsolatos népszavazást egy időben tartják a választásokkal, az ellenzék hibájának is tartja. Elmondta, az ellenzéki pártok arra számítottak, hogy aktivizálják a szavazóikat a Fudan-ellenes népszavazással és az álláskeresési járadék meghosszabbításával, de belesétáltak a Fidesz csapdájába. Szerinte Orbán Viktor és csapata a népszavazással akar elérni olyan csoportokat, amelyek egyébként nem vennének részt a választáson.

Szentpéteri Nagy szerint nem a népszavazásra kellene fókuszálnia az ellenzéknek, hanem a választási kampányra, mert szerinte a Fidesz nem fogja hagyni, hogy a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdésekről is a választással egy időben lehessen szavazni.

Ha mégis így történne, arra számít, hogy a kormánypártok kihúzzák az ellenzék alól a talajt, és visszavonják a Fudan Egyetem kampuszépítésének terveit, az álláskeresési járadék időtartamát pedig meghosszabbítják.

Meglepetésnek tartja, hogy Orbánék a választások előtt nem torzította tovább a választási rendszert a saját javára. Az egyik értelmezés szerint még mindig magabiztosak abban, hogy győzni fognak jövőre, egy másik interpretáció szerint azonban el akarja veszíteni a szavazást – bár utóbbiban ő nem hisz. Szerinte Orbán meg akarja nyerni a 2022-es választást, azonban az az érdeke, hogy csak feles többséggel, mert az a nemzetközi politikában is jobban cseng.

A jogász elmondta a miniszterelnök az embereit annyira bebetonozta, hogy nem is érdeke már a kétharmados győzelem.

Mindenképpen pesszimista azzal kapcsolatban, mi várható a választásokat követően. Arra számít, ha a Fidesz veszít, kiviszi a párt a szimpatizánsait az utcára, és feszültséget szít majd az emberek között. Ellenzéki győzelem esetén is tömegtüntetésekre számít, abban az esetben szerinte az elégedetlenek nagyszámú kivándorlása is elképzelhető.

Ha sorra vesszük a lehetséges kimeneteleket, mindig negatív eredményre jutunk. Akárhogyan is, mindenképpen rossz lesz. És ezt a helyzetet is ez a rendszer teremtette meg

— jelentette ki a jogtudós.

Forrás: Hírklikk

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Bárki is győz, bármilyen arányban, a népre megszorítások várnak! Az államkasszában hitelleveleken kívül nem sok marad a jelenlegi osztogatás, vagyonkimentés a haveroknak,az elszúrt Brüsszeli pénzek miatt! Hazánk jelen nagyjai viszont remekül meglesznek az "összegyűjtött" milliárdokkal!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
A baloldalon soha nem volt igazi összefogás.
Mindig, mindenki a saját hasznát nézte.

Über democsokratikusok!
Gazella
Igaza van a jogásznak.
Zsirháj verőtakonyjai minden hogyan razziázni fohnak.
Másik akárki lesz kormányon a nép fogja a rövidebbet húzni, hisz vissza kell fizetni a zsirháj által felvett giga hiteleket.
mn50231
eddig nem látott eséllyel veszi fel a versenyt a Fidesszel az ellenzék.

Talán így hangzik ez a valóságot is figyelembe véve:

eddig soha nem látott alacsony eséllyel veszi fel a versenyt a Fidesszel az ellenzék.

Mivel nem böszme és terrorista brigantijai vannak hatalmon, nem várhatóak "zavargások". Tüntetések, felvonulások persze lehetnek, de ez a kormány biztosan nem fog lövetni a felvonulókra. A rendet viszont meg fogja védeni és be fogja tartani a törvényeket. Most az sem várható, mint a görény tábornok bandája idejében, hogy az azonosítókat elfújta szél. A zavargások egyébként is csak a liberálisok és az úgynevezett "belpesti értelmiség" érdeke lenne. Az eredmény majd kijózanítja őket, reméljük örökre.
kissé felnőttem
@JAJMÁR: 45 ft volt ám egy havi bérlet 1967 ben Budapesten és javult változott valami ma a csillagos eget surólja,
csak úgy....
egy polgárháború marha jót tenne most magyarországnak, tartok töle,hogy ez orbánnak és a bandájának tök mindegy! milosevics cellája már régóta üres...
JAJMÁR
@KisTehen: @KisTehen: Mindegy, hogy mit akar az Orbán, és még az is mindegy, hogy melyik nyer a választásokon. Ennek a rezsimnek itt a vége! Mindenképpen vége!

Ott följebb már leírtam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.