Egész Angliában mindössze két helyen tudnak szavazni a kint élő, de magyar lakcímmel rendelkező magyarok, ezen segítene Diaspora Aid nevű civil szervezet.

A 444 cikke szerint gyűjtésbe kezdett a crowdfunder.co.uk oldalán az Angliában élő magyarok által alapított Diaspora Aid nevű civil szervezet. 

Közösségi adománygyűjtés indult, hogy az angliai magyarok eljussanak a szavazófülkékbe

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A közösségi adománygyűjtést azért indították, hogy támogatni tudják azokat az Angliában élő magyarokat, akik a 2022-es tavaszi magyaroszági országgyűlési választáson részt vennének, ám messze élnek attól a két magyar külképviselettől (London és Manchester), melyeknél szavazni lehet. A magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgárok ugyanis levélben nem szavazhatnak (mint ahogyan ezt a külhoni magyarok tehetik), csak külképviseleteken.

"Angliában ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Londonban és Manchesterben lehet szavazni, egész Nagy-Britannia területén pedig még Edinburghben. Miközben hivatalos 155 ezer, nem hivatalosan jóval több magyar él az országban. Emiatt indított tavaly decemberben petíciót az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport és fordult azzal a Nemzeti Választási Bizottsághoz illetve a Nemzeti Választási Irodához, hogy

biztosítsák a szavazás lehetőségét időszakos külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek létesítésével London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury városaiban. Kérték továbbá, hogy „a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében” a hivatalos londoni és manchesteri külképviseleteken növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát"

- olvasható a cikkben, amely szerint Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke január közepén jelentette be, hogy nem szerveznek meg több szavazókört, a témával majd csak a választások után fognak foglalkozni.

A Diaspora Aid ezek után indította a közösségi adománygyűjtést, a cél legalább 30 ezer font összeszedése. Akciójuk honlapján hangsúlyozzák, hogy bárkinek segítenek pártállástól függetlenül, hogy a szavazati jogával élni tudjon:

“Ez a civil szervezet most nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a társadalmi mobilitás jegyében lehetőséget teremt a gondtalan szavazásra minden olyan magyar választónak, aki a magára hagyott csomóponti nagyvárosokban és azok környékén él, politikai hovatartozástól függetlenül.”

A 444 cikke szerint a Fidesz azért nem egyezik bele a több szavazazókör megnyitásába Angliában, mert az ott élő magyarok nagy többsége nem rájuk szavazna. A 2018-as országgyűlési választáskor egy csapat önkéntes exit pollt készített ezernél is több Londonban szavazó magyarral, és akkor az az eredmény jött ki, hogy a túlnyomó többségük sem a Fideszt, sem pedig a baloldalt nem kedveli, de a kettőt összevetve a Fideszt sokkal inkább elutasítják. A liberális-centrista pártok, valamint a különutasok támogatottsága volt nagy akkor.

"Akkor és ott a Jobbik volt a legnépszerűbb, 24 százalék feletti eredménnyel, mögötte szinte holtversenyben következett az LMP és a Momentum kicsivel 20 százalék felett, majd már jócskán leszakadva az MSZP 11,7 százalékkal. Ha itthon is londoni lett volna a hangulat, a Fidesz-KDNP "pártszövetség" listája be sem jutott volna a parlamentbe a maga bő 7 százalékával. A DK-ra akkor önbevallás alapján 5,85, az MKKP-re pedig 4,31 százalék szavazott"

- olvasható a cikkben.

Forrás: 444.hu

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Ezért mondom, hogy a választási csalás nem április 3-án lesz. A választási csalás már rég megtörtént azokkal a törvényekkel amit Orbánék a saját előnyszerzésükre találtak ki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Giovanni Alba: Azt nem értem, hogy mit magyarázol nekem, amikor én eddig is képben voltam. Persze, hogy mindenkinek joga van szavazni és erre van is lehetőség. Aki külföldön él, az jelentkezzen be oda, és akkor szavazhat levélben. Aki külföldön nyaral, az meg szavazhat a külképviseleteken, személyesen. Ennyi. Nem tudom ennél egyszerűbben elmagyarázni.
Giovanni Alba
@Málna: ma, 17:27
Az eddig is világosan kiderült, hogy nem érted, mit is magyarázok neked, de akkor meg minek teszel úgy, mint aki értelmes érvekkel vitatkozik?
A kiindulás az volt, hogy a Diaspora Aid szervezkedése szerinted nevetséges. Szerintem viszont az a szomorú és röhejes, hogy egész Angliában kettő helyen szavazhatnak a kint élő magyarok. Erre te ideveted, hogy szavazhatnak, csak utazniuk kell, én meg azt mondom, hogy ez gusztustalanul cinikus felvetés.
Száz szónak is egy a vége, te ne akard nekem elmagyarázni azt, amiről halovány fogalmad sincsen.
Szavazhatnak, igen, személyesen a külképviseleten, de fel tudod te azt fogni, hogy mit jelent ez az Angliában élő magyarok számára?
Azt kérték, legyen több szavazópont.
"Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke január közepén jelentette be, hogy nem szerveznek meg több szavazókört, a témával majd csak a választások után fognak foglalkozni."
Na ez a felháborító, ez a pofátlan elutasítás, ez a hivatali arrogancia.
Málna
@Giovanni Alba: Tényleg nem értem, mit magyarázol. Semmi olyat nem mondasz, amit ne tudnék. Tudom, hogy két helyen szavazhatnak és így is nevetségesnek tartom, hogy támogatásra van szükségük az odautazáshoz. Ott, ahol elvileg a többszörösét keresik a hazai béreknek. És ha nyitnának új szavazóhelységeket, akkor sem lenne mindenki gondja megoldva, akkor is rengeteg embernek utaznia kellene. Arról nem is beszélve, hogy sok jóval nagyobb országban is csak egy-két helyen lehet szavazni. De milyen szerencse, hogy van más megoldás, ugye?:-)
Nessy
Orbán milliárdokért hú magyarjai a fotelban ülve, otthonról, ellenőrízetlenűl, még az elhunyt nagypapa helyett is szvathatnak.
Aki Én
@Málna: Ezt sem érted, de most is segítek, te rászoruló.
orbán azért hátráltatja a külföldön élő MAGYAROKAT a határon túli magyarokhoz képest, mert azok köztudottan nem rá szavaznak. Már az is felháborító, hogy a határon túliak egyáltalán szavazhatnak, de még meg is könnyítik nekik, házhoz mennek, buszoztatnak...
Nem csodálom, hogy nem érted, hogy megint végtelenül ostoba magyarázatokat hozol, hogy ezzel megint kinevetteted magad.
Ez a te esetedben így van rendben.
Adott egy napnál is világosabb, egyértelmű dolog, de kifog rajtad.
...csórikám :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.