A hagyományosan nem túl oroszbarát lengyel politikusoknál betelt a pohár, a Fidesszel egyébként baráti lengyel jobboldalon, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke, Donald Tusk bírálta Orbán Viktort és Szijjártó Pétert, mondván, mindkettőjüknek a Gazprom igazgatótanácsában lenne a helyük.

Szijjártó feje lehet Orbán hatalmának az ára – a kérdés beáldozza-e

Ha ebbe a küzdelembe nem állnak bele, akkor a lengyel szövetségeseik sem lesznek mellettük a jövőben

– diplomáciai források szerint ezt az üzenetet kapta Orbán Viktor és csapata a lengyelországi konzervatív-populista jobboldal, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetésétől.

A hvg.hu által megkérdezett nyugati diplomaták, a külügyi tárcához vagy éppen a kormányzathoz közel álló források abban egyetértettek, hogy

a főleg Szijjártó Péter nevével fémjelzett „keleti politika” a jövőben tarthatatlan lesz, mert a kormánynak nincs más választása, be kell állni a sorba, a harmadikutas külpolitikának befellegzett.

Egy NATO-diplomata a hvg.hu-nak azt fejtegette:

Orbán pragmatikus ember, érzékelnie kellett, hogy sehonnan nem kap már támogatást.

A NATO-n belül úgy vélik, a magyar kormány a jövőben annak sem lesz a kerékkötője, hogy a szervezet miniszteri szintű hivatalos egyeztetéseket folytasson Ukrajnával a NATO–Ukrajna Bizottságban.

Azok a külügyekre rálátó fideszesek, akikkel beszéltek, egytől egyig Szijjártó Péterre mutogatnak, mondván:

ő erőltette az orosz és úgy általában a keleti vonalat, mint külpolitikai irányt, igaz, abban mindenki egyetértett, hogy a külügyminiszter Orbán legjobb tanítványa.

Egyre többen beszélnek arról kormányzathoz közel álló körökben, hogy vajon marad-e külügyminiszter Szijjártó egy nyertes választás után.

Azt viszont több forrásunk is megerősítette, hogy éppen a baráti orosz–magyar kapcsolatok miatt a magyar hírszerzésnek nagyon gyenge pozíciói vannak Oroszországban.

Több nyugat-európai diplomata is úgy látja, hogy ha pávatáncol is még Orbán egy-egy kérdésben, azt amiatt teszi, mert a választásokat meg akarja nyerni, de amúgy pontosan tudja, hogy a fontos kérdésekben igazodnia kell a fősodorhoz.

A teljes cikket, a további adatokkal és megszólalókkal a HVG360 cikkében olvashatja el! 

Forrás: HVG360 

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nem fogja bealdozni, mert az egyertelmu elismerese lenne hogy 12 eve zsakutcaba viszi az orszagot.
Inkabb arra jatszik, hogy a videkiek agyat tovabb mossa, hatha behuzza a valasztast aprilisban.
Dupla vagy semmit jatszik, a tet a magyarsag jovoje. Ha nyer Szovjetunio, ha veszit Europa.
Eleg egyszeru a képlet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
TJimmy
@jesz: "simán irigylik a megjelenését, eszét"
Miiiiiiiiii, ezt a kakaduról gondolod?
kulabombaafityiszre
Most akkor buzi péter,fej nélküli toporzékolós óvodás lesz?
Yoda69
@dr. prédikátor: Termeszetesen videken is elnek normalis emberek, mint ahogy a fovarosban is elnek fideSSes bunkok. Ezzel nem altalanositani akartam, csak az aranyom szerint orban szavazo taboranak nagyobb hanyadat a videki szavazok teszik ki, es oket bombazza orban a folyamatos hazugsag cunamival, mivel ok nehezebben fernek hozza fuggetlen mediaforrashoz.
kissé felnőttem
a kettejüké még hatásosabb ám. nulla a világ népszerüségük amúgy akkor minek és kinek hiányoznak. Tulzottan kiismerték őket a világban. és a hosszu asztalon is a két szélső ponton villoghattak .
csipetke
Szíjjártó fejét a kutya se sajnálja,de mindjárt magával vihetné orbán fejét is, 2in1. Mi mindenképp jobban járnánk,ha mindkettőtől megszabadulnánk egyszerre
Németh István
Na itt van a fagylalt visszanyalt! A moslék ukrán követmaca aki csak egy undormány összekötő >> bírálta Magyarországot az 1848-as szabadságharc és a BÉKEMENET kapcsán! A Szíjártó még csak nem is reagált rá! Olybá vette, mintha nem mondott volna semmit! Aztán az általunk "lengyel barátként- testvérként" kezelt lengyel vezetés megmutatta a moslék önmagát! Az ilyen aljas szarokra nincs szükségünk! A lengyeleknek a lengyel polgároknak, nyilván több eszük van mint a háborúzni akaró moslék vezetőiknek! Most "csak a Szíjártó van útba" aztán majd a V4-ek, meg az Orbán Viktor, meg a Magyar nemzet! Mert az uszító aljas usa-német-francia-skandináv-brit tengely mézesmadzagot húzogat a lengyel vezetők előtt a moslék rohadt korrupciós állatoknak! Na persze a lengyelek be vannak szarva, hogy a nyugat bezárja a kapuit előttük! Kelet fele az oroszokkal, de tegyük hozzá az ukránokkal inkább szarban vannak, de mert az ukránoknak most sikk a seggét nyalni hát ezt teszik! Az oroszok úgy is messzebb vannak, csak elfelejtik kik is mészárolták le az ukránokat annak idején!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.