A hagyományosan nem túl oroszbarát lengyel politikusoknál betelt a pohár, a Fidesszel egyébként baráti lengyel jobboldalon, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke, Donald Tusk bírálta Orbán Viktort és Szijjártó Pétert, mondván, mindkettőjüknek a Gazprom igazgatótanácsában lenne a helyük.

Szijjártó feje lehet Orbán hatalmának az ára – a kérdés beáldozza-e

Ha ebbe a küzdelembe nem állnak bele, akkor a lengyel szövetségeseik sem lesznek mellettük a jövőben

– diplomáciai források szerint ezt az üzenetet kapta Orbán Viktor és csapata a lengyelországi konzervatív-populista jobboldal, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetésétől.

A hvg.hu által megkérdezett nyugati diplomaták, a külügyi tárcához vagy éppen a kormányzathoz közel álló források abban egyetértettek, hogy

a főleg Szijjártó Péter nevével fémjelzett „keleti politika” a jövőben tarthatatlan lesz, mert a kormánynak nincs más választása, be kell állni a sorba, a harmadikutas külpolitikának befellegzett.

Egy NATO-diplomata a hvg.hu-nak azt fejtegette:

Orbán pragmatikus ember, érzékelnie kellett, hogy sehonnan nem kap már támogatást.

A NATO-n belül úgy vélik, a magyar kormány a jövőben annak sem lesz a kerékkötője, hogy a szervezet miniszteri szintű hivatalos egyeztetéseket folytasson Ukrajnával a NATO–Ukrajna Bizottságban.

Azok a külügyekre rálátó fideszesek, akikkel beszéltek, egytől egyig Szijjártó Péterre mutogatnak, mondván:

ő erőltette az orosz és úgy általában a keleti vonalat, mint külpolitikai irányt, igaz, abban mindenki egyetértett, hogy a külügyminiszter Orbán legjobb tanítványa.

Egyre többen beszélnek arról kormányzathoz közel álló körökben, hogy vajon marad-e külügyminiszter Szijjártó egy nyertes választás után.

Azt viszont több forrásunk is megerősítette, hogy éppen a baráti orosz–magyar kapcsolatok miatt a magyar hírszerzésnek nagyon gyenge pozíciói vannak Oroszországban.

Több nyugat-európai diplomata is úgy látja, hogy ha pávatáncol is még Orbán egy-egy kérdésben, azt amiatt teszi, mert a választásokat meg akarja nyerni, de amúgy pontosan tudja, hogy a fontos kérdésekben igazodnia kell a fősodorhoz.

A teljes cikket, a további adatokkal és megszólalókkal a HVG360 cikkében olvashatja el! 

Forrás: HVG360 

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nem fogja bealdozni, mert az egyertelmu elismerese lenne hogy 12 eve zsakutcaba viszi az orszagot.
Inkabb arra jatszik, hogy a videkiek agyat tovabb mossa, hatha behuzza a valasztast aprilisban.
Dupla vagy semmit jatszik, a tet a magyarsag jovoje. Ha nyer Szovjetunio, ha veszit Europa.
Eleg egyszeru a képlet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Havanagi
A választásokat meg akarja nyerni és utána azt csinál,amit akar.Na,ezt kell megakadályozni, a nyerést.
Eladott Ország
Már felesleges, mindnyájan megbuktak, börtönre érettek!
Yoda69
Nem fogja bealdozni, mert az egyertelmu elismerese lenne hogy 12 eve zsakutcaba viszi az orszagot.
Inkabb arra jatszik, hogy a videkiek agyat tovabb mossa, hatha behuzza a valasztast aprilisban.
Dupla vagy semmit jatszik, a tet a magyarsag jovoje. Ha nyer Szovjetunio, ha veszit Europa.
Eleg egyszeru a képlet.
ómió
De hiszen Tusk efftárs már régóta meghazudja nekünk...!
volvós
Ideje likvidálni ezt a seggnyaló buzit...áprilisban ugyis irány a börtön !!!
csak úgy....
orbán a hinta politikájával elvesztette a szövetségeseit és azok nélkül egy jelentéktelen senkivé vedlett! ezt már nem lehet a pötyire kenyni...
Klubtag
Na persze...mert Orbánt a Szíjjártó vezetgeti pórázon keletre vagy nyugatra, Orbán meg hagyja magát...na ne má.
Ez nem más, mint szerecsenmosdatás...a bűnbak szerepét Szíjjártó esetleg bevállalja...jó pénzért..
kereső
Druzsba peti egy báb. A "keleti" nyitás= orbán politikája, az új világrend érdekében. Petyánk csak a hasznot/sápot szedte be ebből- kerekedőházak vesztesége.
Talán azzal kéne foglakozni a NATO-nak, hogy kik jutottak letelepedési engélyhez, és ezáltal magyar útlevélhez a kötények által. Petya, csak báb- a nagyobb gazember rogán, habony, ha már...
Nessy
@Horizont: ha hatalomról és pénzről van szó, Orbán bárkit, bármikor beáldoz! Ezt már párszor bebizonyította! Egyedül is szemneszáll a világgal! Legalább is verbálisan!
Eladott Ország
@Nessy: ma, 10:05 ♣ Ahogy a régi öregek mondták: Vigyázz, a cigáy, az cigáy!
Néro
Akkor hiszem ha az asztalra letéve látom. Egyébként meg nem a feje csak a sarzsija. Én a fejét szeretném miután visszatette a kasszába a covid lóvét meg a Peti pumpa lopás százmilliárdjait. Akkor a feje előzetes ' érdeklődés ' elmaradásával csak simán lehull.
Aki Én
@ómió: Nem érzed, hogy egy ideje már qrva kevés és hiteltelen azt hazudnod mindenre, hogy mindenki hazudik, aki nálad okosabb? Te sutyerák elmebeteg bolsi csicska?
Mert akkor szólok, hogy qrva kevés, te sutyerák elmebeteg bolsi csicska.
RonaGyuri
a derék cenzor reggel az eredeti cikket tőlem nem engedte be!!! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: A jövő egy rejtelem,

hogy és mint lesz, azt nem tudni, ahogy azt sem megússza-e ő maga, a kormánya és az ország, amit művel, fe hogy áldozat lenne a külgarázdánk menesztése???

Szokás pávatáncnak nevetni azt, amit Orbán művel. Meg kell mondjam, hogy én az elmeállapotában látom a magyarázatot, persze ehhez erőteljesen hozzájárul a notórius hazudozó volta is, de nem hagyhatjuk ki az elképesztő műveletlenségét sem, a buta paraszt-suttyó volta mellett.
A derék hvg360 „Orbán megúszhatja az orosz pávatáncát, de lehet, hogy ehhez be kell áldoznia Szijjártó Pétert” címmel foglalkozik az aktuális helyzettel. A cím itt & most nagyon jó, pontosabban jól leírja a cikk mondandóját.
Nos 2 megjegyzésem van:
egyfelől, ez valójában nem is pávatánc, vagy annak egy másik olvasata:
youtu.be/yDRrMftNU7E
igen: uszítás!
másfelől; itt van ez a „be kell áldoznia Szijjártó Pétert” dolog. Nos azt, hogy kell illetve kellhet-e nem tudom, ahogy azt sem, hogy adott esetben elegendő-e a hűséges külgarázda odavetése koncként. Azonban azt, hogy: ez valamiféle feláldozás lenne? Na azt erősen kétlem!
S nem csak azért, mert Orbán nem tud sakkozni, így, de az is egyértelmű, hogy Szájjártató végképp nem tiszt! =))
Klubtag
@kereső: ...még a hivatkozási alapjuk is morbid...mi az, hogy "rezsicsökkentés védelme"...jól van ukrán "barátaink", kitartás az utolsó embereitekig...mi meg jól megdrukkoljuk a hazátok védelmét...fegyverre, vitézre ne számítsatok, mert a jó "pasa" képes és felemeli a gáz árát és akkor 28 fok helyett, csak 24 fokos lehet a medencénk vize...
Egyébként úgy lehet ezen segíteni, hogy a 12 év alatt ellopott ezermilliárdokat szépen visszateszik a kasszába és abból támogatjátok a rászorulók közüzemi számláit...persze nem az 500-1000 négyzetméteres, medencés villák tulajdonosait,
meg főleg a nem - a nem kis számú - felvásárolt lelkiismeretű, urizálókat.
ómió
@Aki Én: Még mindig az elmebeteg sutyerák bolsi csicskaságod másrahazudásán rugózol, bolsiék elmebetege!? De legalább a mai Internacionálé-kvótádat elénekelted már? Tudod! Az aljas hazugságotok "hitelesítésének" nálatok ez a záloga!
Klubtag
@sgl: ...igaz, amit írsz, de gondolj bele...Mari néni Bivalyherén, a falu szélén megérti ezt? Ő attól retteg, hogy mennyi lesz a villanyszámla a választások után...és ezt az aggodalmat lovagolja meg a kormányzat aljas módon - élén a főkolompossal...
Gazella
Boruljon a bárd alá a kakadu de még a zsirháj feje is!!
Aki Én
@ómió: Nem érzed, hogy egy ideje már qrva kevés és hiteltelen azt hazudnod mindenre, hogy mindenki hazudik, aki nálad okosabb? Te sutyerák elmebeteg bolsi csicska?
Mert akkor szólok ÚJRA, hogy qrva kevés, te sutyerák elmebeteg bolsi csicska.
kissé felnőttem
és ugye ki pofázik itt kürtel nagybőgővel síppal dobbal a hazaárulásról ja?? az kiabál akinek a háza ég de már a világban sem maradt 3-4 barátjuk a tőbbinek kinyilt 8-11év után a szeme.
jesz
Még szerencse, hogy Szíjjártónak több esze van, mint az egész bagázsnak együtt...a diplomáciában nagyon jól tudják, hogy Szíjjártó tökéletesen végrehajtja a főnöke utasításait...ha Orbán elküldi, Szíjjártó nem fog megsértődni, mert kellemes útravalót kap...

Akik az unijóban bírálják, azok csak simán irigylik a megjelenését, eszét...Orbánnak jelenleg nincs jobb sakkfigurája erre a posztra.
dr. prédikátor
@Yoda69: ÉN IS VIDÉKI VAGYOK, DE NINCS OLYAN ISTEN HOGY A FITYMASZNAK BÁRMIT IS ELHIGYJEK!!!
magyar1
Ez a pisa pártiak is hülyék, ha a Gazpromban lennének már Mo-on is lenne élesítve egy nukleáris fegyver az unio ellen.
Ha valaki nem akar belekeveredni egy háborúba akkor ahogyan azt nagyon higgadtan Orbán teszi, semlegesnek kell maradni, de egyébként meg megszavazott mindent amit az unio kibökött.
simmering73
@jesz: Humoros vagy. Egy kaptár méhnek több esze van mint az egész fidesz vezérkarnak.
magyar1
@Horizont: Amerika is simán azt mondta, nem szabad amerikaiakat küldeni az ukránok megsegítésére, ne az ő fiaik élete vesszen.
Na én is így vagyok, ne az én fiam élete vesszen, de te mehetsz önkénteskén, tuti átengednek a határon.
ómió
@Aki Én: Sutyerák, elmebeteg bolsi csicskát láttál, bolsiék szarkupaca!? Hányszor mondtam már, ne nézz a tükörbe, ha irritál téged ennek a látványa!? Bolsi elmebetegként ennyit nem bírsz vágni? A szedálásodat meg kérjed már az ápolóidtól soron kívül, talán utána már kevésbé ömlik belőled a bolsi szar is!
magyar1
@Horizont: Ha nincs érved lehülyézel bárkit. Okos emberre vall!:)
Toller Béla
Hunagrian Air Force, farmerben és edzőcipőben, kezek a zsebben ! Már majdnem olyan, mint Antallék mezőgazdasági minsisztere a lakókocsival, mackónaciban a családdal Bécs felé...aljanép !
magyar1
@Horizont: Nálam nem imádatról szól ez a dolog, sosem találod el szarva közt a tőgyét, az a lényeg, hogy egy ország vezetője az ország békéjét megtartsa. Az, hogy hogyan az az ő dolga.
Nem imádom" én amikor a népet nyomorgatja, de a konfliktusokat jól kezeli.
magyar1
@Horizont: Mert 35 éve ki kezelte jól az országot?
TJimmy
Repülős Petit? Nem adja! Nála nagyobb rajongója (se..nyalója) nincs, pedig nagy a tülekedés :D
TJimmy
@jesz: "simán irigylik a megjelenését, eszét"
Miiiiiiiiii, ezt a kakaduról gondolod?
kulabombaafityiszre
Most akkor buzi péter,fej nélküli toporzékolós óvodás lesz?
Yoda69
@dr. prédikátor: Termeszetesen videken is elnek normalis emberek, mint ahogy a fovarosban is elnek fideSSes bunkok. Ezzel nem altalanositani akartam, csak az aranyom szerint orban szavazo taboranak nagyobb hanyadat a videki szavazok teszik ki, es oket bombazza orban a folyamatos hazugsag cunamival, mivel ok nehezebben fernek hozza fuggetlen mediaforrashoz.
kissé felnőttem
a kettejüké még hatásosabb ám. nulla a világ népszerüségük amúgy akkor minek és kinek hiányoznak. Tulzottan kiismerték őket a világban. és a hosszu asztalon is a két szélső ponton villoghattak .
csipetke
Szíjjártó fejét a kutya se sajnálja,de mindjárt magával vihetné orbán fejét is, 2in1. Mi mindenképp jobban járnánk,ha mindkettőtől megszabadulnánk egyszerre
Németh István
Na itt van a fagylalt visszanyalt! A moslék ukrán követmaca aki csak egy undormány összekötő >> bírálta Magyarországot az 1848-as szabadságharc és a BÉKEMENET kapcsán! A Szíjártó még csak nem is reagált rá! Olybá vette, mintha nem mondott volna semmit! Aztán az általunk "lengyel barátként- testvérként" kezelt lengyel vezetés megmutatta a moslék önmagát! Az ilyen aljas szarokra nincs szükségünk! A lengyeleknek a lengyel polgároknak, nyilván több eszük van mint a háborúzni akaró moslék vezetőiknek! Most "csak a Szíjártó van útba" aztán majd a V4-ek, meg az Orbán Viktor, meg a Magyar nemzet! Mert az uszító aljas usa-német-francia-skandináv-brit tengely mézesmadzagot húzogat a lengyel vezetők előtt a moslék rohadt korrupciós állatoknak! Na persze a lengyelek be vannak szarva, hogy a nyugat bezárja a kapuit előttük! Kelet fele az oroszokkal, de tegyük hozzá az ukránokkal inkább szarban vannak, de mert az ukránoknak most sikk a seggét nyalni hát ezt teszik! Az oroszok úgy is messzebb vannak, csak elfelejtik kik is mészárolták le az ukránokat annak idején!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.