Egy felmérés szerint nyolcszázezer nyugdíjas jelezte, hogy rugalmas feltételekkel újra dolgozna – mondta Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke hétfőn Debrecenben.

Kósa Lajos munkára szocializálná a fiatalokatFotó: Facebook/Kósa Lajos

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a debreceni 1. számú választókerület kormánypárti képviselőjelöltje a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezetnek a Nyitok hálózat a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért című kiemelt projektje záró konferenciáján az mondta,

a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti forma biztosítja az idős embereknek a munka világába való, önkéntes alapon történő visszaintegrálását.

Hozzátette: 2017 óta 165 nyugdíjas szövetkezet alakult százezer taggal, tavalyi nettó árbevételük elérte a 11 milliárd forintot. A nagyobb múltra visszatekintő, 160 ezer taggal működő 96 diákszövetkezet nettó árbevétele 61 milliárd forint volt a múlt évben, miközben 2021-ben hat kismama szövetkezet is alakult az országban – mutatott rá az OSZT elnöke.

Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy a második világháborút megelőzően a szövetkezet népszerű foglalkoztatási forma volt Magyarországon. Példaként a Hangya szövetkezetet említette, amely az 1930-as években a térség legerősebb vállalkozói csoportja volt.

Kitért arra is, hogy a kommunizmus éveiben "a marxista ideológia rákövesedett" a szövetkezeti mozgalomra, ezért volt nehezebb itthon újrakezdeni ezt a foglalkoztatási formát. Ugyanakkor az önfoglalkoztatást megvalósító szövetkezet speciális társas vállalkozási forma, amely egyre népszerűbbé kezd válni.

Kósa Lajos szerint a szövetkezeteknek társadalompolitikai jelentősége is van:

a diákok a munkára szocializálódhatnak, a nyugdíjasok az aktívabb életre kapnak lehetőséget, a kismamák nem szakadnak el teljesen a munka világától – sorolta.

A Foglalkoztatási tapasztalatok a nyugdíjas szövetkezeti rendszer keretében címmel tartott rendezvényen bemutatták a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) támogatásával megvalósított közérdekű nyugdíjas szövetkezetekhez kapcsolódó fejlesztéseket, kiadványokat.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Téged kellene integráli a munka világába, mert azt sem tudod mit jelent az, hogy dolgozni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
ugy gondolod lala lopás helyett már megtettétek nekik tán jövőjük sem maradt
simmering73
@KisTehen: Arbeit macht frei. Tetszik? Ezt akartad mondani igaz, te patkány.
ittott
hülye. a TSZ-ek emelték európai mértékű szintre a mezőgazdaságunkat, amit a rendszerváltással úgy szétbasztak, mint Lala a, kurvákat a 4-es út mellett. és ebben főszerepet játszott a Fidesz, és a kisgazdák. Torgyánék
nezelodo
Látod Lala, a nyugerek akiket te melóra akarsz fogni, nem a csengeri milliárdos nő seggét simogatnák, hogy tejeljen, hanem inkább becsületesen dolgoznának, hogy a magadfajták meg ellopják.
Borsodi
Dolgoztatnák a nyugdíjasokat ők meg élősködnek mindenkin! Ezért kell elzavarni ezt a bandát.
ómió
Ez, bizony, egy "liberális hiátus"! Ott a "segíj" a minden!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.