A lengyel miniszterelnök-helyettes szerint Orbán Viktor jó kapcsolatot tart fenn Vlagyimir Putyinnal, ez pedig rossz hatással lehet a lengyel-magyar kapcsolatokra. 

Orbán államtitkára magyarázkodik – megsértik az EU-s jogot, romlik a lengyel-magyar kapcsolat is

Mikor Orbán azt mondja, hogy nem lehet látni, mi történt Bucsában, valaki javasolhatná neki, hogy keressen fel egy szemészorvost

- erről egy pénteki interjúban Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, akivel Orbán Viktor szoros kapcsolatban állt, ám az Ukrajna elleni orosz támadás után távolodik egymástól a lengyel és a magyar kormány álláspontja. Kaczinsky a lap szerint Orbánról azt mondta:

Az értékelésem egyértelműen negatív be kell vallanom, hogy ez az egész nagyon szomorú

- mondta Orbán viselkedéséről a lengyel jobboldal vezéralakja.

Magyarország nem fog fegyvert és katonákat küldeni Ukrajnába, ez egy olyan mandátum, amelyet a magyar nép adott a kormánynak

- hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. 

Szerinte az Európai Unió tagállamai számára nincs közös közbeszerzési eljárás a gáz- és olajvásárlásokra, ezért ezekre vonatkozóan Magyarország az Oroszországgal kötött szerződéseknek tesz eleget.

Ezek értelmében viszont az csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek. Szerinte ez nem jelenti a szankciókra vonatkozó nemzetközi politika megkerülését.

A magyar gazdaság és lakosság 85 százalékban függ az orosz gáztól. Ezt a helyzetet nem mi alakítottuk ki így, ezt örököltük, minden más megoldás nélkül

- mondta Kovács Zoltán. Hozzátette: jelenleg nincs más megoldás a gáz- és olajbeszerzésekre, annak ellenére sem, hogy Európa más szegleteiből és Ukrajnából is olyan üzenetek érkeznek, hagy fel kell hagyni a jelenlegi gyakorlattal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig a CNN-nek arról beszélt, hogy Magyarország megsérti az EU Oroszországgal szembeni szankcióit, ha Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének megfelelően ezentúl valóban rubelban fizet az orosz gázért.

Forrás: SzMo

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Szájjártató nem figyel? Vagy mi van? A lengyel nagykövetet még nem rendelte szőnyegszélére??? =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
Mindig haboruzik ez dagadt fejü. Miert nem megy egy kicsit Ukrainába most a keleti-flankent támadja a haverja purin ö biztos egyedül legyözné ott a ruskit. Utra fel nyomjad pajtáska.
Lepényleső
Nagyon butának kell ahhoz lenni,hogy ez bárkinek újként tudjon hatni-és,vagy fydes szavazónak lenni?
Gazella
Nos szaros zoloska... amikor más alrernativára nem adtok állami támogatást, igy csakis az orosz gázra hajlott a szaros kezetek... sőt! Paks is azért lett volna megépitve, csak beleszartak a villámok a projektbe és UNIÓ hangjára le kellett állitani...
Gazella
@Lepényleső: igen! Ráadásul a kurvány 10.000 kampányolt vidéken és orditott a király tv.
Majzay ezaz undorito féeeg meg nem engedte kamp!nyolni a pártokat, igy meg is lett a negativ eredménye.
Hozzá teszem a narancs még igy is csalt a szavazatokkal.
bence
Még azon csodálkozom , hogy a lengyelek szóba állnak vele !
Gazella
@bence: Csak a szélsőjobb lengyel, de rájött az is lassan, hogy felesleges kiállni zsirháj mellett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.