A Központi Statisztikai Hivatal friss adata alapján ez három hónap alatt már meg is történt a nyugdíjasok esetében, miközben az elemzői vélemények szerint a neheze még csak most fog jönni.

Gyomrost adott az időseknek Orbán kormánya: elbukják az osztogatást
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A KSH jelentése szerint az átlagos országos fogyasztói árindex mértéke 8,5 százalék volt, ami bár elmarad a piac és MNB által is várt 9 százaléktól, magasabb az előző havinál 8,3-nál.

Ugyanígy emelkedő trendet követ a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján is számolt árindex, a havi ugrás mértéke azonban jóval nagyobb volt az általánosnál. A februári 7,8 százalék után márciusban már 8,3 százalékos volt a nyugdíjas infláció mértéke.

Ezzel már sorozatban nyolcadik hónapja, hogy egyre drágább a nyugdíjasok élete. Esély a helyzet megváltozására egyelőre nem látszik, sőt. Az orosz-ukrán háború következményeként ugyanis újabb lendületet vett az élelmiszerek áremelkedése, ami a társadalom legidősebb rétegét különösen érzékenyen érinti.

Az ő fogyasztásukban ugyanis az aktívakénál sokkal nagyobb súllyal szerepel ez a termékkör.

A lap beszámolt arról is, hogy a nyugdíjas infláció márciusi megugrásának mértéke már akkora volt, hogy az első három hónapban az árak emelkedése nemcsak az év eleji nyugdíjemelést, de a februárban kifizetett 13. havi nyugdíjat is teljesen erodálta.

Az év elején a kormány 5 százalékkal emelte az ellátásokat, amivel szemben az első negyedévben összességében 7,8 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete. Vagyis a nyugdíjak jelentős értékvesztést szenvedtek el mostanra. A helyzeten elviekben sokat javított volna a teljes 13. havi nyugdíj kifizetése. Mint ismert, az eredeti tervek szerint idén kétheti részt kaptak volna ebből a nyugdíjasok, a kormány azonban nem függetlenül az áprilisi választásoktól, úgy döntött:

a teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti.

Ezt a pluszjuttatást figyelembevéve az év eleji 5 százalékos emelés 8,3 százalékra módosul. Tehát az árak emelkedésének országos mértéke alapján már gyakorlatilag semmilyen pluszt nem biztosít az időseknek a 13. havi juttatás. Valamennyivel kedvezőbb a helyzet, ha a saját fogyasztói kosaruk alapján számolt inflációt nézzük: ekkor ugyanis még 0,5 százalékpontos értéknövekedést biztosít a plusz egy havi nyugdíj.

Ám az idei évi inflációs várakozásokból kiindulva a következő hónapokban ez az előny is el fog veszni, mivel a mostaninál is nagyobb áremelkedésre számítanak az elemzők.

A mostani adat csak megerősíti az előrehozott, évközi nyugdíjkorrekció szükségét is, melyre a kormányzati nyilatkozatok alapján júniusban kerülhet sor. Addig azonban tovább veszítenek értékükből a nyugdíjak, a hiányzó emelés mértékével pedig gyakorlatilag a költségvetést hitelezik az érintettek.

Forrás: mfor.hu

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Méé, mire számított ez a sok elmeszesedett agyú, nem volt nekik elég 12 év átverés? Most csókolgassátok orbán seggét, ne a kezét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Horizont: @sgl: aztán ti mit szoptatok be, hogy ilyen hülyék vagytok!?
Németh István
@Horizont: ja!!! te is, meg a szüleid és a gyerekeid is már visszaadtátok az Államkincstárnak amit kaptatok az elmúlt 13 év alatt a kormány intézkedése kapcsán! Gondolom most a bazilika előtt koldulsz arra megyek, hogy beletegyek a tenyeredbe valami szagosat! De ha nem talállak ott akkor azt fogom hinni, hogy a gyucsánynak a kapcája a klárának a havibajos tumpedlije vagy -és ippeg igénybe vagy véve!- persze akkor viszont jól élsz! JÓL ÉLSZ?
Nessy
@Horizont:Hagyd ezt a hapsit! Náluk otthon ez a kommunikációs színt, ebbe szokott bele. Hagyd rá. én is azt teszem. Bár nem szólítom meg, ő lelkesen gorombáskodik. Ha neki ez jó? Minek vitázzak vele? Nem megyek le az ő szintjére!
kereső
Nagyon "lassan" mondta orbán, hogy nem lesz megszoritás. Nincs is. Csak éppen száguldó infláció- amely a "szegények adója". Kell ennél nagyobb megszoritás- pénzügyi analfabéta magyarok?
kereső
És "tiszteltetem" a "szakcikk" iróját- mert a fent emlitett "nem megszoritás", nem csak a nyugdijasoknak gyomros, hanem azoknak is akik visszakaptak valamennyi adót- mert ők is elszenvedik még azzal együtt is na reáljövedelem csökkenést.
Mindenki bankol ugye? Csak meg kell nézni, hogy a bankok hogyan emelték/emmelik szinte egyik napról a másikra az utalások, az egyes tranzakciók jutalékait- párhuzamosan az MNB kamatemeléseivel. A hitelek kamatáról ne beszéljünk- viszont érdemes megnézni, hogy a betéti kamatok követik-e a jegybanki kamatemeléseket, és a hitelkamatokat. Nincs megszoritás. Nem csak adóemeléssel lehet "megszoritani".
telegdilaci
@Horizont:Lehet csókolgatni a potrohos kezét, igaz hogy nem akar áremeléseket,viszont szakértők szerint olyan magas az infláció és ezzel együtt az árak is hogy a magas árak miatt magasabb lesz a költségvetés bevétele Áremelkedés nélkül is ki tudja mi lesz ha feloldják a rögzített árakat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.