Amíg van esély megfordítani a történelem kerekét, addig küzdeni kell – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a párt politikai tanácskozásán, szombaton, a választási eredményeket értékelve.

Gyurcsány: Dobrev Klárával győztünk volna – szerinte a "Gyurcsány" jelző mára a kitartás szinonimája lett
Fotó: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök gyermekükkel leadják szavazatukat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A pártelnök azt mondta, az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el a demokratikus oldal, a vereség megrendítő.

Nemcsak az ellenzéki pártok szenvedtek verséget, hanem az igény a szabadságra, az európai hazára, a polgári eszmékre, egy a sikerét a jövőben kereső nemzetre, "egy polgári Magyarországra"

- fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt kár vitatni.

A verség okait vizsgálva azt mondta, nem két, egymással szemben lévő frontvonal van, hanem az Orbán-rendszer "körbekerítette", "ostromzár alá vette" a "kedves, diffúz hálózatot", ami az ellenzéket jellemzi. Az ostromgyűrű a politikus szerint a pártfüggetlen jellegét elvesztő államhatalomból, a hatalmon lévő szolgálataira épülő választási törvényből, az anyagi és infrastrukturális különbségekről és a diktatúrákra jellemző nyilvánosságból áll össze.

A politikus szerint az "emelkedett lelkű politikai trubadúrok" több javaslatot is megfogalmaztak a folytatással kapcsolatban, például, hogy ne vegyék fel a mandátumukat a képviselők, vagy ne éljenek bizonyos jogosítványaikkal. A pártelnök szerint ez "öncsonkítás" lenne, a fegyver letétele.

A politikus "vérlázítónak" nevezte azokat a vádakat, hogy az ellenzék nem is akart győzni. A hatpárti együttműködésről azt mondta, az egy megőrzendő eredménye az elmúlt éveknek, "együtt kell maradni".

Hozzátette:

sokan vitatják, hogy az együttműködésben volt-e helye a Jobbiknak, de szerinte az orbáni önkény alternatívája a hazafias, demokratikus ellenzék és abba a jobbközéptől a szabadelvűkig mindenki beletartozik, "a demokrácia ebben a tekintetben szélesebb közös nevező, mint a politikai irányultság". Megalapozatlan, nemtelen támadásnak nevezte, hogy a Jobbik több szavazót vitt, mint amennyit hozott az együttműködésbe.

Az előválasztásról azt mondta,

az teljesítette azt a feladatát, hogy egységet teremtsen a versengő pártok között, de sokszor végül nem a legjobb jelölt indult, hanem az, aki mögött erősebb pártkoalíció állt fel. Emellett az előválasztás nem teljesítette azt a reményt, hogy aktív és elkötelezett sokaságot hoz majd létre, ami elkíséri a választásig az ellenzéket.

A miniszterelnök-jelölt kiválasztásnál az önazonosság megtagadásának, az identitás feladásának nevezte, hogy jobboldali jelöltet választottak, aki mögött nem volt szervezett politikai háttér.

Felhívta a figyelmet arra:

a jelölt személyén keresztül jelenik meg a képviselt politika, így valójában az előválasztás második fordulójának éjszakáján elvesztették a későbbi győzelem esélyét.

Gyurcsány Ferenc szerint öngyilkosság volt, hogy olyan jelöltet választottak miniszterelnök-jelöltnek, aki le akarta váltani az ellenzéket, ami élén győznie és kormányoznia kellett volna. Hozzátette:

menti a jelöltet, hiszen ő elmondta az elképzeléseit és mégis őt választották, és csak Dobrev Klára mondta azt, hogy a jelölt alkalmatlan. "Dobrev Klárával győztünk volna"

- szögezte le.

A jövőről szólva elmondta,

létrejött a hat párt között a választási politikai egység, de ahhoz, hogy jobb eséllyel szálljanak küzdelembe, létre kell hozni a stabilabb, politikai és érzelmi egységet is az együttműködő pártok között.

Felhívta a figyelmet

a pártszervezés fontosságára és arra, meg kell mutatniuk, van egy másik ország, és amíg ezt nem mutatják meg a választóknak, addig vereséget fognak szenvedni.

Úgy vélte, egységesebb és szervezettebb, vezetettebb ellenzék kell a következő években, a parlamenti mandátumból eredő plusz erőforrásokat pedig arra kell fordítani, hogy eleven, színes közösségi világot létrehozva többen kapcsolódhassanak be a jó haza, a politika szolgálatába.

Úgy vélte, a "gyucsányozás" a miniszterelnök szájából a gátlástalanság megnyilvánulása, az ellenzék részéről pedig az intellektuális és erkölcsi silányság kérdése.

Szerinte a "Gyurcsány" már egy jelző lett, a küzdés, a kitartás szinonimája és arra bíztatta az embereket, küzdjenek, tartsanak ki, merjenek gyurcsányok lenni, építsenek pártot, ne hátráljanak. "Legyetek Gyurcsányok"

- szólított fel.

Kifejtette:

a vereség után nem magyarázkodni kell, bűnbakot keresni, hanem szembefordulni és küzdeni, kompromisszumok nélkül és becsületesen, és a DK ezt fogja tenni. "Mi előre megyünk és nem hátra"

- jegyezte meg.

Szólt arról is, a demokratikus ellenzék oldalán nem a változatosság hiányzik, hanem a stabilitás. A gyerekem iskolai tolltartójában nincs annyi szín, mint ezen az oldalon

- jegyezte meg. Az ellenzéki pártok számára kevesebb önzést és több közös felelősségvállalást tart szükségesnek, "ha nem így lesz, a haza nem fogja túlélni".

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
... és nélküled!!! Ezt még hozzá kell tenni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
szegény feri, kezd rémuszbácsis lenni..., persze ha erre vevö a dicsö nézösereg..
Gyurka80
Böszmeferi ismerjük a te szabadságodat, ami szemkilövetésben valósul meg. Te vagy a FIDESZ hasznos idiótája!
anyuci
Nem ! A Dobrev az Gyurcsányné, ez a család már akkor is leszerepelt, ha ez a rezsim sokkal mocskosabb. Ha szeretnék ezt az országot, visszavonulnának - vagy mit bánom én, hogy az EU-ban ott marad-e Klárika... Nem akarunk körbe-körbe menni. A Gy.F. nélkül sose lett volna ezeknek 2/3. A történelmi hiba az ő idejében történt, amikor kivált, megcsinálta a DK-t, aztán lett az Együtt, a PM, a LMP és egy csomó semmire se jó kispárt. Azzal, hogy a baloldalt megbontotta, ki is vakarta ezeknek a 2/3-ot . Azóta ha voltak összeállási próbálkozások, tulajdonképpen egy kudarc lett az egész és ebben a gyurcsánycsaládnak történelmi felelőssége van, az öszödi beszéd az ehhez képest semmi. Sokan nem szavaznak addig balra, amíg a gyurcsányék bármilyen módon ott vannak.
namihami
@fergeteg: És zsidókat lövöldözött a Dunába. Pedig azok nem indultak végid a városon, kukákat gyújtogatni és kockakövekkel dobálni. Nem a szemet(ha egyáltalán) kellett volna, hanem a hasát. és élessel.
Orbán is azt mondta, hogy nem csatlakozunk az EU kötelezettséghez. Aztán a csicskái mégis aláírták! Biztos az engedélye ellenére, ugye?
Gyurka80
@Kanji: Én tényt írtam, te meg hülyeséget!
drrotf
Az lehet hogy hiba volt a baloldalnak hogy egy jobboldali miniszterelnök jelöltet állítottak Orbán Viktor ellenében, csak akkor azt kellett volna eldönteni már az előválasztás előtt hogy mi lesz akkor , ha egy olyan embert választanak az előválasztáson résztvevők, akinek a háta mögött nem áll egy párt sem, és az illető világnézete nem azonos a DK-éval .Miután a DK is elfogadta az előválasztás szabályait , például hogy engedett olyan jelöltet is indulni, aki egyetlen pártnak sem volt tagja, ezért a választási eredmény, ha ez a pártnélküliség miatt lett olyan amilyen, akkor a pártok nagyon is felelősek!Ezután az utólagos beismerés nem emeli a pártok népszerűségét, mert ezek szerint ők maguk felelősek a súlyos vereségért!Arról pedig vitatkozni sem lehet mert felesleges, hogy mi lett volna ha Dobrev Klárát indítják Márki Zay helyett, mert ugy tudom, hogy a DK-ban sincs jövőbe látó, ezért annak a kijelentésnek hogy Dobrev győzött volna semmi alapja nincs!Ez majdnem olyan kérdés hogy mi lenne Mari néni ha p . . cse lenne?Az sem biztos ugye hogy J A N C S I bácsi?Kár és igen szűklátókörűségre mutat ilyen megállapítást ex-katedra kijelenteni, mert ez egy bizonyos fokú bizalmatlanságot jelent most Márki Zayval szemben, különösen akkor amikor Gyurcsány még azt is hozzáteszi, hogy Klára volt az egyetlen aki előre megmondta, hogy MZP alkalmatlan.Én úgy látom, hogy az olyan összefogásnak ahol nem a DK mondja meg a tutit az ellenzék oldalán , semmi értelme, mert ha az összefogás nem győz, akkor mindenki hibás lesz csak a DK nem.
jesz
Gyurcsánynak fel kell kötnie a gatyát..Toroczkai ott fog lihegni mögötte, és ha apró lépésekkel is, de négy év alatt megelőzi...
...főleg, ha a hatpárti összefogás marakodásba megy át...mert marakodni fognak, az biztos.
Béla333
Feri! Nem bántó szándékkal, csak amúgy tárgyilagosan: a léted, a politikában való jelenléted, a pártod politizálása taszítja az emberek jelentős részét. Az ellenzéki oldalon is és a maffia oldalán meg pláne.
Képtelen vagy belátni, hogy mekkora teher vagy az ellenzéknek. A feleséged hiába jó képességű politikus, mivel ugye hozzád kötik az emberek, így akkora hátránnyal indul, ami behozhatatlan. Nem a fanatikus DK-s rajongók körében, hanem a teljes ellenzéki szavazó táborban.
Tudom, neked ez egy nagyon jó kis hobbi, de nekünk meg eltelik az élet úgy, hogy csak ellenzékben vagyunk.
Gondold ezt végig!
Katalina62
@Béla333: önámítás hogyha Gyurcsány nem lenne akkor más helyzet lenne!
fergeteg
Klárát nagyon szerették az én városomban is. Ellenzéki ipar város.
Mindig nagyon sokan várták a piac mellett. Nálunk háromszor tartott gyűlést. Alig fértek el a téren
azt mondják. A halas még adott is neki busát. De végül a befutó az fideszes lett.
Hát igen igazodtak az emberek az országos trendhez.Nem akartak divatrombolók lenni.
Németh István
Helló dobrev nyanya és gyurcsi flető! tartson ki benneteket a harapós ló, mégpedig javaslom neki, hogy a lenge szervét forgassa meg a seggetekbe, vagy máshol is! Ti nem az állhatatosság hívei és szimbólumai vagytok hanem az aljas bosszúállás és magyarellenesség hazaáruló jelképei! Nézzük csak a vörös-iszap katasztrófát, a halpusztítást, érdekes időkbe következtek be! nem gondoljátok aljas ondólepedékek!
Gyurka80
@Béla333: Legyetek is ellenzékben életek végéig, ha kevesen vagytok!
ómió
Bizony! A "hazudtunk reggel, éjjel meg este" mára már maga lett az "efftársi életvitel"!
fergeteg
Dobrev Klára igen. Nagyon népszerű.
A népszerűségét férjének Gyurcsány Ferencnek köszönheti.
Városunkban is járt háromszor. A Fidesz jelöltje egyszer sem volt,pedig nem is ismerik a választók.
Mégis rá szavaztak egy keleti régi baloldali iparvárosban.
Akkor Dobrev Klára mégsem népszerű,vagy nem látták világosan a fejlesztési programját a térség részére. Vagy férjével volt valami konfrontáció a város MSZP-s vezetésének és inkább a Fideszre
szavaztatta a népet.
C_3PO
... és nélküled!!! Ezt még hozzá kell tenni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.