Az Agrárminisztériumban gyorsan fogytak a földügyekért felelős helyettes államtitkárok 2020 végén, 2021 elején, a kirúgott helyettes államtitkár posztjára kijelölt utód azóta vádlott-társa lett elődjének.

A 24.hu cikke szerint mindössze két hónapig lehetett állományban az új földügyekért felelős helyettes államtitkár, akit a hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott Nagy János utódjául nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök az agrárminiszter javaslatára. A lap szerint ugyanis az osztályvezető tettestársa lehetett Nagy Jánosnak, akit 2020 decemberében bilincsben vittek el, ezt az ügyészségre alapozva írják.

24.hu: hivatali vesztegetés miatt kirúgták a helyettes államtitkárt, a kijelölt utódja is érintett volt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Nagy elvitele után két héttel nevezték ki utódjának az új helyettes államtitkárt, az ügyészség szerint viszont az új államtitkár bűntársa lehetett Nagynak egy ügyben. A minisztériumban a lap szerint értesülhettek erről, ugyanis az új államtitkárt mindössze két hónap után leváltották a helyettes államtitkári posztról, tavaly február 12-én jött ki erről a határozat, ám a felmentés indokáról nem adtak hírt. 

A lap szerint az új államtitkár ellen is büntetőeljárás folyik, tavaly júniusban emeltek vádat az ügyben, a múlt héten pedig a Fővárosi Törvényszék előtt harmadrendű vádlottként szerepelt Nagy Jánossal együtt. 

"A bűncselekmény idején a helyettes államtitkár Nagy János közvetlen irányítása alatt osztályvezetőként dolgozott a tárcánál. Egy vállalkozóval összejátszva trükközhettek egy tanulmányírással: abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot. Az ügyészség az új államtitkárt hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el"

- olvasható a cikkben.

A 24.hu kereste az agrárminisztériumot és Nagy István agrárminisztert is, hogy miképp is történt az ügy, és hogy indítottak-e vizsgálatot, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a kérdésekre. A lap szerint Nagy János és az új államtitkár ügye nem érintette közvetlen felettesük, Zambó Péter államtitkár pozícióját. 

Liget Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, "nagyon lukacsos lehet a védőháló, ha ilyen orbitális hibát követtek el" a kormányzatban. Egy tíz évvel ezelőtti, a Belügyminisztériumban megesett ügyet is felemlegetett, amikor egy korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár főosztályvezetőként még pár évig maradhatott tovább a tárcánál. 

A 24.hu szerint a bíróság előtt sem Nagy János, sem az új államtitkár nem ismerte be bűnösségét az előkészítő ülésen, így tárgyalni fogják az ügyet. A lap a vádiratra hivatkozva arról ír, hogy Nagy János még az agrártámogatásokkal is visszaélt, amikor megállapodott egy vállalkozóval, hogy egy 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz segíti a cégét, cserébe ő 5 százalékos üzletrészt kért, amit meg is kapott a vállalkozásban.

Forrás: 24.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Úgy látszik még lámpás sem kell az ilyen pöttyös káderek megleléséhez, akárhova nyúlnak a fiúk, akár bekötött szemmel is, csak ilyen kölyökmaffiózókat találnak a lehetséges NER társak között. Mi lehet a mélyben, ha már ezt a Polt sem sikálja el?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Úgy látszik még lámpás sem kell az ilyen pöttyös káderek megleléséhez, akárhova nyúlnak a fiúk, akár bekötött szemmel is, csak ilyen kölyökmaffiózókat találnak a lehetséges NER társak között. Mi lehet a mélyben, ha már ezt a Polt sem sikálja el?
RonaGyuri
ilyen a választék! =))
de a nép őket kedveli!!!
Nessy
Szerencse, hogy kis hazánkban nincs korrupció, mert nálunk van a legszigorúbb korrupció ellenes törvény! A mellékelt ábra szerint, aki ügyes, vagy nagyon NERtárs, esetleg tudta kivel kell osztozni, az biztosíthatta a kormány 2/3-t a parlamentbe, és dönthetett a nem létező köztársaság elnökéről. Sőt, érdemei elismerése mellett kap pár milla végkielégítést, is szegény! Ó Tempora, ó Mores!
jesz
mintt tudjuk, a kincsképzés alapja öröktől fogva az örökkévalóság végéig a föld...na ennek a kezelésével lehet nagyot kaszálni...
Lepényleső
"Egyik kutya,a másik eb!" fydes mottó;- egyre belljebb,vagy
ürül a közvagyon,- s most először a "kicsik" vannak soron?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.