Az Agrárminisztériumban gyorsan fogytak a földügyekért felelős helyettes államtitkárok 2020 végén, 2021 elején, a kirúgott helyettes államtitkár posztjára kijelölt utód azóta vádlott-társa lett elődjének.

A 24.hu cikke szerint mindössze két hónapig lehetett állományban az új földügyekért felelős helyettes államtitkár, akit a hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott Nagy János utódjául nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök az agrárminiszter javaslatára. A lap szerint ugyanis az osztályvezető tettestársa lehetett Nagy Jánosnak, akit 2020 decemberében bilincsben vittek el, ezt az ügyészségre alapozva írják.

24.hu: hivatali vesztegetés miatt kirúgták a helyettes államtitkárt, a kijelölt utódja is érintett volt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Nagy elvitele után két héttel nevezték ki utódjának az új helyettes államtitkárt, az ügyészség szerint viszont az új államtitkár bűntársa lehetett Nagynak egy ügyben. A minisztériumban a lap szerint értesülhettek erről, ugyanis az új államtitkárt mindössze két hónap után leváltották a helyettes államtitkári posztról, tavaly február 12-én jött ki erről a határozat, ám a felmentés indokáról nem adtak hírt. 

A lap szerint az új államtitkár ellen is büntetőeljárás folyik, tavaly júniusban emeltek vádat az ügyben, a múlt héten pedig a Fővárosi Törvényszék előtt harmadrendű vádlottként szerepelt Nagy Jánossal együtt. 

"A bűncselekmény idején a helyettes államtitkár Nagy János közvetlen irányítása alatt osztályvezetőként dolgozott a tárcánál. Egy vállalkozóval összejátszva trükközhettek egy tanulmányírással: abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot. Az ügyészség az új államtitkárt hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el"

- olvasható a cikkben.

A 24.hu kereste az agrárminisztériumot és Nagy István agrárminisztert is, hogy miképp is történt az ügy, és hogy indítottak-e vizsgálatot, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a kérdésekre. A lap szerint Nagy János és az új államtitkár ügye nem érintette közvetlen felettesük, Zambó Péter államtitkár pozícióját. 

Liget Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, "nagyon lukacsos lehet a védőháló, ha ilyen orbitális hibát követtek el" a kormányzatban. Egy tíz évvel ezelőtti, a Belügyminisztériumban megesett ügyet is felemlegetett, amikor egy korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár főosztályvezetőként még pár évig maradhatott tovább a tárcánál. 

A 24.hu szerint a bíróság előtt sem Nagy János, sem az új államtitkár nem ismerte be bűnösségét az előkészítő ülésen, így tárgyalni fogják az ügyet. A lap a vádiratra hivatkozva arról ír, hogy Nagy János még az agrártámogatásokkal is visszaélt, amikor megállapodott egy vállalkozóval, hogy egy 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz segíti a cégét, cserébe ő 5 százalékos üzletrészt kért, amit meg is kapott a vállalkozásban.

Forrás: 24.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Úgy látszik még lámpás sem kell az ilyen pöttyös káderek megleléséhez, akárhova nyúlnak a fiúk, akár bekötött szemmel is, csak ilyen kölyökmaffiózókat találnak a lehetséges NER társak között. Mi lehet a mélyben, ha már ezt a Polt sem sikálja el?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
A völNER ügyről is mélyen hallgatnak,csakúgy,mint orbán szárnyas lováról,a Pegazusról. De a bűnöző völNER kétszer 4 milliós végkielégítést kapott,hiszen olyan kevés csúszópénzt kapott,mindössze 83 millát. Így hát jár neki a 8 milla. Érdekes kormány ez...
nezelodo
Úgy látszik még lámpás sem kell az ilyen pöttyös káderek megleléséhez, akárhova nyúlnak a fiúk, akár bekötött szemmel is, csak ilyen kölyökmaffiózókat találnak a lehetséges NER társak között. Mi lehet a mélyben, ha már ezt a Polt sem sikálja el?
RonaGyuri
ilyen a választék! =))
de a nép őket kedveli!!!
Nessy
Szerencse, hogy kis hazánkban nincs korrupció, mert nálunk van a legszigorúbb korrupció ellenes törvény! A mellékelt ábra szerint, aki ügyes, vagy nagyon NERtárs, esetleg tudta kivel kell osztozni, az biztosíthatta a kormány 2/3-t a parlamentbe, és dönthetett a nem létező köztársaság elnökéről. Sőt, érdemei elismerése mellett kap pár milla végkielégítést, is szegény! Ó Tempora, ó Mores!
jesz
mintt tudjuk, a kincsképzés alapja öröktől fogva az örökkévalóság végéig a föld...na ennek a kezelésével lehet nagyot kaszálni...
Lepényleső
"Egyik kutya,a másik eb!" fydes mottó;- egyre belljebb,vagy
ürül a közvagyon,- s most először a "kicsik" vannak soron?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.