Donáth Anna úgy gondolja, az elmúlt napokban egyre többet merül fel a kérdés, hogy egyáltalán le lehet-e váltani a Fideszt demokratikus úton – írja a 168.hu.

Donáth Anna megfogalmazta, mit kell tenni az "orbánozás" helyett – íme a 7 pontja
Fotó: Donáth Anna, a Momentum elnöke, a párt európai parlamenti képviselője, miután leadta szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a XI. kerületi Kelenvölgyi Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án. MTI/Demecs Zsolt

A Hang oldalán megjelent elemzésében úgy fogalmaz:

Annak ellenére, hogy igazságtalanul lejt a pálya a kormánypártoknak, nem lehet erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Bármennyire is fájó ezzel szembesülni, a mostani választási eredmény elsősorban az ellenzéki kampány és az ellenzéki politika hiányosságain múlt. Így viszont egyelőre nincs tudásunk arról, hogy egy fegyelmezett, a saját évtizedes hibáival elszámoló ellenzék le tudná-e győzni a rendszert választáson.

– tette hozzá.

A politikus elismeri, hogy ez a gondolat fájdalmas, mert így mások hibáztatása helyett a saját felelősségükkel kell szembenézni, az ember pedig általában a tükörbe szeret a legkevésbé belenézni, főleg, ha a politikába keveredik.

Mégis, egy felelős politikai vezető, egy felelős politikai közösség ebben a helyzetben nem elégedhet meg annyival, hogy a saját tábora előtt a propagandára vagy valamely ellenzéki partnerére fogja a vereséget, hogy aztán onnan folytassa, ahol április 3. előtt abbahagyta. 

– tette hozzá.

Úgy gondolja, minden, az ellenzéki politikát alakító szereplőnek "mélyen magába kell néznie, és klisék, álmegoldások helyett az elmúlt 12 évvel radikálisan szakító irányba kell elindulnia".

Donáth Anna azt írta, nem tudja megválaszolni az ellenzéki válsággal kapcsolatban felmerülő összes kérdést, de van hét olyan pont, amiről beszélniük kell az ellenzéki politikusoknak.

Íme Donáth Anna hét pontja:

1. A rendszeren kívül kell a rendszer alternatíváját megteremtenünk.

2. A céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzeléseinkről kell beszélnünk.

Részben azért kell túllépni a vég nélküli orbánozáson, mert teljesen hatástalan: láttuk, hogy mekkora kudarccal zárult az a választás, amin a fő kérdés az volt: „Orbán vagy nem Orbán?”. De még inkább azért, mert a napi hírekre reagáló orbánozás intellektuálisan olyan súlyosan üres, hogy aktívan akadályozza az általunk képviselni kívánt másik Magyarország identitásának megalkotását, történetének felépítését és elmesélését. Emiatt Orbán Viktor tartalmatlan szidása nemcsak az elbizonytalanodott ellenzéki szavazók megtartására nem alkalmas, de a jobb híján rá szavazók megszólítására sem képes. Aki ott folytatja az orbánozást, ahol abbahagyta, semmit nem értett meg a vereség okaiból.

3. Nem építhetjük a politikánkat egy szűk keménymagnak szóló radikális akciókra.

4. Nem lehet jobbról előzni a Fideszt, helyette az emberek megélhetési problémáival kell foglalkoznunk.

5. A nyugati identitáspolitikát nem engedhetjük beszivárogni a magyar ellenzéki politikába.

6. A magyar vidék mindennapjaiban kell jelen lennünk.

7. Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon.

További részleteket Donáth Anna 7 pontjáról itt olvashat.

Forrás: 168, hang

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
"A céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzeléseinkről kell beszélnünk."
namihami
Felébredt? Netán elfelejtett lapozni a naptáron?
Nyírfa
@sgl: 11.37

Igen, a kommunikáció nagyon fontos, de csak akkor jön át, ha hitelesség a fedezete.
Az nem véletlen, hogy ma Hadházy az egyetlen, akinek nem kételkedem sem a szavában, sem a szándékában. Na, neki kéne gründolnunk egy tévét, ha másképpen nem megy, civil összefogással. Nem tudom, mi egy folyamatnak a menete, de istenuccse, beszállok pénzzel, ha valaki elkezdi szervezni. Hogy Ákos oda kit hívna meg, milyen híranyagokkal töltené fel az adásokat, abban abszolút szabad kezet kapna. Ez a bizalom.
Nyírfa
" Eddig a Momentum is felelős volt azért, hogy gyakran úgy tűnt, kritikátlanul vesz át a nyugati liberális politikai gondolatokat. A következő négy évben a teljes magyar ellenzéknek feladata, hogy ezt a terhet levesse magáról, és a magyar politikai gondolkodás történetéhez visszanyúlva, a magyar politikai hagyományokból táplálkozva alakítsa ki az uralkodó elittel szemben a nép hatalmára épülő ideológiáját és politikáját. "

hang.hu/publicisztika/donath-anna-7-pontban-a-jovorol-139530?fbclid=IwAR1Mye2JAylRPU0-R1Pn7CC4DEay4P9s25834IGSlE3c-xvezMBP7tnMUlo

Ez a gondolat nincsen kifejtve - a többi sem -, pedig szükség lenne rá. Nem értem, nem tudom, milyen az a magyar politikai gondolkodás, azok a hagyományok, amihez vissza akarnak nyúlni. Az biztos, hogy nem liberális. Ha a Momentum is előrukkol a nemzeti, keresztényi mézesmadzaggal, akkor ugyanoda fog jutni, ahová a fidesz.
Azt hiszem, ennyi. Ja, és hogy kevesebb pártra van szükség? Szerintem egyre sem, Anna. Csak élősködtök rajtunk mindannyian. Ez a magyar hagyomány, politikától függetlenül is, de a politikában kamatoztatva.
verőce21
Meglepő és érdekes lenne, ha a Momentum a Fidesz nyomdokaiba lépne. Gondolataiban felfogásában, értékrendjében...

Végülis, "aki huszonévesen nem liberális, de negyvenéves korára nem konzervatív, az nem is normális...!" - Churchill
ómió
A "nép lecserélése" (mondjuk migráncsokra) meg véletlen maradt le?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.