A szomszédban dúló háború miatt nem könnyű tovább szőni a stratégiai terveket Varsóval,  eközben pedig tovább üzletelni az oroszokkal.

Szertefoszlik Orbán geopolitikai álma? A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2022. április 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Vajon meddig lesznek partnerek a lengyelek egy olyan pávatáncban, amelyet az Európai Unióval jár már több mint egy évtizede Orbán Viktor?

Bár a lengyelek sokáig elnézték Orbán sajátos oroszpolitikáját, már

egyre nyilvánvalóbb, hogy nem hajlandók a végletekig tolerálni a magyar miniszterelnök Moszkvát mentegető lépéseit.

Az is felingerelte Lengyelország erős emberét, az Orbánnal eddig jó kapcsolatot ápoló Jaroslaw Kaczynskit, hogy a magyar miniszterelnök látványosan kerülte az állásfoglalást a bucsai civilek lemészárlása ügyében, amelyről a konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője szerint csak a vak nem látja, hogy Moszkva áll a hátterében, ezért azt javasolta, hogy Orbán „forduljon szemorvoshoz”.

Bár egy héttel az események után Orbán sajtótitkára, Havasi Bertalan kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint a magyar miniszterelnök is elítéli a bucsai agressziót, a felelősök megnevezését ez a dokumentum is feltűnően kerüli.

Miközben a köz- és a Fidesz-médiában sorra jelennek meg az olyan kormányközeli vélemények, hogy talán nem is az oroszok mészárolnak Ukrajnában.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: hvg360

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
orbán végképp elkötelezte magát putyin mellett. A lengyel barátságot felcseréli a fehérorosz barátsággal- még tavaly kezdődött olyan kormányközi diskurzus, amely a magyar és fehérorosz állam közötti együttműködés kiterjesztését hivatott megvitatni, és kiszélesiteni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Nyírfa: Akkor tudódott ki, amikor a francia elnökjelöltek nyilvánosságra hozták a vagyonbevallásukat, és a pártjukét. Ott pontos forrásmegjelöléssel kell feltüntetni a kapott támogatások a hitelek forrásait. Igy szerzett tudomást Mo. is az adott hitelről- 4 milliárd forintról van szó. 2017-ben még orosz banktól kapott hitelt a kampányra, persze nem fizette vissza- azóta a bank nincsen. A kampányban be kellett darálnia több ezer plakátot, amelyen putyinnal látható mosolyogva kezet fognak- de ugye ezzel mégsem kampányolhatott az ukrán háború miatt.
namihami
Áááá, dehogy! Legfeljebb tágít a merítésen. a "löpenmariskák és a hasonszőrűek"" sose fogynak el. Csupán a n(N)ézőpontot kell nagyobbra nyitni. A fizetettek számával egyetemben.
Nyírfa
@kereső: 13.06

Hogyan tudná olyan ember vezetni Európa egyik legmeghatározóbb országát, aki a maga ügyeiben sem előrelátó?
Remélhetőleg nem kell megtudnunk.
Németh István
A lengyelek, már sokszor nagy csalódásokat okoztak a világpolitikában is! Az alapjaiban magyar -lengyel barátságnak tartott történelmi vonulat, addig igaz amíg az érdekszférák működnek! Sajnos ez igencsak megszakadni látszik, mégpedig alapvetően a lengyel nyilvánvaló politikai és területi "éhség érzete" végett! Anyagi, területi hasznot remélnek az oroszokkal való rég-múltba visszavezethető sérelmeik miatt >>> amelyek valójában ukrán eredetűek voltak! De mert a politikai széljárás kedvezőbb akkor a lengyelek számára, ha az oroszokat támadják, hát fenemód jellemtelen módon arra fele táncolnak amerre sorosék fuvoláznak! A II. világháborús varsói megsemmisítést is gyakorlatilag az oroszoknak könyvelik el, még véletlenül sem a szovjet-ukrán hordának! Mert az ukránok voltak mozgósítva és azoknak a kegyetlenségeit élvezhették! Hát erről van szó! (Emlékezzünk csak a magyarok Csehszlovákiába vakló bevonulására >> SZOVJET UTASÍTÁSRA!!! miért??? mert mivoltunk, vagyunk a szomszédok! A lengyeleknél is ez a helyzet! A lényeg a visegrádi 4-ek szétrobbantása ezt látjuk most!
Lepényleső
Egy dolog biztos,a két kulacsosság nem ment Horthy-nak sem,
s a vesztes melletti kitartás utolsóként is inkább volt gyötrelem?
A történelem csak ismétli önmagát,lehet kétségem,
s mi leszünk kit magával ránt a Putyin-i szerelem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.