Áprilisban sem csillapodott a zöldségek és gyümölcsök termelői árának növekedése.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
A lányom küldött fotót egy bécsi piacról,ahol az eper 2 euró. Nálunk jó esetben 2000, de láttam 4000-t is. A gyerekeknek vesz/venne az ember pár szemet,de ez tényleg luxus. Vajon orbán mi a büdösnyavalyát csinált 12 évig,hogy ennyi idő kevés volt,hogy eurónk legyen?Az ember tényleg csak alapdolgokat vesz a konyhába, és kb a duplája a tavaly ilyenkorinak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
920 ft lett annak a félkilós kenyérnek az ára, amit rendszeresen fogyasztunk. 480-ról emelték 650-re, innen ugrott 900 fölé. És ez csak a kenyér.
Nessy
@Nyírfa: Milliós jövedelem mellett ez nem is olyan "drága"! Épp tegnap jutott eszembe, hogy az 50-s évek elején pénzünk lett volna, csak az élelmiszer, zöldség boltok voltak üresek, most tele vannak a boltok, csak a pénzünk lesz egyre kevesebb, értéktelenebb.Így sem jó, meg úgy sem jó, sehogyan sem jó.
kormanyos63
@Nyírfa: Akkor ne egyél kenyeret, hanem csak kalácsot, oszt jó napot!
csipetke
A lányom küldött fotót egy bécsi piacról,ahol az eper 2 euró. Nálunk jó esetben 2000, de láttam 4000-t is. A gyerekeknek vesz/venne az ember pár szemet,de ez tényleg luxus. Vajon orbán mi a büdösnyavalyát csinált 12 évig,hogy ennyi idő kevés volt,hogy eurónk legyen?Az ember tényleg csak alapdolgokat vesz a konyhába, és kb a duplája a tavaly ilyenkorinak.
emerencia
@Nyírfa: Én már régóta állítok elő itthon péksütit, kenyeret stb., Kellemes elfoglaltság de valójában az élelmiszer költségcsökkentés miatt csinálom, mindhiába. Többször kellett már kidobnom a lisztet mert kis mozgó valamik voltak benne. Ezzel bezárul a kör, így is, úgy is drága a kenyerünk. (Mindig lassan szitált lisztből dolgozom és nagyon erős szemüveggel figyelek!) Ja és a liszt magyar, a lejárati idejéből még hátra van másfél év. Hűvös helyen, polcon tároltam az originál csomagolású, kb. egy hete vásárolt egy kilós lisztes zacskókat kb. 5 centire egymástól.
kormanyos63
@csipetke: És ez még csak a kezdet!
Felkészülhetünk arra, hogy az élelmiszerárak még drasztikusabban fognak emelkedni!
És ez az egész világra jellemző, köszönhető a brutális energiáremelkedésnek, és az Orosz-Ukrán háborúnak is!
Már Peruban, és Sri-Lankán(az egykori Ceylon) éhséglázadások törtek ki a brutálisan magas élelmiszerárak miatt!
Nálunk is már belengették a 2500-3000-FT-os sertéshúsárakat, és akkor még a baromfi, illetve a zöldség-gyümölcsök várható drasztikus áremelkedéséről még nem is beszéltem!
És nem szeretném kifelejteni a tejtermékeket, a liszt, a cukor, és az étolaj árát sem, ami már most is kurva magas, de nemsokára szinte megfizethetetlen lesz, főleg az alacsonykeresetűeknek, és a kisnyugdíjasoknak!
Magyarország én így szeretlek!
Ha így mennek tovább a dolgok, lassan egymást fogjuk megenni, de ezt csak iróniából írtam!
Nyírfa
@Nessy: 10.01

Szerencsére, mire abba a korba értem, hogy leküldhettek vásárolni, volt minden. Sokat írtam már gyermekkorom óbudai piacáról, ami izgalmasabb volt mint a vidám park, tele kofákkal, kovászos uborkával és starking almával, hogy csak a két kedvencet emeljem ki. :) Ja, és azok a paradicsomok!
Most, ha a pénz és a kínálat megléte egybe is esik, a lényeg hiányzik: a minőség, a tápérték, az íz, amely jellemzők nem függetlenek egymástól.
Nessy
@Nyírfa: Ha a kovászos uborkát a savanyúságosnál vettétek, akkor immáron a harmadik generáció áll a pult mögött. És ugyanolyan finom minden, mint anno. :-))
Nyírfa
@emerencia: 10.39

Volt egy kb. évnyi időszak, amikor magam sütöttem a kenyeret, gluténmenteset, mert a boltiaktól fájt a hasam. Nagyon kenyeres vagyok, ha nem eszem, gyakorlatilag nem lakom jól, legalábbis, még nem tudtam átállítani az agyamat , hogy nélküle is van élet.
Szóval, magamnak megsütöttem - a bioboltokban megvásárolt lisztek garantáltan jó minőségűek voltak, soha nem találtam bennük élőlényt -, de egyrészt sokat kellett kísérletezni, mire ehető kenyeret varázsoltam az asztalra, másrészt egy idő után beleuntam, mert könnyű volt elrontani, és rengeteg pénzt dobtam ki így az ablakon.
Szerencsére a fiam is odafigyel arra, hogy mivel tömi magát, és rendre felfedez olyan termékeket, amelyeket én is ehetek annak a veszélye nélkül, hogy hazavágom az emésztésem. Így kaptam rá a vadkovászos rozskenyérre, ami olyan laktató, hogy nem is lehet sokat enni belőle, és szereti a hasikóm is. :) No, ennek lett most 920 ft az ára, úgyhogy újratervezés folyik.
Lisztet a főzéshez, természetesen ma is használok, de csak a biobolti gluténmenteset. Van ára, de én nem eszem húst, nem költök gyógyszerre, nem utazom esküvőkre helikopterrel, és még Dubajt is elkerülöm, úgyhogy ennyit megengedek magamnak. :)
Csizmás Kond
Ma minden drágulásnak a zukrán bohóc az okozója.
Nyírfa
@Nessy: 10.52

Csorog a nyálam. :)
Olyan semmilyen lett a piac, legalábbis számomra. Míg apám élt, sokat jártam vissza, néha lementem vele vásárolni is, de az a hangulat, mint a mi korunkban, már csak az emlékeimben él.
Anyámnak volt egy bejáratott helye, ahol a savanyúságot vettük. Ha a főbejárat - tudod, a kertmozi meg a javítóintézet utcája felől - a kiindulópont, akkor jobboldalon a henteseket és a zöldségeseket elválasztó kis utca szintén jobb oldalának első ficakjában sürgölődött egy, emlékezetem szerint jól megtermett asszonyság, akivel édesanyám már jó ismerősként üdvözölték egymást.
De visszamennék egy kicsit! :)
kormanyos63
@Csizmás Kond: Azért ez ebben a formában NEM igaz!
És én Zelenszkij elnök úrat egyáltalán nem tartom bohócnak, egy igazi államférfivá nötte ki magát a háború alatt, az Ukrán néppel együtt harcol a betolakodó, agresszor orosz hadsereg ellen(akik folyamatosan háborús bűncselekményeket követnek el), ezért én tisztelem, és becsülöm őt!
A brutális világpiaci drágulásnak több oka is van(kétségkívűl az egyik az Orosz-Ukrán háború) de a nagyon magas energiaárak(kőolaj, földgáz, áram) és az alapanyagok árának drasztikus emelkedése is hozzájárúlt a lassan megfizethetetlen élelmiszerárak emelkedéséhez!
És a szakértők szerint ez csak a kezdet, pár hónapon belűl akár további 35-45%-os élelmiszerár emelkedés jöhet, főleg a húsoknál, a tejtermékeknél, a gabonaféléknél, és az étolajnál, illetve a margarinnál!
Ezt főleg az alacsonykeresetűek, és az alacsony nyugdíjjal rendelkezők fogják nagyon megérezni!
szegfue
@Csizmás Kond: Igen! Meg a Gyurcsány és a Soros:)) De most komolyra forditva: talán 2 hete a fagy vitte el a sárgabarack várható termését, sőt azóta az elvetett és már kikelt zöldségfélék is elfagytak a 2-3 naponkénti talajmenti fagyok miatt.
Csizmás Kond
@kormanyos63: ..megértelek és az legyen a te bajod...nekem egészen eltérő a véleményem.
Csizmás Kond
@szegfue: ..az a fagy baja...viszont a amerika sugallata energiaárak a már előrelátható ukrán cirkusz és a megvalósult háború következménye.
Ami meg a mezőgazdasági munkálatok hozzáértését illeti az áprilisi hónap nem az ültetések hónapja...:)
csipetke
@Csizmás Kond: 11:01 A gazdád idióta,baromarcú háborúsbűnös tömeggyilkos haverját ne felejtsd ki. Pl búzát,vagy étolajat nagyrészt az ukránoktól vettünk,de most hogy putyin rombadöntötte Ukrajnát, máshonnan,drágábban vesszük. Egy ócska sz@r alak putyin,mert orbánnal nem sikerült szétcseszni az uniót, hát megoldja így. Afrikát pl búzával Ukrajna látta el eddig, de most jóideig nem fognak tudni szállítani,ezért Afrikában éhínség lesz,és az emberek elindulnak Európa felé. A kerítés nem fogja őket megállítani. Na majd akkor is az "ukrán bohóc" jusson eszedbe, Mellesleg nem Ukrajna támadta meg a ruszkikat,hanem fordítva. Vagy a pártközpontban mást mondtak?
kormanyos63
@Csizmás Kond: Én értem hogy neked eltérő véleményed van, csakhogy amit te igazságnak gondolsz, az egyszerűen hazugság!
Az élelmiszerárak brutális emelkedését ugyanúgy meg fogják érezni a fideszesek, és az ellenzéki szavazók is, az árak nem nézik hogy ki a baloldali, és ki a jobboldali!
division
@Nyírfa: A glutén érzékenység az nem egy jó dolog. Egyik ismerősömnek két gyereke van, az egyik glutén, a másik laktóz érzékeny, el lehet képzelni a helyzetet. Szegény anyjuknak három fele kell főznie, mondhatni étterem nuku. A bajt tetézi, hogy a glutén érzékeny gyerekét egy minimális mennyiség is ki tudja ütni.
Nyírfa
@Nessy: 12.11

Jó tudni, hogy az élet nem áll meg! :)
Csizmás Kond
@csipetke: ...szerintem öntözd magad mert így egy csipetnyi eszed sincs. A zukrán olaj tulajdonképpen francia...
Ukrajna már azelőtt fel volt vásárolva mielőtt te tudtad volna hol van...és búza..na abból annyi volt az övék amit feketén kifőztek vodkának, szesznek és ugyanúgy eladták, a többi az angol, holland meg az amerikai tőzsde kénye kedve szerint kelt el.
...a többi meg agybaj...
Csizmás Kond
@kormanyos63: ..máskor kimondotta tőled fogom megkérdezni mi az igazság és mi nem...jó hogy szóltál...
Nyírfa
@division: 12.33

50 éves koromig kutyabajom nem volt. Születésnapi meglepetésre :) abbahagytam a dohányzást, aminek a járulékos következményei között nemcsak a tüdőm fellélegzése volt folyamatban, hanem egy 10 kg-os többlet felszedése is, amitől jobban már nem is utálhattam volna magam.
Persze, a kilók nem maguktól szaladtak fel, hanem a citromos nápolyitól, amit ész nélkül ettem: gyakorlatilag az egyik függőséget felcseréltem egy másikkal. És aztán minden összejött, életbe lépett a dominóeffektus, és borult, aminek borulnia kellett. Így jött össze a gluténérzékenység is, amire eleinte ügyet sem vetettem, aztán kaptam a szervezetemtől egy újabb figyelmeztetést, úgyhogy kénytelen voltam jobban odafigyelni. Szerencsére, vagy, talán a vegaságomnak , a genetikai felépítettségemnek köszönhetően nem olyan súlyos, hogy beláthatatlan következményekkel járjon.
csipetke
@Csizmás Kond: 12:58 Nálad igen nagy a baj.. Azért nem ártana, ha néha meghallgatnál olyanokat is,akik tudják mit beszélnek, mondjuk néhány szakértőt. A süket rizsából nekem az jön le,hogy csak a putyinista m1-t,és a hír tv-t nézed. Asszem orbán elfelejthetett szólni nekik,hogy most ne nyaljanak olyan intenzíven putyinnak. Ettől vagy ilyen "jólértesült".
Csizmás Kond
@csipetke: A bajok megállapítására nem te vagy a szagértő. Az hogy nekem van egy meglátásom és egy véleményem semmivel sincs hátrányosabb helyzetben mint a te meglátásod és véleményed. Neked a pap nekem a felesége...ilyen egyszerű csak nálad ez valahogy nem jön be.
Az, hogy te valamit egyszerűnek vagy nagyszerűnek látsz azt a te meglátásodban keresd nem a máséban...
division
@Nyírfa: Ezek szerint nem a tudatos életmód az oka annak, hogy figyelsz a táplálkozásra, hanem a helytelen életmód következményei miatt. Én 10 évig voltam vega magamtól, és bár már felhagytam vele, odafigyelek mindenre, főleg a cigi meg a pia nem szerepel az "étlapon", de ez mindig is így volt. Anyósom az egész életét végig cigizte, most 83 éves, a térde fáj mindössze:-)
A gének játéka ez is igazából.
Nyírfa
@division: 15.23

:) Mosolygok a mamán (anyósodon). Igen, a gének jól meg tudják bolygatni a felállított téziseket. :)
'87. óta vagyok vega, természetesen ez tudatos döntés volt, nem feltétlenül az egészségesebb táplálkozás miatt, inkább lelki megalapozottság okán. Amikor gyerekként végig bőgöd a Bambit, az Elza és kölykeit, és nem tudsz enni a levágott nyúlból, mert tegnap még ott nyüzsgött a ketrecében, akkor csak homokba dugott fejjel tudod befalni a borjúpárizsit vagy az apró pulyka-pörköltet. Jobb szeretem, ha tiszta a lelkiismeretem. :)
Mielőtt beköszöntött a vegetárius korszakom, elkapott a gyógynövények iránti szédület, úgy vetettem rá magam a könyvekre, mintha egyenesen az orvosi egyetemre készülnék. Ismerkedtem az alternatív gyógyászat alapjaival is - ezt hivatalos keretek között is -, szóval, egyenes út vezetett ahhoz, hogy górcső alá vegyem: mikor, mit, miért teszek vagy mulasztok el, és nem elégedtem meg a magammal folytatott eszmecserék szokásos fordulataival. Az egyetlen, ami ellent mondott az egyébként egészségmegőrzésre törekvő elveimnek, az a dohányzás volt, de tudtam, hogy egyszer azt is abba hagyom, csak erre fel kellett készülni, mert , mint minden drog, a pszichés mankó szerepét töltötte be. Hogy miért dohányzom, mit váltok ki vele, ezzel, bár tisztában voltam az okokkal, nagyon nehéz úgy szembesülni, hogy ne legyen hozzá rögtön megoldó stratégiája a leszokást kitűző függő embernek. Nekem elvileg volt, csak olyan, előre nem látható - vagy inkább látni nem akart - élethelyzet közepén találtam magam, ami borította az én nagy okosságomat. És akkor jött az élet, hogy ideje fejlődni, mert nem élem , ha mégis, nem jól a képességeimet, a valós tudásomat. Én pedig erre úgy reagáltam, hogy megvettem a nápolyit, dagadtra hizlaltam magam, és hagytam kiteljesedni a szegény én-drámát. :)
Ebből kellett kijönni, újból tudatosan élni, csak másképpen, igazabbul. Hogy ez miképpen sikerül, majd a végén kiderül.:)
csipetke
@Csizmás Kond: 13:46 Én nem állítottam,hogy szakértő lennék bármiben is, de sok olyan embert meghallgatok,akik átlátják ezt az egészet. Hogy te magad mit gondolsz, az legyen a te gondod,én maradok a szakértőknél.
csak úgy....
@Csizmás Kond: orbán majd etet benneteket,hiszen eddíg is ö etetett ,-rajtad és shikarin különösen látszik a fidesz tápszer.. :)
Csizmás Kond
@csipetke: ...szerintem ismét elfelejtetted, hogy te voltál akinek nem tetszett az én véleményem...
csipetke
@Csizmás Kond: 08:05 "Ma minden drágulásnak a zukrán bohóc az okozója" Ezt írtad. Lássuk be,hogy ez nettó baromság.
És amikor ekkora hülyeséget olvas az ember,muszáj rá reagálni. De ígérem,soha többet nem foglak megszólítani,bármekkora baromságot írsz is...
Csizmás Kond
@csipetke: ..nem lássuk ne hanem te úgy látod ahogy akarod és én is ahogy akarom...nehogymá kötelező lenne csak a te szemüvegeden keresztül érzékelni...és ne fogadozz mert úgy is megszeged.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.