Az Eurostat frissítette a tavalyi évi adóterhelésre és adóékre vonatkozó statisztikáját – ezeket nézte át az Mfor, és megállapították, hogy a magyar kormány erősen sarcolja európai összevetésben az alacsonyabb kereseteket.

Az adóterhelés (vagyis a levonás a bruttó bérből) 33,5 százalék Magyarországon, ez tartalmazza a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot. Minden fizetésből ennyit vonnak le, hiszen tíz éve egykulcsos szja van. Magyarország az európai uniós tagországok azon sorába tartozik, amelyek az átlagnál jobban terhelik a fizetéseket – a 33,5 százalék a hetedik legmagasabb adóterhelést jelenti.

Az Orbán-kormány európai viszonylatban is brutális adóterheket ró az alacsony keresetűekre és a gyermektelenekre

Fotó: 123RF.com

Az európai statisztika mutatja külön azt is, hogy az átlagbér 67 százalékát keresőknél mennyi az adóteher. Magyarországon ugye ez is 33,5 százalék, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány Európában a második legnagyobb sarcot veti ki az alacsony keresetűekre. Ennél nagyobb adó csak Romániában terheli a bruttó fizetést, 36,78 százalék.

Magyarország nagyon kilóg a szűkebben vett régióból (V4) is, hiszen az adóterhelésben a hozzánk legközelebb álló Lengyelországban jóval kedvezőbb az alacsony keresetűek adózási környezete, itt a bruttó bér 23,4 százalékát vonja el az állam. Azt is megjegyezték, hogy az egy évtizede etalonnak tartott Ausztriában is jóval alacsonyabb az adóterhelés mértéke, 27,33 százalékos.

Megemlítik viszont, hogy a két átlagbért kereső és két gyermeket nevelőknél a családi adókedvezmények miatt 26,1 százalékos adóterhelést számoltak ki Magyarországra, amivel már sokkal inkább tartozunk az uniós középmezőnyhöz, mint a rangsor valamelyik széléhez.

Ami az adóéket illeti (ami azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltség hány százalékát teszik ki az adók és járulékok), Magyarországon a 33,5 százalékhoz még hozzájöttek a munkáltatói terhek (15 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás), így összesen 43,2 százalék volt a mutató. Ez az európai rangsor negyedik legmagasabb adóékét jelenti. Ennél jobban csak az osztrák (43,3 százalék), a német (44,2 százalék) és a belga állam (46,2 százalék) adóztatja jobban a fizetéseket.

Forrás: 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Pegero: A bérből történő levonásokat törvény írja elő. Hol van itt az "aljas rágalom"? Egyébként értelmes ember, aki ezzel a témával valaha foglalkozott ezt eddig is tudta. Az alacsony keresetűek, és gyermektelenek adóterhelése jóval magasabb arányaiban, mint pl.a magas keresetűeké, és a gyermekeseké. Azért még szerencse, hogy pár éve ennyi családtámogatás nélkül is születtek gyerekek, felneveltük, taníttattuk őket. Sőt pártunk és kormányunk prominens tagjainak a korosztályát a felső oktatásban, még ingyenesen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@terlasz: ha gondolkozol jobban jársz, akkor hülyeséget tán nem dumálsz! Aztán; a burzsuj komcsik emeltek, az Orbánék ahol tudtak engedtek! Amit meg elloptak, eladtak a bevételt lenyúlták azt visszavenni egy kis idő, és az is a mi pénzünkből meg ! TE BAROM SZÜLÖTT! de van országunk, és azt még nem adták el a fejünk felül >> miként ukrajnát akarják eladni a moslék usa-soros-Eu és észak Eu szemeteknek - az ukrán aljas testvéredék - leszarva és irtva a nemzetüket! Ki kellene utasítani az ukrán követséget szőröstül-bőröstül! kártékony állatok azok is!
Németh István
Az adóemeléssel, meg a magas adózással, "különösen a kisebb keresetűek" esetében te barom fasz mit értesz? Mert pontosan a kisebb keresetűeket nyomja a legkevésbé az adózási mérték! Ha tanultál számtant akkor tudod te marha! Az infláció meg mindenkit nyom süket-barom! Aztán az inflációt a bankok gerjesztik a soros és tesói! az eu. aljas vezetése te barom állat! Miért állsz be a lázító szemetek sorába seggfej!? érted >@Németh István: @terlasz: ÉS @Nessy: a magasabb keresetűeket is éppen úgy nyomja az infláció adottsága mint a többieket! De kevésbé érzik meg, talán pontosan azért mert többet keresnek! Ha netán a szolidabb jövedelműek többet tennének magukért náluk is váltózna a helyzet! De azt tudnod kell, hogy a kocsmába járás során a kocsmárosok jobban élnek mint az oda betévedők!
ómió
Efftársak! Ilyen gyakran "összetévesztitek" az Orbán-kormányt önmagatokkal? Vagy csak a hazugságtárnak is a legalja maradt?
Németh István
Így igaz, annyira nem tetszik a népnek a polgároknak, hogy az Orbán kormány agyonvágja őket adóval, nyúzza őket a rezsicsökkentéssel, a csokkal és a nyugdíj és béremeléssel, és mindenféle kedvezményekkel, hogy a tehetetlenségükben megint több mint 2/3-os többségben úgy minősítették, hogy bizony ők vezessék továbbra is ezt az országot! Ez egy igazi büntetés a gonosznak! >>> a drága jó dk. a gyurcsika, a jobbik a jakabbal, meg a szabó t. jaj a dobrev, donát, és cseh, torockai, újhelyi az igazi magyarok, csak a parlament menti aszfaltot nyalják - jutalmul a hazaárulásuk elismerése mellet!! Pedig ők Igazi bojkott mester honfiak! Hogy rohadjanak meg egytől-egyig!
Yoda69
@Nessy: Termeszetesen nem. A cel a lebutitott szavazo-birkak teljes sotetsegben tartasa. De azert azt gondolom, hogy a sajat penztelenseguket mar csak megerzik.
Lepényleső
Valamilyen G nemzet osztásaként;
az egyik dolgozik mint a rabszolga,
a kisebbség meg gyártja a gyereket halomra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.