Az Eurostat frissítette a tavalyi évi adóterhelésre és adóékre vonatkozó statisztikáját – ezeket nézte át az Mfor, és megállapították, hogy a magyar kormány erősen sarcolja európai összevetésben az alacsonyabb kereseteket.

Az adóterhelés (vagyis a levonás a bruttó bérből) 33,5 százalék Magyarországon, ez tartalmazza a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot. Minden fizetésből ennyit vonnak le, hiszen tíz éve egykulcsos szja van. Magyarország az európai uniós tagországok azon sorába tartozik, amelyek az átlagnál jobban terhelik a fizetéseket – a 33,5 százalék a hetedik legmagasabb adóterhelést jelenti.

Az Orbán-kormány európai viszonylatban is brutális adóterheket ró az alacsony keresetűekre és a gyermektelenekre

Fotó: 123RF.com

Az európai statisztika mutatja külön azt is, hogy az átlagbér 67 százalékát keresőknél mennyi az adóteher. Magyarországon ugye ez is 33,5 százalék, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány Európában a második legnagyobb sarcot veti ki az alacsony keresetűekre. Ennél nagyobb adó csak Romániában terheli a bruttó fizetést, 36,78 százalék.

Magyarország nagyon kilóg a szűkebben vett régióból (V4) is, hiszen az adóterhelésben a hozzánk legközelebb álló Lengyelországban jóval kedvezőbb az alacsony keresetűek adózási környezete, itt a bruttó bér 23,4 százalékát vonja el az állam. Azt is megjegyezték, hogy az egy évtizede etalonnak tartott Ausztriában is jóval alacsonyabb az adóterhelés mértéke, 27,33 százalékos.

Megemlítik viszont, hogy a két átlagbért kereső és két gyermeket nevelőknél a családi adókedvezmények miatt 26,1 százalékos adóterhelést számoltak ki Magyarországra, amivel már sokkal inkább tartozunk az uniós középmezőnyhöz, mint a rangsor valamelyik széléhez.

Ami az adóéket illeti (ami azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltség hány százalékát teszik ki az adók és járulékok), Magyarországon a 33,5 százalékhoz még hozzájöttek a munkáltatói terhek (15 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás), így összesen 43,2 százalék volt a mutató. Ez az európai rangsor negyedik legmagasabb adóékét jelenti. Ennél jobban csak az osztrák (43,3 százalék), a német (44,2 százalék) és a belga állam (46,2 százalék) adóztatja jobban a fizetéseket.

Forrás: 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Pegero: A bérből történő levonásokat törvény írja elő. Hol van itt az "aljas rágalom"? Egyébként értelmes ember, aki ezzel a témával valaha foglalkozott ezt eddig is tudta. Az alacsony keresetűek, és gyermektelenek adóterhelése jóval magasabb arányaiban, mint pl.a magas keresetűeké, és a gyermekeseké. Azért még szerencse, hogy pár éve ennyi családtámogatás nélkül is születtek gyerekek, felneveltük, taníttattuk őket. Sőt pártunk és kormányunk prominens tagjainak a korosztályát a felső oktatásban, még ingyenesen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
@Pegero: A bérből történő levonásokat törvény írja elő. Hol van itt az "aljas rágalom"? Egyébként értelmes ember, aki ezzel a témával valaha foglalkozott ezt eddig is tudta. Az alacsony keresetűek, és gyermektelenek adóterhelése jóval magasabb arányaiban, mint pl.a magas keresetűeké, és a gyermekeseké. Azért még szerencse, hogy pár éve ennyi családtámogatás nélkül is születtek gyerekek, felneveltük, taníttattuk őket. Sőt pártunk és kormányunk prominens tagjainak a korosztályát a felső oktatásban, még ingyenesen.
kereső
@Nessy: Vegyük még hozzá azokat a dolgozókat, akiknek felsőoktatásban tanul a gyermekük, és a Tv. erejénél fogva már nem érvényesithetnek adókedvezményt. Pedig azoknál a szülőknél -. főleg a vidékieknél, akik más városban tanulnak egyetemen,főiskolán-igencsak megnőnek a kiadások.
namihami
Tehát a gyermektelenek, egyedülállók, nagykorú gyerekesekre terhelik az ""orbánalamizsna"" terheit. Csak ne lenne ilyen ""nagylelkű"" kormányunk. Vajon mit tudnak még a hülye adófizetők nyakába sózni. Esetleg a kastély-, sálloda- és majortulajdonosok nem kaphatnának adómentesség mellett még néhány milliárd havi kegydíjat is? A fenntartási költségek enyhítése céljából. (persze, azt is adómentesen)
Ez az a bizonyos ""Más farkával..."" eset.
Yoda69
A sors fura fintora, hogy pont azok tartják hatalomban a gecit, hogy akiket a legjobbab sarcol.
Nessy
@Yoda69: Gondolod, hogy erről a királyi média előadást tart azoknak, akik csak ezt nézik, olvassák, hallgatják? És ha valaki elmondja nekik, hogy át vannak verve, nem hiszik el, hiszen most kaptak ilyen, olyan címen némi kis pénzt, ami nekik nagynak számít!
Németh István
@Nessy: te barom az állam azon túl, hogy egy nemzetiségekből álló, a polgárai által önakarattal megválasztott kormánya útján adóztatja a polgárait az a világon a legtermészetesebb! Ezért és ebből adódik az a sok mindenféle állampolgári jogokat és élhetésí, megélhetési rendszereket működtető államigazgatási rendszer ami biztosítékát adja egy nemzet, ország működésének! Adózni a világon mindenhol kell - talán a bantu törzsi niggereknél nem, de ott munkával rovod le a kötelmeket! Az adóterhek nagyságát pedig az befolyásolja alapvetően, hogy olyan szemetek is vannak az ország polgárai közt minta baloldali tetvek akik nem dolgoznak, nem is akarnak, lázítanak, uszítanak a vezetés és nem kevésbé a nép ellen, hazaárulnak, sikkasztanak a megépített állami javakat és értékeket saját zsebre eladják, szándékos károkat okoznak, felgyújtanak, vörös-iszap katasztrófát idéznek elő, gátolják a védelmi rendszerek felépítését!
Tehát szíveskedj a többi hozzád hasonló geci szemét pajtáskáiddal elmenni a ló szaros valagába! mert oda valók vagytok!@Yoda69: @Nessy: @namihami: @kereső: stb!
Maxipocak
@Németh István: a fideszpatkány qrvaanyád te abortuszmaradék te genetikai hulladék, te fideszsöpredék köpedéke! A hozzád hasonló hazaáruló férgek miatt tart itt az Ország! Miről brekegsz, hogy a beleddel kéne téged megfojtani, ahogy a nertársaid teszik a Hazámmal!
kissé felnőttem
amig el nem takaritják a vezetésből pedig nagy az esélye
Pálinkás Pál
@Németh István: mit ugatsz sűltparaszt?...
tothjani
A legalább 3 gyereket nevelő szülők viszont ingyenes iskolai étkeztetést és tankönyveket kapnak,... de csak akkor ha szigorúan minimálbért keresnek !! :(
csipetke
Ha már adóról van szó,akkor még ott van Európa legmagasabb ÁFA-ja. Nyúzzák a jónépet ahogy csak bírják.
namihami
@KisTehen: 16.56:. Akkor te messzire kerülted a spanyol, az olasz vagy /és a horvát tájékot.
Ott inkább belédrúgnának, ha mernél nem adni. És, ha mégis megkockáztatnád, akkor a harmadik napon már beleköpnének a kávédba vagy a kajádba.
Clavigo
@KisTehen: Ez már nagyon sok évvel ez előtt volt...Mindenhol elfogadják...némt,osztrák,francia,holland belga...plusz a nyaraló- országok...
Málna
@tothjani: A tankönyv már mindenkinek ingyen van.
Németh István
@csipetke: amit a mocskos kommunista tetves tesóid hoztak ! A Fidesz kormány csökkentett ahol lehetett! ÉS EZ FOLYAMAT HOGY gereblyézem az eszedet! A többiek olyan hülyék mint te!
terlasz
@Németh István: Így igaz, Csipetke által említett áfát a drága jó O-kormányod 25 -ről 27 %-ra csökkentette. Pont úgy hazudozol, mint a tetves komcsik a K-érában. Kit akarsz átverni, magadat?
Németh István
@terlasz: ha gondolkozol jobban jársz, akkor hülyeséget tán nem dumálsz! Aztán; a burzsuj komcsik emeltek, az Orbánék ahol tudtak engedtek! Amit meg elloptak, eladtak a bevételt lenyúlták azt visszavenni egy kis idő, és az is a mi pénzünkből meg ! TE BAROM SZÜLÖTT! de van országunk, és azt még nem adták el a fejünk felül >> miként ukrajnát akarják eladni a moslék usa-soros-Eu és észak Eu szemeteknek - az ukrán aljas testvéredék - leszarva és irtva a nemzetüket! Ki kellene utasítani az ukrán követséget szőröstül-bőröstül! kártékony állatok azok is!
Németh István
Az adóemeléssel, meg a magas adózással, "különösen a kisebb keresetűek" esetében te barom fasz mit értesz? Mert pontosan a kisebb keresetűeket nyomja a legkevésbé az adózási mérték! Ha tanultál számtant akkor tudod te marha! Az infláció meg mindenkit nyom süket-barom! Aztán az inflációt a bankok gerjesztik a soros és tesói! az eu. aljas vezetése te barom állat! Miért állsz be a lázító szemetek sorába seggfej!? érted >@Németh István: @terlasz: ÉS @Nessy: a magasabb keresetűeket is éppen úgy nyomja az infláció adottsága mint a többieket! De kevésbé érzik meg, talán pontosan azért mert többet keresnek! Ha netán a szolidabb jövedelműek többet tennének magukért náluk is váltózna a helyzet! De azt tudnod kell, hogy a kocsmába járás során a kocsmárosok jobban élnek mint az oda betévedők!
ómió
Efftársak! Ilyen gyakran "összetévesztitek" az Orbán-kormányt önmagatokkal? Vagy csak a hazugságtárnak is a legalja maradt?
Németh István
Így igaz, annyira nem tetszik a népnek a polgároknak, hogy az Orbán kormány agyonvágja őket adóval, nyúzza őket a rezsicsökkentéssel, a csokkal és a nyugdíj és béremeléssel, és mindenféle kedvezményekkel, hogy a tehetetlenségükben megint több mint 2/3-os többségben úgy minősítették, hogy bizony ők vezessék továbbra is ezt az országot! Ez egy igazi büntetés a gonosznak! >>> a drága jó dk. a gyurcsika, a jobbik a jakabbal, meg a szabó t. jaj a dobrev, donát, és cseh, torockai, újhelyi az igazi magyarok, csak a parlament menti aszfaltot nyalják - jutalmul a hazaárulásuk elismerése mellet!! Pedig ők Igazi bojkott mester honfiak! Hogy rohadjanak meg egytől-egyig!
Yoda69
@Nessy: Termeszetesen nem. A cel a lebutitott szavazo-birkak teljes sotetsegben tartasa. De azert azt gondolom, hogy a sajat penztelenseguket mar csak megerzik.
Lepényleső
Valamilyen G nemzet osztásaként;
az egyik dolgozik mint a rabszolga,
a kisebbség meg gyártja a gyereket halomra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.